ВЕЦ "Бебреш" не работи и не отклонява водата за Ботевград, установи светкавична проверка

ВЕЦ "Бебреш" не работи и не отклонява водата за Ботевград, установи светкавична проверка

© Надежда Чипева, КапиталВЕЦ, собственост на фирма на Валентин Златев, не отклонява вода от язовир "Бебреш", който снабдява Ботевград с питейна вода. Това е установила извършена вчера проверка от служители на "Напоителни системи" ЕАД.


До нея се стигна, след като също вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери местния ВЕЦ "Бебреш" дали работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от "Басейнова дирекция". Борисов поиска проверката след среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов по повод водоснабдяването в града.


В края на миналата година Гавалюгов обяви, че в Ботевград може да се стигне до режим на водата, какъвто има в Перник. Според кмета проблемите и ситуацията с водата в района се дължат основно от язовир "Бебреш", за който отговаря държавното дружество "Напоителни системи". По думите му част от проблемите са заради изпускане на повече вода от позволеното от ВЕЦ "Бебреш". По-рано днес от регионалното министерство успокоих, че няма проблеми с водоема и в Ботевград няма да има режим на водата.
"Инспектирана беше цялата тръбопроводна мрежа и съоръжения на язовир "Бебреш", чрез които се водоснабдява населението на община Ботевград. Комисията констатира, че МВЕЦ "Бебреш" не работи и последния ден, в който е функционирал е 25 септември 2018 г.", пише в съобщението на дирекция "Напоителни системи".


Проблеми обаче са открити. Установено е прекъсване и затапване на тръбопровод, находящ се в близост до бензиностанция преди Правец в посока Варна. Има тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подава вода и по описание на проверяващите било видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен.


"От 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката показва, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод", пише още в констатациите на проверяващите.


Въпреки, че не е установено нерегламентирано изтичане на вода, от дружеството са взели решение да бъде затапен главният тръбопровод, веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока Правец. Целта била "да няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на водни маси".


При проверката е установен завишен разход на вода от ВЕЦ "Бебреш" за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г., за което тогава е извършена проверка. Към посочения период разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на дружеството, собственик на ВЕЦ "Бебреш" е за 18 млн. куб. м годишно. В него е определена кота на най-ниско работно водно ниво от 490.48 м, под която норма не е разрешено водовземане за нуждите на ВЕЦ.


Във въпросните времеви периоди водното ниво на яз. "Бебреш" е било под определената минимална кота за водовземане, посочена в разрешителното. По получена официална информация на "Напоителни системи" ЕАД от дружеството-собственик на ВЕЦ "Бебреш", разходваната вода е била използвана за профилактика на машините и съоръженията му.


За извършената проверка е уведомена Басейнова дирекция "Дунавски район" за предприемане на последващи действия от тяхна страна. От съобщението на "Напоителни системи" не се разбира дали е наложена глоба на собственика на водната централа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK