Втора прокуратура отказа да разследва има ли престъпление при ремонта на Ларгото

Елена Йончева разпространи записи, на които според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Банов дава указания на фирмата строител как да се фалшифицират документи, за да се прикрие забавяне от 33 дни. Банов твърди, че те са манипулирани

© Надежда Чипева, Капитал

Елена Йончева разпространи записи, на които според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Банов дава указания на фирмата строител как да се фалшифицират документи, за да се прикрие забавяне от 33 дни. Банов твърди, че те са манипулираниАпелативната специализирана прокуратура отказа да образува досъдебно производство по случая с "Ларгото", станал по-известен като "Ало, Банов съм". Така на практика държавното обвинение отказва да разследва извършено ли е престъпление и има ли виновен по сигнала, подаден от евродепутата Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов. Отказът е от 19 декември, пише "Сега".


Специализираната прокуратура веднъж вече отказа да започне разследване по случая, а сега решението е потвърдено и от по-висшестояща прокуратура. Постановлението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховната касационна прокуратура.


През февруари Йончева разпространи записи, на които според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Банов дава указания на фирмата строител как да се фалшифицират документи, за да се прикрие забавяне от 33 дни.
Тогавашният титуляр на ведомството Вежди Рашидов обяви, че заради забавяне по времето на кабинета на Пламен Орешарски е искал работата да се довърши "тихо и спокойно", за да няма загуба на средства от еврофондовете (част от проекта се финансира с 12.3 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" - бел. авт.). После е заведено дело за неустойки. Самият Банов твърди, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.

На 12 април Специализираната прокуратура обяви, че отказва да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов, защото липсват данни за извършено престъпление. Основният мотив за прекратяването бе, че записите можело да са "манипулирани" и че липсвали достатъчно доказателства. След това Елена Йончева предаде нови доказателства - мобилния телефон, с който са били записани разговорите.


В началото на ноември стана известно, че Банов и Министерството на културата са пропуснали срока да обжалват предишните две съдебни решения пред Върховния касационен съд и така няма да имат възможност да получат неустойката от 754 хил. лв. за забавения ремонт на Ларгото, а освен това ще трябва и да платят 73 хил. лв. за разноски по делото.


Искът срещу "Антична Сердика" очаквано бе отхвърлен на две инстанции с аргумента, че към 25 януари 2016 г., когато за обекта е издаден Акт образец 15, държавата не е имала забележки към изпълнението, така че няма основания за претенции. Според договора министерството се съгласява, че за дата на приключване на строителството ще се смята подписването на Акт 15. Според министър Банов все пак има възможност ръководеното от него ведомство да обжалва решението по делото за ремонта на Ларгото в София.Заради казуса вече напусна директорът на правната дирекция в министерството Татяна Цветанова. Тя е подала молба за напускане по взаимно съгласие в деня, в който ведомството е образувало дисциплинарно дело заради изпуснатия срок за обжалване.

През април 2016 г. след забавяния и похарчени 15 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" археологическият комплекс "Сердика" при Ларгото бе открит тържествено от премиера Борисов и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Оттогава периодично се появяват проблеми - разместени плочки, пукнатини по стъклените куполи и др., част от които съществуват и към момента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK