Водата в Перник няма да поскъпва, обеща министърът на икономиката

Водата в Перник няма да поскъпва, обеща министърът на икономиката

© Цветелина Белутова, КапиталЦената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА. Той допълни, че утре местното ВиК дружество ще излезе със становище, че няма да подпише нарастването на цената на водата.


От 1 януари могат да се прилагат новите цени на водата в 24 области в България. Само в една има поевтиняване - Разград. Предвиденото поскъпване от Комисията за енергийно и водна регулиране за Перник е 3.7% за кубик, но финалното решение се взима от местното ВиК дружество.


"Не може в кризисно положение, при което не се подава вода, тя да е по-скъпа, заяви Караниколов. Той допълни също, че се подготвя нов график на водния режим. При въвеждането на режима на 18 ноември жителите на града имаха вода по 10 часа на ден, а от 20 декември тя се пуска само за осем часа.
Притокът в язовир "Студена" е увеличен с 20 л/сек в резултат на снеготопенето и предприетите мерки, съобщи още министърът. По думите му наличният обем на водоема се запазва 2.6 млн. куб.м.


Имахме няколко проекта, с които искахме или да почистим земна маса, или да я трамбоваме, но към момента експертите от ВиК ни предупреждават, че при такива действия ще направим замътяване, коментира Караниколов. Той съобщи също, че е взето решение на десет локации по река Струма към Перник да се направят сондажи. Те ще се използват в случай на необходимост за доставка на вода.


Вероятно утре или вдругиден ще се направи анализ за 48 часа на водосбора от пещерни извори. "Ще проследим за колко време ще се възстанови водата, която ще изтеглим от изворите. Ако е толкова бързо, колкото очакваме, ще можем да предприемем по-мащабни действия", посочи Караниколов.


Министърът на икономиката заедно със зам. регионалният министър Николай Нанков са командировани в Перник с разпореждане на премиера. Те трябва да следят как се прилагат приетите от правителството мерки, който за момента предвиждат отпускане на 35 млн. за подобряване на ситуацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK