С Национална аптечна карта ще се подобрява достъпът до аптеки

С Национална аптечна карта ще се подобрява достъпът до аптеки

© Цветелина Белутова, КапиталНационална аптечна карта ще показва областите, общините и отделните населени места с недостиг на аптеки. Чрез нея ще се определят и потребностите от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки. Създаването на картата е заложено в проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, одобрен от правителството днес.


В законопроекта са разписани и начини за подобряване на контрола върху аптеките чрез по-добро взаимодействие с контролните органи.


С поправките ще отпаднат някои задължения за подаване на документи, които могат да се осигуряват служебно. Създават се и условия за прилагане на европейска директива за показателите за безопасност, поставени върху опаковката на лекарствените продукти за хуманна употреба и се регламентират санкции за нарушения.
Поправките в закона налагат и промени и в Закона за здравното осигуряване и Закона за медицинските изделия. В Закона за медицинските изделия се осигуряват нормативно начини за събиране на информация за стойността на медицинските изделия, които се доставят на българския пазар от трети страни.


В Закона за здравното осигуряване е разписан ангажиментът на изпълнителите на медицинска помощ да осигуряват на здравноосигурените, без да изискват и приемат от тях плащане или доплащане, медицинската помощ от пакета, който е гарантиран от бюджета на НЗОК, за която са сключили договор. Изрично са разписани конкретните възможности за приемане на плащане и доплащане от здравноосигурените хора.


Регламентират се органът и редът, по който ще се извършва оценка на потребностите от медицинска помощ и ще се установява кога тя не е достатъчна съгласно Националната здравна карта. Уреждат се хипотези, в които не важат забраните за сключване на договори между НЗОК и нови болници за нови медицински дейности, извън сроковете за сключване или за разширяване предмета на договорите. Определя се срок за извършване от НЗОК на експертизата при скъпоструващи медицинска помощ и лекарствени продукти. Допуска се изключение от забраната за заплащане от НЗОК на болнична помощ, извършена от лекар, който не е посочен в договора между НЗОК и изпълнител като специалист на основен трудов договор.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Нали всички разумни хора сме наясно, че с "карта" няма да стане...?!

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4624 Неутрално

  За Национална аптечна карта се заговаря всеки декември и нищо не се случва.

 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Глупава имитация за борба с източването на здравната каса! Шведите вече 30 г. ползват лекарствен регистър с автоматично въвеждане чрез баркода на всички данни на предписаното лекарство обвързано с електронната рецепта, автоматично обвързване по електронен път с техния вариант на клинична пътека, автоматична справка с производител, вносител, аптека, митници и аналога на техния НАП. Всичко това не позволява никакви измами с фалшифициране на протоколи за разходи, незаконен внос, незаконен реекспорт на лекарства и изключва всякакъв контрол на здравната мафия върху пазара на лекарства и медицинско оборудване. Всички медицински данни на пациента се регистрират в електронното му досие, което може да се достъпва контролирано от всички болници в ЕС, с изключение на българските. Отделно има независима служба, която се занимава със статистически анализ за целите на превенция на здравеопазването и планиране на всички потребности на национално ниво. Предполагам, че така е и в другите бели държави. Затова шведите избягват да се разболяват в България. Според мен, шведите са тъпаци. Първите министерства след 89 - та върху които разпределителят на порции сложи ръка бяха земеделското и здравното министерство. След това постепенно превзе всички.

 4. 4 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 251 Разстроено

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":

  Болезнената истина...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK