"Ню Йорк таймс": Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа

Емилиян Гебрев

© Юлия Лазарова

Емилиян ГебревАмериканският вестник "Ню Йорк таймс" помести днес в онлайн изданието си обширен материал на журналиста Майкъл Шуирц, озаглавен "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа", съобщава БТА. В него е описан случаят с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и сина му през 2015 г. Двамата в крайна сметка успяха да се възстановят след отравянето.


"Години наред членовете на таен екип са действали, без шефовете на западните служби за сигурност ни най-малко да си дават сметка за техните операции. Само че нападението срещу търговеца на оръжия в София Емилиян Гебрев става причина те да бъдат разкрити", пише Шуирц.


Според изданието един от заподозрените за отравянето на Гебрев е Сергей Федотов, който влязъл в България незабелязано и се настанил в хотел в София, близо до офисите на производителя на оръжия, който по данни на американския вестни е продавал муниции на Украйна. Според автора на материала Федотов е ръководел екип от трима мъже.
Няколко дни след влизането на руснака в България един от мъжете в екипа му успял да проникне в затворения гараж на оръжейния търговец и да намаже с отрова ръчката на вратата му, а след това да изчезне, оставяйки само размазани изображения, запечатани от камерата за наблюдение. Малко по-късно Емилиян Гебрев се среща с търговски партньори в ресторант, където започва да халюцинира и да повръща, продължава разказа си авторът на "Най Йорк таймс".


Заради отравянето Гебрев остава в болницата един месец. Синът му е отровен също, както и друг високопоставен служител на компанията.


След това руснаците отравят Гебрев и сина му още един път, този път в лятната им къща на Черно море. И двамата оцеляват, макар че бизнесът на Гебрев все още не се е възстановил напълно.


"Опитите за убийство от 2015 година са невероятни не само заради наглостта и упорството им, но и поради факта, че ръководителите на силите за сигурност и на разузнаването на Запад не са забелязали всичко това от самото начало. Българските прокурори разгледаха случая, не откриха никакво доказателство и прекратиха делото", пише още в "Ню Йорк таймс".


Сега шефове на западни служби за сигурност и на разузнаването твърдят, че случаите на отравяния в България са били много важна нишка, позволила да бъде разкрита кампания на Кремъл и широко разклонената му мрежа от разузнавателни агенти, чиято цел е да бъдат премахвани враговете на Русия в чужбина и да бъде дестабилизиран Западът.


По-нататък в статията си Майкъл Шуирц се спира по-подробно на случая "Скрипал" и санкциите на западните сили срещу Русия.


В средата на декември прокурорите по делото за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев обявиха, че са заподозрели руската връзка и са свързали случая с отравянето на Сергей Скрипал заради съвпадението на единия от заподозрените по делото "Скрипал" и неговите посещения в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK