Свидетелства за румънския Сибир

Корицата на книгата "Свидетелства за румънския Сибир",

Корицата на книгата "Свидетелства за румънския Сибир",Българи, живеещи в Румъния, преценени като опасни от комунистическата власт, са били сред изселените в Бараганската равнина в източната част на страната през 50-те години на миналия век. Факти за репресиите се съдържат в "Свидетелства за румънския Сибир" - двуезичен сборник (на румънски и на английски език) с разкази на депортирани през 1950-те години в Бараган. Книгата на Клаудия- Флорентина Добре и Валериу Антоновици дава рядка възможност на по-широк кръг читатели да се запознаят с тази малко известна страна на насилието в комунистическа Румъния /The Deportees of Baragan: Testimonies about the Romanian Siberia, представена в "Балканистичен форум"/.


Сборникът представя спомени
на 15 бивши заселници в Бараган


като включва също множество ценни снимки, както и библиография по темата. В периода 2011 – 2013 г. съставителите са работили на терен, като посещават някогашните места на принудително заселване, придружени от хората, които им разказват своите истории.
Във въведението на книгата Клаудия- Флорентина Добре проследява историята на депортациите в Румъния, започнали още през 1944 г. Първата вълна обхваща хора от немското малцинство, обвинени в колаборация с нацистите. Те са последвани от изселване на семейства на земевладелци и индустриалци, а по- късно от селяни, които се противопоставят на колективизацията. След 1955 г. освободени политически затворници и лагерници, са принудително заселени на различни места. Повечето от тях са заселени в селата, изградени преди това в Бараган след депортацията в 1951 г. В 1967 г. властта обявява депортацията на румънски граждани за незаконна.


Клаудия - Флорентина Добре подчертава, че най-трагичният епизод е през юни 1951 г., когато около 44 000 души, които живеят в 25 километровата ивица до границата с Югославия, са депортирани в Бараганската равнина. Това е строго секретна и репресивна акция, при която германци, българи, сърби, евреи, румънци, мегленити и македонци (власи от Македония) и други, смятани за "опасни" за властта хора, внезапно са вдигнати от родните им места, депортирани с влакове и заселени сред равнината, където те трябва да си изградят нов живот.


Част от тях са под подозрение, че симпатизират на Йосип Броз Тито, а други – че са против колективизацията на селското стопанство. Натъпкани с хора, конските вагони прекосяват Румъния
от югоизточната й част към североизток.


Там, в Бараганската равнина, на всяко семейство се дава по 2500 кв.м. земя, където през лятото и есента на 1951 г., възрастните, заедно с децата си, трябва сами да си изградят къщи (някои си спомнят, че сами трябвало да си правят и тухли), да построят училища, здравни служби, милиционерски участък, складове и всички други необходими за селищата сгради, преди да е настъпила зимата.


Така под стриктния надзор на властта
за няколко месеца изниква един нов свят от 18 селища,
като напускането се наказва със затвор


Заселниците са освободени през 1955 г., като обаче за цял живот запазват стигмата на "принудително заселени". И все пак не всички получават пълна свобода на ново заселване. За много от тях остава невъзможно да се завърнат в родните си места или им се забранява да живеят в Букурещ и в някои други региони на страната.


През 1967 г. Чаушеску критикува политиката на принудително заселване като противоконституционна и незаконна. Вземат се мерки да се изтрие паметта за тези събития. Това изличаване, определено от авторката като Damnatio memoriae освен премълчаването, включва унищожаването на селищата. Хората в тях, които са вече твърде стари, за да желаят да се местят, сега отново са изселени. След 1964 г. булдозери унищожават къщите и други сгради в повечето села, а останалите с времето се разрушават, като остават да съществуват само в паметта на някогашните си жители. След 2000 година някои от селата са частично възстановени, изграден е и паметник на тези събития, заснет е и документален филм.


Включените в сборника интервюта с някогашни заселници, повечето, от които тогава, когато са депортирани със семействата си през 1950-те години, са били деца, са направени през 2011 и 2012 г. Разказите са придружени с кратки биографии. Сред интервюираните са Виктор Гайдамут, училищен инспектор в Калараш, Моника Константинеску, учителка по немски език, родена в Тимишоара, Леонид Галачи – агроном. Грета Донту, родена на 16 юни 1951 г. е била едва на два дни, когато на 18 юни семейството е депортирано. За нея къщата, която родителите й успяват да издигнат на новото място през лятото на 1951 г. – малка къща с две стаи, покрита със слама, е родният дом. Тя, както и други разказвачи, си спомнят, че


родителите в началото били уплашени,
че ги откарват в Сибир


От годините, прекарани в Бараган, някогашните деца имат пъстри спомени – те са запазили картините на нищетата и трудностите там, но и хубавите моменти от своето всекидневие, белязани от стремежа на семействата, макар и в най-трудни условия, да изградят дом и дадат сигурен подслон на децата си, да ги насърчават да учат, да си създадат радости според възможностите. Грета Донту си спомня, колко чиста и спретната е била тяхната къща в село Фундата, подредена според бесарабските традиции на семейството.


Особено вълнуващо е интервюто на Клаудия Добре с Домника Малофей, нейна учителка по румънски език, родена през 1946 г. "Един ден, – разказва тя – една сутрин, един самолет се приземи при езерото. Събраха ни и тогава една жена – не зная коя беше тя, подозирам, че беше Ана Паукер, започна да скандира като мъж: "Не се съмнявайте, че няма да напуснете никога това място, тук ще останете! Недейте да си седите така, ами си стройте къщи!". Хората започнаха да си правят tule – така там наричаха тухлите. Млади и стари – имаше там и стари хора, а моите родители бяха много млади – всички строяха къщи. Трябваше да построим и община, а също и училище, полиция, клиника. []


Децата учеха. И наистина се учеха! Учехме толкова, колкото ни стигаха силите, майка ми и баща ми казваха: "Учете! Това ви е спасението: ученето!" Всеки искаше да учи, никой не повтаряше годината, и никой не оставаше с тройки. Не помня как успявахме, никой не ни даваше тетрадки и учебници и работехме цяло лято, за да си ги купим. Нямах свое място и сядах на една червена черга на сянка зад къщата и там четях по цял ден, мисля, че така получих късогледство, от това четене.


В послеслова на книгата Клаудия – Флорентина Добре обобщава своя критичен анализ на интервютата: "За нас, изследователите – пише тя, жизнените разкази, събрани от нас, са и уроци за живота. Уроци как могат да се преодоляват трудности, как могат да се създадат интимни пространства, дори, когато частният живот е изцяло под властта на публичния, как може да се запази достойнство в унизителни условия; уроци по солидарност и човечност, уроци по памет и по забрава. Разбирайки този аспект, обаче, ние се опитвахме да запазим критична дистанция, необходима за разбирането на мемориалната реторика за бившите изселници. От друга страна, ние поехме мисията да пренесем този дискурс към другите, както и да му придадем научно измерение, което да му отреди място в историографията на комунистическата проблематика."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Грозно, но далеч не толкова отвратително като родните лагери и изселвания. Родните изроди и безродници - най-големите(след техните учители - съветските)

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Браво на румънците, че работят здраво, за да се знае. Всяка страна в Източна Европа, завоювана от руския ботуш, е имала своя малък Сибир. У нас също семействата на министрите и народните представители от Царство България, турци, помаци, българи "македонци" са изселвани в Делиормана. За щастие ние нямаме големи безлюдни пространства и въпреки страха хората са помагали - през 40-те и 50-те години - турците от Делиормана са помагали на българите, а през 80-те години българите от Северозападна България са помагали на турците. Дано тук бъдат издадени и изследванията за изселването на българските национални групи в Съветския съюз. Само от Крим през 1944 руснаците изселват всички 12 000 кримски българи заедно с народа на кримските татари. През 1948 също има преследване и депортации на българите в Крим. Този Крим, който уж бил руски, а всъщност е кримско-татарски и на групите на кримските българи, гърци, арменци и немци.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "Свидетелства за румънския Сибир" - двуезичен сборник на румънски и на английски език".

  Ето така трябва да се издава, защото на Запад не се знае почти нищо за социализма у нас и разни леви "полезни идиоти", с каквито напоследък е пълно в американската академична общност, и нашенски деца на висшата комунистическа номенклатура, намерили местенца в американските университети, разказват безумни легенди за "социално справедливия" социализъм, в който дори оргазмът на жените бил къде-къде по-качествен от днешния капиталистически оргазъм - не се шегувам и не преувеличавам, има такива твърдения.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дечев какви фашисти бе....национал СОЦИАЛИСТИ са немците......всички го знаят само руснаците се правят на разсеяни....все пак са идейно близки нацистите и болшевиките

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Весело

  Дечев какви фашисти бе....национал СОЦИАЛИСТИ са немците......всички го знаят само руснаците се правят на разсеяни....все пак са идейно близки нацистите и болшевиките
  —цитат от коментар 11 на bobbyperu


  То по име всеки може да се пише всякакъв. Северна Корея е например народно-демократична. Такава ли е?
  Добре, ти какво искаш да кажеш? Ч фашистите и фашизмът са готини и трябва да им съчувстваме и симпатизираме?

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  А за първия концлагер в света, този в Гърция, с българи концлагеристи, няма ли да напишете нещо?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Весело

  То и България е византийско-османска тогава!
  —цитат от коментар 8 на Веселин Дечев


  Византийството е преди османският период е не е актуално както не е актуално и за Крим!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  Разбира се, българите в Крим - до един от всички 12 000 - са били фашисти, нищо, че са били обикновени селяни и никога не са взимали оръжие в ръката си. Българите в Румъния също са били фашисти, защото не са искали да им вземат земята и воловете и да ги вкарат в колхоз. Затова са ги изселили.

  От вас, комунягите, по-големи фашисти и предатели на България и всичко българско няма.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  И ти се пишеш българин? Не те интересуват страданията на кримските българи, не те интересува, че са създавали селски стопанства, трудели са се, даже са воювали като партизани срещу германците. Но на 24 юни 1944 в 4 сутринта войници на НКВД ги вдигат от домовете им, дават им 15 минути да си съберат най-нужното, натъпкват мъже, жени, деца и старци в конски вагони и ги депортират в Пермския край, децата умират във вагоните. Тебе те интересува да защитиш тъпата руска пропаганда, че Крим е руски. Не, не е. Украински, татарски, български, гръцки, арменски, но не и руски.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  До коментар [#13] от "Julian Mall":И ти се пишеш българин? Не те интересуват страданията на кримските българи, не те интересува, че са създавали селски стопанства, трудели са се, даже са воювали като партизани срещу германците. Но на 24 юни 1944 в 4 сутринта войници на НКВД ги вдигат от домовете им, дават им 15 минути да си съберат най-нужното, натъпкват мъже, жени, деца и старци в конски вагони и ги депортират в Пермския край, децата умират във вагоните. Тебе те интересува да защитиш тъпата руска пропаганда, че Крим е руски. Не, не е. Украински, татарски, български, гръцки, арменски, но не и руски.
  —цитат от коментар 17 на spiegel


  Ха-ха, нещо забрави че Крим е украински и сега реши да го напишеш с главни букви! Такива Кирякстефчовци като теб ще обявят утре че и Османската империя е била на турците, гърците и българите и затова историческата справедливост трябва да се възстанови и да се присъединим към тази велика империя за да се спасим от домогванията на коварната матушка която лъже че ни била освободила?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Има написано, даже ако не се бъркам с друга книга, авторката е гъркиня и е имала големи разправии после в Гърция.
  Книгите са хубаво нещо, но ако искаш да те чуе света, трябва холивудски филм.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Ужасът от стигматизацията на отритнатия, последвано от "изтриване" на историята им.
  Да "благодарим" на социалистическата власт за това.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#18] от "Julian Mall":

  Ти отново избираш между две робства и пак избираш руското. България е българска, Крим е украински, а Ердоган и Путлер да си стоят у дома. Но не, ти искаш да посрещаш с бъклица руските "освободители". Какъв е този предателски ген? Или имаш нещо руско?

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1548 Весело

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Дечев, понеже на всички е ясно, че те е срам, че не си се родил руснак, а българин и вероятно още не можеш да простиш на родителите си, че са те кръстили с хубавото и звучно българско име "Веселин", а не с някое по-правилно идеологически като "Сергей", "Гриша" или барем "Владимир", можеш ли да пообиколиш из вас и да потърсиш нещо руско-съветско, което имаш и използваш? Книга на Достоевски или покупки от "Берьозка" не се броят (последните не са и руски).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Който не го е преживял, не може да го разбере.

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  "Свидетелства за румънския Сибир"
  А къде са свидетелствата за българския Сибир. Няма ли кой да издири и публикува материяли за непосредствени български жертви в Сибир! Там са погребани хора от толкова много националности, че да няма погребани българи е невероятно.

  подпис
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  До коментар [#18] от "Julian Mall":Ти отново избираш между две робства и пак избираш руското. България е българска, Крим е украински, а Ердоган и Путлер да си стоят у дома. Но не, ти искаш да посрещаш с бъклица руските "освободители". Какъв е този предателски ген? Или имаш нещо руско?
  —цитат от коментар 21 на spiegel


  Ердоган няма как да си стои у дома след като в бившите вилаети на Османската империя има такива като теб което го канят на гости и никой не им търси сметка! Виж мен ме следят, подслушват и наблюдават денонощно защото да разкриваш турските мераци към България е подсъдно и трябва да се преследва!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  "Свидетелства за румънския Сибир"А къде са свидетелствата за българския Сибир. Няма ли кой да издири и публикува материяли за непосредствени български жертви в Сибир! Там са погребани хора от толкова много националности, че да няма погребани българи е невероятно.
  —цитат от коментар 24 на Иван K


  Има бе Ванка! Повечето обаче са комунисти забегнали в СССР, така че това би трябвало да те радва!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  А Путю стои ли си у дома или заграбва чужди територии, които никога не са били руски, като Крим? А такива прислужници на руските интереси или може би руснаци по майка като теб оправдават тези престъпления.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Всъщност, първите концлагери са английски. Създадени са по времето на англо - бурската война. Англичаните са затваряли семействата на бурите в тях.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#27] от "spiegel":

  Хм! То И Аспарух е заграбил византийски територии. Та, по тая твоя логика, чии са са земите ни?

 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  Интересно, че Чаушеско лично е критикувал и затворил тези лагери, да не повярва човек....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  А Путю стои ли си у дома или заграбва чужди територии, които никога не са били руски, като Крим? А такива прислужници на руските интереси или може би руснаци по майка като теб оправдават тези престъпления.
  —цитат от коментар 27 на spiegel


  Крим е руски от времето на Екатерина и това е повратна точка в противоборството на двете империи! А т.н. украинци трябва да са благодарни до гроб затова защота вече никой няма да плячкосва земите им и да ги продава като роби на робските тържища в "цивилизованата" Османска империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван K":

  Позорът е за българските власти които не смеят един селски турски кмет да обвинят в шпионаж в полза на Турция а се хванаха с русофилите да се харесат на американците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "Свидетелства за румънския Сибир"А къде са свидетелствата за българския Сибир. Няма ли кой да издири и публикува материяли за непосредствени български жертви в Сибир! Там са погребани хора от толкова много националности, че да няма погребани българи е невероятно.
  —цитат от коментар 24 на Иван K


  Има, даже съратниците на Георги Димитров от процеса са били там. Учудващо е как системата е враг на всички, дори и на 'своите'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван K":Позорът е за българските власти които не смеят един селски турски кмет да обвинят в шпионаж в полза на Турция а се хванаха с русофилите да се харесат на американците!
  —цитат от коментар 33 на Julian Mall


  Ми посочии го тоя селски турски кмет дето е шпионин на турската държава.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Интересно, че Чаушеско лично е критикувал и затворил тези лагери, да не повярва човек....
  —цитат от коментар 30 на venci4


  Те всички от един момент нататър се усещат и ги закриват. И ТЖ го прави. Това не означава обаче, че системата се е очовечила, но поне са престанали да трепят хората с лопатат за добър ден.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Там, в Бараганската равнина, на всяко семейство се дава по 2500 кв.м. земя, където през лятото и есента на 1951 г., възрастните, заедно с децата си, трябва сами да си изградят къщи (някои си спомнят, че сами трябвало да си правят и тухли), да построят училища, здравни служби, милиционерски участък, складове и всички други необходими за селищата сгради, преди да е настъпила зимата."

  По това време навсякъде е било така. И в България. С тази разлика, че тук не са давали по 2,5 декара земя.

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Ми посочии го тоя селски турски кмет дето е шпионин на турската държава.
  —цитат от коментар 35 на zz_s


  Нали уж имаме ДАНС! Защо не разследват как така по едно и също време ходят на почивка в Турция и какво точно правят там с кой се срещат, на какво ги обучават?! Да не говорим че един няма глобен затова че развява парцаливо българско знаме над кметството и в общинската администрация се говори на турски!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Именно! Западът почти нищо не знае за кошмарите и убийствата на социализма и го намира идеята за привлекателна, романтична и справедлива.

  Когато на западняците им кажеш, че социализмът не се различава съществено от нацизма и са изпотрепани на порядъци повече хора, не ти вярват, гледат те недоумяващо, мислят си, че раздуваш...

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vlado Nikolov":

  Да, прав си, макар, че в тях режима е бил много по-облекчен, сравнен с гръцкия...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Всяка страна е имала своята ситема от т.н. ГУЛАГ.

 42. 42 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не можах да намеря град Бараган в Североизточна Румъния, намерих такъв в района на Сигишоара, но това е в Централна Румъния - в Трансилвания .
  Има село Бараганул на пътя от Слобозия за Браила - това е по-скоро югоизточна Румъния

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Най-комичното е че в такива концлагери са попадали и българските комунисти-разбойницу, побягнали към СССР след престъпленията си в България. Например Благой Попов - съобвиняем на Жоро Тарабата в Лайпциг. Върнал се е в 1956 и е написал книга, завършваща с покъртителното = пиша го, за да не се повтори никога вече! Повечето обаче са били разстреляни. Парадокс на съдбата!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK