Румен Радев видя консенсус след дебата: Нужни са промени в конституцията

Държавният глава Румен Радев заяви, че вижда консенсус след дискусията - промени в конституцията са нужни

© Георги Кожухаров

Държавният глава Румен Радев заяви, че вижда консенсус след дискусията - промени в конституцията са нужниИма консенсус за независимост на българския съд и автономност на прокуратурата, за много по-малка зависимост от политически и други вмешателства. Така президентът Румен Радев обобщи впечатлението си в края на срещата с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, които покани в президентството на дебат за необходимостта от промени в конституцията.


Радев каза, че всички гледни точки ще бъдат анализирани от правния съвет, тъй като не може да се подхожда с лека ръка към основния закон.


"Виждам консенсус, че всички са убедени, че трябва да има промяна. Не говоря за формата и обхвата и дълбочината, по който ще се случи, но трябва да има промяна, а тя трябва да засегне и конституцията и всички закони, които трябва да бъдат актуализирани", обобщи държавният глава.
Той подчерта, че от конституцията произтичат и всички останали закони. "Не съм привърженик в конституцията да се пипа произволно и с лека ръка. Това е материя, изискваща изключително прецизиран анализ на риска и евентуалните последствия", подчерта държавният глава.


Не можем да стоим пасивни и встрани от динамиката на времето


По думите му българската конституция е добра, демократична и посочи, че е първата демократична в Източна Европа след промените. Той обаче припомни, че трябва да бъде отчетено, че основният закон е бил изготвен в дефицит от време под натиска на обстоятелствата.


"Не можем да стоим пасивни и встрани от динамиката на времето, а тя е сериозна. Така че благодаря за това, че всички споделят тази необходимост", каза президентът.


"Има консенсус за независимост на българския съд и автономност на прокуратурата, много по-малка зависимост от политически и други вмешателства. Въпросът е как този консенсус ще бъде постигнат, с какви инструменти. Мисля, че имаме консенсус и за индивидуална конституционна жалба", допълни още той.


Сред предложенията се чуха идеи да се въведе възможност в законодателството за индивидуална конституционна жалба, за възможност Върховният касационен съд или Конституционният съд да разглеждат искания за разследване срещу главния прокурор, за още промени във Висшия съдебен съвет. Чуха се предложенията не пленумът, а само съдийската колегия да избира председателите на върховните съдилища, президентът да има законодателна инициатива, както и да се ограничи влиянието на главния прокурор в прокурорската колегия.


Предложенията на правителството за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и създаване на фигурата на "независим" прокурор, който да разследва главния, срещнаха сериозна критика от страна на неправителствените организации.


Много от участниците в дебата призоваха за намаляване на политическото влияние в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и намаляване на влиянието на главния прокурор в прокурорската колегия.


"Когато се говори за Висшия съдебен съвет, искам да обърна внимание, че той се нарича съдебен. Въпреки това от 25 членове 6 са избрани от съдии. Те са малцинство в съдийската колегия, в пленума са 6 от 25 съдии", каза Емил Дечев от Съюза на съдиите в България.


Необходимостта от пленум на ВСС е под въпрос


Според него трябва да се мисли за мястото на прокуратурата и за съотношението на квотите, както и дали е необходимо да има пленум на Висшия съдебен съвет.


Дечев коментира и предложението при нужда да се разследва главният прокурор. Според него може подобно разследване да се води от съдия от Върховния касационен съд, тъй като той ще има независимост. "Той ще преценява във връзка с дадена жалба дали главният прокурор да бъде привлечен като обвиняем", предложи Емил Дечев.


Той е на мнение, че трябва да се обмисли цялостно концепцията дали изобщо е нужно да съществува пленум на ВСС, и предложи създаването на съдийски и прокурорски съвети.


"Не виждам абсолютно никаква логика прокурори и следователи да избират председателите на ВКС и ВАС", подчерта Дечев.


Нужно е да има ограничение за правомощията на главния прокурор, смята и Иванка Иванова от фондация "Институт "Отворено общество". Според нея трябва да се засили ролята на министъра на правосъдието в противовес на главния прокурор.


Представителите на прокурорските и следователските организации подчертаха тезата на главния прокурор Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров, че изваждането на прокуратурата от съдебната система ще е "пагубно" и ще е удар по независимостта на обвинителите.


Парламентарната квота няма място в Съдебния съвет


Владислав Савов от Съюза на юристите подчерта, че изобщо няма място за парламентарна квота във ВСС. "Съдебната власт не е независима при наличието на такъв ВСС", посочи Савов. По думите му прокурорската колегия в момента е "форма зад колективно мнение да се скрият действия, които определено са еднолични". Затова е нужно там да има хора извън прокуратурата, включително и представител на президента.


"Трудно е да се каже дали дебатът е за мястото на прокуратурата, или за това дали прокуратурата си знае мястото", коментира от своя страна бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева.


Съдия Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България призова съдиите да имат думата и при кариерното израстване на прокурорите, защото прокуратурата е страна в процеса, докато съдът трябва да е безпристрастен в оценката си, включително и за работата на конкретен обвинител.


Тя смята, че прокуратурата може да се управлява така, че да се засили общественият контрол върху нея, да се изолира възможността на прокуратурата чрез естествената ѝ колаборация с изпълнителната власт (Министерството на вътрешните работи – бел. ред.) да въздейства на съда.


Президентът Румен Радев започна консултации за промени в конституцията

© Георги Кожухаров

Президентът Румен Радев започна консултации за промени в конституцията


"Фокусирането на общественото мнение към прокуратурата не се отразява добре на тази система. Прокурорите са особен, интересен вид магистрати, защото са натоварени с много дейности, тяхната работа е сложна и отговорна, независимостта на прокуратурата е жизненоважна", подчерта от своя страна Евгени Иванов от Асоциацията на прокурорите в България.


"Мястото на прокуратурата е в съдебната система, за мен това е най-голямата гаранция за независимостта й", допълни Иванов.


Петко Петков от Камарата на следователите в България също призова следствието да не излиза от съдебната система. "По конституция и по Закона за съдебната власт сме независими. Трябва да се намери разковничето така, че да се отговори на европейските очаквания", смята Петков.


За разделяне в максимална степен на двете колегии във ВСС и намаляване на политическата квота се обяви и Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията. Според нея предложената възможност за разследване на главния прокурор противоречи на конституцията и няма да сработи. Тя предложи орган извън прокуратурата, като например длъжностни лица, избрани от парламента, да бъдат определяни за конкретно разследване срещу главния прокурор, но не и да се поддържа назначение на ръководител на инспектората със 7-годишен мандат.


Изследване: Хората искат президентът да назначава главен прокурор


Бранимир Ботев от Европейския институт за стратегии и анализи посочи, че проучванията, които организацията е правила, показват, че за хората най-приемливо е главният прокурор и председателите на върховните съдилища да се назначават от президента. Вторият най-одобряван вариант е това да става в кадрови орган, подобен на ВСС, но без политическа квота. Третата опция е пряк избор от страна на гражданите.


"Не трябва да се изоставя разговорът за мястото на прокуратурата. Той не е равен на изваждането ѝ от съдебната власт", коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи. Според нея можем да говорим за автономност на държавното обвинение – извън изпълнителната и извън съдебната власт с контрол, осъществяващ се от законодателната власт.


От Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи призоваха Конституционният съд да бъде ангажиран към процедурата на разследване на главния прокурор по същия начин, по който е ангажиран при импийчмънт на президента. Да се даде възможност на КС да назначи ад хок следовател, а ВСС да поддържа делото също както парламентът поддържа делото по импийчмънта.


Изборът на председателите на ВКС и ВАС да се извършва не от Пленума на ВСС, а от съдебната квота, призова адв. Деница Руканова от Антикорупционния фонд. Според нея за засилване на отчетността на главния прокурор ще спомогне и това министърът на правосъдието да председателства заседанията на прокурорската колегия. Тя предложи възможност производство срещу главния прокурор да може да започва по инициатива и на съдийската колегия, а мнозинството за това да се намали. Сред предложенията на Антикорупционния фонд е и да се увеличи политическата квота в прокурорската колегия.


"Няма никакво съмнение, че мястото на прокуратурата не е в съдебната власт, прокуратурата е част от процеса по същия начин, както и адвокатурата", заяви Емил Георгиев от Обединението на свободните адвокати.


За пряк избор на "тримата големи" големи в съдебната власт, половината членове на ВСС и на всички членове на Инспектората към ВСС призова и от своя страна Росен Миленов. Сред предложенията бяха и президентът да има законодателна инициатива – правото на вето да бъде конструктивно и превърнато в инициатива.


В началото на дискусията Радев отговори на думите на Гешев и на Цацаров, като подчерта и че консултациите при президента съвсем не целят нито да атакуват или унищожат прокуратурата, нито пък дебатите имат за цел да обслужват нови политически партии, нови проекти или предстоящи избори. Това по думите на държавния глава не е и основното предизвикателство, пред което е изправено държавното обвинение, както заяви Цацаров вчера на церемонията по встъпването в длъжност на Иван Гешев.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Много и се точат на Конституцията.
  И като я променят ще започне такъв живот...
  Реки от мед и масло ще текат.
  А аз, утре отивам да си купя ботуши с големи грайфери, че да се хлъзгам.

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Решетника навремето разсмиваше само авиацията.

  Сега разсмива нацията.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ами ролята на президентската институция да не е така бутафорна. Сега наложи вето, де го махнат. Върне решение, те си го прегласуват. Какви са изобщо правомощията на президента? И ако той наистина иска да направи нещо, а не само да разхожда новите рокли на жена си по света, е просто с вързани ръце.

  Мърфи е оптимист!
 4. 4 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Изваждането на прокуратурата от съдебната власт не може да стане без ВНС - вече има такова тълкуване от 2003г. по искане на тогавашния главен прокурор Филчев.
  Това, което обаче може да стане с "обикновена" конституционна поправка, т.е. без ВНС, е Гл. прокурор и въобще тримата големи да се извадят съответно от прокурорската и от съдийската колегии. Така ще имаме две колегии по 11 човека, като в прокурорската колегия ще има 5 от професионалната квота и 6 от парламентарната, а в съдийската ще е точно обратното - 6 от професионалната квота и 5 от парламентарната. Така ще се изпълни критерия на Венцианската комисия професионалната квота да преобладава при съдиите, а при прокурорите да е точно обратното, за да има повече външен контрол.
  Тримата големи ще бъдат само част от пленума на ВСС, но не и от съответните колегии. Така ще се намали най-вече влиянието, което те упражняват при избора на ръководители на прокуратурата, Висшия административен съд и Висшия касационен съд.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  От отделните изказвания след срещата с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, които президентът е поканил, аз лично не виждам единно мнение по всички важни въпроси за евентуална конституционна промяна, а и по най - важния: къде е мястото на прокуратурата - в или извън съдебната система ! Освен това е пределно ясно, че с този главен прокурор нищо добро няма да се случи в прокуратурата, а и в цялата ни държава.....

 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  И като как точно ще бъде променена Конституцията, след като опозицията е толкова немощна, че даже не се и напъва да предложи вот на недоверие на правителството? Или да кипи безсмислен труд, че да се отчитаме пред електората, а? „Кой ще ни каже…“? М? Като гледаме и усмихнатата, но вече спаружена невестулка Мафиянски как се е наредил за някакво лапане на копанята и ни става брутално ясно какво се меси и пече! Но нищо, давайте, дерзайте, „друзя“, на кой му пука от безсилните ви напъни!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 877 Неутрално

  щом НПО , Софиянски и други "специалисти по всичко" са на това мнение - НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ СВЪРШИХА ! Започват пРезидентските !

 8. 8 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Шопите имат една хубава поговорка за такива, като Радев:
  "Прост човек и силен ветър нема що да ги запре!"

  Машини прости, народ неук.
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 885 Любопитно

  със сигурност консенсуса сред Гражданите го има ,но има една шайка ,има едно мафиотско статукво ,те яростно ще се съпротивляват

 10. 10 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Не мога да си обясня как може прависти, специалисти да имат диаметрално противоположни мнения по такива основни въпроси от правото! За хората на техниката като мен , това е силно смущаващо, струва ми се, че не може да се намери обективната истина. Например проф.Близнашки защитава мнението си, че не е необходима промяна на конституцията.

 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  От матряла става ясно, че е имало некаква седянка с грантаджии.

 12. 12 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Заформя се поредният кьорфишек, наречен изменение на Конституцията. За Радев това е възможност за политическа изява, иначе никакъв го няма.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Къде го видяха това желание на народа, Радев да назначава главен прокурор?! Измишльотини на квадрат! По-добре Решетников! Радев е излишно междинно звено!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Зеленочорапият решетников каскет вижда призраци!!!

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Браво, приятно съм изненадан.
  Едно добро начало.
  Българската правоохранителна и правораздавателна система има нужда от този дебат.👍

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дано тази смислена инициатива да не потъне. В други държави от бившия соц.лагер отдавна гражданите разбраха, че ако се оправи съдебната система ще се оправи цялата държава. У нас, уви, това не е припознато като приоритет и резултатът е налице. Връзката между прокуратурата и силните на деня е така неразрушима, че нито един от тези, които трябва да се озоват в затвора не може да попадне там. Не говоря за кокошкарите, които попадат, но и които не са проблемът на държавата. И, да, важно е да се промени начина на конституиране на ВСС и на самоуправлението на прокурорите и съдиите, което трябва да е отделно. А на прокурорите трябва да се даде възможност да разследват без да се допитват за всеки по-щекотлив случай до главния, кмет не смеят да разследват без да питат. И проку атурата трябва да спре да изпълнява поръчки. А това ще стане, когато се освободят от вездесъщата му опека и когато спрат да изпитват страх.

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Е как?! Нали едни гражданЯ бяха сложили наколенки и клечаха пред Радев!?

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ами ролята на президентската институция да не е така бутафорна. Сега наложи вето, де го махнат. Върне решение, те си го прегласуват. Какви са изобщо правомощията на президента? И ако той наистина иска да направи нещо, а не само да разхожда новите рокли на жена си по света, е просто с вързани ръце.
  —цитат от коментар 3 на султана глаушева


  Когато навремето се обмисляше ролята на президента и смисъла да има такъв в една парламентарна демокрация - това беше в самата зора на демокрацията, основната идея беше за президент да бъде избиран човек с огромен личен авторитет, признат и приет от цялата нация - не такъв, за който тепърва трябва да се разяснява кой е и откъде са го измъкнали, и той да бъде глас, който никой не може да спре. Той трябваше да артикулира, да изговаря тези проблеми, за които останалите власти нямат очи и уши.
  ………………….
  Е, избрахме си човек, който може да прави лупинги... И коремно превъртане.

 19. 19 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз като чета изказванията,някой адвокати и съдии,много им се иска да подчинят прокуратурата по странни начини.
  Най интересното е,че са от онези хора които са близки до ДБ и аФтентичните сини комунисти.
  А слушах Близнашки,който е бил на тази пиеса при президента,и ги направи на бъзе и коприва,желаещите да променят прокуратурата,и да я изкарат от съдебната система.
  А и най вероятно докато ДБ не вземат конституционно мнозинство,промени в конституцията повече няма да има.
  Знам че едни грантове и олигарси,много искат да подчинят прокуратурата,но няма да им се получи!

  sdg
 20. 20 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Къде го видяха това желание на народа, Радев да назначава главен прокурор?! Измишльотини на квадрат! По-добре Решетников! Радев е излишно междинно звено!
  —цитат от коментар 13 на lz2


  +++++++++++++
  Въвели са някаква медийно-наркоманска категория "предозиране". Според мен къде-къде по-актуално е да има категория "изсмукано от пръстите". В медиите в момента тече толкова яко дописване и дорисуване на събития, мнения на други хора, юридически и етически норми и ценности и т.н., че на практика от всичко, което наистина е налице, можеш да извлечеш всичко, което ти се иска.

  Развива се и някакво ново, доксографско разбиране за аргументация. За аргумент се смята, че някой някъде е казал или написал това, което ти изнася да е написано или казано. Утре, например, като аргумент че "народът иска" Радев да избира главния прокурор, ще бъде посочена тази статия.

 21. 21 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stewie":

  Ако говориш за "гражданите",които лазеха на колене пред президентството на Радев,то значи една секта от 100 човека,не са гражданското общество!

  sdg
 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не мога да си обясня как може прависти, специалисти да имат диаметрално противоположни мнения по такива основни въпроси от правото! За хората на техниката като мен , това е силно смущаващо, струва ми се, че не може да се намери обективната истина. Например проф.Близнашки защитава мнението си, че не е необходима промяна на конституцията.
  —цитат от коментар 10 на iliyapopov


  Ами прав е.

 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  този разговор е наложителен и интересен, тъй като президентът има конституционно право за законодателна инициатива за промени в Конституцията.

  предложението за разпускане на парламентарната квота във ВСС е СЪВСЕМ РАЗУМНО!
  нека продължим да свързваме цирка със забава, а не с бели хакери, барниръбъловци и евтин шахмат с безгласни пешки!

  нека да обърнем повече внимание и на ролята на КС в държавата - редно е от сегашният почивен дом за заслужили юристи да се превърне в бранител на държавността и законността, понеже качеството на законодателната дейност от едни 240 типове е дори под санитарния ВеЦе пейпър минимум!!!

  има ли някъде другаде в галактиката такива изпльокани незаконни закони като българските (недостатъчно мотивирани законодателни промени в услуга на тоя/оня, липса на финансови анализи за отражението на тези промени в Бюджета, криминално кратък срок за "обсъждане", все явни признаци на зависимости!) ???

  за налагащите санкции със задна дата текстове да не споменавам, щото ми идва да задраскам от всичките си дипломи предметът Право, белким спре да ми прави впечатление!

  дано произлезе нещо положително за съдебната система от тези разговори, защото да си го кажем ясно - с празни думи за справедливост и законност си минаха 30 г.

 24. 24 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#8] от "Zizu":

  Шопите имат една хубава поговорка за такива, като Радев:
  "Прост човек и силен ветър нема що да ги запре!"
  =============================================================

  И Радев е прост точно защо? Защото върна кандидатурата на Гешев и поиска конституционни промени? Е на това му се вика милиционерска логика.....

 25. 25 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  това звучи интересно и обещаващо, но нека видим нататък, трудно ми е да повярвам, че точно Радев ще тръгне срещу статутквото, ама да видим ... то и ГЕРБ и ДПС щяха да гласуват договорената съдебна реформа преди няколко години, ама после Бойкуний отиде демонстративно да рита топка по време на гласуването

  иначе по дискусията - лично аз не виждам никакъв смисъл да има позиция на главен прокурор, ама изобщо, камо ли пък да се назначава от Президента - тва е некъв ахаизъм от комунизма, министъра на правосъдието е достатъчен да изпълнява някакви чисто административни функции без да се мести в работата на прокурорите

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 26. 26 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ами ролята на президентската институция да не е така бутафорна. Сега наложи вето, де го махнат. Върне решение, те си го прегласуват. Какви са изобщо правомощията на президента? И ако той наистина иска да направи нещо, а не само да разхожда новите рокли на жена си по света, е просто с вързани ръце.
  —цитат от коментар 3 на султана глаушева


  Такава му е длъжността на генерал Румен Решетников, ако не е знаел това когато се е кандидатирал си е негов проблем. Ако иска да направи нещо в Закона за политическите партии пише как се прави. Вместо да си правиш седянки с НПО, правиш партия печелиш избори влизаш в парламента с мнозинство, ако можеш с 2/3 мнозинство и променяш конституцията. С НПО не става те нямат политическа дейност, не става и червените юристи като комсомолеца Карадимов, става само с партии или с революция. Поне за сега не го чувам да се кани да прави партия нито да става революционер. Има право да внесе проект за промяна на конституцията, парламента които той ненавижда гласува два пъти против и приключваме с изменението на конституцията и пъченето на генерал Румен Решетников.

 27. 27 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stewie":Ако говориш за "гражданите",които лазеха на колене пред президентството на Радев,то значи една секта от 100 човека,не са гражданското общество!
  —цитат от коментар 21 на Svetlio


  не знам някой да е "лазил на колене пред президетството", ама ми е интересно какво е гражданско общество за теб - троловете във форумите хукнали да защитат статутквото или пък хората които могат да отидат само на протест щото винетката се дигнала с 10 лв или щото решили че някой ше им краде децата?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  Сега синекурните конституционни бащи ще кажат на Радев, че трябва да има Велико народно събрание с 400 депутати и той ще се смири. Защото удоволствието е скъпо и тъпо и не си струва разходите. За нова конституция още не е дошъл момента. Сегашните дебили за нищо не стават, камо ли да правят конституция. Ако им се позволи ще направят нещо смотано и неработещо.

 29. 29 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Не мога да си обясня как може прависти, специалисти да имат диаметрално противоположни мнения по такива основни въпроси от правото! За хората на техниката като мен , това е силно смущаващо, струва ми се, че не може да се намери обективната истина. Например проф.Близнашки защитава мнението си, че не е необходима промяна на конституцията.
  —цитат от коментар 10 на iliyapopov


  Направих си труда и потърсих мястото на прокуратурата в държавите членки на ЕС. Установих, че има пример за желания модел от генерал Румен Решетников и ДБ в Полша. Цитата по долу е от документ на полската прокуратура ПРОКУРАТУРАТА В ПОЛША – ОРГАНИЗАЦИЯ И ЗАДАЧИ В ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО НА ПРЕСТЪПНОСТТА
  Юлита Собжик36
  "В Полша прокуратурата се ръководи от главен прокурор, на когото са
  подчинени всички останали прокурори. Неговите функции се изпълняват от
  министъра на правосъдието, който определя структурата на прокуратурата
  и регламентира вътрешните процедури, които прокурорите следва да
  прилагат."
  "Прокуратурата работи на принципа на прякото подчинение, което означава
  че всеки прокурор е длъжен да изпълнява нарежданията и указанията на
  висшестоящия прокурор. Всички нареждания и указания във връзка със
  съдържанието на определено процесуално действие, обаче, трябва да бъдат
  издадени в писмена форма. В изключителни ситуации, когато съществуват
  пречки за спазването на писмената форма, нарежданията и указанията могат
  да бъдат дадени устно и впоследствие потвърдени писмено."
  Едва ли мечтаете главен прокурор да е Данаил Кирилов или който и да е друг министър на правосъдието и да твърдите, че сега главния прокурор е зависим и бухалка, а тогава когато е член на изпълнителната власт ще е самата независимост и никога няма да си позволи да натисне опозиционен депутат. И в Полша както и у нас висше стоящия прокурор командва по низшестоящите. На умните и красивите и на генерал Румен Решетников бих препоръчал първо да по прочетат на този линк как е структурирана съдебната система в държавите членки на ЕС и чак тогава да правят дебати за промяна на прокуратурата. https://e-justice.europa.eu/content_legal_professions-29-be-bg.do?member=1

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  Има общества на които и най красивата конституция не ще помогне!
  Не че нашата гиньоганевска е стока ама не това ни е проблема

  klimentm
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Тоа консенсус е като баница с локум...

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Няма никакво съмнение, че мястото на прокуратурата не е в съдебната власт, прокуратурата е част от процеса по същия начин, както и адвокатурата", заяви Емил Георгиев от Обединението на свободните адвокати."

  След тоа полет на правната мисъл напрао запецнах.
  За 30 години не стана ясно към коя власт трябва да е прокуратурата...

 33. 33 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 110 Неутрално

  На ход СА инстиТуТките

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#18] от "gr52":
  Това е друга бира. Иде реч за длъжността като такава. За длъжностната характеристика на институцията “президент”. Е, тя е много ялова. Правомощия никакви. В този си вид е абсолютно излишна.

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Предвид троленето на конституционни дилетанти под статията трябва да се изяснят две-три неща:
  - КРБ от 1991 г. е морално остаряла. След приемането на България в ЕС и изминалите 12 години оттогава е необходимо преуреждане на конституционни постулати в съответствие с това членство и ангажиментите на страната;
  - премахването на парламентарната квота във ВСС /в съдийската част/ е много добра идея. Съдиите не следва да са политически протежета във ВСС. Премахването на парламентарната квота в прокурорската част на ВСС няма да се случи, защото прокуратурата е пълна с компромати на корумпирани политици и те са кукли на конци в латентно състояние.
  - Президента, заедно с Конст. съд са арбитриращи власти, между останалите три власти. Един нов момент в принципа на разделението на властите, които почти отсъства като конст. регламентация. Необходимо е тази арбитрираща роля на тези два органа да бъде конституционно прецизирана, за да не се получава парадокса от "парламентарна" по КРБ република, да се превръщаме практически в "премиерска". Няма лошо да имаме качествен премиер, а не самозабравил се суетен властолюбец.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  До коментар [#4] от "Росен съм аз и голем капут":

  Не може политиците да решават проблемите в правната система, защото правото не може да има политическа пречупеност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Промени в Конституцията няма да има - вездесъщата Прокуратура няма да се съгласи (Иван Гешев го заяви вече). А политиците ги е страх от прокуратурата.

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Румен Радев видя консенсус след дебата"

  Какво ли не му се привижда на тоя човек!

 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#18] от "gr52":Това е друга бира. Иде реч за длъжността като такава. За длъжностната характеристика на институцията “президент”. Е, тя е много ялова. Правомощия никакви. В този си вид е абсолютно излишна.
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева


  Ми не. Замисълът беше великолепен: институционализиране на личния авторитет. Най-уважаваният от всички, който без да има кой знае какви формални, институционални правомощия, да има огромно влияние. Върху мисленето на хората, върху разбирането им за ставащото. Това, което ти искаш, е още един властови център. И доколкото в България - даже и по социалистическо беше така, сме свикнали да си приватизираме институционалните правомощия, щеше да се получи пак това, което наблюдаваш и в момента. Всеки размахва даденото му като власт срещу, другите, или пък напротив, го предлага на разменни начала. Трябваше да има поне един, който не е такъв. Ама не го улучихме... А когато ги улучвахме, не ги припознахме, и се постарахме да ги унищожим.

 40. 40 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Почвам да се замислям , този човек наред ли е !?!?

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Промени в Конституцията няма да има - вездесъщата Прокуратура няма да се съгласи (Иван Гешев го заяви вече). А политиците ги е страх от прокуратурата.
  —цитат от коментар 37 на volarok


  А това е лошо защото...?

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK