Борисов с идея да одържави и да слее в едно всички ВиК дружества

Днес е последното за годината заседание на Министерския съвет.

© Юлия Лазарова

Днес е последното за годината заседание на Министерския съвет.Премиерът Бойко Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество, за да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа, съобщи БТА.


Това става на фона публикуван тези дни доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране според който през 2018 г. общите загуби на вода във ВиК сектора на страната възлизат на 60.87%. загубите на големите оператори са близо 57%, на средните - 68%, на малките - 58%.


Повод за идеята на премиера е бедствено положение в Перник заради безводието, режим на водата в Ловеч и същата опасност и в други градове.
Вчера премиерът нареди МВР да извърши цялостни проверки как се е стигнало до водната криза, а пречиствателната станция на града да се изгражда като обект на националната сигурност.


"С един кран можеш да спираш водата на един цял град и това да доведе до 150 аварии, с всички последствия ако това стане преди избори, каза Борисов. В Перник са главният секретар на МВР и началникът на полицията и масово в страната се уплашиха. Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо", каза премиерът.


Той припомни, че водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година, а тръбите й, по думите му са "в безобразно състояние". "Пропуснато е златно време, и сега, в условията на криза, сме разпоредили да се направи изцяло нов магистрален водопровод. С него ще се намалят загубите на вода и няма да се злоупотребява и да се краде вода", посочи премиерът.


"В града трябва да се командироват поне четири екипа от съседни градове да помагат в ремонтите на мрежата. Всеки час трябва да се ползва, за да се успокоят хората", каза Борисов.


Според него вина може да се намери у всеки участвал в управлението на града.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK