Прокуратурата отново беше осъдена от жертва на възродителния процес

Прокуратурата отново беше осъдена от жертва на възродителния процес

© Живко Ангелов, АрхивПрокуратурата беше осъдена от близка на жертва на Възродителния процес заради нарушено право на разглеждане и решаване в разумен срок на делото, образувано за престъпленията при насилствената асимилация. Съдът присъжда 40 хиляди лева обезщетение на С.А.Ю. дъщеря на мъж, арестуван след насилствената смяна на имената, пратен в "Белене", а впоследствие и изселен от България.


Това става известно от решение на Софийския градски съд с председател Валерия Банкова по иск, заведен по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). За решението, което не е окончателно, съобщи и сайтът news.lex.bg.


Разследването за престъпленията, извършени по време на т( нар. възродителен процес, тече вече повече от 28 години. Последното развитие по казуса е от октомври миналата година, когато с решение на наблюдаващия прокурор Едуард Владимиров, разследването е спряно, докато не бъдат открити в Турция и разпитани още 35 свидетели.
Това е малко вероятно да се случи, защото до момента България е изпратила няколко молби за правна помощ, които не са изпълнени.


От щастливо детство до явна психическа травма


В исковата молба С.А.Ю посочва, че преди началото на кампанията за смяна на имената е имала "щастливо и безгрижно детство" в село Киченица, Разградско. Забраната да ползва истинсĸото й име разĸлатила детсĸата й психиĸа и идентичност, наĸарала я да се чувства притеснена, неуверена, потисната, затворила се в себе си. Утеха намирала само в разговори с баща си А. Я.А., пише в съдебния акт.


Няколко месеца след промяната на имената обаче, баща й е арестуван и отведен от дома. В заповедта за задържането му, цитирана в решението на СГС, пише, че "при проведените мероприятия по национално осъзнаване на турчеещите се българи се е противопоставял на органите на властта като се е държал грубо и предизвикателно".


В следващите шест месеца за мъжа няма информация. През пролетта на 1986 година става известно, че е в затвора в Белене. Когато отишли да го посетят, дъщеря му не го познала и не разбирала защо баща й е в затвора. По делото са разпитани трима свидетели. Един от тях, който е бил в затвора с бащата на ищцата, разказва как при едно от свижданията момичето се хвърлило да прегърне баща си, но било грубо изблъскано от надзирателя, а за наказание бащата бил лишен от право да се среща с близките си.


Положението на семейството се влошило, тъй като грижата за издръжката паднала върху майката на момичето. Това довело до тежĸо заболяване и още по-големи лишения за семейството.


Впоследствие бащата е отведен в с. Руженци. Там той също бил лишен от свобода, т.ĸ. нямал доĸументи за самоличност и не можел да си тръгна, а семейството му можело да го посещава само с разрешение на властите. По време на 2-годишния си престой там, получил инсулт и други заболявания, заради ĸоито бил трудоустроен. Едва през пролетта на 1988 г. бил освободен да се завърне вĸъщи", се разбира от решението на съда.


В началото на август 1989 г. властите връчват задграничните паспорти на семейството и им дават 12 часа да напуснат страната. Семейството заминало за Турция, без ниĸаĸви пари и имущество, с по една малĸа чанта лични вещи. Там също имали големи трудности, тъй ĸато и двамата родители били болни и нетрудоспособни.


С.А.Ю била сърдита на баща си, защото вярвала, че щом е бил в затвора, той е извършил нещо нередно. Малко преди да почине през 1998 година, той й споделя подробности от престоя в Белене. Впоследсвие С.А.Ю. става активен член на сформираното в Истанбул Сдружение за правосъдие на пострадали от възродителния процес. Започва и да се интересува от разследването в България. В решението на СГС е описана нейната активност по процеса и опитите й да получи правосъдие. По делото е приложена и приета изготвена медицинска експертиза, която е установила, че и до днес С.А.Ю.е депресирана и е с явна психическа травма от случилото се и непроведения процес.


Какво приема съдът


В решението си съдия Банкова приема, че не може да бъде оправдано забавяне от 28 години за разследването за виновните за възродителния процес, въпреки че действително делото е с фактическа и правна сложност. Дори и да бъде внесен обвинителен акт, давността отдавна е изтекла и това изключва наказателно преследване.


Според прокуратурата С.А.Ю не е посочила ĸои точно действия на прокуратурата счита за забавени и нарушаващи правото й на разглеждане на делото в разумен сроĸ, както и че исканото обезщетение от 100 хиляди лева е прекомерно, като според държавното обвинение не са ангажирани доĸазателства за твърдените в исĸовата молба неимуществени вреди.


Съдът приема, че случилото се на семейството на С.А.Ю. е разклатило чувството за идентичност и стабилност, нужни за нормалното протичане на детството на всеки човек, и нанасят вреди.


"Особено травмиращ за психиĸата на ищцата е бил случаят с грубото й отстраняване от прегръдĸите на баща й от охраната по време на посещението й в затвора в Белене и лишаването от право на свиждане, за ĸоето дава поĸазания свидетелят М.. Колĸото по-значими за личността са засегнатите блага, толĸова по-големи са вредите, нанесени от нарушаване правото на лицето от разглеждане на делото за наĸазването на извършителите в разумен сроĸ. Когато става дума за блага от най-висша ценност ĸато свободата, правото на име и на етничесĸа идентичност, на майчин езиĸ, забраната за намеса в семейния живот и за насилствена асимилация, то чувството за липсата на справедливост за потърпевшите е толĸова силно, че подĸопава доверието им в устоите на правовата държава ĸато цяло", пише съдията.


"Вредните последици от това престъпление се изразяват именно в засягане на основни човешĸи права на лицата, спрямо ĸоито са били предприети горепосочените мерĸи. В този смисъл, ищцата се явява не само наследниĸ на пострадал, спрямо ĸойто са били извършени действия при злоупотреба и превишаване на власт, поради ĸоето тя може да се оплаĸва от продължителността на производството от самото му начало, но тя е материално правно легитимирана да претендира вреди и на собствено основание, доĸолĸото в общ смисъл резултатът от разследваното престъпление е настъпил в собствената й правна сфера, ĸато представител на турсĸата етничесĸа общност в България през периода, за ĸойто се твърди да са извършени престъпните действия, разследвани по досъдебното производство", пише още съдът.


Съдът присъжда 40 хиляди лева, а не пълния размер на иска, защото приема, че С.А.Ю. не е била сред лицата, спрямо ĸоито са били приложени мерĸите лишаване от свобода в затвора в Белене, принудително заселване, лишаване от право на труд по причина противопоставяне на държавната политиĸа. "Тя е безспорно засегната ĸосвено от тези мерĸи, доĸолĸото същите са били приложени ĸъм член на семейството й, но доĸолĸото засягането не е диреĸтно, съдът взема това предвид при определяне размера на дължимото обезщетение", пише още в решението.


Преди година друг пострадал от насилствената асимилация осъди прокуратурата заради продължаващото разследване. По това разследване през различните години на съд са били предадени председателят на Държавния съвет Тодор Живков, министърът на вътрешните работи Димитър Стоянов, министърът на външните работи Петър Младенов, секретарят на ЦК на БКП Пенчо Кубадински и министър-председателят Георги Атанасов. Всички те вече а са покойници.

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  И никой не потърси отговорност от кубадинките.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Къде е "липсата на давност " и за другите комунистически престъпления срещу човечеството в България ???? Или избиване без съд и присъда , "въдворяване " в концлагери - Също без съд и присъда /баща ми беше "превъзпитаван "така - в ТВО "Белене ", Чернобил /само 2 мижави условни присъди / ..........Престъпленията им са неизброими , но по тогава дествашите "Конституции "/Димитровска и Живковска / не са били ПРЕСТЪПЛЕНИЯ "към момента на извършване "???? И не ми ги сравнявайте с Перник и това "кой на кого бил разтривал ушите "!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Весело

  Решението на съда е от 10.12.19 ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Весело

  Решението на съда е от 10.12.19 ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Коя ПРОКУРАТУРА е осъдена ???? Тогава прокурор беше др.Васил Мръчков , който имаше претенции и още има да "правораздава " и сега ! Да си отговаря за ДЕЙСТВИЯТА !
  Васил Желязков Мръчков е български юрист и политик, ГЛАВЕН ПРОКУРОР в периода 1987 – 1989 г. Васил Мръчков е преподавател по трудово право в Пловдивския университет!!!!

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Прокуратурата искала да разпита 35 свидетели и естествено "не успяла". По рано делото за "възродителния процес" беше провалено, защото трябваше да бъдат разпитани 500 свидетели. Интересно какво ще даде такъв разпит на прокуратурата. Изпращането на хора без съд и присъда в Белене беше незаконно дори по комунистическите закони. Насилствената смяна на имената беше незаконна дори по комунистическите закони. Държавното обвинение и съдът, ако искаха да си свършат работата и да осъдят престъпниците, щяха да го направят за няколко месеца, защото тази незаконност се доказва с документите на МВР, законите и конституцията. Има хиляди нарушения на закона, които са описани от самото МВР. Но ние не сме нормална държава, която иска да скъса с комунистическото си минало. Тук целта е престъпниците да останат ненаказани, а жертвите да продължат да крепят икономическата и политическата власт на мъчителите си, като останат зависими от агенти на същата тоталитарна власт като Ахмед Доган.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Радващо е, че тази жена, дете тогава, е получила някакво възмездие и частична справедливост. Но това още повече подчертава в каква нещастна държава живеем. Защото престъпниците си остават ненаказани, а обезщетението ще платим всички, които сме същите жертви на посткомунистическото кривосъдие.

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Всъщност имаше съдебен процес срещу ТЖ,Димитър Стоянов,Пенчо Кубадински,Георги Атанасов за възродителния процес,той беше връщан 4/5 пъти и прехвърлян в различни инстанции до като всички герои на сагата се преселиха в 'по добрия свят'

  klimentm
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Това беше първия процес срещу ТЖ той се оправдаваше че изпълнявал само решението на ЦК на партията,подобно фиаско претърпя и делото за лагерите осъдени бяха няколко дребни риби. Живкив в последните си дни открито се присмиваше след като стана ясно че възмездие няма да има.

  klimentm
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4401 Весело

  Сигурно Гушев е виновен, отново!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  И тези ще цицат от възродителния процес десетилетия, както евреите вече 70 години получават пари за холокоста.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Малоумните политици и тогава, и сега, и в бъдеще са причина за човешки трагедии. И в България, и навсякъде другаде. А мълчейки, натискайки си парцалите и ние ставаме съучастници в престъпленията и страданията. Уж човекът вече не е Обикновенно животно а пък реагираме като животно. Лъвът ще изяде едно теленце, ама като не съм аз какво ме интересува. По същия начин репресивни и идиотски режими нарочват група хора и всички си траем. После идва ред на друга група репресирани хора, после следващата, .....

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  След като ние не искаме лустрация и осъждане на комунстическия режим всеки ще ни съди нас вместо винивниците и техните близки.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Коя ПРОКУРАТУРА е осъдена ???? Тогава прокурор беше др.Васил Мръчков , който имаше претенции и още има да "правораздава " и сега ! Да си отговаря за ДЕЙСТВИЯТА !Васил Желязков Мръчков е български юрист и политик, ГЛАВЕН ПРОКУРОР в периода 1987 – 1989 г. Васил Мръчков е преподавател по трудово право в Пловдивския университет!!!!
  —цитат от коментар 6 на doroteus
  Както става ясно от текста,присъдата не е окончателна.Ами комунистическите убийци управляваха 45 години,но не се знае колко още години народа ще им носи последиците.

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#14] от "Танас":

  Няма кой да проведе лустрацията ,защото всички български партии се управляват именно от ДС кадри , които в миналото са били главни герои в репресиите и геноцида срещу народа си .

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Този процес беше едно от умните неща, които комунистите направиха, благодарение на това все още си имаме цяла България. Иначе вместо Босна щяхме да сме ние.
  Колкото до имената, не виждам тук да се коментира, че в Турция още има именник.

 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 384 Неутрално

  А за турското робство и геноцида над българите някой няма ли да осъди турция? Или те тези работи не признават...

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И тези ще цицат от възродителния процес десетилетия, както евреите вече 70 години получават пари за холокоста.
  —цитат от коментар 12 на proza


  Правилно, другарке, вашата партия трябваше да плаща, а не обикновените хора...

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Фактът, че голяма част от тези хора останаха да живеят в Турция, показва, че решението е било правилно. Позакъсняло, но правилно.

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Радващо е, че тази жена, дете тогава, е получила някакво възмездие и частична справедливост. Но това още повече подчертава в каква нещастна държава живеем. Защото престъпниците си остават ненаказани, а обезщетението ще платим всички, които сме същите жертви на посткомунистическото кривосъдие.
  —цитат от коментар 8 на spiegel


  Трябва да има възмездие за хора като Митю Гестапото и Бригадир Аспарухов. Обезщетенията трябва да се изплащат от техните сметки. Само тогава ще станем нормална държава.

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Този процес беше едно от умните неща, които комунистите направиха, благодарение на това все още си имаме цяла България. Иначе вместо Босна щяхме да сме ние.Колкото до имената, не виждам тук да се коментира, че в Турция още има именник.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Комрад, щом на това престъпление викаш "умно нещо", по какво се различаваш от животните?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Сегашната прокуратура е осъдена! И това ли не ви е ясно!?

 27. 27 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 687 Неутрално

  И аз трябва да ги осъдя,дето ме набутаха 2 години в казармата и си пропилях тези младежки времена.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  Пожелавам ти и на тебе да ти сменят насилствено името! Не съм убеден, че дори тогава би разбрал трагедията на тези хора! За такова разбиране е необходима човечност!

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Весело

  И не само ти...

  И аз трябва да ги осъдя,дето ме набутаха 2 години в казармата и си пропилях тези младежки времена.
  —цитат от коментар 27 на Сд


  И не само ти... :)

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  А за турското робство и геноцида над българите някой няма ли да осъди турция? Или те тези работи не признават...
  —цитат от коментар 18 на theduloclan


  А за Византийското кого да осъдим?!

  klimentm
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#31] от "НеКой":

  Прочети отново #28! Нямам повече какво да кажа!

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":Знам, че сте готови да харижете територия на Турция, Ердоган харесва това.Като за теб простичко ще обясня, че не може на територията на българия да се говори само на чужд език, дори и в магазините. Ето това ставаше тогава, ама такива като теб слушат само Дойче Веле, а там не ги казват тези неща. Не казват и че искаха да се отцепват и да се присъединяват към Турция невинните агънца.Ама вие, хората на Костов и Бойкикев, затова и не сте в Парламента, хората знаят, че макар, че имате в емето на партиите си България, това не значи, че отстоявате българските интереси...
  —цитат от коментар 31 на НеКой


  Комрад, та вие подарихте Камчия на кремльовците, не те ли е малко срам да обвиняваш другите в раздаване на територии?

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#33] от "bez_ime2":

  Камчия я даде Станишев, Лукойл - Костов, все от вашите, маяманоловки...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#33] от "bez_ime2":Камчия я даде Станишев, Лукойл - Костов, все от вашите, маяманоловки...
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  Така ли бе, другарю, пак ли Костов е виновен?

 40. 40 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#37] от "НеКой":

  Колкото до Камчия, мисля, че трябва държавата да си я откупи обратно.
  Не е в интерес на България тази територия да се управлява директно от Путин.

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#38] от "bez_ime2":

  Геноцид е имало, но доста преди този период и е бил срещу българите. Продължил е 500 години и точно затова няма да допуснем мръсните ръце на поредния султан да се опитват да ни докосват земята. Те така.

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":Знам, че сте готови да харижете територия на Турция, Ердоган харесва това.Като за теб простичко ще обясня, че не може на територията на българия да се говори само на чужд език, дори и в магазините. Ето това ставаше тогава, ама такива като теб слушат само Дойче Веле, а там не ги казват тези неща. Не казват и че искаха да се отцепват и да се присъединяват към Турция невинните агънца.Ама вие, хората на Костов и Бойкикев, затова и не сте в Парламента, хората знаят, че макар, че имате в емето на партиите си България, това не значи, че отстоявате българските интереси...
  —цитат от коментар 31 на НеКой


  Другарю, ако турската армия стъпи в България, рубладжиите като теб, първи ще сложите чалмите...

 43. 43 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 275 Неутрално

  [quote#22:"bez_ime2"][/quote]

  Че кой твърди че тоя е различен от животните ?

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  До коментар [#41] от "НеКой":

  Мръсните ръце на султаня не може но мръсните ръчички на мутри и мафиоти може! Така ли?!

  klimentm
 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#39] от "bez_ime2":

  А не бе, Жельо Желев сам написа в книгата си как Костов е поискал среща с него, след като Луканов му е отказал да го приеме в БСП. Та Костов казал, че има много ценна икономическа информация за България, но тя струва пари...
  Жельо му е отвърнал, че СДС е млада партия и пари няма и с това разговорът е приключил.
  Те така за вашият командир...

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  До коментар [#42] от "bez_ime2":

  Именно! Тъй лесно както туриха и петолъчките!

  klimentm
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  И аз трябва да ги осъдя,дето ме набутаха 2 години в казармата и си пропилях тези младежки времена.
  —цитат от коментар 27 на Сд


  Не прави опит да оневиняваш комунистическите престъпления като приравняваш наборната служба с "възродителния процес".

 48. 48 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Но тогава прокурор и то в Дели нормата беше и Атанас Атанасов, той дали да отговаря? Или след като вече се е прибрал с Ариел и е председател на ДСБ него отговорност не го лови? А дали такива като Атанасов може да са морални съдници днес?

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  И до ден днешен има за какво да я съдят прокуратурата. Защото и тя си е същата.

 50. 50 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Некой,
  Не знам какви партийни пристрастия ти ходят из главата, ама забелязвам ,че не си привърженик на ДСБ, а по-скоро на ГЕРБ.
  Ако от такава позиция се изказваш под тази статия - бих те помолил да замълчиш , или да обявиш, чия позиция (като партия )защитаваш, щото всите тролчета на лилявите, дето мечтаят да свалят Бойко, и те да командорят, не могат да се мерят с теб в тази насока .
  Ако имаш нещо общо с ГЕРБ, то аз моментално се записвам в БСП, и почвам да агитирам за К.Нинова и световната победа на комунизъма...

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#50] от "amanotwas":

  Не ми харесват нито БСП, нито Герб, нито ДПС, нито лилявитетот.
  Но Герб са по-приемливи от останалите, Патриотите засега печелят доверието ми.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  " "Особено травмиращ за психиĸата на ищцата е бил случаят с грубото й отстраняване от прегръдĸите на баща й от охраната по време на посещението й в затвора в Белене и лишаването от право на свиждане, за ĸоето дава поĸазания свидетелят М.. Колĸото по-значими за личността са засегнатите блага, толĸова по-големи са вредите, нанесени от нарушаване правото на лицето от разглеждане на делото за наĸазването на извършителите в разумен сроĸ. Когато става дума за блага от най-висша ценност ĸато свободата, правото на име и на етничесĸа идентичност, на майчин езиĸ, забраната за намеса в семейния живот и за насилствена асимилация, то чувството за липсата на справедливост за потърпевшите е толĸова силно, че подĸопава доверието им в устоите на правовата държава ĸато цяло", пише съдията."

  Истината е, че именно от тези среди, които упражняваха най - жесток натиск върху много наши турци по начин, посочен в решението, се появи идеята и се организира създаването на ДПС и познатата фигура в него, днешен почетен председател, коитоха до днес делят схемите си с комунистическите вдъхновители на този процес, само че никой не им търси отговорност за това ! Разпределят си милиони с палачите на тяхните сънародници, а като дойде време за възпоминание на жертвите на възродителния процес са първи по площадите, паметниците и чешмите......Перверзно, но такива управляват страната ни вече повече от 30 години.....

 53. 53 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Стига сте ревали, тези сънародници останаха в Турция и не плачат за нас.
  Стана това, което трябваше да стане и което направиха и Турция и Сърбия и Гърция спрямо останалите етноси на своя територия. Да, ние имахме лошия късмет да сторим това точно преди да падне комунизма, но все пак го направихме. Иначе Босненския сценарий не ни мърдаше, или Кримския.
  Спрете да обслужвате чужди интереси.

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  До коментар [#51] от "НеКой":

  "Патриотите засега печелят доверието ми."

  Агент Иван? Или Болен? Евродепутатът със звучната българска фамилия Джамбазки?

 55. 55 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#54] от "vassilun":

  Ми били са агенти на България, не като сега - на Турция, САЩ, Русия.
  Сидеров го пропускам, психическото му състояние е прекалено лабилно и руското влияние върху него е прекалено силно.

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#55] от "НеКой":

  Не се учудвам, че одобрявате ДС!

 57. 57 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Което е верно, верно е!
  Изпаднах в потрес, когато разбрах , че преподаватели, професори от СУ, единия главен съветник на Живков за Възродителния процес, се кандидатират за народни представители от листата на ДПС. То по зловещо поругаване паметта на всички тези хора, които комунистическата държава прокуди от родните им места не бях виждал.
  Всякакви оправдания за тази срамна страница в историята на България съм срещал, дори и под тази статия се виждат подобни опити, ама онова беше гавра - организатори и потърпевши от този погром(ако ДПС е защитник на потърпевшите от Възродителния процес) , в единен строй, с мерак да управляват новата България.

 58. 58 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  В интерес на истината ДПС доста се промени от онова време, на обръчи от фирми и раздаване на порции....

 59. 59 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#57] от "amanotwas":

  Прокудени???
  И си продадоха имотите и си отидоха за вече 30 години?
  На това прокуждане ли му викаш?

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  До коментар [#55] от "НеКой":

  Мирчо Спасов, Димитър Стоянов, Ахмед Доган също са работили за България и са положителни герои, нали?

 61. 61 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#60] от "vassilun":

  По добре кажи нещо за вашия любимец Лютви Местан, изменикът, който се кри в турското посолство и за когото тук не се написа и една лоша дума.
  По-лошо от това да измениш на страната си няма.

 62. 62 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 906 Неутрално

  !


  [quote#18:"theduloclan"]А за турското робство и геноцида над българите някой няма ли да осъди турция? Или те тези работи не признават...[/qu

  По долу се опитвам да направя едно бегло сравнение между КОМУНИСТИ и ОСМАНЦИ /тъй като сме били васали на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ , не на Турция !

  1. Когато е завладяла България, Османската империя е унищожила по един или друг начин целия тогавашен български елит. Съветската империя направи същото.

  2. По време на Османската империя частната инициатива и предприемачеството на българите са били поощрявани с цел да се събират колкото се може повече данъци. Съветската империя унищожи частната инициатива и предприемачеството у нас.

  3. По време на Османската империя българите са можели да пътуват и да търгуват из целия свят. По време на Съветската империя пътуванията извън България бяха силно ограничени, дори невъзможни, а търговия бе мръсна дума.

  4. По време на Османската империя частната собственост е била ако не неприкосновена, то поне до голяма степен гарантирана. Съветската империя я унищожи.

  5. По време на Османската империя е имало религиозна дискриминация срещу християните. Част от българите са приели исляма - някой насилствено, други доброволно заради икономически облаги, трети по идеологически причини (има твърдения, че българомохамеданите са потомци на богомилите) и т.н. Съветската империя преследваше всички религии.

  6. По време на Османската империя българите не са имали политически права. По време на Съветската империя българите, освен членовете на БКП и казионното БЗНС, също нямаха политически права, като членовете на тези партии имаха право само и единствено да аплодират решенията на ръководствата.

  7. По време на Османската империя е имало силно местно самоуправление. По време на Съветската империя в България всичко бе силно централизирано и до гляма степен продължава да бъде такова и до днес.

  8. По време на Османската империя българите са нямали своя държава. По време на Съветската империя формално държава България имаше, но реално тя нямаше никаква собствена политика.

  9. Османската империя е просъществувала 500 години. Съветската империя 50 години.

 63. 63 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#59] от "НеКой":

  "Прокудени???
  И си продадоха имотите и си отидоха за вече 30 години?"


  Ти знаеш ли на какви цени си продадоха имотите и кой ги купи?
  Партийни величия и ченгрета от ДС в повечето случаи, а останалото алчни съседи и хора без грам морал. В единични случаи са им помагали , съседи , познати , за да имат пари да заминат.
  Но в общия случай беше продажба на безценица - хората принудени от липса на време продаваха триетажни къщи на цената на свинска кочина. Коли за по 200-300 лева.....не знам дали си живял в онези години или си роден след това, ама това не променя историята. Всъщност такива като теб се опитват да я променят, както и за "доброто време по Живков" също се леят тонове коментари от платени и заблудени тролове.

 64. 64 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#63] от "amanotwas":

  Кой ги е принудил и защо са бързали?
  Тези хора не се чувстват българи, защо трябва да ги съжаляваме.
  Плюха и на образованието и на работата си и на къщите си и на бъдещето на децата си.
  За да разберат, че турците не ги приемат за свои....

 65. 65 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Има много случаи , когато да оставяли целия си имот на комшии , на които са имали вяра, а след години, като се връщат, намират ....целия им труд е окраден, а те бяха тръдолюбиви хора и печелеха доста пари - основно по полето , дето българите не им беше страст, освен по бригадите.
  Та се оказваха с продадени и присвоени имоти , дори от хора на които са поверили ключа от къщата си...

 66. 66 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#65] от "amanotwas":

  След години... :)
  След колко?
  30 казваш...

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  До коментар [#63] от "amanotwas":

  Това просто НЕ е вярно. Коли на такива цениНе са продавани. Точно обратното ! колите скочиха невероятно.
  Това доказва че :
  -лъжеш
  -не си очевидец
  -млад си
  -имаш турско самосъзнание
  -мразиш България и българите !
  Виж колко много се разкри с толкова малко думи.
  Внимавай какво говориш и не подценявай форума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#64] от "НеКой":

  "Плюха и на образованието и на работата си...."

  Не те , ние българите ги оплюхме и изгонихме!
  Идея си нямаш за какво говориш...
  От 1984 тези хора са подложени на унижения и преследване, а когато отвориха границата (ЗА 3 МЕСЕЦА) те имаха избор да останат и да бъдат унижавани , или да потърсят свободата , както те са я разбирали.
  Е много от тях успяха и в Турция и забогатяха и там, щото са научени на труд.
  Някой не са имали късмет, ама като се върнаха - намериха опустошени имоти , или продадени на непознати хора и никаква надежда за справедливост.
  И пак се върнаха в Турция, щото поне имаха там някаква надежда.
  Страшно е онова време, и хора които не го познават, нямат право да дават мнение кое как е било!

 69. 69 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#68] от "amanotwas":

  А бре драги ми смехурко, аз съм бил по тези места и не можех да си поръчам нищо от магазина, защото ми говореха само на турски.
  Тези либерални легенди ги разправяй на някой набор 2005...

 70. 70 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#68] от "amanotwas":

  Иначе да, времената бяха страшни и аз съм я пазил и опазил тази държава, заедно с други като мене.
  Такива, които не са ходили в казармата, нямат право да говорят.

 71. 71 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#67] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това просто НЕ е вярно. ....

  Това просто е вярно, и е точно така!
  Както и , че ти си комунист в червата.
  А да ти разправям ли вицовете, дето се смеехте като пачи, ти и подобните ти - колко пъти "обидили" Айще на границата, та даже и Мустафа се уредил, и него няколко пъти "обидили"....
  Вие не сте хора, даже животните са по-благородни от вас.
  А аз за разлика от повечето коментиращи тук обичам България и не понасям някой да злослови по неин адрес - да се обявява за кочина, за територия, за....да не изреждам целия ви репертоар!

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  До коментар [#71] от "amanotwas":

  момченце, този език го дръж на майка ти и баща ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#69] от "НеКой":

  А бре драги ми смехурко, аз съм бил по тези места и не можех да си поръчам нищо от магазина, защото ми говореха само на турски.


  __________________________
  Ти не си ходил никъде и нищо не знаеш - да някой по-възрастни и необразовани хора говореха предимно турски, ама че не си можел да си купиш нещо в магазина на български е просто нагла лъжа.
  Идея си нямаш колко уважаваха българите , същите тези хора, и какво гостоприемство указваха като чест на българин в дома си.
  И силно се съмнявам, че си пазил нещо, в смисъл казарма, щото поне това щеше да си научил, ако си служил преди 1984.
  Дори преди 1989, даже.
  Така че, замълчи си най-добре и не се излагай като @Кмета :)

 74. 74 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#69] от "НеКой":

  А бре драги ми смехурко, аз съм бил по тези места и не можех да си поръчам нищо от магазина, защото ми говореха само на турски.


  __________________________
  Ти не си ходил никъде и нищо не знаеш - да някой по-възрастни и необразовани хора говореха предимно турски, ама че не си можел да си купиш нещо в магазина на български е просто нагла лъжа.
  Идея си нямаш колко уважаваха българите , същите тези хора, и какво гостоприемство указваха като чест на българин в дома си.
  И силно се съмнявам, че си пазил нещо, в смисъл казарма, щото поне това щеше да си научил, ако си служил преди 1984.
  Дори преди 1989, даже.
  Така че, замълчи си най-добре и не се излагай като @Кмета :)

 75. 75 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#73] от "amanotwas":

  Лъжец си, явно си от бегълците.
  Това беше положението и в Джебел и в Момчилград и в Кърджали и в Лудогорието и на други места. А за това, че някои хора не искат да се образоват, никой не им е виновен, образованието в България и тогава и сега е безплатно.
  А ако толкова уважаваш някой, не го предаваш и не изоставяш Родината си.
  Толкова.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  До коментар [#74] от "amanotwas":

  Не задълбавай......няма смисъл.....
  Имаше такива хора.....
  Цял живот бяха намусени и потайни......но след като почна асимилацията, за пръв път ги виждах да се смеят.....просто бяха щастливи и се кефиха на хорските мъки.....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  До коментар [#74] от "amanotwas":

  Без колебание бих си дал портфейла на един от тези хора,за разлика от много българи те имаха представа за чест и достойнство ако и да бяха неуки и необразовани,изгониха най трудолюбивите и послушни хора,никога няма да забравя керваните към границата,това беше бедствие като при война а беше уж мирно време

  klimentm
 78. 78 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#75] от "НеКой":
  "Лъжец си, явно си от бегълците."
  -----------------
  Това показва колко си елементарен. В момента, в който те хванат в крачка и веднага :
  _Трол! Турско мекере! Руснак! Ватенка! Комунде!....
  да не изброявам всички думи от речника на професионален трол :)
  Повече не си ми интересен, а и идва Нова година.
  Не знам що си загубих времето да споря с теб и другото тролче, ама ...щото сте вредни и някой трябва да ви го каже в очите, ама за това догодина :)

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  До коментар [#75] от "НеКой":

  Когато самата"Родина" ти дава 24 часа да си събереш багажа и да се изселиш егати "Родината"?!

  klimentm
 80. 80 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#57] от "amanotwas":

  " Което е верно, верно е!
  Изпаднах в потрес, когато разбрах , че преподаватели, професори от СУ, единия главен съветник на Живков за Възродителния процес, се кандидатират за народни представители от листата на ДПС. То по зловещо поругаване паметта на всички тези хора, които комунистическата държава прокуди от родните им места не бях виждал.
  Всякакви оправдания за тази срамна страница в историята на България съм срещал, дори и под тази статия се виждат подобни опити, ама онова беше гавра - организатори и потърпевши от този погром(ако ДПС е защитник на потърпевшите от Възродителния процес) , в единен строй, с мерак да управляват новата България."

  Представи си само какво представляват типовете от ДПС, които ми се правят на големи защитници на хората с турско самосъзнание ! Предават своите, предават и чуждите ! По - точно нямат свои, няма и чужди ! Всичко е само за едните схеми и сребърници.....Отврат !

 81. 81 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  До коментар [#53] от "НеКой":

  " Стига сте ревали, тези сънародници останаха в Турция и не плачат за нас.
  Стана това, което трябваше да стане и което направиха и Турция и Сърбия и Гърция спрямо останалите етноси на своя територия. Да, ние имахме лошия късмет да сторим това точно преди да падне комунизма, но все пак го направихме. Иначе Босненския сценарий не ни мърдаше, или Кримския.
  Спрете да обслужвате чужди интереси."

  Не " рева" за никого в смисъла, който казваш, макар че съм против каквито и да са репресии срещу мирни граждани - няма никакво значение от етноса ! Подчертавам какво представлява партията - тумор, пуснала метастазите си в обществото ни, която е в негласна калици я с днешната, а и предишните власти ( без управлението на Костов и Филип Димитров !). Айде отречи това, което пиша !
  Да - и Сърбия, и Гърция и Турция извършват нечувани жестокости и спрямо българи, и спрямо други етноси ( в Турция - срещу арменците, кюрдите...) ! Трябва ли да се равнявам по тях и това да ни успокоява........

 82. 82 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Събрахте се екскурзиантите, що не си пишете във форумите на съседката само не разбирам?
  Безмислено е да ви обяснявам, на вас все някой ви е виновен, а вашата вина?
  Както и да е, дано в Одрин, Бурса и Измир до ви е по-добре.
  И спрете да обвинявате Родината си, тя не е виновна, че постоянно търсите друга такава...

 83. 83 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#80] от "samoedin":

  Както казах ДПС се промени много от онова време.Говоря за 2001 година.Или ако бъркам е за изборите 2005. Тогава бяха "порциите" и т.н...
  Макар че, си показаха рогите и 2013 -2014. Ама пак благодарение на ДПС си замина Орешарски, а не на умнокрасивата мъгла, дето се носеше месеци наред по софииските улици. Ако на тях разчитахме , Орешарски щеше да управлява 3 -ти мандат вече...
  Та ...промениха се нещата....дано е за хубаво!

 84. 84 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Човек като чете мотивите на съда и все едно някакви морални уроди са писали.
  Комунизмът въобще е античовечен, а "възродителният процес" е престъпление срещу човечеството.
  Защо в България обаче това не се разбира, не се приема и не се действа в тази посока от четирите власти?
  Има нещо гнило, но не в Дания, а в България.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Заслужаваме си присъдите щом търпим неадекватни и незаинтересовани прокурори.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#82] от "НеКой":

  Събрахте се екскурзиантите,


  _______________________
  Ти продължаваш да наглееш!
  Абе момченце просто, що ти е толкова сложно да проумееш че в България , преди тази срамна история българи и турци са живели задружно и са се уважавали взаимно. И нито високопарни слова като Родина или етническа принадлежност са ги събирали или разделяли , ама нормални човешки отношения.
  Живял съм в Русе в една квартира с турско семейство.Бях студент там и не бях баровец, та се наложи да делим един апартамент. Когато ми се роди дъщерята , комшията с колата ме закара, да я взема от родилния дом .
  Помагали са ми много тогава. Докатпо не заварих жена му да плаче в кухнята - тогава разбрах за Възродителния процес.
  И въпреки всичко те обвиняваха държавата, а не мен и семейството ми за всичко това.
  Останахме си приятели, доколкото бе възможно това.

 87. 87 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#86] от "amanotwas":

  Не и говори за Русе, аз ти написах за кои места става въпрос.
  Като уважаваш някой, ще уважаваш и държавата му.
  На турски можеш да си говориш у дома, но не и като продавач в магазина, не и в държавни учреждения.
  Стига лицемерие, от българите лошо не са видели, въпреки онези 500 години.

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  БКП са престъпници, които не са се покаяли за престъпленията си и в тази "партия" (секта) в днешно време са членове 100000 "българи" (в кавички защото комуниста няма роди и родина).
  Комунистическата идеология трябва да се приеме за престъпна и всеки, който я пропагандира да влиза в затвора.
  Толкова е просто. Всички бивши соц държави го направиха.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 89. 89 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#87] от "НеКой":

  За последно ти отговарям , не щото си ми симпатичен, а напротив, щото има вероятност някой , дето не е бил роден по онова време да ти повярва. Служил съм в оная част на България и я познавам доста по-добре от теб.
  Познавам и Разград и околията , щото имах състудент(турчин) от там, даже на сватбата бяхме поканени приятелите му българи.
  Точно там в едно "турско" село , около Разград се озовахме в селския магазин , да питаме за къщата на младоженника. Верно , помежду си говореха на турски, ама като попитахме на български за лимонада(бяхме ожаднели от пътя) а после и за колегата къде да го намерим - никакви проблеми не сме имали с разбирането, а никой от нас не знаеше турски, така че...кой лъже и кой не, е ясно.
  По-интересната част е как ни приеха на самата сватба - като видни гости - на централна маса и с ВИП обслужване . Това е гостоприемството на онези турци , които после прогонихме.....
 90. 90 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Щом си бил на такава сватба... българин си...
  Те така.
  Честита Нова Година, турски не знам.

 91. 91 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Същото посрещане, даже по-топло съм намирал и от турци в Южна България , като войник.
  Ще кажеш заради униформата - да ходехме да купуваме вино и ракия(не се гордея с това, ама...войнишки живот) та даже сме оставали в къщата да си изпием по едно-две , че и повече...
  Посрещаха ни като родни синове - даже и мисля с по-голямо уважение.
  Споделяха с нас трапезата си и се обиждаха, ако откажем.
  А ние, войничета, как да обидим добрите хора :)
  Но това е преди 1984 година.

 92. 92 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#75] от "НеКой":

  Необразовани сме били, може би. Но никога не сме чакали на готово. Всяко семейство имаше стада със стотици овце и крави. А колко земя обработвахме бедна ти е фантазията. И какво като си бил на казарма? И аз съм бил. Баща ми лежа в турски затвор, затова че е образован и може да е български шпионин. Дядо ми го убиха за една глава лук след като му иззеха всичко и отпратиха към турция. И ти лично трябва на лягане и ставане да се молиш на Турция, че забрани на заможните турци да си теглят парите от българските банки, че видиш ли можело да се интерпретира като провокация. Иначе щяхте да ходите по кофите в ония дни.

  shut up retard
 93. 93 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#92] от "nonsense":

  Те така става с тарикатите, и там ви броят за шпиони и тук също.
  Причината явно трябва да си е у вас, имате проблеми с идентифицирането на Родината.
  Нищо лично, но България ми е по-скъпа от вас, а стадата ги изоставихте тогава.
  Колкото до кофите, минахме и такива кризи, но изплувахме.
  И така 1339 години...

 94. 94 Профил на etr50475735
  etr50475735
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":
  Човеконенавистник сте вие!

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#93] от "НеКой":

  а стадата ги изоставихте тогава.
  ======
  :)......халал да са ви.....
  Сега вече ще ги давате на сирийци и пакистанци.....да ви ги пасат.....

  Bukalemun
 96. 96 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прокуратурата на сегашния лидер на радикалното БКП - ДСБ - осъдена - пак? Нали тов. Атанасав е бил точно живковски прокурор, точно в Разград и точно по време на възродителния процес? Драгалевската мафия да плати присъдената сума! Не е длъжна цяла България да плаща за свинщините на комунистическите сатрапи от ДСБ!

 97. 97 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#95] от "eti mehter":

  Между другото, ще призная, че тези веща се представят обективно, когато и тук прочета за "подвизите" на Ататюрк преди 100-ина години.
  Защото преди него в Турция е имало и много арменци, българи, гърци, евреи. Само кюрдите останаха сега като самоопределящи се, затова и им се случват разни неща.
  Интересно какво ли е станало с българите в Турция например? Трябвало ли е да избират нови имена, нова религия, ми пишете ги тези неща, намират се източници...

 98. 98 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#93] от "НеКой":

  Вашата представа е тотално изкривена, а не моята. Родина, държава и народ трябва да са едно, но невежества като вас възпрепятстват просперитета на нацията и дори нямат капацитета да го осъзнаят.

  shut up retard
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#75] от "НеКой":Когато самата"Родина" ти дава 24 часа да си събереш багажа и да се изселиш егати "Родината"?!
  —цитат от коментар 79 на klimentm


  Ти да не критикуваш тов. Тънас, по-известен като "льо пти женераль", а по-преди като живковски прокуро в смесен район по време на "възродителния процес"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK