За втора поредна година провален транспортен проект отвори дупка в бюджета на Варна

Архивна снимка от пътуването на варненския кмет Иван Портних (в ляво) по трасето на въображаемия бърз автобусен коридор във Варна на 26 февруари 2015 г. В дясно на снимката е ръководителя на проекта Биляна Якова.

© LiveVarna

Архивна снимка от пътуването на варненския кмет Иван Портних (в ляво) по трасето на въображаемия бърз автобусен коридор във Варна на 26 февруари 2015 г. В дясно на снимката е ръководителя на проекта Биляна Якова.Общинската комисия "Финанси и бюджет" във Варна одобри предложената от кмета на града Иван Портних актуализация на местния бюджет за 2019 г. и той ще бъде намален с близо 1.5 млн. лв. Така макрорамката му за отиващата си година става 405.2 млн. лв. при планирани близо 407 млн. лв.


Според информацията, разпространена от пресцентъра на Общиския съвет във Варна днес, приетото намаление се дължи "до голяма степен" на това, че приходите от продажба на билети за градския транспорт продължават да се събират от едноименното общинското дружество вместо от общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение" (ТАСРУД).


"Всичко това се отрази като намаление, както в приходната, така и в разходната част на бюджета на общината, пише още в разпространеното днес съобщение. Във функция "Икономически дейности и услуги", в която попадат приходите от билети за градския транспорт, актуализираният бюджет възлиза на 27 728 000 лв. при първоначална план-сметка 40 949 000 лв.".
Това е втора поредна година, в която проваленият проект "Интегриран градски транспорт на Варна" отваря дупка в общинския бюджет. През 2018 г. тя бе в размер на цели 10 млн. лв.


До момента за реализацията на проекта са похарчени вече близо 150 млн. лв., по-голямата част от които европейско финансиране, но ефект от тази инвестиция, както за качеството на градския транспорт във Варна така и за бюджета на очевидно трудно може да бъде посочен.


Общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение" трябваше да събира приходите от продажба на билети и карти за градския транспорт във Варна през автоматизирана билетна система, за която бяха похарчени първоначално 8.3 млн. лв. Но повече от три години след като формално бе изградена, тя не може да бъде въведена в пълноценна експлоатация заради зле организирана обществена поръчка и пропуски при сключване на договора с нейния изпълнител – Консорциум "Обединение модерен транспорт".


Междувременно, в опит да се справи с изтичането на средства към собственото си дружество "Градски транспорт" местната администрация тихомълком осуети работата на платформата за онлайн продажба на билети през мобилни устройства, изградена по договор с технологичния стартъп Tickey.


Онлайн продажбите през мобилната платформа обезсмисляше до голяма степен скъпата система за автоматична продажба на билети, част от проекта с европейско финансиране "Интегриран градски транспорт на Варна". Но за разлика от нея бе изградена за по-малко от месец, а по данни на Tickey инвестицията за инсталиране и въвеждане в експлоатация на системата бе в размер на по-малко от 20 хил. евро.


В опит да приведе в действие автоматизираната си билетна система в началото на 2017 г. местната администрация във Варна сключи договор за доставка на допълнително оборудване на стойност близо 1.5 млн. лв. В него дословно бе записано, "че при обявяване на процедурите за възлагане на обществените поръчки и сключването на договорите са заложени технически изисквания към доставките на стоки и услуги, които в хода на изпълнение на договорите са оценени като недостатъчни с оглед нуждите на възложителя". Заради изтеклия срок на проекта разходите по новия договор с Консорциум "Обединение модерен транспорт" бяха покрити със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.


Друга справка с бюджетните разходи на Варна, този път през 2018 г. показва, че за доставка на допълнително оборудване за неработещата билетна система са били похарчени и още 500 хил. лв., но този път от общинския бюджет. Въпреки това системата продължава да не работи в пълния си обем, а втора поредна година общината не може да събере приходите си от нея, предварително заложени в бюджета й.


В края на август т.г. бщина Варна обяви, че ще сключи договор на стойност над 2.5 млн. лв. с ДДС по процедура без предварително обявление за извънгаранционна поддръжка и доставка на допълнителни компоненти за автоматизираната билетна си система. Предходният търг за извънгаранционното й обслужване на стойност 1.8 млн. лв. беше обявен в началото на април 2018 г.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Мислех си, че в София се краде най-много.
  Вече съм разколебан !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Портних некадърен ли е или повече е крадлив. Май и двете.

 3. 3 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Варна от доста години се управлява лошо, да не кажа безотговорно.

 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Една и съща статия четем за двадесети път през последните 2г.
  Браво Спасе!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  Тези хора метрото в Катар ли правят :)?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Една и съща статия четем за двадесети път през последните 2г.Браво Спасе!
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  Ами щом не искаш да четеш - тогава почвай да се молиш да няма повод да се напише още двадесет пъти.

 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Бях си във Варна за Нова Година и Великден. Така и не ми стана ясно каква е тая система. В автобусите лелки продават билетчета на пътниците. А пък бърз автобусен коридор не видях никъде.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Весело

  Кондуктора отново победи измисленото самотаксуване... за мъка на гратисчиите. А бързия автобусен коридор ще го бъде едва когато се добави платно за автобусите, щото сега просто заграбиха едната лента и то не където ще има/т файда от автобусите, а където имаше две платна. Абе както всяко нещо: набързо, необмислено с никаква файда.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Моделът "Портних"

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "gost22":

  На кой булевард с две ленти, едната е "заграбена" за бус лента ?

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Весело

  Палавият кмет.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на elder
  elder
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "gost22":На кой булевард с две ленти, едната е "заграбена" за бус лента ?
  —цитат от коментар 10 на tosho_toto


  Според маркировката - на булевард Владислав Варненчик например. Както и на 3-ти март, Сливница, Мария Луиза, Княз Борис и т.н. Естествено никой не я спазва и никой не контролира и глобява. Няма и как да е иначе - задръстванията ще са навсякъде и по цял ден.

 13. 13 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Пич, ти знаеш ли какво е бус лента?

 14. 14 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Варна се превърна в една презастроена кочина с много дупки - и в бюджета, и къде ли не... Каквото и да пише Спасов все ще е вярно.

 15. 15 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Имам въпрос - за колко години обслужване на неработеща система ще бъдат прибрани 2.5 млн. лева? За кандидата има ли изискване и той да е неработещ, че иначе няма да са съвместими със системата?

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво СМЪРДИ!!!

 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Нека да припомним че ДСБ, Да България, БСП, ДПС, ВМРО и други политически отрепки подкрепиха Портних на 2-ри тур на местните избори. А едни 75% решиха да не гласуват изобщо. Това е резултата. Вие си го избрахте!

 18. 18 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Портньих е наложен изпълнител на шопски поръчки "по морето", мултигрупско творение, преминало на концесия в сикаджийската групировка грабеща граждански България!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Весело

  Явно все още се краде малко във Варна, щом там си избраха за кмет руснака Портних вместо рубладжията Костя Копейкин :)

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Портньих е наложен изпълнител на шопски поръчки "по морето", мултигрупско творение, преминало на концесия в сикаджийската групировка грабеща граждански България!
  —цитат от коментар 18 на soul


  ++++++
  Да не говорим, че Портних е родом от София, доверен човек на Шопландия (на Тиквенов). А на втория тур изборът бе между К. Копейкин (откровен идиот-русороб), и полуруснака Портних. В интерес на истината Портних изглежда по-симпатичен.

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  150 милиона изхарчени за нищо , това наши пари на данъкоплатците ,а в последните 10 години в кварталите над морето няма нито една асфалтирана улица , застроява се активно ,блокове ,луксозни къщи ,данъци като в Монако , а обратно нищо , всеки си направил оградата както и където иска , улиците макадами ,две коли не могат да се разминат ,няма кой да сложи ред ,ако за 10 години бяха отделяли поне по 5 милиона за оправяне на 5 улици ,сега щеше да е друго , а те брутално крадат парите и ги източват накъдето си искат с фалшиви поръчки и измислици и няма прокуратура и съд ,нито МВР , ама виж , събират си чинно рекета ,който им плащаме под името данък ,него не го пропускат и видиш ли ,ако закъснееш и не платиш ,ще ти вземат всичко ,порнографска държава и порнографска власт .

 22. 22 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "edin drug":

  Едно момче се запали, останалите протестират от кръчми и клавиатури. Това ни се пада. Ако искате нещо, 100 000 на площада и рубшаджиите си отиват.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#21] от "edin drug":Едно момче се запали, останалите протестират от кръчми и клавиатури. Това ни се пада. Ако искате нещо, 100 000 на площада и рубшаджиите си отиват.
  —цитат от коментар 22 на kras4o


  и малко мозък при гласуването. А това много липсва.

 24. 24 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Варна-140млн.-проектът не работи,Пловдив 45 млн.-проектът не работи,а пари за ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА,вече 30 години няма и няма..Оня ден Бойко извикал новия ямболски кмет и му казал:Пари за Ямбол не давам!

 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  20000 евро срещу колко милиона казаха? И после да ми обясняват колко добре били управлявали...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK