Гешев: Забравете за независима прокуратура, ако излезе от съдебната власт

На 18 декември Иван Гешев положи клетва и застана начело на прокуратурата на официална церемония в Съдебната палата

© Велко Ангелов

На 18 декември Иван Гешев положи клетва и застана начело на прокуратурата на официална церемония в Съдебната палатаНе виждам нищо юридическо в темата за дебата за конституционни промени. Той е политически. Прокуратурата е против това да бъде изведена от съдебната власт, защото тогава ще бъде част от изпълнителната. И тогава ще забравим за независима прокуратура – всеки прокурор ще бъде зависим и политическият натиск ще е ежедневие."


Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ ден след като официално встъпи в длъжност. Помолен да коментира инициирания дебат за промени в конституцията, Гешев каза, че не е чул рационални идеи и изобщо не е наясно какъв е предметът на този дебат.


По думите му целта е да се въведе механизъм за отстраняване на главен прокурор, но според него става дума за конкретен главен прокурор, който не се харесва или не е удобен. Гешев направи сравнение със ситуацията в Националната следствена служба (НСлС) по времето на Иван Костов и каза, че тогава е започнал такъв дебат, тъй като Костов не харесвал тогавашния шеф на следствието Бойко Рашков.
"Политиците го направиха директор на НСлС и прекъснаха връзките с окръжните следствени служби. Окръжните следствия не комуникираха с националната следствена служба. Все едно главнокомандващият на армията да може да командва не военните поделения, а само щаба си. Това ме рани смъртоносно в следствието. След това имаше и други проблеми, които почти доубиха следствието, и заради това сега то е в толкова тежко състояние", коментира Гешев. Той посочи, че за да се съвземе Националната следствена служба, има нужда от младши следователи и приемственост.


По думите на Иван Гешев за политиците е по-важен дебатът за новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и въвеждане на механизъм за отчетност и възможност за разследване на главния прокурор, а за професионалната общност по-важни са промените в Наказателния кодекс.


"Решение на политиците, на Народното събрание и законодателната власт е какво да се прави с контрола на главния прокурор. Не се притеснявам, аз не съм престъпник и не смятам да върша престъпления", каза Гешев и обясни, че за професионалистите по-важен е Наказателният кодекс, който регулира обществени отношения, които отдавна не съществуват, и в същото време не регулира проблеми, които са на дневен ред. "Не може с въдица да се лови слон", казала европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на Гешев по време на един от разговорите им в Брюксел, а Гешев обяснил, че в България не само, че това се прави, но и понякога се прави успешно.


Срещу мен се водят няколко дела за клевета, няма да се променя


Според Гешев не е вярно това, че главният прокурор не може да бъде разследван и срещу него не могат да се водят дела. Самият той каза, че е встъпил в длъжност с няколко висящи дела, и даде пример с такива за клевета.


"Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила (Емил Милев, осъден на 17 г. затвор обир на банков клон, обвинен за участие в организирана въоръжена престъпна група за отвличания, грабежи и палежи - бел. ред.), ми е завел дело в Софийски районен съд. Получих призовка за делото за клевета. Наел съм си адвокат, платил съм му хонорар. Аз се гордея с това – той е завел над 860 дела срещу магистрати, журналисти и др. Ето това е проблем. Къде са тези хора, които говорят за свобода на медиите", разказа Гешев.


Той каза, че има и друго дело, заведено от "гражданин, който носи транспаранти на "Правосъдие за всеки". По думите на Гешев срещу него са заведени и други дела, а основният "наплив" бил, когато обявил, че е номиниран за главен прокурор. "Папката с доноси беше дебела. Подозирам, че съм изпуснал няколко десетки дела", каза Гешев.


С исковете, заведени срещу него, той аргументира тезата си, че главният прокурор може да бъде разследван.
"Не смятам да се променям. Правя неща, в които вярвам, и говоря неща, които мисля. Няма да се променя в посока, в която да не се харесвам. Но трябва да бъде ясно на българските граждани, че няма как да бъде харесван главният прокурор, аз не съм политик. Моята работа е да ръководя една структура, която осъществява репресия спрямо някои български граждани. Един кръг от хора задължително трябва да не ме харесват", каза Гешев и обясни, че няма как да бъде харесван от разследвани лица, които вършат престъпления.


"Тези хора няма как да са доволни, ако са им запорирани активи за над 2 млрд., няма как да са щастливи. Това са естествени процеси, за мен е важно да работя за българските граждани. С ясното съзнание съм какво ще се случи и какво ще следва. Даже ми е интересно", каза Гешев.


"Имаме много добри качества като нация, с които можем да се гордеем. Ситуацията не е чак толкова черна", смята главният прокурор.


Чие назначение е - на Цацаров, Борисов или Пеевски?


Запитан дали е човек на Цацаров, Борисов и Пеевски, или е назначение на президента, Гешев заяви, че е назначение на колегите му прокурори, следователи и съдебни служители. "А това, което цитирате, е политика", добави Гешев.


Той коментира предложението за промени в НПК да бъде създадена фигура на "независим" прокурор, който да се избира от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, да оглавява инспектората във Върховната касационна прокуратура и единствен да има правомощия да разследва главния прокурор. Предложенията бяха направени след критичните резолюции на Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа и бяха приети на извънредно заседание на правителството.


"Това е един механизъм, който теоретично може да не се случи в рамките на нашия живот. Аз нямам притеснения какъвто и механизъм да приеме Народното събрание, защото не смятам да извършвам престъпление. И сега има такива механизми – главният прокурор може да бъде отстранен за уронване на престижа на съдебната власт, което е по-лесно и по-възможно", каза Гешев.


По думите на главния прокурор през годините се е наложила политическата теза, че ръководителят на държавното обвинение е безконтролен и безотчетен, а българската държава и прокуратура не са били достатъчно активни.


"Главният прокурор носи отговорност като всеки един магистрат. Дали това е достатъчно е друга тема, но това, че е безотчетен, категорично не е вярно. След Нова година ще поискаме анализ на нашия аналитичен отдел. Поканил съм едни от светилата на българското право да направят анализ и тогава ще излезем с нашето становище за промените в НПК. Дали ще сработи който и да е механизъм може да стане ясно едва когато мине време и бъде изпитан", каза Гешев.


Той обясни, че вижда и добри идеи, но и потенциални проблеми в проекта за промени. "Трябва да съзнаваме, че това е законопроект, но мисля, че може да се стигне до едно разумно решение. Хората, които са против този механизъм, никога няма да са доволни, защото с тази тема се хранят – и като идеология, и буквално – хранят се с грантове", посочи главният прокурор.


На въпрос как ще работи с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като Гешев вече е част от "тримата големи" в съдебната власт, той подчерта, че е различен типаж, защото не го интересува дали някой го харесва или не.


"Аз съм на определена позиция, целта ми е да си свърша работата, без да се влияя от емоции. Аз мога да работя с всеки, ако и той иска да работи с мен", посочи Гешев, а след това обясни и че няма да има проблем в работата си с досегашния главен прокурор Сотир Цацаров, който в петък застава начело на антикорупционната комисия.
Гешев посочи, че Цацаров е изключително добър администратор, и изрази увереност, че ще се справи с работата начело на КПКОНПИ.


"Въпреки проблемите тази комисия не е толкова зле оставена. Факт е, че от антикорупционната комисия и прокуратурата са предявени искове за над 3 млрд. лв. и са запорирани над 2 млрд. лв. Това е изключително добър резултат за европейска държава. Има някои несъвършенства, но не може да искаш от едно дете да проходи на 6 месеца", каза главният прокурор и посочи, че това е сравнително нова структура.


Гешев повтори отново тезата си, която заяви и пред журналисти веднага след като президентът Румен Радев подписа указ за назначаването му – че главният прокурор не е пощенска кутия, която да приема всякакви сигнали от политически партии.


Ще се бори с местните "велможи" и с прекомерната натовареност на обвинителите


"Главният прокурор може да препрати по съответния ред на компетентната прокуратура определен сигнал. Въпрос на уважение към институциите е да приемеш представител на политическата класа. Но аз ще им обяснявам, че не съм пощенска кутия. Част от това е и политически пиар на хората, които депозират сигнали. Това е част от тяхната работа, но не е част от моята работа", обясни Гешев.


Той говори и за проблема с прекомерната натовареност на прокуратурите, като посочи, че този проблем е хроничен и е много сериозен. Според Гешев трябва много внимателно да се преоцени и системата за случайно разпределение на делата. Той даде пример със специализираната прокуратура, където обвинителите работят и на празници, и в събота и неделя. По думите на Гешев в Европа има силно развита система за стимули, които не са задължително финансови.


"При нас в прокуратурата, включително и в съда, може да работиш различно - в пъти по-малко и да получаваш еднакво възнаграждение. Това не е стимул за прогрес и развитие. Има един куп други проблеми, които са натрупани хронично и вече са станали част от мисленето", коментира Гешев.


Според главния прокурор в някои малки населени места прокуратурата е част от статуквото, а в подобни градове всички се познават – прокурор, съдия, шеф на полицията и началниците на различни институции на местно ниво. Той обясни, че са се превърнали в местни "велможи".


"Това дори в личен план създава проблеми за функционирането на местните структури. Такива представители на прокуратурата участват в някакви самостоятелно обособени територии, в които всичко е предвидимо и ясно и невинаги е в полза на българските граждани. Ще се поставят конкретни задачи и цели пред съответните проблемни райони. Надявам се, че ще се променят. Един сериозен проблем на местно ниво е, че никой не вярва на институциите. Хората не правят разлика между съд и прокуратура. Знаят, че има полиция и други", посочи Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Застъпен от "работа"!
  Дали не трябва да посети лечебно заведение!

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Ама КОЙ му втълпи на тоя милиционер, че прокуратурата трябва да е независима?!
  Откъде накъде, бе, аланкоолу?!
  Прокуратурата е държавното обвинение.
  Прокуратурата трябва да изпълнява тази си функция по възможно най-добрия начин.
  Съвсем друг е въпросът, че в момента на Територията няма държава.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално


  А какво да кажат белите държави при които няма таково говедо « главен прокурор « ?
  Какво да кажат американците ( и не само ) при които министърът на правосъдието е и главен обвинител ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Страхотно интервю!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "Според Гешев не е вярно това, че главният прокурор не може да бъде разследван и срещу него не могат да се водят дела. Самият той каза, че е встъпил в длъжност с няколко висящи дела и даде пример с такива за клевета."

  Мижи да те лажем! Това са граждански дела, заведени към Иван Гешев като частно лице, а не в качеството му на прокурор, и нямат нищо общо с процедурата по разследване или отстраняване на главния прокурор. Поредните глупости, изливащи се от устата на едно лъжливо, корумпирано ченге, което в друга държава щеше да дава изявления само от затвора.

 7. 7 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Хахаха, леле, ужас, и тоя сега бил "НЕЗАВИСИМ"? И се притеснил за независмостта си? Пълна гавра с цялата държава, или по точно с всичките 0,006% от дръжавата, които изобщо знаят що то е то главен прокурор, що е съдебна власт, що е независимост и им пука за горните.
  Останалите нека си пасат и да се кефят на тая жалка мутра, вероятно се припознават в него - Мачкай Гешев! Бъди всде така независим, че инак някой току-виж ти поискал сметка!

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Ех тоя прокурор, не го оставихте на мира.
  Пишете и за нещо друго, не всички тук сме престъпници.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  Щом от сараите надават такъв вой, точно това е правилното решение срещу зависимата ни прокуратура.....

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  И на тоя Костов му е виновен.Изглежда се страхува , че излизайки от съдебната власт ще загуби огромна част от влиянието си.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  "Чие назначение е - на Цацаров, Борисов или Пеевски?"
  --------------
  Тц, тия и тримата са ратаи на Почетния. Точно както и тай самият.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ти да видиш.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  "Гешев: Забравете за независима прокуратура, ако излезе от съдебната власт"

  Гешев е отново неадекватен , защото очевидно под "прокуратура" разбира себе си, който като главен прокурор по конституция е не само независим, но и недосегаем. Никой не може да държи сметка за делата му като прокурор и като гражданин на държавата. Всички останали прокурори са ЗАВИСИМИ от него. Заради тази непоносима за някои прокурори зависимост от главния прокурор, в миналото се е стигало до самоубийства.

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  Ех тоя прокурор, не го оставихте на мира.Пишете и за нещо друго, не всички тук сме престъпници.
  —цитат от коментар 8 на НеКой

  Има предостатъчно други статии на други теми, пеевче кафяво! Защо не коментираш там, а се вреш все под тия за Цацата и Гешев?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Ех тоя прокурор, не го оставихте на мира.Пишете и за нещо друго, не всички тук сме престъпници.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Ама прокурорите и престъпници ли ловят?

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  Страхотно интервю!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf

  Безконтролният главен прокурор (по сталински образец) не иска контрол. Страхотно, викаш... 🤔

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  Таков навремето предлагаше да се разшири кръга на лицата , които имат функции да повдигат и поддържат обвинението в съда, нещо като разширяване възможността, която и сега съществува в полза на частните тъжители. Така се разбива монопола на корумпирания прокурор да решава дали и кога удобно да повдига или не обвинение срещу набелязаната мишена с цел зависимости и рекет на голям кръг политици и бизнесмеби.....

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Ама КОЙ му втълпи на тоя милиционер, че прокуратурата трябва да е независима?!Откъде накъде, бе, аланкоолу?!Прокуратурата е държавното обвинение.Прокуратурата трябва да изпълнява тази си функция по възможно най-добрия начин.Съвсем друг е въпросът, че в момента на Територията няма държава.
  —цитат от коментар 2 на BG Territory


  Ма разбира се. Прокуратурата трябва да е подчинена на изпълнителната власт, тоест на Баце. Найс, а?

 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  А какво да кажат белите държави при които няма таково говедо « главен прокурор « ?Какво да кажат американците ( и не само ) при които министърът на правосъдието е и главен обвинител ?
  —цитат от коментар 3 на niksan1


  В Щатите затова има наблюдаващ прокурор. Нали не искате такъв? Последно?

 21. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":
  Бацето ти не е вечен, а прокуратурата трябва да носи отговорност за действията и бездействията си.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Прокуратурата трябва да е към изпълнителната власт. Така поне ще се знае кой държи политическата бухалка. Сега не се знае #КОЙ.

 24. 24 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Ех тоя прокурор, не го оставихте на мира.Пишете и за нещо друго, не всички тук сме престъпници.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Еми не сме и само тролове, да ти кажа пък аз.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  И цялото му говорене е политическо, доколкото у нас дребнаво злобното и лично нападателното се приема за политика. Такъв характер показа и Радев преди да бъде избран, но този е с огромна власт.

 28. 28 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#2] от "BG Territory":

  И да добавя още нещо:
  Прокуратурата няма място в съдебната власт. Прокуратурата е само едната страна по делата, които се гледат от съда. Противопоказно и направо вредно за съдебната система е една от страните да има такова непропорционално голямо влияние върху съдиите. Така те са поставени в зависимост от прокурорите. В зависимост от едната от страните по делата, които гледат.
  Задължителната първа стъпка към нормализирането на съдебната система е прокуратурата да бъде извадена оттам.
  Второто най-наложително нещо е веднага след изваждането ѝ е да се реформира централизираната ѝ по сталинистки модел структура на субординация и единоначалие.
  Дотогава системата ще произвежда цаци, гешефци и франтишеци.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  И на тоя Костов му е виновен.Изглежда се страхува , че излизайки от съдебната власт ще загуби огромна част от влиянието си.
  —цитат от коментар 10 на К2


  Къде се споменава Костов в интервюто?

 30. 30 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  До коментар [#25] от "Alarmstufe: Rot":
  И какво общо има тая простотия, дето си я снесъл тук, с цитирания от теб коментар?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 31. 31 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Другарю Гешевт, ние не си спомняме независима прокуратура, че да я забравяме 💡

  No Pain No Gain
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  "Прокуратурата трябва да е към изпълнителната власт. Така поне ще се знае кой държи политическата бухалка. "

  Колега, в момента законодателната власт в България е изцяло подчинена на изпълнителната, след като Бойко Борисов може да звънне на шефа на парламентарната група (дори не знам кой е в момента, явно е напълно безгласна буква) и да отмени законопроект.

  Както се очертава, изпълнителната власт е подчинена на съдебната, доколкото няма никакъв контрол върху прокуратурата, а прокуратурата може да опраска когото си ще.

  А контрол върху прокуратурата има Сараят, който на практика е приватизирал държавата и изсмвуква ресурсите й, за да произвежда корпулентни млади милиардери без нито един ден трудов стаж.

  Ако Бойко Борисовият бантустан не ви допада, не сте единствен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#20:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Полицаите ловят престъпници. Следователите търсят улики и доказателства След като тези доказателства са събрани се предават на прокурор. Прокурора прави обвинение и го дава на съда.
  СЪДА решава.
  Съда е независим всички други са навързани .

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  След празниците, Гешев ще подкара корумпираната опозиция.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Чувствам се изкушен да цитирам тук един анализ, пуснат вчера от колегата Анти Шишковци, който според мен е изключително точен, проницателен и логичен:

  От гледна точка на случващото се в БГ на това ниво, където нищо не е изолирано от нещо друго, по голямо и като се има предвид, че БГ е доказан обект на множество геополитически интереси и мафиотски лобита във вътрешно и външно политически план, чийто проводник е изпълнителната власт, с прякото участие на правосъдната система, то ако се направи опит да се обвържат отделните събития през последните 10 г. в контекста на налагаща се хипотеза за ескалиращо влияние на "големия брат" от изток, се оформя следната картина:

  Има сериозни индикации, че Москва е подготвила план през 2014 с конституционни промени да се премине от парламентарна към президентска форма на управление под руски контрол в БГ. Като начало президентските избори трябваше да се спечелят от техен човек, както и стана. Начина, по който се бавеше кандидата за президент от партията за уж европейско развитие и предложението за кандидат в последния момент на гарантирано неизбираем на фона на обявеният кандидат от БСП и бързината, с която новият президент зае проруска позиция, дава основание за предположението, че има руска намеса в процеса. Това, като хипотеза получи подкрепа от случващото се в последствие с Решетников, Малинов, сборищата на Копринка и т.н. и шоуто на президента с одобрението на Гешефт, съпроводено с мотивите му, че е необходима промяна в конституцията. Не е е трудно на Русия да задължи управляващите в БГ да и изпълняват указанията, тъй като разполага с всички тайни от миналото и настоящето на вождовете ни и така определя чрез тайните им бъдещето на БГ. Ако БГ не беше член на ЕС и НАТО, това бъдеще отдавна щеше да е факт - Евразия. Може би щеше да има малък спор между Русия и Турция, защото Турция има план, известен като Авразия. За по-сигурно се предприемат стъпки за създаването на режим, придобил известност като прокурорска демократура, който да размаже всякаква проява на съпротива срещу плановете на Москва. На стадото се поднася внушението, че спасението е в православието. По нареждане от руското посолство, за което има данни там където трябва, Цуцаров и Гешефт посетиха патриарха и декларираха, че е необходимо укрепване на православието в БГ. На ключови позиции в изпълнителната власт, лично божествения назначи кадри, ( вижда се и от самолет) спуснати му от руското посолство. Даде се старт на руските енергийни проекти. Организират се масовки на рускопоклонници, крякащи: Без Русия няма прокопсия! Под наттиска на САЩ, да се вземат мерки, беше трагикомично изигран театъра с ареста на Малинов. Решетников беше изгонен, но тези, които се опитаха да го представят като участник без роля в целия циркаджилък, защото бил пенсионер, който си прекарвал старините в БГ, забравиха, че няма бивш разузнавач - има само жив или мъртъв. Путин се подигра, като извика да награди Малинов, нищо, че беше под забрана да напуска страната. От писмото, което Малинов изпратил до Путин става повече от ясно, че е организатор на подготовката на процес, имащ за цел изкарването на БГ от ЕС и присъединяването и към Русия, с молба към Путин за подкрепа, който да помогне да се финансира процеса като се присвоят български активи. Това е доказателство, че Малинов е наясно със степента на влияние на Путин в БГ. Правосъдната ни система очевидно се прави, че не забелязва престъпния характер на очевидната организираност на действия с конкретен ръководител, насочени в интерес на друга държава срещу БГ. На фона на това, в което недоказано още е обвинена Иванчева, защо ли Малинов не беше показно унизен, както Иванчева?

  (с) Анти Шишковци

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#29:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Ами прочети отново статията.Предполагам съвсем случайно си пропуснал името Костово.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Преходът народи невероятни персони ! Прокуратурата била независима , сега и защото е в съдебната власт ?! Вярно е , че ако отиде в изпълнителната власт и пак са същите десетоноемврийци , съвсем ще се обезличи , защото тогава даже на работа няма защо да ходят - отчетите ще се правят в МС ….всички и на всички ! Сещате ли се ….

 38. 38 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#13] от "tda10501756":

  Старшинка, нищо не си разбрал.
  Гаранцията срещу политически и прокурорски произвол в правовите държави се нарича "независим и компетентен съд".
  Между другото "Прокопи от Разград" ИМА повдигнато обвинение от "независимата" прокуратура и то е толкова тъпо и некадърно, че и най-простия съдия на Територията не може да произнесе осъдителна присъда по него.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Това сливане на изпълнителна и законодателна власт е стар проблем, още един от бащите на Търновската конституция, Димитър Маринов, го отбелязва. Но да бъдат слети и трите власти - това вече е връщане към соца и осъществената мечта на "здравата ръка" Гешев. А всъщност, на Сараите, както пишеш.

 40. 40 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  Що? Сега как е?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 41. 41 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alarmstufe: Rot":

  Народа??? Какво общо има народа с управляващата върхушка? Повече от половината "народ" изобщо не гласува. А мен ме държат далече от това да живея в нормална европейска държава. За друго амбиции нямам. А и пари за постове не получавам.

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#39] от "spiegel":

  "... да бъдат слети и трите власти - това вече е връщане към соца и осъществената мечта на "здравата ръка" Гешев. "

  Това е мечтата на реваншистите-неосталинисти, дегизирани като "православни" консерватори-антилиберасти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  А струва ми се, че има и още нещо. Излизането на прокуратурата от съдебната власт ще премахне контрола на главния прокурор върху ВСС и съда. А независим съд е последното, което искат мафията, олигархията и потъналите в корупция партии.

 44. 44 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Весело

  "Самият той каза, че е встъпил в длъжност с няколко висящи дела..."
  И после ще говори за "подсъдимия Прокопиев"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 45. 45 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Не го харесвам този милиционер, но има ли конкретно някъде негово престъпление, или нарушеине, което да може да го свали от поста? Или просто плюем, щото така трябва? Разберете, че с тази олигархична кочина, свързваща престъпност, пилитици, полиция, съд и прокуратура, прокурорът винаги ще е марионетка. Без значение от личността му. И цацаров, и пред това Велчеви преди това другите - нито един не е тръгнал срещу корупцията и олигархията

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#43] от "spiegel":

  "Излизането на прокуратурата от съдебната власт ще премахне контрола на главния прокурор върху ВСС и съда."

  ... както и всякаква възможност за контрол на суверена (народа) мърху човека, притежаващ върховната власт в държавата.

  Главният прокурор не се избира пряко и не може да бъде отстранен с наказателен вот. Същевременно той не подлежи на контрол абсолютно от никого, а може да възбужда наказателни производства на практика срещу когото му скимне (или му бъде подсказано).

  Какъв е той?! Цар? Абсолютен монарх? В парламентарна република?

  Държавата е обърната наопаки, ако забелязваш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Точно сега прочетох, че топ астроложката Алена той е “точният човек за поста главен прокурор”. Вече съм уверен! Гешеф е радос.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Гешев: "...Прокуратурата е против това да бъде изведена от съдебната власт, защото тогава ще бъде част от изпълнителната..."
  Принадлежността на прокуратурата към съдебната власт е само смокиновият лист, използван за да се оправдава факта, че на практика прокуратурата работи като част от изпълнителната власт. Това са слуги, в което нямаше да има нищо лошо, ако бяха слуги на обществото, а не на един крадлив свински елит, който разграби страната. В България цари диктатура на простите, нагли и крадливи демагози в симбиоза с обслужващият ги персонал от силови и бандитско мафиотски структури, като често последните са едни и същи. Колкото до Гешев - няма начин просто и нагло парче, рано или късно, да не се осере.

 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  И каква песничка ще пееш, когато прокурор назначен в държавната администрация и както казваш самия ти зависим, повдигне обвинение на Прокопи от Разград?
  —цитат от коментар 13 на tda10501756


  Нали цацаров вече три пъти повдига обвинение срещу Иво Прокопиев през годините!
  И резултатът винаги е едн и същ!
  Колко пъти трябва да се повтори този фарс разиграван от марионетки, за да се разбере че обвиненията са политически, главно заради твърдата антикомунистическа и проевропейска позиция на журналистите от Дневник и Капитал...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  "... както и всякаква възможност за контрол на суверена (народа) мърху човека, притежаващ върховната власт в държавата."

  Извинявам се - исках да кажа, че ОСТАВАНЕТО му в съдебната власт премахва всякаква възможност за публичен контрол върху действията му, превръщайки го в нещо като абсолютен монарх (макар и със 7-годишен мандат).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#33] от "К2":

  Лозан Панов не е вечен.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мърмор":

  "Принадлежността на прокуратурата към съдебната власт е само смокиновият лист, използван за да се оправдава факта, че на практика прокуратурата работи като част от изпълнителната власт. "

  Не съм съгласен.

  И прокуратурата, и изпълнителната власт работят като обслужващ персонал към ПАРАЛЕЛНАТА власт.

  Разликата е, че прокуратурата е нещо като супервайзер на премиера и министрите, защото може (по указания от паралелната власт) да им вгорчи живота, докато не на нея нищо не могат да й направят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  До коментар [#40] от "BG Territory":

  как е?

 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  До коментар [#40] от "BG Territory":

  как е?

 55. 55 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#33] от "К2":Лозан Панов не е вечен.
  —цитат от коментар 51 на Alarmstufe: Rot


  Къде съм споменал Лозан Панов и къде виждаш допирни точки с Гешев.Не искам да съм груб но не разбирам Фабулата.

  SHADOWS of SOFIA
 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  До коментар [#43] от "spiegel":

  Когато прокуратурата излзе от съдебната власт, в коя власт ще отиде?

 57. 57 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#56] от "Alarmstufe: Rot":

  Към изпълнителната.

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  "Самият той каза, че е встъпил в длъжност с няколко висящи дела..."И после ще говори за "подсъдимия Прокопиев"
  —цитат от коментар 44 на Николай Колев


  Ама това са само граждански дела. Виж коментара на колегата ти (коментар №6). Синхронизирайте опорките, де.

 59. 59 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Има много съществени несъответствия в НПК. Прав е за това.

 60. 60 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Не го харесвам този милиционер, но има ли конкретно някъде негово престъпление, или нарушеине, което да може да го свали от поста?
  —цитат от коментар 45 на Darcas


  Има!
  Пряко участва в смазването на разследването за КТБ!

  https://www.youtube.com/watch?v=JPQASljOJXE&t=91s
  https://www.youtube.com/watch?v=7cxbY9FfMaU&t=83s

  Гешев и цацаров трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност, заради престъпна злоупотреба с власт!


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 61. 61 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Гешев не знае кой го е назначил.
  Интересно е, че е видял цяла папка с доноси, там някъде.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Прокуратурата е против това да бъде изведена от съдебната власт, защото тогава ще бъде част от изпълнителната."

  Той иска да каже, че когато прокуратурата е извън правителството подставените лица се инсталират подмолно, а ако е вътре, ще е направо. Когато липсва морал, сигурно е едно и също. Но има и разлика. Ако е вътре, правителството ще носи пряка отговорност за действията на прокуратурата. Всъщност и комунистите и антикомунистите са маскари, а добра е само светата Олигархия и нейната авангард - Мафията. Иначе нещата са прости. Всяка прокуратура и всеки съд в България да може да води дело срещу всеки властник, политик и магистрат. И правото да се основава само на документите, фактите и доказателствата, а не на управленски пирамиди. Но недосегаемите искат да са и да бъдат недосегаеми. А за народът важи максимата "Пази боже сляпо да прогледне". И за Гешев има максима "Не се радвай на малко прасенце, щото не знаеш каква свиня ще стане"!

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Прокуратурата е против това да бъде изведена от съдебната власт, защото тогава ще бъде част от изпълнителната."

  Той иска да каже, че когато прокуратурата е извън правителството подставените лица се инсталират подмолно, а ако е вътре, ще е направо. Когато липсва морал, сигурно е едно и също. Но има и разлика. Ако е вътре, правителството ще носи пряка отговорност за действията на прокуратурата. Всъщност и комунистите и антикомунистите са маскари, а добра е само светата Олигархия и нейната авангард - Мафията. Иначе нещата са прости. Всяка прокуратура и всеки съд в България да може да води дело срещу всеки властник, политик и магистрат. И правото да се основава само на документите, фактите и доказателствата, а не на управленски пирамиди. Но недосегаемите искат да са и да бъдат недосегаеми. А за народът важи максимата "Пази боже сляпо да прогледне". И за Гешев има максима "Не се радвай на малко прасенце, щото не знаеш каква свиня ще стане"!

 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  " "Прокуратурата трябва да е към изпълнителната власт. Така поне ще се знае кой държи политическата бухалка. "

  Колега, в момента законодателната власт в България е изцяло подчинена на изпълнителната, след като Бойко Борисов може да звънне на шефа на парламентарната група (дори не знам кой е в момента, явно е напълно безгласна буква) и да отмени законопроект.

  Както се очертава, изпълнителната власт е подчинена на съдебната, доколкото няма никакъв контрол върху прокуратурата, а прокуратурата може да опраска когото си ще.

  А контрол върху прокуратурата има Сараят, който на практика е приватизирал държавата и изсмвуква ресурсите й, за да произвежда корпулентни млади милиардери без нито един ден трудов стаж.

  Ако Бойко Борисовият бантустан не ви допада, не сте единствен."

  а тези милиардери, без един ден трудов стаж знаят, че могат отново да се върнат в изначалното си положение, стига падишаха да го пожелае, а той го пожелава именно чрез прокуратурата такава, каквато я виждаме понастоящем.....

 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нереален смешник. Ти и сега си зависим бе милиционер

 66. 66 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Не знам защо има толкова коментари, след като всичко е ясно - недосегаемият иска да си остане недосегаем, за да не носи отговорност, съответно да не носят отговорност и господарите му.

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#64] от "samoedin":

  "...тези милиардери, без един ден трудов стаж знаят, че могат отново да се върнат в изначалното си положение..."

  ... или да идат при Илия Павлов.

  Който също беше вундеркинд, бизнес гений, хиперуспял млад индустриалец, строител на съвременна България, докато ... си повярва, че парите, които му бяха дали да върти, наистина са негови и спечелени благодарение на уникалните му способности.

  Тогава на бърза ръка го върнаха на земята.

  Или по-точно на 2 метра под нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Като се изведе прокуратурата от съдебната власт и се постави примерно на подчинение на министерство на правосъдието, това означава ГЕРБ да е прокуратурата в страната. Или БСП, или ДПС.
  Не мога да разбера каква точно трябва да е реформата в прокуратурата? Главния прокурор естествено не трябва да е недосегаем, но не трябва да бъде и вечия марионетка.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Гневно

  Фактът, че против всяка правна логика и закони извадихте от прахта случаят с "Каолин", който е с изтекла давност, само и само за да притиснете Прокопиев заради критичната позиция на "Дневник" спрямо управляващите само доказва, че водите политика, а не сте правна институция.
  Този факт е достатъчен за да обори цялата ви конструкция драги ми Гешев!
  Да не говорим, че срещу едва ли не всички противници на комбината ГЕРБ/ДПС се води някакво изсмукано из пръстите дело, а срещу престъпниците измежду управляващите няма нито едно (НИТО ЕДНО) дело е показателен каква работилница за политически поръчки сте!
  Тръгнали да обвиняват другите че ги критикували на политическа основа!
  Не ви ли е срам бе!?
  Как да не ви критикуват на политическа основа, след като вие сте политически играчи!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "не съм престъпник и не върша престъпления"...

  Злоупотребата с власт не е ли престъпление?

 71. 71 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  ...И прокуратурата, и изпълнителната власт работят като обслужващ персонал към ПАРАЛЕЛНАТА власт....
  —цитат от коментар 52 на Norman Granz
  Може и да сте прав, и по-скоро сте прав. Но всяка власт си има носители на властта, има имена, виждаме текущите представители ежедневно, докато паралелната е винаги анонимна. Е, не съвсем, защото в дъното има едно и също нещо - пари. Така че, ако перефразирам - търсете парите!

 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#40] от "BG Territory":

  Много уместен въпрос !

 73. 73 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "Един кръг от хора задължително трябва да не ме харесват", каза Гешев и обясни, че няма как да бъде харесван от разследвани лица, които вършат престъпления."

  Току що научих, че явно съм разследвано лице, което върши престъпления.
  И още;

  "Според главния прокурор в някои малки населени места прокуратурата е част от статуквото, а в подобни градове всички се познават – прокурор, съдия, шеф на полицията и началниците на различни институции на местно ниво. Той обясни, че са се превърнали в местни "велможи"."

  Те сами не могат да се превърнат във велможи, Гешев! Превърнал ги е досегашният им началник Цацаров, за който ти, по-горе в статията твърдиш, че бил голяяяяям специалист и администратор.

 74. 74 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#68] от "Darcas":

  Виж сега, ако просто вземем ТАЗИ прокуратура, с тази структура, с тези прокурори и просто я преместим към изпълнителната власт все едно, че си местим оная работа в другия крачол, резултатът ще бъде точно такъв, какъвто казваш.
  Затова ТАЗИ прокуратура трябва да спре да съществува.
  Трябва ни нова прокуратура, която да е децентрализирана, професионална и с високо квалифицирани юристи. Трябва да се промени и нормативната база - от Конституцията, до указа за борба с противообществените прояви. Трябва и Държава, но за съжаление в момента такава няма. След 20 години упорита работа България е сведена до Територия със затихващи функции.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 75. 75 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 644 Неутрално

  хААА!
  тОА КазА вица на деня!

  Санким сега прокуратурата е независима?!

  Независим от всички и зависим спрямо закона трябва да е само съдът!

  А прокуратурата трябва да е законовият орган и инструмент на изпълнителната власт за борба с престъпността.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 76. 76 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 644 Неутрално

  хААА!
  тОА КазА вица на деня!

  Санким сега прокуратурата е независима?!

  Независим от всички и зависим спрямо закона трябва да е само съдът!

  А прокуратурата трябва да е законовият орган и инструмент на изпълнителната власт за борба с престъпността.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 77. 77 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ха . . . и забравих да добавя, че за сегашното ужасно състояние на следствието и прокуратурата, виновен бил Иван Костов.
  Бедни ми Гееееешев, Гешев!!!

 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  "не съм престъпник и не върша престъпления"...Злоупотребата с власт не е ли престъпление?
  —цитат от коментар 70 на vhv


  ОПГ - това е структурата, която управлява всички ключови институции у нас. Властта се използва за корупция, корупцията зя власт....Порочният кръг може да се разбие само от независима от сараите прокуратура ! Уви, продължава да се затваря с пълна сила..;

 79. 79 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#74] от "BG Territory":

  Абсолютно съм съгласен, че ако прокуратурата такава каквато е, просто премине от съдебната в изпълнителната власт, нищо няма да се промени.

 80. 80 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":
  "Ех тоя прокурор, не го оставихте на мира. Пишете и за нещо друго, не всички тук сме престъпници."

  Е, ти явно не си, но излиза, че всички други сме, нали?! Щом не го понасяме, значи сме си едни пропаднали престъпници.

 81. 81 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на г-н Гешев!

 82. 82 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на г-н Гешев!

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Като се изведе прокуратурата от съдебната власт и се постави примерно на подчинение на министерство на правосъдието, това означава ГЕРБ да е прокуратурата в страната. Или БСП, или ДПС. Не мога да разбера каква точно трябва да е реформата в прокуратурата? Главния прокурор естествено не трябва да е недосегаем, но не трябва да бъде и вечия марионетка.
  —цитат от коментар 68 на Darcas


  Така ги виждаш нещата защото сега прокуратурата властва и над съдиите, а това я прави всесилна. Тя обвинява и после тя следи дали обвиненият е осъден (или оправдан) според нейното желание.
  Когато изведат прокуратурата извън съдебната власт, тя няма да командва съдиите т.е. няма да е всесилна в окончателните решения.
  Нека прокурорите си обвиняват, но тези които взимат окончателното решение (осъден или невинен) ще решават без някой да им стои над главата.
  Затова и се казва, че прокуратурата трябва да бъде към изпълнителната власт.
  Желанието на Гешев/Цацаров да си остане всичко както е било по времето на БКП има единствената цел да се запази всевластието на Прокуратурата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  А какво да кажат белите държави при които няма таково говедо « главен прокурор « ?Какво да кажат американците ( и не само ) при които министърът на правосъдието е и главен обвинител ?
  —цитат от коментар 3 на niksan1


  Съвецкият модел, веднъж възприет у нас, много трудно се променя - факт вече над 30 години у нас...

 85. 85 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alarmstufe: Rot":
  "Къде се споменава Костов в интервюто?"

  'Ма чети бе, човек . . . и ти като чукча си май само писател. Той даже бил ранен!!! Смъртно ранен!

  "Гешев направи сравнение със ситуацията в Националната следствена служба (НСлС) по времето на Иван Костов и каза, че тогава е започнал такъв дебат, тъй като Костов не харесвал тогавашния шеф на следствието Бойко Рашков.

  "Политиците го направиха директор на НСлС и прекъснаха връзките с окръжните следствени служби. Окръжните следствия не комуникираха с националната следствена служба. Все едно главнокомандващият на армията да може да командва не военните поделения, а само щаба си. Това ме рани смъртоносно в следствието. След това имаше и други проблеми, които почти доубиха следствието, и заради това сега то е в толкова тежко състояние", коментира Гешев. "

 86. 86 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  [quote#19:"Alarmstufe: Rot"][/quote]


  Това го кажи на американците и на другите министри на правосъдието в белите държави, където НЯМА такова говедо « главен прокурор « . Такова имаше в СССР, а най-известният такъв беше Андрей Януариевич Вишински, който пристига в България и заедно със свойте « специалисти « ( главорези ) от тогавашният НКВД, подлага на нечувано жестоки изтезания българският политик Никола Д. Петков в следствие на които Петков умира !
  Това е главният прокурор, който днес може да си позволи всичко, което си е позволявал Вишински, с изключение на убийство .
  Ето каква позиция защитавате троловете от герболяка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 87. 87 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#83] от "Храбър":

  О да. Това даже е още почголям проблем, който някак остава в страни и това е ВСС в сегашния му вид. Не може да има прокурорска квота при която да назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност съдиите

 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#86] от "niksan1":

  "Това е главният прокурор, който днес може да си позволи всичко, което си е позволявал Вишински, с изключение на убийство ."

  За последното далеч не е сигулно.

  Представи си ситуация, при която КОЙ е хвърли око на успешния бизнес на някого, или въпросният някой направи остро изобличително публично изказване против КОЙ.

  Абсолютно нищо не може да попречи на КОЙ да организира в медийни клоаки като ПИК, Блиц, Галерия и пр. (виждал съм фотомонтажа с "голия" Радан Кънев - това далеч не е дъното на гнусотията, на която са способни) клеветническа кампания срещу въпросния някой, при което прокуратурата да се "самосезира" (има това право!) по анонимна медийна публикация, Цацаров да наложи запор на сметките му, да му запечата фирмите, да разпродаде имуществото му, докато Гешев, оплезил език, пише нескопосен обвинителен акт (няма да му е за пръв път) ... и това може да се влачи с години, при което набеденото лице да дъбе докарано до самоубийство, или във всеки случай животът му да бъде зачернен веднъж завинаги.

  И кел файда, ако след 10 години вдовицата му спечели дело в Страсбург? Кой ще й плати обезщетението за погубения живот? Гешев? Цацаров? Кой? КОЙ?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Като се изведе прокуратурата от съдебната власт и се постави примерно на подчинение на министерство на правосъдието, това означава ГЕРБ да е прокуратурата в страната. Или БСП, или ДПС. Не мога да разбера каква точно трябва да е реформата в прокуратурата? Главния прокурор естествено не трябва да е недосегаем, но не трябва да бъде и вечия марионетка.
  —цитат от коментар 68 на Darcas  Ако знаеш английски, чукни в гуглето и се поинтересувай как е уредена конституционно прокуратурата в САЩ ( и не само ) и как там НЯМА МАФИЯ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Ясно, спирам да коментирам. Взеха да ми трият коментарите наред. Отправял съм обиди на всевъзможна основа. Някой от обидените поне да ми каже кое го е обидило, ако може.

 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Весело

  Мислите на Гешев са обидно плоски. Всичко, което не му отърва е "политическо".
  Май и Венецианската комисия за него е "сбор талибани, изпълняващи политическа поръчка" срещу Гешев (да се свети името му)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#51] от "Alarmstufe: Rot":
  "Лозан Панов не е вечен."

  Хубавото в случая е, че и ти не си.

 93. 93 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#91] от "penetrating":

  Не позна. Венецианската комисия са “дженъри някакви, слуги на Сорос”

 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Гневно

  Колко е важен този дебат който се води сега тук!?
  Как от мненията изказани тук един нормален човек може да провиди колко е ограничен и незапознат с истинските възможности за правосъдие е Гешев!?
  Откровено казано, почвам да мисля, че този неадекватник дори не е поглеждал как са устроени нещата по света.
  Сякаш не вижда нищо друго освен Вишински и съветската прокуратура.
  Ми личността заемаща този пост би трябвало да е запозната и да може да надгражда над ВСИЧКО постигнато по света в наше време!
  А този недорасъл милионер-фукльо има наглостта да назидава хора чели и знаещи двеста хиляди пъти повече от него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ех тоя прокурор, не го оставихте на мира.Пишете и за нещо друго, не всички тук сме престъпници.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Досега: десет процента одобряват тезата, че не всички сме престъпници, 41 я отхвърлят. Ега си криминалната държава!

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#90] от "Alarmstufe: Rot":

  Ако си казал това, което пише в пост № 92 заслужаваш си го.
  То не е аргумент.
  То по-скоро е заплаха.
  Наистина.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#74] от "BG Territory":Абсолютно съм съгласен, че ако прокуратурата такава каквато е, просто премине от съдебната в изпълнителната власт, нищо няма да се промени.
  —цитат от коментар 79 на Doge  Ще се промени и то драстично . Защо ? Защото ЩЕ ДЕЙСТВА, а, ако министърът на правосъдието се окаже слаб и неефективен, това задължително ще застраши правителството и тогава премиерът ( който и да е той ), ще уволни този министър за да спаси правителството и себе си .
  Днес това НЕ Е възможно . Първият главен прокурор на България Иван Татарове беше възкликнал :
  « Над мен е само Бог « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 98. 98 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално


  Татарове
  Татарчев, разбира се .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 99. 99 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanchopansa":

  Може да са граждански, но може и да са наказателни дела по реда на частното обвинение.

 100. 100 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#90] от "Alarmstufe: Rot":

  Днес е така, ако не си по линията отнасяш балтията :)

  Само се чудя не разбират ли че тук четат повече хора отколкото пишем и така само показват ядно безсилие което отблъсква дори хора дето са по-скоро склонни да им симпатизират

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK