Кандидатстудентската кампания на Софийския университет: дати и срокове

Откриване на учебната година в Софийския университет

© Анелия Николова

Откриване на учебната година в Софийския университетНа свое заседание Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие документите за кандидатстудентската кампания през 2020 г., съобщи пресцентърът на учебното заведение.


На 17 февруари 2020 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия. Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.


Кога са изпитите


Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 22 март - 26 април 2020 г., а втората - в съботните и неделните дни от 7 до 28 юни 2020 г.
Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 15 до 27 юни 2020 г. Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на университета – http://www.uni-sofia.bg.


Кандидат-студентите ще могат да подадат документи и на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната, където крайният срок ще бъде до 26 юни 2020 г.


Зрелостниците могат да заплатят таксите за явяване на изпит и за участие в класирането онлайн, в случай че регистрирането им е изцяло чрез онлайн системата за кандидатстудентската кампания.


Етапи на класирането


На 7 юли 2020 г. ще бъде обявен първият етап на класирането на кандидат-студентите. Класираните ще имат възможност от 8 юли до 10 юли 2020 г. включително да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи; да депозират оригинала на дипломата за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност; да не потвърдят или да не се запишат – в тези случаи отпадат от всички класирания и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.


Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.


На 14 юли 2020 г. ще бъде обявен вторият етап на класирането. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, както и некласираните кандидат-студенти. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 15 до 17 юли 2020 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране.


Третият етап на класирането ще бъде обявен на 21 юли 2020 г. Срокът за записване е от 22 до 24 юли 2020 г. Резултатите от това класиране са окончателни.


Къде се приемат оценки от матурите


Пет от общо 119 специалности не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация" и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация – "Журналистика" и "Връзки с обществеността".


Изпитите за специалност "Медицина" са без промяна спрямо миналогодишната кампания - биология и химия с двукомпонентен формат - и ще се проведат съгласно утвърдените изпитни програми.


До края на януари 2020 г. ще бъде издаден Справочник за кандидат-студентите. В края на февруари следващата година започва участието на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в кандидатстудентските борси в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK