Разследващите проверяват депо за отпадъци в Плевен за връзка с ндрангета

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри подробности за специализираната операция, а разследването се води под прякото ръководство на окръжния прокурор Ваня Савова.

© Пресцентър на МВР

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри подробности за специализираната операция, а разследването се води под прякото ръководство на окръжния прокурор Ваня Савова.Плевенската прокуратура е започнала разследване за съхранението на 9000 тона отпадъци, внесени по море от Италия от фирма "Феникс Плевен" ЕООД, които са складирани на площадка в Плевен. Ще се проверява и дали има връзка с ндрангета (италианската организирана престъпна мрежа от района Калабрия - бел. ред.), срещу която през декември бе проведена мащабна акция.


До момента в депото в Плевен са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората, уверяват от МВР. Разследването е започнало на 1 януари след сигнал за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен.


За работата по случая е бил сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратура, служители на областната дирекция на полицията в Плевен и териториалното поделение на Държавна агенция "Национална сигурност" в града. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов днес също бе в Плевен, за да участва в разследването.
"Имаме достатъчно основание да смятаме, че са нарушени изискванията по съхранение и преработка. Засега нямаме никакви данни и имаме основание да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите", обясни на пресконференция окръжният прокурор Ваня Савова, цитирана от БНР.


Ще бъде изпратено официално запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследването там. Предстои назначаването и на експертизи в София.


Проверява се дали депонираните отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Разследващите са направили огледи, разпитани са свидетели и е иззета документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9000 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия.


"Ние сме изпратили официално запитване до италианските власти, с което се надяваме се да разберем дали тези боклуци, които се обработват в България, имат общо с операцията, която беше проведена в Италия по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност", каза Иванов.


От отдел "Екология" в община Плевен са се опитали да направят проверка преди дни, но в почивните дни частното дружество, на чиято територия са отпадъците, не е работило.


Проверката на отдела установила, че става дума за регламентирана площадка на "Феникс Плевен" ЕООД – дружеството има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 година, издаден от инспекцията. Площадката на фирмата е инспектирана пет пъти миналата година, като последната инспекция е извършена на 19 декември, съобщи по-рано днес БНР.


В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. Седмица по-късно последваха и арести на стотици членове и свързани с ндрангета.


България също е участвала в една от най-големите операции срещу ндрангета, когато бяха задържани 334 души, включително полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK