Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Ново огнище на африканска чума по свинете е открито край Шумен

Ново огнище на африканска чума по свинете е открито край Шумен

© Велко АнгеловБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в шуменското село Никола Козлево. Положителният резултат от пробите е потвърден днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха от БАБХ.


В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 хил. животни. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои умъртвяването на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект.


Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили. Въведена е и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски и Писарево.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK