Разширява се зелената зона в София

Разширява се зелената зона в София

© Велко АнгеловРазширяване на зоната за платено паркиране с още 5000 места подготвя Центърът за градска мобилност, обяви временният изпълнителен директор Румяна Милова. Общият им брой в София сега е 28 000. Интересът е към районите "Слатина" и "Триадица", където вече е минало обсъждането с граждани, а кметовете им проучват вариантите за зелена зона там. В "Слатина" тя ще обхване изцяло жк "Яворов", уточни Милова пред общинската транспортна комисия днес.


Георги Илиев, кмет на "Слатина" дори е предложил още по-широк обхват на платената зона, добави Карлос Контрера от ВМРО и председател на комисията.


В "Триадица" обаче ентусиазмът на живеещите не е голям и там ЦГМ ще търси приемливи решения.
И в неделя да стане платено паркирането в центъра на София, предложи Калоян Паргов от БСП, защото тогава улиците се задръствали от коли от страната, дошли на пазар.


Скобите са по-ефикасни от паяците, според Милова
Паяците за принудително вдигане на коли, паркирали в нарушение, ще бъдат ползвани само в краен случай, обяви Милова. През 2020 г. тя смята да развие активността на екипите, които поставят скоби. Те са 46 по двама души, уточни Александър Георгиев, новият директор на "Паркинги и гаражи" в ЦГМ.


"Паякът създава задръствания, особено в по-тесните улици, докато вдига колата. Поставянето на скоба е по-ефикасен метод и затова Милова предложи на транспортната комисия паяците да се заменят с репатраци (сега се ползват от "Пътна помощ") и да се купят 3, 4 или 5 от тях през 2020 г.


Тя призна, че в ЦГМ са получавани сигнали, че екипите им са слагали скоби и в неделя, когато няма платено паркиране в града. "Наложили сме наказания, включително и уволнения за такива действия. Наказваме и за грубо отношение от наши служители към водачите нарушители, обяви Милова.


Обмисля се изграждането на нов наказателен паркинг в район "Люлин", до тунела на трамвая. Целта е да се дисциплинират шофьорите, които сега масово паркирали в нарушение около метростанциите. Предстои да се открие буферен паркинг на бул. "Сливница", до едноименната метростанция, за 262 коли.


Постоянни контрольори по някои линии


Нова мярка срещу гратисчиите подготвя ЦГМ. По някои линии на градския транспорт ще има постоянно контрольори за няколко поредни дни. По определен график, който няма да се огласява публично, тези екипи ще проверяват всички линии в София по този начин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK