ВЕЦ "Бебреш" не работи и не отклонява водата за Ботевград, установи светкавична проверка

ВЕЦ "Бебреш" не работи и не отклонява водата за Ботевград, установи светкавична проверка

© Надежда Чипева, КапиталВЕЦ, собственост на фирма на Валентин Златев, не отклонява вода от язовир "Бебреш", който снабдява Ботевград с питейна вода. Това е установила извършена вчера проверка от служители на "Напоителни системи" ЕАД.


До нея се стигна, след като също вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери местния ВЕЦ "Бебреш" дали работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от "Басейнова дирекция". Борисов поиска проверката след среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов по повод водоснабдяването в града.


В края на миналата година Гавалюгов обяви, че в Ботевград може да се стигне до режим на водата, какъвто има в Перник. Според кмета проблемите и ситуацията с водата в района се дължат основно от язовир "Бебреш", за който отговаря държавното дружество "Напоителни системи". По думите му част от проблемите са заради изпускане на повече вода от позволеното от ВЕЦ "Бебреш". По-рано днес от регионалното министерство успокоих, че няма проблеми с водоема и в Ботевград няма да има режим на водата.
"Инспектирана беше цялата тръбопроводна мрежа и съоръжения на язовир "Бебреш", чрез които се водоснабдява населението на община Ботевград. Комисията констатира, че МВЕЦ "Бебреш" не работи и последния ден, в който е функционирал е 25 септември 2018 г.", пише в съобщението на дирекция "Напоителни системи".


Проблеми обаче са открити. Установено е прекъсване и затапване на тръбопровод, находящ се в близост до бензиностанция преди Правец в посока Варна. Има тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подава вода и по описание на проверяващите било видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен.


"От 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката показва, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод", пише още в констатациите на проверяващите.


Въпреки, че не е установено нерегламентирано изтичане на вода, от дружеството са взели решение да бъде затапен главният тръбопровод, веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока Правец. Целта била "да няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на водни маси".


При проверката е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г., за което тогава е извършена проверка. Към посочения период разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на дружеството, собственик на ВЕЦ "Бебреш" е за 18 млн. куб. м годишно. В него е определена кота на най-ниско работно водно ниво от 490.48 м, под която норма не е разрешено водовземане за нуждите на ВЕЦ.


Във въпросните времеви периоди водното ниво на яз. "Бебреш" е било под определената минимална кота за водовземане, посочена в разрешителното. По получена официална информация на "Напоителни системи" ЕАД от дружеството-собственик на ВЕЦ "Бебреш", разходваната вода е била използвана за профилактика на машините и съоръженията му.


За извършената проверка е уведомена Басейнова дирекция "Дунавски район" за предприемане на последващи действия от тяхна страна. От съобщението на "Напоителни системи" не се разбира дали е наложена глоба на собственика на водната централа.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 526 Весело

  Светкавично с няколко дена закъснение ;)

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 667 Весело

  Ейц ве, Бай Х и ортаците му на белот са невинни :) Само дето тези "Напоителни системи" ЕАД едно време ги оглавяваше една калинка на Бай Х-Георги Харизанов. Сега не се уточнява коя калинка е начело.

 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  То на празен язовир и без "светкавична проверка" може да се предположи, че не работи. Да проверят фактурите в НЕК и БЕХ! И ще се разбере недвусмислено работил ли е или не е!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Ама такива проверки просто изумяват!!!
  Вчера не работи ... а завчера?
  А предишните дни произвецдала ли е ток и продавала ли го е на НЕК? Това някой провери ли го?

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  В момента. Те протръбиха света, че ще почват проверки, те мафиотите не са луди.

 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Проверката как протече?
  Като проверката на Ваньо Танов във фабриката на Мишо Бирата ли?

 7. 7 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Но пък е открит нерегистриран кран 1/2 цол в бензиностанция в Ботевград, който е най-вероятната причина за ниското ниво на водата в язовира!

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тия почнаха съвсем на луди да ни правят!
  Та Вальо Златев назначава всички в района, как си представяте да има проверка и да не го уведомят предварително? Та ако го хванат в издънка, не само ще ги уволни, ами направо ще им закрие цялата дирекция!

 9. 9 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никой не се е съмнявал,че вецът към днешна дата не работи. Нито някой го е твърдял. Проблемът е,че само за профилактика за две седмици е източил милион и кусур кубични метра вода- значи към 8% от общо разрешеното му количество вода е минало за две седмици. Странно е също и защо септември е работил, когато вече беше наличен проблема с нивото на язовира. И също така, уважаемите медии може да проверят от изграждането на деца колко пъти се стига критично ниво, и колко пъти преди това. Също така думите на кмета бяха,че това е атака на Златеви срещу него заради водата и боклука. Я разровете за боклука -къде е депото на града, кой го построи, кои министър установи кражба и трябваше едни пари да се връщат. Все официални документи, знайни от много години. Но още не се е намерил достоен журналист от достойна медия да разрови и извади на яве демократическия капитализъм на другаря Златев.

 10. 10 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Извадка нещо от НЕК няма ли да покажат?
  Ох, забравих там е друго министерство, което няма поставена задача да проверява ВЕЦ-а на Златев. Лявата ръка не знае какво прави дясната.

 11. 11 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  "ВЕЦ "Бебреш" не работи и последния ден, в който е функционирал е 25 септември 2018 г."
  "... установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г."
  Сигур щото са седели без работа и са се пръскали с водни пистолетчета?

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Представете си, само за момент си представете, че някой провери, дали НЕК е изкупувал ток от този ВЕЦ през времето, когато не е работил. А кметът не иска просто да прай гадно и да клати стабиУността.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Бойко щял да проверява правешкия клан на мафията, дето го направи човек, чрез Евгения и Цветелинка. Смях бате.

 14. 14 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Хаха тия от ГЕРБ мислят ,че всички сме като умни като електората им.

 15. 15 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тиквата с разпореждането за извършване на проверката е разпоредил и нейният резултат. Найс, а?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 329 Гневно

  Валентин Златев не може да бъде виновен за каквото и да е, както вече всички знаем

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  ,,.... Комисията констатира, че МВЕЦ "Бебреш" не работи и последния ден, в който е функционирал е 25 септември 2018 г.", пише в съобщението на дирекция "Напоителни системи".....,,
  ----------------------------------------
  ,,.....При проверката е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г., за което тогава е извършена проверка. Към посочения период разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на дружеството, собственик на ВЕЦ "Бебреш"....,,

  ВЕЦ ,,Бебреш не работи от 25 септември 2018 г.
  ,,....При проверката е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г...,,

  А ве ДНЕВНИК кво става ве направо чупите тъпомера с тез две изречения

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#14] от "qtl36551020":

  Да верно е, както се вижда не четете, а пишете само

 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  ВЕЦ ,,Бебреш не работи от 25 септември 2018 г.
  ,,....При проверката е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г...,,

  ДНЕВНИК, кае е верното, че ВЕЦ-а не работи от 25 септември 2018 г. Или, че ,,.... е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г...,,

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Несполучлива манипулация на обществеността

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Светкавично с няколко дена закъснение ;)
  —цитат от коментар 1 на Edge404


  Направо си е светкавично в сравнение с някои други проверки, които се влачат с години. Светкавично е трябвало да се увери народонаселението, че ВЕЦ-ът на Валентин Златев не черпи вода в момента.

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  В България има само един олигарх и всички уикенди, пикове и блицове го споменават по средно 100 пъти на страница. Златев не е олигарх и следователно няма как да е виновен.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Весело

  Като в Перник :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#9] от "jamaisvu":

  " Никой не се е съмнявал,че вецът към днешна дата не работи. Нито някой го е твърдял. Проблемът е,че само за профилактика за две седмици е източил милион и кусур кубични метра вода- значи към 8% от общо разрешеното му количество вода е минало за две седмици. Странно е също и защо септември е работил, когато вече беше наличен проблема с нивото на язовира. И също така, уважаемите медии може да проверят от изграждането на деца колко пъти се стига критично ниво, и колко пъти преди това. Също така думите на кмета бяха,че това е атака на Златеви срещу него заради водата и боклука. Я разровете за боклука -къде е депото на града, кой го построи, кои министър установи кражба и трябваше едни пари да се връщат. Все официални документи, знайни от много години. Но още не се е намерил достоен журналист от достойна медия да разрови и извади на яве демократическия капитализъм на другаря Златев."

  Няма и да се намери -ни достоен журналсит, ни прокурор, ни нещо друго, колкото и очебийни нарушения да откриваме и резонни въпроси да задаваме ! Нали това беше целта на проверката спрямо въпросния другар - да го изкара чист като сълза, както стана и с ДП....Знаех, че именно това ще констатират компетентните органи още в момента, когато тя бе нарочена !

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Очакваше се това да установят, гъзолизци.

 26. 26 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Криза с язовирите няма. Нямало и да има, уверяват ни. Обаче, нека видим кого държавата назначи да управлява компанията, която уж ще стопанисва язовирите. Предположения?! Близко е до ума - да, човек от ГЕРБ ама и от... Правец. Неслучаен човек. Цако Бънчев се казва.
  Бивш директор на "Микропроцесорни системи" - Правец, помогнал с бездействието си обявяването на фирмата в несъстоятелност като не възразява срещу иск на КИНТЕКС. Същият е и бивш директор на завод БЕТА - Червен бряг (специална продукция; Мирчо Циганина, източване на Държавния резерв).
  В по-близки времена Цако Бънчев е изпълнителен директор на МВЕЦ "Бебреш" (собственост на фамилия Златеви) - оня същия дето причини главоболия на жителите на Ботевград.
  После Бънчев е "телепортиран" за началник отдел „Автотранспорт и механизация” във „ВиК София” ЕООД, управлявано от друг герой от Правец и от ГЕРБ - Никола Нитов.
  Последното назначение на Цако Бънчев е в новосъздаденото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири”.
  Да не се изненадате ако и "Джи Пи Груп" от специалисти по строителство на магистрали станат специалисти в ремонт на язовири... Тези хора, които не обичат светлината на прожекторите, винаги са около големите парични потоци, идващи от държавата. Пешките им вече са на ключовите места. И едните, и другите са достатъчно безскрупулни. Остава само едно - парите да тръгнат и ще видим работа, работа, работа...

  Светла Василева, Фейсбук

  https://frognews.bg/novini/svetla-vasileva-neka-vidim-kogo-darjavata-naznachi-upravliava-kompaniiata-koiato-shte-stopanisva-iazovirite.html

  Sapere aude
 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  Проверката все пак е установила, че е имало превишено водовземане от ВЕЦ-а, когато нивото на язовира е било под разрешеното за водовземане. Но Боце е пас, понеже Златев е вдигнал на купи и вероятно ще обяви и терца...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK