Случаят "Перник" може да се повтори в Ботевград, твърди кметът

Случаят "Перник" може да се повтори в Ботевград, твърди кметът

© Велко АнгеловИзбори 2022

В язовир "Бебреш", който снабдява Ботевград, има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици, каза днес пред БНР кметът на града Иван Гавалюгов. "Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се, не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката", обясни той.


Гавалюгов допълни, че ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Като причина за създалата се ситуация той посочи амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното "ВиК София", и работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г.


Гавалюгов посочва, че централата работи извън обхвата на своето разрешително, като тази година това се е случило в 14 дни и са източени над 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция". Той уточни, че "Напоителни системи" не могат да контролират работата на ВЕЦ "Бебреш", защото крановете за спиране се намират на територията на самия ВЕЦ.
Иван Гавалюгов посочи, че централата е собственост на фирма, която е 100% собственост на "Агрохолд" с управител Васил Златев. През миналата седмица кметът на Ботевград обяви, че от семейство Златеви идват атаките срещу него.


Иван Гавалюгов беше обвинен в конфликт на интереси през 2015 година още по време на първия му кметски мандат. Това стана причина да бъде поискано отстраняването му от поста сега, но наскоро общинската избирателна комисия реши, че няма повод за такова решение.


През юли Административният съд - София-област, отмени решението на антикорупционната комисия, с което тя е установила конфликт на интереси за кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, пише Mediapool.


Преди седмица "Дневник" изпрати запитване до МОСВ за нивото на язовир "Бебреш", но до момента няма отговор. Данни за нивото на водоема няма и в изпратена преди десет дни справка за количествата вода в наблюдаваните от министерството язовири.


По повод притесненията на кмета на Ботевград премиерът Борисов съобщи днес в Перник, че не е получавал обаждане от него. "Суша. Вие виждате ли, че е суша. В Австралия загинаха половин милион животни. ВиК дружествата да се стегнат. Където работят добре, няма такъв проблем, но сушата е най-големият проблем", каза премиерът.


Той посочи, че кметът на Ботевград е трябвало да дойде при него още преди една година и да каже, че има проблем.


Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пък обяви, че в министерството днес ще има среща, на която ще се обсъди казуса. "Според управителя на ВиК няма опасност от воден режим. Според кмета има. Да вземат да се разберат. "Хубавото е, че за Ботевград има авариен план за действие при необходимост, който може да се активира още днес", допълни Нанков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK