Пари газят - жадни ходят, или Перник в средата на водната криза

Снимка от последната (за момента) среща по проблема Перник в министерски съвет, провела се на 30 декември.

© Правителствена информационна пресслужба

Снимка от последната (за момента) среща по проблема Перник в министерски съвет, провела се на 30 декември.Перник е новата столица на България. Така поне изглежда, когато човек пусне централните новинарски емисии на електронните медии. Или отвори новинарските сайтове. В дните около и след Коледа на челни места са новините от града, който остана на безпрецедентен воден режим заради изпразнения язовир "Студена" и непоправимо повредената градска канализация, като в тях доминират имената и лицата на премиера, министри, зам.-министри и експерти. По спешност в понеделник правителството реши да отпусне за града 35 млн лв. от държавния бюджет за справяне с кризата.


Целта на постоянно появяващите се в емисиите представители на властта очевидно е да се демонстрира, че ситуацията е под контрол и до най-лошия сценарий - достигане до пълно безводие, няма да се стигне. В същото време Перник навлиза в критични дни - градът черпи повече вода, отколкото влизат в "Студена", а най-мрачният сценарий е след 20 дни да се стигне до мъртвия обем на язовира и от него вече няма да може да се взима вода за питейни-битови нужди. Най-оптимистичният - в края на януари водният режим да свърши и перничани да се върнат към нормалния начин на живот.


Перник е на воден режим от 18 ноември, като от десет дни тя се пуска за осем часа на денонощие. В града е обявено бедствено положение, за момента с продължителност 1 месец. Официална потвърдена и аргументирана информация как и защо се стигна до тази ситуация все още няма (основните хипотези вижте тук).


Ако трябва, до сватбата ще стоиш тук
В дните, когато държавата живее на бавни празнични или междупразнични обороти, Бойко Борисов отиде два пъти до Перник, изпрати част от подчинените си там на инспекции, а двама направо командирова за постоянно - икономическия министър Емил Караниколов и зам.-министъра на регионалното устройство Николай Нанков, който макар да отстъпи от министерския пост след катастрофата край Своге, продължава да е основната фигура, на която премиерът разчита във ведомството.


Всички обиколки, обсъждания и разпореждания се излъчват - както стана обичайно, директно във фейсбук профила на Бойко Борисов. Тъкмо в едно от преките включвания той обяви, че Караниколов и Нанков ще стоят в Перник до разрешаването на проблема. В типичния си стил Борисов намеси и личния живот на подчинения си във шоуто в социалната мрежа, споменавайки неколкократно, че Нанков се готви за сватба през май и накрая нареди: о сватбата си тук". Нанков, който поема с готовност всяка задача, си позволи единствено свенливо да репликира, че може би е добре тогава да ускори сватбата.


Бойко Борисов получава информация за положението от първа ръка край Перник.

© Правителствена информационна пресслужба

Бойко Борисов получава информация за положението от първа ръка край Перник.


Пари има, действайте


В понеделник, по време на поредната обиколка из Перник, експертите обясниха на Бойко Борисов, че е реалистично до 2-3 седмици да бъде модернизирана новата пречиствателната станция, така че да може да се ползва и водата, намираща се под мъртвия обем на язовира. За целта кабинетът вече отпусна над 3 млн. лв.


В противовес на любимия за държавата принцип "Пари нема - действайте" в случая с Перник пари има. След бързо обсъждане в Министерския съвет в началото на новата седмица премиерът увери, че по сметките на общината са преведени 30 млн. лева, след като вече по-рано бяха дадени 5 млн. лв.


С тях ще се финансира ремонтът на старата пречиствателна станция, който ще продължи към половин година, обновяването на новата, подмяна на част от магистралния водопровод, включително на територията на "Стомана-Перник", и замяна на най-амортизираните тръби в самия град.


В пречиствателната станция на Перник, 30 декември.

© Правителствена информационна пресслужба

В пречиствателната станция на Перник, 30 декември.


Според сметките за тези дейности ще са нужни около 11 млн. лв, в които влизат:


- 3.3 млн. лв. за ремонта на новата пречиствателна станция;
- 2 млн. лв. за обновяването на старата пречиствателна станция;
- 2.2 млн. лв. за подмяна на 1.2 км. магистрален водопровод;
- 3.1 млн. за изграждането на ново трасе на водопровода зад ТЕЦ-Перник.


За какво ще са останалите за момента не известно. Ясно е обаче, че поръчките ще се възложат директно, без поръчки заради извънредните обстоятелства и изборът на изпълнители ще бъде оставен директно в ръцете на управляващите.


Отделно, за подмяна на всички тръби в града Перник разполага и с около 115 млн. лв. по европейски програми, като според кмета Станислав Владимиров, ще се стигне до най-мащабната инвестиция във ВиК системата за последните 70 години.


Министърът на икономиката Емил Караниколов (със зеленото яке) и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков (вляво) на терен край Перник.

© Правителствена информационна пресслужба

Министърът на икономиката Емил Караниколов (със зеленото яке) и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков (вляво) на терен край Перник.


Перник не за първи път е в ситуация, при която има осигурени средства за подмяна на водопровода. През 2013 г., когато градът е с кмет от БСП, има предвидени 120 млн. по Оперативна програма "Околна среда", но те така и не са усвоени. Това е един от аргументите на ГЕРБ да обвинява БСП за сегашната криза, което беше изтъкнато на няколко пъти в последните дни.


В дните около Коледа в социалните мрежи се споделяше активно клип с изявление на бившия регионален министър Лиляна Павлова от 2016 г., в който тя обяснява, че с отпуснати от Световната банка 32 млн. лв. стената на "Студена" ще се ремонтира по най-съвременен способ, като част от средствата ще са и за подмяна на водопровода и ремонт на пречиствателната станция. Днес зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков уточни, че проектът за ремонт на язовирната стена е много добър и все още не е напълно приключил. Той обаче допълни, че целта му не е да гарантира вода, а безопасното функциониране на съоръженията. Пречиствателната станция сега ще се обновява отново, за да филтрира по-фините частици и да се повиши капацитетът й.


Виновни има, повече оставки - не


Иначе към днешна дата все още няма отговор на въпроса кой е виновен за водната криза в Перник. Една от основните тези на управляващите е, че причината е в климата. На няколко пъти се посочва и лошото управление, като за ГЕРБ генезисът е още по време на управлението на БСП, а за левицата цялата вина е на сегашните властници. Борисов пък обвини ръководството на ВиК дружеството.


До момента отстранени бяха ръководителят на "ВиК Перник" Иван Витанов и областният управител Ирена Соколова, която беше сменена и като лидер на партията в града. Отговорност в известна степен понесе и бившият кмет Вяра Церовска, която не беше избрана за втори мандат, като според Борисов една от причините е, че за водния проблем в града се е знаело, но не е направено нищо. В понеделник ГЕРБ дадоха да се разбере, че повече вина сред своите няма да търсят.


Първа копка на новия магистрален водопровод.

© Правителствена информационна пресслужба

Първа копка на новия магистрален водопровод.


Според Окръжната прокуратура в Перник има достатъчно данни, за да започне Специализираната прокуратура разследване срещу министрите на екологията Нено Димов и регионалното развитие Петя Аврамова за безстопанственост. До момента обаче официалната позиция на прокуратурата е, че за кризата с водата в Перник има разследване за безстопанственост само срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация.


Надеждите са, че с ремонт на две пречисвателни станции ще може да се ползва и водата от мъртвия обем на "Студена", ако се наложи.

© Правителствена информационна пресслужба

Надеждите са, че с ремонт на две пречисвателни станции ще може да се ползва и водата от мъртвия обем на "Студена", ако се наложи.


Безводието стана повод и за политически сблъсъци. След като в почивните дни обиколи също Перник, лидерът на основната опозиционна партия - БСП, Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в управленска немощ и обяви, че това състояние личи в цялата държава: ишаме рак и пием отрова". Тя обяви, че в телефонен разговор е поискала спешна среща с новия главен прокурор Иван Гешев заради кризата в Перник и е получила покана за среща на 6 януари. Борисов използва случая да обвини социалистите, че са свикнали "да си имат главен прокурор" и да се разграничи от всякакви контакти с ръководителите на държавното обвинение въпреки популярната реплика към него от 2013 г. "Не ми се подсмихвай, ти си го избра" за бившия главен прокурор Сотир Цацаров. В същото време премиерът пренасочи темата към това как са приватизирани "Стомана" и "ТЕЦ-Перник" по времето на БСП.


От БСП пък обявиха, че ще поискат вот на недоверие на правителството както заради Перник, така и заради мръсния въздух и цялостния провал на политиката по отношение на опазване на околната среда. В отговор екоминистърът Нено Димов обвини Корнелия Нинова, че насажда паника с фалшиви новини.


Какво следва


Още в първите дни на водната криза започна търсенето на варианти за осигуряване на допълнителни водни количества за "Студена". В регионалното министерство получиха десетки идеи, сред които и доста екзотични, като годни за реализация бяха обявени четири.


Вече започна отклоняване на вода от Владайската река към пернишкия водоем. Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Перник започва и изпомпване на карстови води от пещери в района.


Пари газят - жадни ходят, или Перник в средата на водната криза

© Правителствена информационна пресслужба


Извършват се и предварителни проучвания за сондажи за вода. Чистят се дерета и каптажи. Смениха се няколко крана, от които вода отиваше към промишлените предприятия. Поставиха се и точни уреди за отчитане на постъпилото и изтеклото количество вода.


Нито едно от предлаганите решения обаче няма да реши трайно проблема. Или както призна министърът на икономика Емил Караниколов: "В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник".


Към момента изглежда, че следващите 20 дни ще са най-тежки, като от валежите и консумацията зависи дали ще се стигне до мъртвия обем. Нормализиране на ситуацията се очаква най-рано през март и най-късно през май, прогнозираха тези дни премиерът и зам. регионалният министър Николай Ненков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поздравления за заглавието!

  Иначе всичко пак е като след дъжд качулка...

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Освен Перник ,Гешев е започналспешно разследване и в Плевен - ВиК ! Познайте защо ????И дали това няма връзка с "несменяемата " кметицана Троян кака Донка и нЕкои нелицеприятни факти с водоснабдяването там ??? Троян не е към Ловеч , а към Плевен !

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Бандата на Боко ни суровака за тяхно здраве и благоденствие:
  "Според сметките за тези дейности ще са нужни около 11 млн. лв, в които влизат:
  - 3.3 млн. лв. за ремонта на новата пречиствателна станция;
  - 2 млн. лв. за обновяването на старата пречиствателна станция;
  - 2.2 млн. лв. за подмяна на 1.2 км. магистрален водопровод;
  - 3.1 млн. за изграждането на ново трасе на водопровода зад ТЕЦ-Перник.
  За какво ще са останалите за момента не известно. Ясно е обаче, че поръчките ще се възложат директно, без поръчки заради извънредните обстоятелства и изборът на изпълнители ще бъде оставен директно в ръцете на управляващите."
  Честито, Радост и Богатство в страната на тиквената стабилност!

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Поздравления за заглавието!Иначе всичко пак е като след дъжд качулка...
  —цитат от коментар 1 на antikvarno


  Пиша още за Троянско частно В и К с благословията на Донка Михайлова.
  Хотелиери в троянския комплекс „Чифлика“ от години плащат на частна фирма за доставената вода. Проблемът ескалира периодично и преди дни бе оповестен от Христо Гешов, журналист от https://zovnews.com/. Решение към този момент няма. Все пак стана ясно, че Националната следствена служба се е заела със случая. Според ексминистъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е недопустимо според българското законодателство да се изгражда самостоятелна частна инфраструктура за предоставяне на ВиК-услуги, какъвто е случаят в Чифлик. Законът за водите определя собствеността им като общонационален неделим природен ресурс, като основен принцип е, че ВиК-системите, които задоволяват публични нужди, следва да бъдат публична държавна или публична общинска собственост. Стопанин на водата в Чифлик обаче се явява фирма „ДАД“ ООД - Троян, чиито собственици с равни дялове са Иван Антикаджиев, Пламен Данов и Светослав Дочков. Кметицата знае и си трае - тя и съпругът и знаят защо ! Както и В и К Плевен !
  За това "който се смее последен - се смее най-добре "! Важното е , че перничани отвориха "кутията на Пандора "!
  Прочети още : https://www.actualno.com/lovech/chastno-vik-pribira-godini-nared-taksa-ot-hotelieri-v-trojan-kmetyt-mihajlova-bezsilni-sme-news_724301.html
  © Actualno.com

 5. 5 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Правим безумни неща, казва министъра.
  Ами простите хора правят такива безумни неща,а когато тези хора управляват държавата резултата е ясен.
  А към това се прибави и кражбите и далаверите и корупцията и калинките резултата е НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА.
  Но в основата на това е мат'ряла който така гласува.
  Материала, материала.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Картинката е ясна. Проблемът с вода в цялата страна е забатачен...

 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Стана ясно на нормалните хора, че в управлението цари хаос и...айдуклук. Сефте комендантски :) Никаква отчетност за парите на Световната банка отпуснати за ремонта на аз. "Студена" през 2016 г. Никаква нито политическа, нито юридическа отговорност от калинките на Бай Х.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3246 Весело

  ...Пари има - действайте ...

  Естествено е , че ще има щото иначе ще се задейства винкело ...

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Лелее, а този плужек, знае ли се за каква креатура ще се жени?

 10. 10 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Как беше, "престъпника винаги се връща на местопрестъплението", престъпна безотговорност по отношение на най- ценният публичен ресурс водата.

 11. 11 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 139 Разстроено

  Месията Борисов на тази клета територия.
  Очаквайте още включвания догодина, директно от джипката.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  " Иначе към днешна дата все още няма отговор на въпроса кой е виновен за водната криза в Перник. Една от основните тези на управляващите е, че причината е в климата. На няколко пъти се посочва и лошото управление, като за ГЕРБ генезисът е още по време на управлението на БСП, а за левицата цялата вина е на сегашните властници. Борисов пък обвини ръководството на ВиК дружеството."

  За съжаление, това е картинката у нас ! И цял язовир да се източи от обръчите на управляващите чрез местните им поделения в Перник, които няма смисъл дори да се посочват поименно, пак виновни няма да има освен няколко никому неизвестни партийни фунционера от ГЕРБ, които така или иначе не стават за нищо.....

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  " Стопанин на водата в Чифлик обаче се явява фирма „ДАД“ ООД - Троян, чиито собственици с равни дялове са Иван Антикаджиев, Пламен Данов и Светослав Дочков. Кметицата знае и си трае - тя и съпругът и знаят защо ! Както и В и К Плевен !"

  Всички знаем за какво става въпрос, но какво да се направи в държава, която с благословията на централната и местната власт ударно произежда " добри" олигарси, без един ден трудов стаж ?

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1457 Весело

  До коментар [#4] от "doroteus":

  От десет години на власт е Герб, че даже Борисов си избра главен прокуро. Ако искаха, отдавна щяха да са разтурили далаверата (на БСП?). Затова не виждам защо толкова се радваш, че при новия избран от Борисов главпрок ще се променят нещата.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Весело

  Бай Х да наеме хеликоптери да носят вода за язовира

 16. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  В пари газят само Чорбаджията и свитата му, а за 90% от населението "стабилността" и "заможността" са прах в очите.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":От десет години на власт е Герб, че даже Борисов си избра главен прокуро. Ако искаха, отдавна щяха да са разтурили далаверата (на БСП?). Затова не виждам защо толкова се радваш, че при новия избран от Борисов главпрок ще се променят нещата.
  —цитат от коментар 14 на Darulio


  Наистина много , ама много се радвам! И то не само зарад това , че Баневи , Арабаджиеви , Стайкови , Прокопиев , Михайлов /от "главичките " /и разни по-дребни риби са там където им е мястото / за сега - временно , но дано стане и постоянно и продължително /! Радвам се и че ще е в състояние да намери КАК да окошари и други "приватизатори " и "приватизаторки " /па било то и за "неплатени данъци " визирам Ал Капоне /! Тях да ги изреждам ли или вие си ги знаете - между другото това са всички , които "справедливо протестираха " срещу избора на ИВАН ГЕШЕВ ! По скоро онези , които "организираха " протестите !

 18. 18 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Е то нема хеликоптери, които да летят май в момента..... Да припомня, че в България хеликоптерите не летят, щото ги санират; в язовирите няма вода, но им санират стените; магистрала е с ограничена скорост заради бабуни, но санират байтошовите тунели; масата пенсионери ги хранят децата им, но цигански бригади им санират панелките; учениците са неграмотни, но училищата греят санирани; селата са в кома, но имат игрища и спортни зали; според минпреда-висши прокурори се чукат в кабинета, а той им завижда..... Мога да продължавам, мога ама ми се гади....

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 826 Неутрално

  С две думи, въпреки отпуснатите кинти за усвояване, цялото властово войнство, ще трябва да удари коленца за едно Аллах акбар, за да има изобилни валежи и да не яде бой. 😂

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  ".....с изявление на бившия регионален министър Лиляна Павлова от 2016 г., в който тя обяснява, че с отпуснати от Световната банка 32 млн. лв. стената на "Студена" ще се ремонтира по най-съвременен способ,....."

  Научихме за още заем от 32 млн (вероятно с много ниска лихва) присвоени по най-съвремен способ от милиционеро-СИКаджийската банда на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!

  Само не знам как да охарактеризирам паплачта, гласувала за разбойниците от 44-то НС!

 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1457 Весело

  До коментар [#17] от "doroteus":

  А като излезе, че точно като предшественика си Цацаров няма да направи нищо срещу никой от изброените, какво ще направиш? Нов ник и ще почнеш пропагандата в полза на следващия, защото слугите на мафията се подкрепяте без значение от обстоятелствата?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 23. 23 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 750 Весело

  "Какво правите, булки?", обърна се към посрещачите си, след които и жени във фолклорни носии, премиерът.

  "Чакаме един хубав мъж", отвърна отракано една от тях.

  "Добре дошли, г-н премиер, голяма радост за нас е, че сте тук! Нашият кмет е добър, амбициозен", похвалиха и кмета си гражданките. Премиерът попита дали вечерта ще има концерт.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До 17 от "doroteus":
  Френд, един куп имена изреждаш, ама пропускаш най-видния хайдук от Банкянгската гора...
  И Тартора на всички калинки от първата редица на РБ- БАШ КАЛИНКАТА - премиерът с пожарникарско образование-ритнитопковец! В едно е по-добър от останалите премиери от ЕС - в ритането на топка, и в шофирането на жипка Тойота. И с уникалните си прякори: Тиква, Рапон...

 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1457 Весело

  До коментар [#17] от "doroteus":

  П.П. А ДП няма ли да го пипне? Или той е от добрите?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз мисля, че трябва да минат на режим и на тока, като в същото време повишат цената и на водата и на тока с 20%.
  Перник и "гражданите" му са идеалните обекти за социални експерименти!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "Дневник", благодарности! Нямаше да мога да посрещна спокойно 2020-та, ако не ми бяхте сервирали поредната порция от един идиот.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#18] от "jlb02632781":

  +++ В пожара сутринта изгоря покрива на болницата заради стиропора

 29. 29 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":
  До коментар [#2] от "doroteus":

  Освен Перник ,Гешев е започналспешно разследване и в Плевен - ВиК ! Познайте защо ????И дали това няма връзка с "несменяемата " кметицана Троян кака Донка и нЕкои нелицеприятни факти с водоснабдяването там ??? Троян не е към Ловеч , а към Плевен !
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  Водоснабдяването може да е частно , може да е незаконно , дори може и да е скъпо /това не го пише, между другото/. Ама като врътнеш кранчето тече вода. Питай перничани какво става когато те врътнат кранчето. Въпреки 32 млн , гарнирани с обещания на Лилето , въпреки 120 -млн , европари за подмяна на тръбите , въпреки новите 30-40 милиона, изцедени от данъкоплатците пари, дето гербавия вожд раздава се все едно са тиквено семе. Вода няма бе , келеш. Хората не могат да си изкъпят , да си измият ръцете , да отидат до тоалетната, да изперат дрехите си.
  Ще плъзнат болести и зарази. Нарушени са основни човешки права. Ето това е подсъдно и това трябва да проверява ваш"та радост Гешеф и зда направи така, че повече да не се случва. А не обратното , да се стреми да го въведе масово из цялата страна. 30. 30 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бандата на Боко ни суровака за тяхно здраве и благоденствие:"Според сметките за тези дейности ще са нужни около 11 млн. лв, в които влизат:- 3.3 млн. лв. за ремонта на новата пречиствателна станция;- 2 млн. лв. за обновяването на старата пречиствателна станция;- 2.2 млн. лв. за подмяна на 1.2 км. магистрален водопровод;- 3.1 млн. за изграждането на ново трасе на водопровода зад ТЕЦ-Перник.За какво ще са останалите за момента не известно. Ясно е обаче, че поръчките ще се възложат директно, без поръчки заради извънредните обстоятелства и изборът на изпълнители ще бъде оставен директно в ръцете на управляващите."Честито, Радост и Богатство в страната на тиквената стабилност!
  —цитат от коментар 3 на Лелка


  Ясно е, че тиражирате поредната лъжа. Никой не е казал, че няма да има обществени поръчки освен умните и красивите разбира се, те всичко знаят. Водопроводната мрежа е задача на общината и в момента непрекъснато ви казват, че чакат документите от общината за да осигурят пари. Трето когато 2012 имаше 120 милиона лева за подновяване на водопроводната мрежа в Перник, която има загуби 80% (както казва народа "Наливай каца без дъно") зам. кмет който отговаряше за този проект е сегашния кмет на БСП, но БСП нали са коалиционни партньори на ДБ та Дневник никога няма да пита защо не са си свършили работата в Перник, когато е имало и пари и вода.

 31. 31 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Не искам да се подогравам, но не си ли се замислял, че тези се бият помежду си? Те не правят механизьм на защита на дребния собственик или производител, та да се радвам, че са хванали някой тльст бандит или бандитска фамилия.

 32. 32 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 896 Любопитно

  "През 2013 г., когато градът е с кмет от БСП, има предвидени 120 млн. по Оперативна програма "Околна среда", но те така и не са усвоени. "
  Хм. Няма да е зле да се внесе повече яснота към това твърдение. Ако е вярно, де.

  Пак иначе - както сега няма вода - що не пуснат едно дронче да разцъка малко снимки на подводно ремонтираната стена? Прясно е, трябва да си личат - цопки, замазки, кофражчета...

 33. 33 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Само революция може да оправи нещата ,лошото е ,че няма кой да участва в нея .

 34. 34 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ръце да целуват на Борисов!.
  .... Следващия път пак за БСП гласувайте и пак се молете на Борисов!
  Живи и здрави и честита Нова година :)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Водната лилава-пернишка революция да не я фана сушата нещо?

  Язък, тъмо беше измела тиранина Базе от лицето за земята и .. се отложи.

  Що така ма Минке?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Кризата в Перник очевадно нее поради суша, а е причина комбинацията от некомпетентност и корупция. Това с пари не се бори.

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Перник е много подходящ за временна столица на България, по време на управлението на Борисов. Не е ясно родната Банкя дали е по-близо до Перник или до София, а самият премиер изглежда някак съвсем на място между винкело и гоуфо

 39. 39 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#37] от "sqrt":

  Корупция, сьр, корупция.
  Герб нямат оправдание за тоя гаф.

 40. 40 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 244 Неутрално
 41. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БСП, Костов, климата виновни, но не и ГЕРБ. Е тия ви управляват. Българите са реално най-големите балъци, а се мислят за най-големите тарикати

 42. 42 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Пак ли тлъстия сикаджия на първа страница? Дневник, няма ли нормални българи поне за празниците?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 43. 43 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално
 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Къде отидоха 32 милиона от Световната банка, отпуснати спезиално за ВИК мрежата в Перник?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":
  "Само не знам как да охарактеризирам паплачта, гласувала за разбойниците от 44-то НС!"

  Аз им викам дебили. Паплач е къде, къде по-високо в ранглистата.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Ами, както се говори, още на десетина места се появят подобни кризи, какво ще прави тогава Борисов. Откъде ще вади милиони за ремонти. Така е, като сме избрали тези некадърни, но много корумпирани безхаберници.

 47. 47 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivan Stoev":
  "Какво правите, булки?", обърна се към посрещачите си, след които и жени във фолклорни носии, премиерът. "Чакаме един хубав мъж", отвърна отракано една от тях. "Добре дошли, г-н премиер, голяма радост за нас е, че сте тук! Нашият кмет е добър, амбициозен", похвалиха и кмета си гражданките. Премиерът попита дали вечерта ще има концерт."

  Разгеле та се сетих . . . нищо ново! Като при посещението на др. Живков в завод.
  "Как сте, как сте?" - шеговито попита др. живков работниците.
  "Добре сме, добре сме . . ." - на шега отвърнаха те.

 48. 48 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Иначе към днешна дата все още няма отговор на въпроса кой е виновен за водната криза в Перник"
  Винаги се прибягва до някакви бушони, за да не гръмне цялата инсталация. Въпросът за вината е централен и трябва хората да искат отовор на този въпрос. Носят се слухове, за някаква електроцентрала, която взема от водата на язовира и може да е причина за кризата.Интересно е чия е централата и кой си пълни гушата за сметка на гражданите на Перник.

 49. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само не знам как да охарактеризирам паплачта, гласувала за разбойниците от 44-то НС!
  —цитат от коментар 21 на historama


  Аз знам. Избирателите на Бойко са чиновници и хора на държавни постове, като полицаи и подобни. Те знаят, че той няма да ги закача, разбирай няма да има съкращения, оптимизации на администрацията, ел. правителство и подобни. Същевременно Буда често клеква пред стачките им. Е, основно на силовите министерства, но хайде холан. Виж например мед. сестрите и учителите не ги уважи.

  Вторият тип избирател на Бойко е провинциалния бек/лелка, които са прехласнати по "мъжествения" му образ. В техните плитки мозъци Бойко е "мъж на място" - вероятно защото е около 110 кг. Това представляват около 30% от гласуващите.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Любопитно

  "..както призна министърът на икономика Емил Караниколов: "В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник"..."
  И #Кой ви кара да правите безумни неща?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Въпрос:
  - Ако оставиш един 100 000-ден град ,въоръжен с винкели без вода , КАКВО първо ще си купиш?

  Верен отговор:
  -...Самолет !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#49:"arcanum"][/quote]

  Я опиши умнокрасифците, дека гласувате за Манолова, Радев, Ръдань и Копейкин? Или да ти помогна?
  Първата група - недоучени гуреливи неудачници от кутловишките села, домъкнали се в София, за да печелят като баничари, кебапчии и разносвачи на пици, чиято интелектуална немощ диктува, щото ако се пишат умнокрасиви, немедленно ще станат такива.
  Втората група - лешпери - синчета на живковата номенклатура, "завършили" френЦката гимназия и повервали, че светът се върти около тях и всички трябва да ги слушат прехласнато, дорде ръсят невъобразими тъпни и клишета от типа на "румънския модел".

  И двете групи сте окаяни нещастници и мърльовци, поради което сте станали за посмешище и на ромите от чистотата.

  Весела Нова Година на нормалните българи, на драгалевските илитерати - да го лапате сополив на Бойко!

 53. 53 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#49] от "arcanum":

  "....Вторият тип избирател на Бойко е провинциалния бек/лелка, които са прехласнати по "мъжествения" му образ. В техните плитки мозъци Бойко е "мъж на място" - вероятно защото е около 110 кг. Това представляват около 30% от гласуващите. ..."

  Като ви обясняват , що сте под опашката на Коня, вие не слушате. Ми проблема си е ваш , ама....
  Не може да обиждате половин България, щото не сте доволни от избора й.
  Трудно се възприема , даже болезнено и резултатите от невъзприемането са очевадни
  - опашката на Коня.
  Когато разберете че мнозинството от хората гласуват за някого , на когото вярват , че няма да се направи на "управляваща опозиция" а ще занимава с проблемите на хората до последния ден на управления, то може и да има напредък.
  Да ГЕРБ не са идеални, и там има хора случайно попаднали и решили ,че сега е момента да забогатеят - това са т.н. партийци - те не следват политики, а личен интерес.
  ГЕРБ , като нова партия не се е разминала с такива, има ги, ама поне се опитрат да ги извадят от групата.
  За разлика от БСП- всеядни , даже кадър на Костов за шеф си избраха( не казвам ,че Костов е от БСП, ама натам върви работата, щом негов кадър оглави Столетницата).
  Та Баце приказва разбираем език за хората - ще ви построим път, магистрала, ако требе спортна зала, да не се наркоманизират лапетата, ами да спортуват.
  А простте хора го разбират - и пътища и магистрали и спортни зали виждат.
  Виждат и как ден след ден им се подобрява живота - в момента е 3/1 заплати и цени спрямо бай ви Тошо, дето всичко било...рай.
  Еми не - на Тошовите цени хората взимат 3-пъти поне по-високи заплати.
  Това виждат, усещат по джоба си и затова гласуват за Бате Бойко.
  И знаят , и са го усещали по джоба си , че ако дойде Корнела, то няма да имат пари за хляб. А и да имат -то няма да има хляб :)
  Преживели са го,
  Няма да имат пари в банката,А и да са имали , вече ги няма!
  Преживели са го.
  Ще се оправи държавата за 800 дни и ще текат реки от мед и масло....
  И това преживяхме.
  А Бойко е жив и истински , може да се ръкуваш с него, може селфи да си направиш, и прави всички неща възможни - е не сега и веднага, ама в разумни срокове.
  Не казва от утре всички сте милионери, ама казва догодина ще сте поне 10 % по-добре и го изпълнява, поне досега.
  Затова го харесват хората, щото може и го прави.
  Верно много добитък се изреди да се прави на лудо магаре, и да си иска своето , ама Баце е малко мека Мария(да не се разбира "мека китка") и им уйдисва на акъла, ама и той е човек и ще му писне от използвачи(надявам се).
  Та затова хората (голямата част) гласуват за ГЕРБ или за Б.Борисов _премиер.
  Щото знаят какво следва, а не изненади по всяко време - ми нема еврокинти, ми тоз паток го затворихме, ми нема Белене, ма друг ще плаща нашта грешка - демек всички вие .
  Баце Плаща - реактори и куп други неща обещани от предишни, ама не и с усигурено финансиране - ще вдигнем с 10 % пенсиите , ама ще плаща другото правителство . Хитро нали - хем вдигаш, хем друг ти плаща масрафа.

  Та Баце вдига по малко пенсии и заплати, не е некви рекорди, ама се знае , че ще ги има кинтите, а не ги е завещал, като наследство, на следващия.
  Ако некой може по-добре - изберете го и ще до видим, ама да няма после учудване - ма, ти така, а после....- този филм сме го гледали , гледали, поне от 2001 до 2009. а за кратко трейлър - Орешарски.
  Аз бих казал "Никога повече" на подобни управи, ама ДБ изненада публиката и гласува за М.Манолова, само да не е ГЕРБ в София.
  Лоша грешка, ще им коства много(не че имат нещо за губене, ама..) и което е по-лошо -няма да има никаква алтернатива на левокомунистите(това е една секта, която винаги докарва държавата до фалит - това и е специалитет), ами и ще им помогнете с отскок да вкарат победен кош. После, ще ревем всички, в един глас, е ясно
  ама файдата е малка.
  Лесно е да рушиш, но е трудно да градиш...

 54. 54 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 693 Разстроено

  Към # 52 :

  Съжалявам те нещастен трол ! ! !

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 841 Любопитно

  "а най-мрачният сценарий е след 20 дни да се стигне до мъртвия обем на язовира"

  Дневник, още преди седмица беше показано видео, на което се вижда, че мъртвият обем на Студена е достигнат и минат. За какви 20 дни пишете?

 57. 57 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вместо да се мотаят трябаше да вземат бързо решение.
  1. Вода в "пещерите" няма в нужния обем. Пещерата е една "Духлата".
  2. Следваше вместо да говорят глупости вече да са започнали отклоняването на Владайска река. Едно временно водохващане и тръби.
  3. Пълна забрана за ползуване на вода за индустриални нужди. На Ковачки ТЕЦ-а и всички останали да си изкопаят кладенци и да бъдат практически отрязани от водоснабдителната мрежа.
  4. Като си оправят мрежата все пак да отчитат , че Перник е най бързорастящият по население град. Допреди 10 г. беше 55000 - 60000 жители, сега са над 100000. "Студена" като се напълни и с модерна водопреносна мрежа може и да им стигне, но без индустрията.

 58. 58 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Ех, ако имаше един служител, да проверява веднъж седмично състоянието на 100-те най- големи язовири в България...
  Ама няма! Какво да се прави...
  Съдба!

 59. 59 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Заради безхаберието на властта,скоро много градове в България ще са в положението на Перник. Властта не прави нищо само взема големи заплати от нашите данъци и когато стане късно и се случи нещо в паника хвърля от нашите пари. Така беше с изгорените гуми под мостовете на магистралите,така е сега и с Перник. Кой знае още какви изненади очакват властта през новата година. Когато се случи отново властта ще се разбърза и в паника ще хвърля нашите пари и разбира се тогава вече пак ще е късно.

 60. 60 Профил на nedevbs
  nedevbs
  Рейтинг: 28 Весело

  То само с пари не става.Трябват хора които знаят и могат.А като ги гледам тези от снимките - нито знаят нито могат.Изпапват парите и толкоз.Това могат.

 61. 61 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  Работи се , но ...недостатъчно , къде е Нинова с лопата номер 8 и тя да копае , защото според Велчев е конспиратор , някои там са " пипали " мрежата , но те са били от онази партия дето е управлявала преди тях , после са се намесили от климатични промени и те да правят мръсно , а за капак и земята погълнала водата от язовира , като видяла , че конспираторите за нищо не стават......Ама , че идиотизъм вирее по тези балкански ширини !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK