Патриарх Неофит: Да се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се

Патриарх Неофит: Да се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се

© ДневникВ навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи своето патриаршеско и синодално послание към клира и миряните. "Дневник" публикува пълния текст:


Христос се ражда - славете Го!


Христос слиза от небесата - срещнете Го!
Христос е на земята - възнесете се!


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,


С неизказана радост и синовно преклонение пред дивния Божи промисъл, в святата нощ на Рождеството отново посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата утроба на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, за да я възстанови и да я върне обратно в нейната първоначална чистота, да обнови нашето изгубено богосиновство и "да възкреси падналия образ" (тропар на Предпразненството на Рождество Христово). Да освети човечеството, света и цялото творение с божественото Си присъствие и да засвидетелства по най-категоричен начин Божията жертвена любов към нас. Любов, достигаща дотам, че Бог "отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан. 3:16).


Посрещайки днес Богомладенеца, Който идва, за да ни помири с небесата, ние също ликуваме, заедно с небесното войнство, и казваме: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). Със светлата радост и с удивлението на витлеемските пастири ние също притихваме пред нечуваната вест за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), защото днес се изпълнява древното пророчество за спасението на човешкия род. Славим Го и изповядваме светото Му име, защото с Неговото Рождество за изстрадалия и потънал в грехове свят на нашите праотци започва нова епоха - епоха на светлината и на надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото "с нас е Бог" (Ис. 8:10).


В тази епоха живеем и ние днес, и затова от нас Той очаква да бъдем верни Негови изповедници и свидетели в нашия свят, съвременни Негови апостоли и носители на тази божествена светлина, която със Своето въплъщение Той донесе за всички: на светлината, която божественият евангелист свидетелства, че "... в мрака свети, и мракът я не обзе" (Йоан.1:5). А не я обзе и не може да я обземе затова, защото тази светлина извира не от ръкотворен източник, а от Самия Извор на живота, Който от Син Божи днес става и Син Човешки, Богочовек. "Бог става човек, за да може човекът да стане бог" - както казва през четвъртото столетие дивният отец на Църквата свети Атанасий Велики.


Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се заради нас и за нашето спасение божествен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни призовава не само в тази свята нощ, но и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това очаква от нас раждащият се днес Господ и Спасител наш Иисус Христос.


Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!


Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!


Честито Рождество Христово!

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Няма как да стане, партриарх Неофит, днес моловете и големите магазини пращят от народ, а пред и в църквите - почти никакви хора...
  Е, довечера, ще ги понапълнят, опитвайки се да се оттърсят от греховете...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Дедо Симо, не ставаш за духовен водач. Безличен и анонимен си

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  Че с какво наште килимявки се погрижиха за страдащите и нуждаещите се...

 4. 4 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Честито Рождество Христово на нашия патриарх Неофит.Да е жив и здрав и още дьлги години да е патриарх на бьлгарската православна цьрква.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Весело

  Още не се е родил Христос, поизчакай малко с поздравленията...
  Да не си употребил?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Любопитно

  Че с какво наште килимявки се погрижиха за страдащите и нуждаещите се...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  И аз бих попитал какво е направила църквата за страдашите и нуждаещите се? А цирквата съвсем не е бедна!

 7. 7 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Клипчето е само 4 мин . Особено интересно е думите му за славяните ( някъде на 2та минута )
  https://youtu.be/HLlP40rctBM

 8. 8 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Какво да сьм употребил?

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Честито рождество, Свети Отче!
  Да си жив и здрав!

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 749 Неутрално

  СЪЖАЛЯВАМ ОТЧЕ АМА НЕ ТРАБВАШЕ ДА ПОДАРЯВАШ СГРАДАТА НА СИНОДА В ЦЕНТЪРА НА ГИНКА ВРЪБАКОВА И ПО ТОЧНО НА ТИЯ ДЕТО И ДЪРПАТ КОНЦИТЕ , ОГОЛИХТЕ ГО ТОЯ НАРОД ОБЕЗВЕРИХТЕ ГО ОГРАБИХТЕ ГО ОМАЛОМОЩИХТЕ ГО , СВЯТ ДЕН Е ДНЕСКА ДАНО МИ ПРОСТИ ГОСПОД СКВЕРНОСЛОВИЕТО КОЕТО ИЗРИЧАМ АМА НЕ МОГА ДА ГО ПРЕМЪЛЧА

 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 591 Неутрално

  ади, речете дружина
  АМИН!

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Честито Рождество! Помагайте на хората в нужда всеки ден, не само около Коледа. А другарите с килимявките само опорочават хубавия християнски празник.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#7] от "crq15625101":

  Ний какво общо имаме със славяните?! Така че, някакви гизявления от руски политик, било то и патриарх, нямат никакво значение, лично за мен...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2223 Весело

  сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание
  _____________
  Християнските празници са противни на либерастите!

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Ми в моловете има палави снежанки които усмихнати поздравяват а в църкивте най-много някоя заупокойна молитва или панахида! Изобщо лукавия дебне от всякъде!
  Поповете се съюзяват повече с мафиотите и олигарсите от колкото с бедните и болните, което не е добре, защото християнските ценности изчезват бавно , но сигурно!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1182 Весело

  честито другарю полковник...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  "Той очаква да бъдем верни Негови изповедници и свидетели в нашия свят, съвременни Негови апостоли и носители на тази божествена светлина, която със Своето въплъщение"

  Тцъ, тцъ.
  Владици с ролекси и мерцедеси.
  Боже, прибери си версиите...

 17. 17 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 71 Неутрално

  "отново посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата утроба на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, за да я възстанови и да я върне обратно в нейната първоначална чистота, да обнови нашето изгубено богосиновство и "да възкреси падналия образ"...
  2000 години само глупости...
  Къде беше Божият Син/Аллах/(вашият бог тук) по време на Втората световна война? Къде са когато деца умират от рак?

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Дедо Симо не е от ролексите и мерцедесите, той е кротък ни безличен, за това го избраха, угоден е на всички, не зная доколко е угоден на Бога, но пред алтернативите Пимен и т.н....мисля че и на Бога

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Поне на този светъл празник този червен кадесарски синод, който предава Христос с всяко свое действие и бездействие, служил на атеизма, забравил своите духовници жертви на комунизма, донасял за събратята си, днес прислужващ на властимащите и мафиотите, предаващ България на руснаците, да си беше замълчал смирено и покайно и да не ни вгорчава празника, за който не е достоен.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  "Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква"

  Днешните чернокапците са срам за своите велики предшественици като се почне още от времето на Св. Иван Рилски...

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  Светли празници на всички българи по света и у нас

 22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  да отидат в Перник с една гореща молба за дъжд до "Началника" :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Когато днешните синодални старци публично се покаят и разкаят за неканоничното сваляне и интерниране на екзарх Стефан може и да им повярвам.
  Преди това - никога...

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание_____________Християнските празници са противни на либерастите!До коментар [#1] от "hamiltonf":Ми в моловете има палави снежанки които усмихнати поздравяват а в църкивте най-много някоя заупокойна молитва или панахида! Изобщо лукавия дебне от всякъде!Поповете се съюзяват повече с мафиотите и олигарсите от колкото с бедните и болните, което не е добре, защото християнските ценности изчезват бавно , но сигурно!
  —цитат от коментар 14 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ти, Гундяев и Путин за християни ли ги имаш????
  Виж пост 7, изгледай видеото и тогава си отговори, що е то либераст!!!

 25. 25 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Ами добре. Хайде, почвайте. Няма кой да ви попречи или това е призив от рода на дайте да дадем? Досега можехте много да направите, но ви е по-удобно всевъзможни пастори да евангелизират циганите и да ги насочват в правия път. Поне не се наричайте християни!

  без подпис!
 26. 26 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#6:"vassilun"][/quote]

  Една от най-тъмните тайни у нас е богатството на църквата.

  без подпис!
 27. 27 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  такива като тоя са ясни...пак злите сили ще са виновни накрая...а те си стоят из имотите и чат пат се появяват и дрънкат някоя глупост...и винаги ,което най-много ме е дразнело от ерата гоце ,все ги плясваха цялата ДС измет на първия ред при разни богослужения и прочие...мърш@...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 28 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 347 Разстроено

  До коментар [#10] от "reply":

  То пък църквата ти оголи народа на теб.
  Не знаехте къде е входа на църквата преди 30г.

 29. 29 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 213 Неутрално

  да бе да , от грижи сме на изчезване

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 642 Неутрално

  и да се погрижим -бруселль ше ни накара да си земем още от "страдащите и нуждаещите се" в Гърция!

 31. 31 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Аре чиба , мухлясала рубладжийска ДС килимявка

  В навечерието на Рождество Христово един австралиец на име Джок Полфрийман участва като доброволец в раздаване на храна на бедни и бездомни хора в София. Важно е да можем да видим хората в човешката им светлина, а не така като ни ги представят медиите и властта.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 32. 32 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Куха църква изпразнени от съдържание килимявки.Ордени и повишения в чин няма ли,или по великден ги давахте?

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Честито Рождество на всички :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя старчок за колко хора се е погрижил с доносите си... Пфу!!

 35. 35 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Елате в Перник, отче...

 36. 36 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Трагедията на съвременния свят се състои в следното: обявил е война на християнството, а отчаяно търси мир между хората. Изкоренява дървото, а очаква плодове от него...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 37. 37 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "отново посрещаме Божия Син, Който се ражда за нас от пречистата утроба на Пресветата Дева. Ражда се и влиза в нашия свят, приел човешката природа, за да я възстанови и да я върне обратно в нейната първоначална чистота, да обнови нашето изгубено богосиновство и "да възкреси падналия образ"...2000 години само глупости...Къде беше Божият Син/Аллах/(вашият бог тук) по време на Втората световна война? Къде са когато деца умират от рак?
  —цитат от коментар 17 на montale


  "Който иска да знае какви са сериозните възражения към християнството, трябва да попита нас. Възраженията на невярващия са глупави."
  Н.Г.Давила

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 38. 38 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 697 Неутрално

  А относно изказването на патриарха:

  "Християнството не решава „проблеми”: то ни задължава да ги преживяваме на по-високо ниво. Който настоява те да бъдат решени, обрича християнството на иронията, съпътстваща всяко решение."
  Н.Г.Давила

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Честито Рождество Христово!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  gmranger
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 42. 42 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Божичко до къде я докарахме... Даже и сред тях да има страдащи и нуждаещи се... Колко им е нуждата бе, дайте да помогнем! По колко милиона кеш им трябват на човек, 2-3 ше ги ощастливят ли тези окъсали агенти?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Тя българската църква не е от тези, дето се грижат за страдащите и нуждаещите се. Да ми прости господ!

 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5326 Неутрално

  Дежурни клерически слова

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Да ни е честито Рождеството Христово, Отче свети! На нас и на всичките ни братя и сестри по този свят. И на тези, дето си имат тяхната си религия и техния си Христос. Мир и любов да има, другото така или иначе става! Какво ли не сме избутали, и това горе ще го избутаме!

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на nyakoy
  nyakoy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И пак патриарх Неофит: "Вълни от мигранти с различни вярвания, светоглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания" https://pik.bg/патриарх-неофит-представите-за-добро-и-зло-се-подменят-мигрантите-са-изпитание-видео-news527113.html

 48. 48 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Църквата и тя като комунистите - дайте да дадем.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  посланието на Патриарха ми звучи като молитва за връщане на социализма под някаква форма - Патриарх Неофит: Да се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ами погрижете се, нали за това сте "духовници". Или не за това?

 52. 52 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Дедо Симо, не ставаш за духовен водач. Безличен и анонимен си
  —цитат от коментар 2 на uq


  Не бой се, младото КГБ офицерство настъпва! Николай прави възраст и ще възнесе тоз към небесата за да седне в трона му!

 53. 53 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално
 54. 54 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Ами погрижете се, нали за това сте "духовници". Или не за това?
  —цитат от коментар 51 на dasho


  По-гоуем духовник от Баце нема!

 55. 55 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара!

 56. 56 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#49] от "Karanikolov":

  Не ти е лесно виждам, но нищо ти няма.

 57. 57 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 264 Неутрално

  През септември 1943 г. Сталин решава, че болшевико-комунистите трябва да си имат собствена църква и прави обрат спрямо отношението към Православната църква в СССР. След 25 години болшевишки терор срещу църквата, митрополитите са поканени в Кремъл, където са приети от Сталин. Освобождават от концлагерите оцелелите архиереи (само двама), предоставят имение с триетажна сграда, няколко автомобила и правото да пазаруват продукти на държавни цени. Създаден е и „Съвет за делата на Руската православна църква“. Той е оглавен от началника на 4-ти отдел на Трето управление на НКВД Георги Карпов, който преди това е отговарял за наблюдението на църковните архиереи. Тогава за първи патриарх на СССР е избран митрополит Сергий. Патриарх Сергий, а след неговата смърт и патриарх Алексий наричали Сталин „Даден от Бога вожд“.
  Нещата са се случили по подобен начин и в България, след окупирането и от Червената армия през 1944 година. Съхранилите вярата си в Бога свещеници са зверски избити или вкарвани по лагери и затвори. На тяхно място българските комунисти назначават свои червени попове, които по правило са и агенти на зловещата Държавна сигурност. Сегашният патриарх Неофит е с агентурно име „Симеонов“,а такива и са останалите архиереи (с изключение, на тия, които по него време са били много млади и не са имали физическа възможност да станат агенти). Сега тая БРАДАТА ИЗМЕТ обслужва интересите на Русия (и създадената от Сталин Руска САТАНИНСКА КОМУНИСТИЧЕСКА църква), а през останалото време разиграва в църквите евтино „фентъзи“. Зрители на това „фентъзи“ са т.нар. „богомолци“ – предимно бабички и неразкаяли се комунисти, (имитиращи последната мода в Путинова Русия) и заедно с ходенето си по църквите, си спомнят с носталгия за времената на скапания СОЦ, когато свещеници бяха убивани, а църквите превръщани в обори и складове. Комунистите НЕ СЕ ИЗВИНИХА и НЕ СЕ РАЗКАЯХА, а един от техните лидери заяви, че ПОЕМАТ ВИНАТА, ЕДИНСТВЕНО С МЕЗЕТАТА! Да сте чули някой свещеник да е призовал присъстващите в църквата комунисти да се разкаят? Не, разбира се!
  Затова всички тия напъни от НЕЧЕСТИВЦИТЕ и по Коледа, и по Великден, да прикрият богоборската си същност са СМЕШНИ и ЖАЛКИ! Да сте чули някой от тях да е казал – „Извинявам се, бях агент-доносник на ДС, простете ми“. Не, разбира се! И сега със същите усти, с които целуват руски дупета, говорят за Вяра, за Господ, за народ, за единство и пр и пр.
  Боже, Боже, ела Боже и си събери вересиите….

 58. 58 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Не знам Неофит какъв агент е бил, нито църквата ни каква е, но в думите му има много смисъл и човечност и е добре понякога просто да се смирим и да се опитаме да бъдем човеци.

 59. 59 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До № 58 chlamydia.
  Хубав псевдоним - хламидия! Хламидията е инфекция, предавана по сексуален път, която е причинена от бактерията Хламидия трахоматис. Тя може да инфектира уретрата (пикочния канал, тръбичката между пикочния мехур и мястото, откъдето излиза урината), вагината, шийката на матката, ануса или очите.
  Вие комунистическите "хламидии" се опитвате да инфектирате съзнанието на хората със сквернословия като "мили хора", "единство", "помирение", "да се смирим" и пр. думички взети от "Наръчник на комунистическия агитатор".
  Не! И тъкмо защото се опитваме да бъдем човеци, нито ще се "смирим", нито може да има "помирение" с комунистическите "хламидии", както не може на наречем окупатора (проклета според Г. Раковски) Русия "освободител", нито да наречем шумкарите-терористи "борци за свобода". И винаги ще има РАЗДЕЛЕНИЕ между нормалните хора и богоборците. Затова, когато богоборците и 80-те % дебили са узурпирали църквата в която словоблудства агент Симеонов и останалите майкопродавци от дружинката, нормалните хора ще са отвън. Тъкмо, защото се опитваме да бъдем човеци! Разбра ли другарю/другарко "хламидия"!

 60. 60 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Аз само да попитам.. кога се пада Коледа за източноправославни ?

 61. 61 Профил на SD
  SD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 59
  Как успя да събереш толкова злоба пич? Дали не мразиш и себе си?

 62. 62 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 311 Неутрално
  До 59 Как успя да събереш толкова злоба пич? Дали не мразиш и себе си?
  —цитат от коментар 61 на SD


  +++++++

 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 314 Разстроено

  Отче, как и кога ще стане това! Боко ще продължи да дебелее, паството ще продължи да блее!

  Малинчо
 64. 64 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#59] от "Encho B_":

  Лични проблеми нещо? На всеки се случва.

 65. 65 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 314 Гневно

  До коментар [#59] от "Encho B_":

  "И тъкмо защото се опитваме да бъдем човеци, нито ще се "смирим", нито може да има "помирение" с комунистическите "хламидии"! Ами да, в такъв случай не ти остава нищо друго, освен да се капичнеш! И недей да отлагаш, защото зловонието, което излъчваш заедно с омразата си към битието човешко, е крайно нетърпимо!

  Малинчо
 66. 66 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 314 Весело

  До коментар [#61] от "SD":

  Що питаш - то си личи от мантрите, които реди?

  Малинчо
 67. 67 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 314 Гневно

  До коментар [#57] от "Encho B_":

  "И сега със същите усти, с които целуват руски дупета, говорят за Вяра, за Господ, за народ, за единство и пр и пр."! А ти сигурно целуваш католишки пети точки!? Ами кой ти пречи, бре комсомолец? Продължавай, но се оплаквай от време на време, че от тук усещам на какво смърдиш! А архиереят, какъвто и да е, все е по-близо до Бога от разните миризливи мърши, които и в Светлия ден на нормалната човещинапращят от нен!

  Малинчо
 68. 68 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  честито другарю полковник...
  —цитат от коментар 15 на не на безразличието


  Така е. Рождеството си е Рождество!
  Да носи здраве, успехи и още по-силна вяра на всички!
  Но ние все пак не трябва да забравяме, че лицето "Симеонов" е било агент на комунистическата ДС!
  В този смисъл, това лице е само един чиновник.
  България Патриарх няма.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  През септември 1943 г. Сталин решава, че болшевико-комунистите трябва да си имат собствена църква и прави обрат спрямо отношението към Православната църква в СССР. След 25 години болшевишки терор срещу църквата, митрополитите са поканени в Кремъл, където са приети от Сталин. Освобождават от концлагерите оцелелите архиереи (само двама), предоставят имение с триетажна сграда, няколко автомобила и правото да пазаруват продукти на държавни цени. Създаден е и „Съвет за делата на Руската православна църква“. Той е оглавен от началника на 4-ти отдел на Трето управление на НКВД Георги Карпов, който преди това е отговарял за наблюдението на църковните архиереи. Тогава за първи патриарх на СССР е избран митрополит Сергий. Патриарх Сергий, а след неговата смърт и патриарх Алексий наричали Сталин „Даден от Бога вожд“.Нещата са се случили по подобен начин и в България, след окупирането и от Червената армия през 1944 година. Съхранилите вярата си в Бога свещеници са зверски избити или вкарвани по лагери и затвори. На тяхно място българските комунисти назначават свои червени попове, които по правило са и агенти на зловещата Държавна сигурност. Сегашният патриарх Неофит е с агентурно име „Симеонов“,а такива и са останалите архиереи (с изключение, на тия, които по него време са били много млади и не са имали физическа възможност да станат агенти). Сега тая БРАДАТА ИЗМЕТ обслужва интересите на Русия (и създадената от Сталин Руска САТАНИНСКА КОМУНИСТИЧЕСКА църква), а през останалото време разиграва в църквите евтино „фентъзи“. Зрители на това „фентъзи“ са т.нар. „богомолци“ – предимно бабички и неразкаяли се комунисти, (имитиращи последната мода в Путинова Русия) и заедно с ходенето си по църквите, си спомнят с носталгия за времената на скапания СОЦ, когато свещеници бяха убивани, а църквите превръщани в обори и складове. Комунистите НЕ СЕ ИЗВИНИХА и НЕ СЕ РАЗКАЯХА, а един от техните лидери заяви, че ПОЕМАТ ВИНАТА, ЕДИНСТВЕНО С МЕЗЕТАТА! Да сте чули някой свещеник да е призовал присъстващите в църквата комунисти да се разкаят? Не, разбира се!Затова всички тия напъни от НЕЧЕСТИВЦИТЕ и по Коледа, и по Великден, да прикрият богоборската си същност са СМЕШНИ и ЖАЛКИ! Да сте чули някой от тях да е казал – „Извинявам се, бях агент-доносник на ДС, простете ми“. Не, разбира се! И сега със същите усти, с които целуват руски дупета, говорят за Вяра, за Господ, за народ, за единство и пр и пр.Боже, Боже, ела Боже и си събери вересиите….
  —цитат от коментар 57 на Encho B_


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не знам Неофит какъв агент е бил, нито църквата ни каква е, но в думите му има много смисъл и човечност и е добре понякога просто да се смирим и да се опитаме да бъдем човеци.
  —цитат от коментар 58 на chlamydia


  Така е. Нека да се смирим!
  Но също трябва да помним и знаем, че не може човек който е бил агент на власт избивала духовници и разрушавала вярата десетилетия на ред, да бъде Патриарх!
  Това е пълен абсурд.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#60] от "log_on":

  За източно православните се "пада" Рождество Христово, а не Коледа!

  без подпис!
 72. 72 Профил на Стоян Хлебаров
  Стоян Хлебаров
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Нима ще си продадете ролексите и лимузините? Браво!

  хлебчо
 73. 73 Профил на Стоян Хлебаров
  Стоян Хлебаров
  Рейтинг: 219 Гневно

  До коментар [#69] от "Рим":ДС агентите,също могат да говорят със загриженост в гласа-даже повече от другите!?Така че,не пиши глупости,че ще се разплача за тях...

  хлебчо
 74. 74 Профил на Стоян Хлебаров
  Стоян Хлебаров
  Рейтинг: 219 Гневно

  До коментар [#69] от "Рим":ДС агентите,също могат да говорят със загриженост в гласа-даже повече от другите!?Така че,не пиши глупости,че ще се разплача за тях...


  хлебчо
 75. 75 Профил на Стоян Хлебаров
  Стоян Хлебаров
  Рейтинг: 219 Гневно

  До коментар [#58] от "chlamydia":

  ДС агентите,също могат да говорят със загриженост в гласа-даже повече от другите!?Така че,не пиши глупости,че ще се разплача за тях...

  хлебчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK