ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Христо Иванов прогнозира проблеми с предложението за независим прокурор

Бившият министър на правосъдието и съпредседател на "Демократична България" обяви, че за него думата, с която би определил предстоящата 2020 г. е "законност", но с въпросителен знак.

© Юлия Лазарова

Бившият министър на правосъдието и съпредседател на "Демократична България" обяви, че за него думата, с която би определил предстоящата 2020 г. е "законност", но с въпросителен знак.Пропусната възможност да започнат дълбоки реформи - това е 2019 г. Така бившият министър на правосъдието и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов обобщи в едно изречение процесите в съдебната система и опитите на правителството да изготви механизъм за независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор.


"Не се случи реформа в прокуратурата, въпреки че Борисов беше обещал, че ще се случи след Цацаров", каза Иванов.Като положително той оцени напредъка по изграждане на интерконектора с Гърция и изрази надежда България да стане част от "ИЕРЕМ 2" - "чакалнята на еврозоната".


Според Христо Иванов проектът на правителството за промени в Наказателно-процесуалния кодекс вероятно ще има и конституционни проблеми, и структурни, независимо дали Конституционният съд "ще си затвори едното око и ще го пусне".
По думите му, причините главният прокурор да е толкова влиятелна фигура са множество, но по-важно в случая е да бъде изработена една цялостна програма за вкарване на прокуратурата в демократична отчетност.


"Въпросът е как това да се уреди процедурно и този въпрос е много по-широк от това как ще се случи самата процедура", подчерта Иванов. По думите на бившия правосъден министър, главният прокурор има кариерно влияние върху всеки прокурор.


"Има огромна политическа роля и огромен 7-годишен мандат. Всичко това трябва да бъде вкарано в контрол. Виждаме в момента една съмнителна кръпка, която не очаквам да проработи и да доведе до резултат", прогнозира бившият правосъден министър.


Той припомни, че името на Сотир Цацаров бе замесено в скандала с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева в т.нар. "Яневагейт". "Стана дума за негови твърдени реплики в разговори с Владимира Янева, на която е помагал да заобиколи Висшият съдебен съвет. Това не беше разследвано по времето на Цацаров", припомни Иванов.


Досъдебното производство, образувано за изтеклите в медиите разговори между Владимира Янева (бивш председател на Софийския градски съд СГС), Румяна Ченалова (бивш търговския съдия) и адвоката Момчил Мондешки бе прекратено. Скандалът избухна след като в края на 2015 година сайтът "Биволъ" започна да публикува части от разговори, в които участват Янева, Ченалова и Мондешки, водени в началото на същата година.


В разговорите се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, тогавашния председател на Върховния административен съд Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), близки до тях. Всички те по думите на Янева са я "обгрижвали" по време на скандала, а главният прокурор дори е поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването за незаконно подслушване


По думите на Христо Иванов това как се разследват главни прокурори зависи от конкретната институционална рамка. Според него е нужна концептуална реформа.


Иванов припомни и някои от препоръките на Венецианската комисия за разделяна не Висшия съдебен съвет. "Нашата идея беше прокурорската колегия да бъде изцяло отделена и да се превърне основно в обществена, доминирана от представители от парламента, които не са зависими от главния прокурор", припомни Иванов.


Той коментира и резултатите на "Демократична България" на изборите за евродепутати, както и на местния вот като посочи, че е това е успешна коалиция, която ще участва и на парламентарните избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK