Пречиствателната станция в Перник ще се изгражда като обект от националната сигурност
Премиерът Бойко Борисов разпореди пречиствателната станция на Перник, за която са заделени над 3 млн. лева, да бъде изградена възможно най-бързо. За целта обществената поръчка за нея ще бъде като за обект от националната сигурност на страната, тъй като "цялата държава вижда за какво става въпрос". Това се разбра от посещение на министър-председателя в района на Перник, което беше излъчвано в профила му във "Фейсбук". По подобен начин беше изградена и оградата по границата с Турция.


Видимо ядосан, Борисов разпореди на директора на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски Икономическа полиция да провери всичко за водната криза, както и да бъдат разпитани всички, които отговарят за транспортирането на питейна вода до Перник.


"Икономическа полиция цялата да дойде в Перник и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано, документ по документ да се проверява. На практика сега правим нова водопроводна и канализационна система. Това е безогледна безотговорност от десетилетия и всичко трябва да се провери. Отивате и изтърбушвате всичко. Защо се губят 300 литра в секунда? Къде отиват? От А до Я. Всичко", обърна се Борисов към Терзийски.


От думите на премиера се разбра, че екипи на ВиК дружествата от близки градове ще помагат при подмяната на тръбите. Министърът на икономиката Емил Караниколов, който придружаваше Борисов, уточни, че са нужни както специалисти, така и техника и заради това са нужни допълнителните екипи. Той добави, че питейна вода ще бъде осигурена за жителите на Перник. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков допълни, че са осигурени водоноски от Благоевград и София.


Караниколов съобщи още, че специализирана фирма за рехабилитация и изграждане на подземни тръбопроводи заедно с екипи на ВиК ще заснемат с робот-капсула водния цикъл под земята, за да се установи къде се губи водата и къде има течове.


Борисов разпореди още шефът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов да дойде на място, за да организира действията по отводняването на местата със спукани тръби. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също беше привикан от премиера по спешност.


"Към този момент ситуацията не е изяснена напълно. Само в рамките на днешния ден са открити два теча, които са производствени аварии", каза Иванов.


"Това не са нерегламентирани отклонения, а производствени аварии, които са отстранени. На този етап няма нерегламентирано отклонение на питейна вода. Поставят се измервателни уреди, които в последствие ще установят дали има някакъв теч", уточни още той пред БНТ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK