Да върнеш времето на историята назад

Николай Дунев и Виктор Райчев, част от екипа на проекта Активна Историческа карта

© Юлия Лазарова

Николай Дунев и Виктор Райчев, част от екипа на проекта Активна Историческа картаПредставете си да може да разгледате маршрутите на Васил Левски, наложени на една карта. Или да видите как се е развивала жп инфраструктурата на България през годините, или да разберете за развитието на всеки град.


Това скоро ще е възможно благодарение на екипа, който изготвя сайта spatium.bg – aктивна историческа карта на България. Начинание, започнало след една разходка в планината. В началото по-скоро хоби, но вече заема огромна част от ежедневието на Николай Дунев и още няколко души.


В сайта вече могат да бъдат проследени Балканската и Междусъюзническата война, както и карти на Третата българска държава. На сайта има и демографска карта по общини (видео за ориентир в картата в края на текста - бел. ред.), в която може да се проследи как се е променяло населението, как обезлюдяването е тръгнало от селата към градовете.


От една разходка в планината
Николай Дунев е юрист. Преди четири години, докато е в Рила, близо до връх Мечит се сеща, че някъде оттам през 1912 г. е минавала българо-турската граница. "Хрумна ми, че може да е интересно да насложа границите оттогава и сега. Прибрах се вкъщи и потърсих в интернет дали няма нещо подобно и не открих. Тогава ми хрумна идеята аз да го направя", споделя Дунев.


Разказва за проекта, заобиколен от хартиени карти, дебели книги по история и атласи. В следващата година и половина той издирва хора, които да му съдействат за проекта – картографи, програмисти, историци. "Лека-полека започнахме, но беше трудно". Представя демо версия на картата на няколко места. В началото проектът е финансиран със собствени средства и помощ от съмишленици. В крайна сметка Историческият институт към Българската академия на науките (БАН) прегръща идеята и поръчва да се направи активна историческа карта по пет теми.


"Крайната ми цел и основната идея е да направя по-лесна за възприемане историческата информация. Да се подреди хронологично и да се визуализира интересно", споделя Дунев.


Работата по тази идея го среща и с Виктор Райчев, който е картографът.


Да върнеш времето на историята назад

© Скрийн шот от Spatium.bg


Той е на 24 години и все още е студент в Университета по архитектура и геодезия.. Преди да се включи в проекта е бил четири години съдия по футбол и по лека атлетика за деца. "С течение на времето разбрах, че много ми харесва да работя с деца, да правя нещо за развитието им. Това допълнително ме стимулира да работя по проекта - че правя нещо, което може да помогне на деца, не за физическото им развитие, но и за интелектуалното", споделя Виктор Райчев.


Той и Дунев са ядрото на активната историческа карта. Помагат им програмисти, както и историкът доцент Даниел Вачков. Той е преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) и директор на историческия институт към Българската академия на науките (БАН). Поддържа комуникацията с историците, проверява информацията, търси източници.


Колко трудно е да направиш историческа карта


Най-трудното за изготвянето на исторически карти е намирането на достоверна информация. Колкото по-назад във времето е конкретното събитие, толкова по-трудно е, споделят Райчев и Дунев. Основният източник, с който работят, са различните договори, с които са определени границите. След това информацията се проверява от историци, които са в конкретната тема.


Сред предимствата на тази карта и двамата посочват, достъпността и възможността да се събере неограничен обем от информация. На един клик разстояние е, а самата информация може да бъде много по-лесно възприета.


Другото значително предимство е, че търсенето през хартиен източник отнема повече време. Освен това по този начин много по-лесно се виждат промените в даден период, вместо да се прелистват страница по страница", разказва Райчев. Предвижда се на сайта скоро да има и търсачка, което да улесни търсенето на информация и увличането в различните теми.


Той обръща внимание, че активната историческа карта може да се "движи във времето", което според него стимулирало мозъка по различен начин. Друго предимство, е че при грешка тя много бързо може да бъде отстранена. Екипът на проекта много разчита на обратната връзка, за да подобрява съдържанието.


Според Райчев плюс е че, когато се направи карта за нещо, което досега не е показвано, може да се извлече нова информация.


За изготвянето на една карта – например тази за третата българска държава, е трябвало около година и половина – през преглеждането и проверката на цялата налична информация, източници, сканирането на договорите, изготвянето на самата карта.


По думите на Райчев и Дунев активната историческа карта, независимо от темата, е в непрекъснат процес на изграждане. Те все повече влизат в ритъм и скоро ще има нови теми, които ще могат да бъдат проследени през картата.


Екипът има уговорка с Министерството на образованието и науката да разпространят идеята на картата до регионалните инспекторати, така че тя да може да влезе в употреба на учениците.


Поглед и към други истории


"Смятаме да навлезем и в много теми. Да върнем още по-назад времето и да обхванем повече неща. Да се задълбочим и във втора и първа българска държава, да стигнем до различни други статистически данни, които могат да се изобразят на карта", споделя Дунев.


Той казва, че като част от проекта и сканирането на книги, които са с изтекли авторски права. "По всяка тема човек, който се вълнува, да си я свали. Аз лично сканирам книгите, преглеждам кои са с изтекли авторски права. Ползата е и за библиотеката, и за сайта, а и за всеки, който иска да се вълнува от определена тема".


Към всяка карта има снимки, видео и сканирани източници, казва Дунев и уточнява, че стремежът е да се изчерпа всичко по дадена тема.


"С всяко едно нещо може да се злоупотреби", отговаря Дунев на въпроса дали историята не се използва прекалено за политически и други цели. "Ние сме демократично общество, всякакви цели се преследват. Това, което се опитваме, е да сме максимално обективни, да работим с хора, които са работили по дадена тема. Целта ни не е да изкараме героизъм и трагизъм, а да представим нещата, такива, каквито са.


Идеята е проектът да се развива с теми, като например карта на българските изкачвания на осемхилядници, и да не остава само в пределите на територията на България.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Лексиконите на Теа и Лора рано сабале ма трогнаха.Липсва ми само един лилав философъ.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Браво на момчетата.Пожелавам им успех.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Успех, стига част от екипа да не е и "учител" по история дето веднъж слушал децата на приятелите си ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  "Преди четири години, докато е в Рила, близо до връх Мечит се сеща, че някъде оттам през 1912 г. е минавала българо-турската граница. "


  Не е лошо да се посети и хижа "Грънчар", защото точно там е минавала границата между България и Османската империя някога, а въпросната хижа се намира на около час и половина път пеша от местността Нехтеница, която пък е в близост до гр. Якоруда ! Именно от тази хижа може да се атакува връх Мусала, а преходът е един от най - живописните планински маршрути, които може човек да предприеме и отнема около 4 часа и половина със стегнато темпо...Да, било е време, когато немалка част от Рила - родопския масив не е бил в България ! Радвам се, че днес може да се наслаждаваме на тези уникално красиви планини !

 5. 5 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Търсете и Partitura mundi на арх. Върбанов! Там пък ще видите по години най важните събития, които са се случили едновременно.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Браво на момчетата ! Имам само едно ПИТАНЕ ! Картата ще включва ли и събитията между 1944 и 1989/90 г/ и след това ??? Или ще чакаме ЗАВЕТНИТЕ 50 ГОДИНИ /както "препоръчват " "прогресивните " историци- "анализатори " за които има само една история и тя е тази на социализма -/ развития и зрелия/, че иначе ИСТОРИЯТА нямало да бъде достовена като болшевишката !

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Най-важното е да научат младите на маршрутите до лагера в Белене и уранови те мини, за да няма повече соц.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3848 Любопитно

  Интересен опит ! Знаят ли , обаче колко е закостеняла " историческата мисъл " у нас , колко е послушна и знаят ли , че подобен опит ( засега !) ще се натъкне на въпрос - табу ?
  Ние живеем с десетилетия БЕЗ национален идеал , нещо ТАБУ за управляващите в посткомунистическо време , налагано и след 2007 -година....Така , че …...внимателно !

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Чудесна идея, наистина чудесна и добре използван ГИС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Още питания.

  Какво значи "spatium" (.bg) в името на сайта?

  Защото Българското Възраждане за "трета" Българска държава,
  и по-специално делото на Апостол Васил Левски,
  са оставени за картографиране в бъдещето,
  а за "Начало" е избрано въстание в Босна-Хецоговина 1875 година?

  Доста манипулативен проект,
  "втренчен" във Войни (Балканска и Междусъюзническа)
  инспирирани/дирижирани от интригантски "велики" сили
  безславно паднали.

  Едната:
  Руска монархистка империя, която в 1887-88 прави предпоследен завоевателен
  поход към Константинопол, а през 1916 - последен, през царство България,
  отблъснат. ПСВ слага край на Руската империя.

  Тюрмата за народи Русия капитулира на 3.3.1918 в Брест-Литовск
  пред Германия, Австроунгарската империя, царство България и
  Османската империя.
  Заслуга, също, на "бореца за мир" Ленин (и на Сталин, в сянка).

  И преди ПСВ, и през ПСВ, Русия обслужва себе си и компания (Сърбия, Румъния, Гърция, Турция...) против България.

  Втора сила, също бивша след ПСВ:
  Австроунгарска империя.

  Трета сила също бивша:
  Османската империя, после смалена и конвертиранта в Република Турция около 1923.
  Когато московски Коминтерновци Димитров и Коларов реват с пълно радиогърло
  в Царство България: Давайте, ставайте, на Гражданска война!
  От гранична територия на България... от там през Сърбия, във Виена, пак:
  Давай ставай страна нам родная!
  От Виена Коминтерновските бандюги се прибрали в Москва.

  Там Димитров се снишавал и чакал удобен момент (1947 г)
  щото болшевишко началство да го достави (с аероплан)
  като диктатор в царство без цар България.

  Та, не обслужвайте пършиви "каузи".

  Историческият контекст "България" започва най-малко с, т.е. не по-късн от,
  Кубратова България в Християнски съюз с Ромейската империя при император Ираклий.
  Ромейска империя, хилядолетна християнска, известна още като Източна римска,
  и още като, след падането на Константинопол под Османско "присъствие",
  за краткост: бивша "Византия".
  Кубрат и Ираклий са имали 50 годишен съюз за обща защита срещу източни нашествия по граница от Кавказ до Персийския залив.

  Кубратова България...
  и 5 Българии на Кубратови Санове (Канове) синове.
  От река Волга до северна Италия.
  От река Днепър през Дунав до Коринтско море.
  Преди 681 г...

  още инфо:

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР н и около България,
  от Иван Лилов

  The Timetables of History,
  by Bernard Grun

  Europe, from Gibraltar to Neanderthal (?) Ural,
  by prof Normann Davies, Oxford U


  До коментар [#6] от "doroteus":

  Имам само едно ПИТАНЕ ! Картата ще включва ли и събитията между 1944 и 1989/90 г/ и след това ??? Или ще чакаме ЗАВЕТНИТЕ 50 ГОДИНИ /както "препоръчват " "прогресивните " историци- "анализатори " за които има само една история и тя е тази на социализма -/ развития и зрелия/, че иначе ИСТОРИЯТА нямало да бъде достовена като болшевишката !

 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Проектът е много интересен. Дано и реализацичта да е успешна.
  От малък се ровя в карти и атласи, сам съм сравнявал различните издания, години, легенди към картите - човек научава интересни неща, дори само като сравнява карти на една и съща област и касаещи едно и също време, но от различни издатели. Имам нелоша, макар и неголяма колекция от карти - предимно на Балканите - от около 1700 година до наши дни, кактоо и малка сбирка атласи. Мога с часове да се ровичкам.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Родопският масив все още е в Тракия.

  Първи "следи" нам известни:

  * Богат град държава Троя в азийска Тракия
  * ближен остров СамоТраки сред Бело море
  * Родопски Траки в Евро Тракия (Орфей, между които,
  Дионис и др.).

  Родопски царски особи (Рекс?) роднини на Троянците.

  Когато Данайски пирати клечали в продължение на 10 години
  пред стените на Троя
  (плезили се, гъзели и опитвали с оръжие да проникнат в Държавата),
  Родопчанска войска тръгнала в помощ на Троя.

  Пеш, вероятно, до Босфора, прецапала протока, и от там, на юг.
  Стигнала пред Троя късно привечер, грохнала от умора.

  Държавните порти (градски) затворени.
  Такъв бил обичаят в онези времена.
  Разумен, общо взето, и не като разграден двор дето...

  Данайците се скатали (по свой "разумен" начин).

  Крайно изтощени, Родопчаните заспали...
  Били нападнати и победени от Данайци.

  С това сагата не свършила.

  Данайските пирати пробвали вероломни диверсии, неуспешни,
  до накрая една, успешна.

  Заложили на суеверия в Троя.
  Данайски вероломник на име Одисей предложил проект за
  cost ефективен дървен кон "дар" за Троя.

  Впрегнали се пиратите, намерили дъски и построили идеята.

  Заптиета зпирати атворили в коня свои другари:
  най-отчаяните негодяи борци за слава.
  Мародери борци за плячка.
  Троя бил световно най-богат град държава в онова време...

  Пиратите турили Коня пред стените на Троя
  и се снишили в безбрежно задкулисие.

  В Троя, забелезали "дара".
  Започнали дискусии, обмени на мнения и референдуми.

  Ясновидката Ксандра предупреждавала:
  Не ни е нужна гадост "кон" с неясно предназначение.
  Опасявам се от гибелна нерадост.
  Спрете се.

  Но суеверията надделели.
  Или, по-скоро: нездраво Любопитство.
  Плюс мързел.

  Вместо митничари да инспектират Коня в КПП,
  преди (евентуално) да го пуснат в Държавата,

  митничарите и пр. гостоприемно население придърпали "дара"
  вътре в Троя, да си починел и пренощувал, пък...
  и утре е ден.

  Забележете:
  Троя (най-богатата в света държава по онова време)
  пет пари не давала за материалистическата "ценност" на коня.

  Троя била абсолютно безразлична към дървения материал
  на кон хипотетически Лавров" и за хипотетически съкровища вътре.

  Освен това, малък бил той:
  кон турен щръкнал пред Високи стени на държава Троя.

  Фактор нездраво любопитство убил Троя.

  И мързел.
  Митничарите не инспектирали съдържанието на койнтейнер Кон
  (пълен с вражи пирати).

  В тиха тъмна нощна доба, когато Държавата била най-уязвима,
  конското съдържание изпълзело от контейнера,
  отворило вратите на Троя за братя си пирати и...

  Гадовете убивили мирни троянци, изнасилвали и мародерствали!

  Некои тракийски троянци се спасили в различни посоки...

  Една "организирана" група бежанци, начело с Еней, след дълъг поход,
  се добрала до запада на Апенински полуостров и основала Рим.
  Фундаментът на бъдещи Римски империи:
  цяла Римска, Източна римска, Западна римска, и още... 56.

  Римската империя се развинтила в баш бая поганска,
  преди да бъде Цивилизована.

  Цивилизация случила се след Спасителя Христа, в Новата ера
  (от императора Константин насетне).

  Да не пропуснем да научим историческата поука.

  Хибридни дезинформационни войни е имало още през Вехтата эра,
  преди или, със сигурност, от времето на т.нар. "Троянска" война.

  Данайски негадяи клечали 10 лет пред Троя,
  като шампиони помияри край магазин за колбаси,
  успешно дезинформирали Историята 3000 лет тому назад.

  Отбележете:

  Техна пиратска Данайска война не била Данайска,
  а "Троянска".
  Продължават да лъжат така!

  Техен Данайски вероломен кон не бил Данайски,
  а "Троянски".
  Продължават да лъжат така!

  Жертвата - клеветят Те, бил Агресорът.

  Техно Средство било - пак лъжат Те,
  собственост под контрол на Жертвата.

  Отбележете си и помислете!

  пп
  с цената на катастрофален разпад
  на илюзии

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Да, било е време, когато немалка част от Рила - родопския масив
  не е бил в България !

  Радвам се, че днес може да се наслаждаваме на тези уникално красиви планини !

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Най-важното е да научат младите на маршрутите до лагера в Белене и уранови те мини, за да няма повече соц.
  —цитат от коментар 7 на majorman


  Съгласен ! Непременно трябва да направя, описвайки подробно какво е било защото :

  "КОМУНЯГИТЕ убеждаваха идиотите/ почти всички нас - кой наистина вярваше , кой се правеше , че вярва / да вярват в светлото бъдеще. ПОСТКОМУНЯГИТЕ / социалистите и техните платени сътрудници / убеждават идиотите да вярват в светлото минало!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK