Да печелиш хиляди, докато продаваш образование

Петър Петков и Денислав Николов

© Личен архив

Петър Петков и Денислав НиколовДенислав Николов е роден и израснал в Нова Загора, където 12 години активно се занимава с футбол. В момента той е на 22 години и е студент по журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски".


Петър Петков е роден в София. От 12 години активно се занимава с хокей на лед. На 11-годишна възраст заминава да живее в Чехия, за да развие таланта си в този спорт. Връща се година по-късно, за да продължи образованието си в България. В момента е на 21 години, студент по управление на бизнес и предприемачество в Нов български университет.


Последните две години двамата заминават за лятна студентска бригада в САЩ. Това променя живота им.
Петър Петков и Денислав Николов стават водещи по продажби на книги в една от най-старите американски компании - "Саутуестърн адвантич" (Southwestern Advantage).


Петър Петков успява да продаде книги на стойност 192 хил. долара. Неговият приятел прави 120 хил. долара оборот. Само за едно лято (4 месеца) двамата младежи постигат изключителни резултати не само за себе си, но и за цялата българската група, която получа най-много награди през 2019 г.


След завръщането си в България двамата получават своите чекове. Постиженията на Петър му носят 64 хил. долара, усилията на Денислав са изчислени на 39 хил. долара.


Школа за успех


Участниците в програмата.

© Личен архив

Участниците в програмата.


В началото на кампанията всеки от участниците преминава през селекционен процес, засилена подготовка и обучение. Постиженията им се групират в три етапа в зависимост от времето, прекарано в програмата. Първата година са в група стажанти, втората година са в група на мениджъри и всяка следваща - в група на опитни мениджъри.


Още първата лятна бригада през 2018 г. студентите постигат високи успехи. Петър става първи по продажби в цялата компания от над 1300 стажанти, които участват в програмата. Денислав успява да завърши на трето място за цяла България. "Това беше изключителен успех за цялата българска организация", коментират младежите. През втората година двамата стават мениджъри и имат възможността да съберат и обучат собствени отбори.


"Саутуестърн адвантич" е една от най-старите американски компании, която се занимава с разпространение на образователни книги на принципа на директните продажби "от врата на врата". Тази програма се прилага в Щатите и Канада и е започнала през 1868 г. (в България през 2006 г.). Двамата студенти разказват, че главната мисия на организацията е да помага на младите хора да придобият уменията и характера, които им трябват, за да постигнат своите цели в живота. Стотици хиляди студенти са минали през тази школа за успех.


Лятото на 2019 г. младежите описаха като "доста по-различно и успешно". Петър поставя рекорд за компанията за най-много продадени книги.


Петър Петков получава своя чек на стойност 64 хил. долара.

© Личен архив

Петър Петков получава своя чек на стойност 64 хил. долара.


Денислав става втори от общо 238 мениджъри от цял свят. Първенец от групата на топ мениджърите е също българин – Емил Цветков.


Денислав Николов получава чека си за 39 хил. долара.

© Личен архив

Денислав Николов получава чека си за 39 хил. долара.


Всяка година около 1800 студенти от цял свят заминават и "продават образование от врата на врата". В България тази година са заминали близо 100 души, а през 2018 г. са били 80.


Фокусът не е в парите, а в преживяванията


Двамата приятели разказват, че харесват работата и идеята, свързана с директните продажби, защото всеки ден се учат на нещо ново. "Програмата ни даде много. Чрез нея развихме нашите комуникационни умения, научихме се как да общуваме с най-различни хора, как да предаваме идеите си много по-ясно. Станахме по-организирани, систематични, научихме се да продължаваме смело напред дори след много откази и незаинтересованост. Изградихме лидерски качества благодарение на екипа, който имахме", казват. Това до голяма степен е мотивацията за пътуването им - "не толкова парите, колкото възможността да заминеш някъде, където никога не си бил и да правиш неща, които досега не си правил, за да се развиваш всеки ден", обясняват студентите. Те дефинират продажбата като "нищо повече от една ефективна комуникация".


Една от българските групи на компанията.

© Личен архив

Една от българските групи на компанията.


"Отрицателният отговор е нещо позитивно"


Младежите описват директните продажби като "доста тежка" работа. "Нашата програма, нашият стаж е един от най-предизвикателните. Тежко е както физически, така и психически. Работим шест дни в седмицата по 12-13 часа дневно. Посещаваме много семейства, голяма част от тях ни отказват, но го правят възпитано, без да са груби, без да ни "тръшват вратата", без да са намръщени и т.н. Едно от най-позитивните качества, които усвояваме в тази работа, е приемането на отказ. Има много хора, незаинтересовани от продуктите, които предлагаме, но това е нещо нормално. Чрез работата бързо научаваме, че отрицателният отговор е всъщност нещо позитивно, защото и това ни учи. Няма как да повлияем на някого дали ще се интересува от даден продукт, или не. Но именно предизвикателството на нашата работа е да намерим онези хора, които биха се заинтересували, и да им покажем с какво нашият продукт може да допринесе за тяхното семейство", казват приятелите.


Всеки е посланик на своята държава


На едно от обученията на студентите в Нашвил, щата Тенеси, където е централата на компанията, посланикът Тихомир Стойчев, сенатор Марша Блакбърн и помощник държавният секретар по въпросите на образованието и културата приветстват топло и приятелки всички участници от Европа. Българският посланик в Щатите казва пред младите българи, че неговата работа не е лесна, но заради хора като тях всичко това си заслужава. Стойчев присъства на награждаването на участниците в бригадата и ги обявява за посланици на България заради начина си на поведение и мислене. "Той изглеждаше доста радостен и горд, че група като нас представлява България в Щатите", казват двамата.


Среща с посланик Тихомир Стойчев в Нашвил, щата Тенеси.

© Личен архив

Среща с посланик Тихомир Стойчев в Нашвил, щата Тенеси.


Ученето като забавление


Компанията предлага образователни системи (книга/помагало и апликации, които са в комплект), които съдържат целия учебен материал по всички предмети от първи до дванадесети клас. Разделени са тематично в 6 книги. В тях е обяснено на децата стъпка по стъпка как да решат дадена задача или как да си отговорят на труден за тях въпрос по лесен и разбираем начин. "Учение под формата на забавление - това е най-ефективният начин за децата", казва Петър Петков.


Понякога децата не разбират материала, който им бива преподаван интензивно в училище. Учителите нямат време да обърнат внимание на всяко едно дете индивидуално. Родителите често за заети. "Много родители споделят, че едно от най-неприятните неща е да виждат как детето им не разбира нещо, не може да се справи и те да не могат да му помогнат, защото не знаят как", коментира Денислав Николов. Идеята на помагалото е да улесни този процес, да помогне на децата, които изостават или отсъстват от училище, да наваксат изпуснатото, да поддържат нивото на добрите ученици и да помагат на тези, които искат да напредват по-интензивно извън учебната стая.


"Чрез помагалата те успяват и да спестят време за домашните си. Вместо да пишат едно домашно за час, те имат възможността да го направят за 20 мин. с нашите продукти. Защото не писането на домашни отнема толкова време, а намирането на ресурсите, а нашите книги са изключително добре подредени", допълва Петър Петков. Апликациите към книгите са видеа, показващи нагледно писменото съдържание - за онези, които усвояват материала по-бързо и ефективно, докато гледат видео.


И двамата студенти са щастливи от възможността, която им е била предоставена. Радват се, че са се докоснали до американската култура. Обмислят да се задържат и развиват в тази компания. Правят планове отново да заминават през лятото на 2020 г., за да изживеят "всичко онова, което виждаме по филмите, дори по-хубаво".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "Петър Петков е роден в София. От 12 години активно се занимава с хокей на лед. На 11-годишна възраст заминава да живее в Чехия, за да развие таланта си в този спорт. Връща се година по-късно, за да продължи образованието си в България"
  .......................
  Нищо не разбрах! Развил ли си е таланта в Чехия за тая години или са му казАли, че нема талант , та се е прибрал?

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Я дайте пак онова с ПИСА

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 769 Весело

  Голяма работа е да продаваш от врата на врата; особено похдодяща е за студенти и висшисти. Добре че е Дневник с позитивната си статия да ни го обясни. Че от филма "Американски мед" с Шая Лабъф, който спечели "Златната палма" в Кан, бяхме останали с други впечатления.

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 769 Весело

  Или както казват провансалците, разхождащи се по "Витошка":
  "Тоя е супер-гений! Изкара 5 виШита за да ходи на бригада в щатите!"

 5. 5 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Значи разбрах че тези комплекти са ценно учебно помагало, не разбрах обаче защо не се продават в книжарниците, интернет или в примерно във Waltmart, а трябва да ги продават от врата на врата (по нашия край това е показател за ниско качествена стока). Иначе браво на момчетат за труда, упоритостта и таланта на търговци с които са спечелили свойте трудни пари !

 6. 6 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#5] от "dorn":

  Бизнесмодел. Който е правил компанията е поискал да има личен контакт с крайния потребител - маркетингова стратегия

  Не съм крал
 7. 7 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 42 Неутрално

  И аз бях в щатите на бригада 1998/1999. Но препочетох да работя на строежи. Да ходиш от врата на врата ... не им завиждам на тия пичове.

  Не съм крал
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Весело

  Браво на момчетата :)!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 769 Неутрално

  И аз бях в щатите на бригада 1998/1999. Но препочетох да работя на строежи. Да ходиш от врата на врата ... не им завиждам на тия пичове.
  —цитат от коментар 7 на принц


  Че как да им завидиш? Продаването от врата на врата е пълна дивотия. Дали не беше Браян Трейси, който казваше: "Ако след месец в директните продажби ти не си започнал да работиш по препоръки, то ти не си за тази работа"?

  Що се отнася до мнението на младежите че "отрицателният отговор е нещо позитивно", то това е знак че главите са им промити. Науката отдавна е установила че отхвърлянето от страна на клиента, води до стрес, повишаване нивото на кортизола в мозъка, спиране на "неврогенезата", влошаване на паметта и мисленето. Така че ... няма да сбъркат ако си гледат журналистиката и предприемачеството.

 10. 10 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Спечелили пари - браво! Само да не добавяме възвишени помисли. Да продаваш ненужни книжки, писани незнайно от кого? За референции и редакции, не питам. Тъпчовците, (или техните родители), са готови на всичко за да преодолеят непреодолимото. Като всякакви "уроци" и "курсове" тук. Това не е "образование"! Простата мисъл, че не всеки става за учене над основното, е отблъскваща навсякъде по света.

  roo
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  От врата на врата? Този начин на продажби не е ли изключително неефективен, а и разходва твърде много ресурси и усилия, ама те остават за сметка на продаващия?

  Тежка работа, 12-13 часа дневно, 6 дни седмично.... това прави по около 75 раб. часа седмично. Куп от това време е хвърлено на вятъра по незаинтересовани клиенти, обаче на момчетата се заплаща единствено за продаденото.

  В миналото, когато не е имало достатъчно канали за информация, може би си е струвало усилието, но днес... Цялата работа ми звучи като забаламосване на неопитни младежи с красиви приказки, с цел да се възползват от тях, експлоатирайки времето им. Създава им се впечатлението, че са "избрани", напълват им се главите с въздух под налягане, създават им илюзията за някаква общност...

 12. 12 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Силно се съмнявам, че са получили дори 20% от това което пише на чека.

  Продажбите от врата на врата на каквото и да било (козметика, домакински елекетроуреди и т.н.) са си МЛМ схема и участниците са задължени с договор да демонстрират високи доходи за да привличат други баламурници.

  Би било по-интересно дали и колко доход са декларирали в САЩ или тук и колко данък е платен.

 13. 13 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Дневни това скрита реклама на Southwestern Advantage ли е и дали да не сезираме съответните органи?

  Толкова ли изпаднахте?

 14. 14 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Едно кратко търсене в Гугъл разкрива десетки източници показващи, че Southwestern Advantage са МЛМ (мултилевъл маркетинг) схема, с други думи полу-легална пирамида

  https://www.reddit.com/r/antiMLM/comments/8wyq1o/anyone_know_about_southwestern_advantage/

  Shady direct sales/MLM hybrid, exploiting students. Skip.

  Браво, Дневник! Топ ниво на журнализъм, нямам думи просто.

  Който е пуснал и одобрил тази статия е директно за уволнение ако в редакцията имате поне малко мозък.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 917 Неутрално

  От една страна $64 000 и $39 000 за едно лято са прилични пари,от друга навежда на към Грешката на оцелелия,защото не казва колко и дали въобще са изкарали нещо тези,които не са шампиони и се скрива информацията за това,колко са получили като стажанти.
  С две думи реклама на МЛМ компания,И е доста притеснително присъствието и участието на посланника ни в съмнителна рекламна кампания на компания. със съмнителен бизнес модел и интересно какво го е мотивирало да се вдигне от Вашингтон до Нешвил. на два часа със самолет.

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Интересно е и какви образователни продукти продават,след като сенатор Марша Блакбърн,отхвърляща евоюцията ,им е подкрепила събитието.

 17. 17 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#3] от "john_3volta":
  До коментар [#7] от "принц":

  Именно! Трудна работа е, иска се много хъс и добра комуникация. За по-малко от 1 минута трябва да обясниш за какво става дума. И да оставиш мостри. Това се прави изключително по бизнесите. Та хората по време на обедната почивка да чуят човека на който си оставил книгите, да ги разгледат и да решат да купят.
  Явно момчетата са разбрали бързо бизнеса и са мотивирали добре екипа си. Имайте предвид и това, че носиш със себе си поне два кашона, натежали от книги...

 18. 18 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Интересно е и какви образователни продукти продават,след като сенатор Марша Блакбърн,отхвърляща евоюцията ,им е подкрепила събитието.
  —цитат от коментар 16 на slonsco


  Сенаторите си имат официални тарифи за участие в такива събития, нещо от рода на 5-10 хиляди долара за час. Всичко си минава през фирма организатор и доходът си е легален.

  Виж българския посланик най-вероятно си ги е прибрал директно в кеш. 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Явно тази работа ги прави щастливи.

 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#11] от "areta":

  $64 000 и $39 000 за четири месеца определено си струват усилието,Това е съпоставимо с парите,които за толкова време вземат в яастните военни компании от рода на Блекуотър,сега Академи в зона на конфликти,което поне за мен е съпоставимо като стрес и усилия,но има и реален,при това висок, риск за живота и здравето..
  Но има едно голямо НО.Това са получили шампионите и е награса,дори не уговорен бонус..Какво е било възначраждението,което дори те,са получили дори с оглед свръхпостиженията си се мълчи,което значи че не е за казване,Да не говорим за средния и най-вече медианния доход на работещите това по категории. Гарантиран доход независимо от обема продажби вероятно няма,Та от статията не може да се направи извод за дохода,който следва да очаква този,който проучва такава работа като вериант.
  А за загубата на време по незаинтересовани клиенти не е никаква загуба,просто са им набутали функциите на маркетинга,които да установят потенциални клиенти,например с анкета или уговаряне на среща по телефон ,имейл или месиджър,за което се плаща.
  Иначе стоя далече от МЛМ и всякакви подобни дивотии,мотивационни курс ове,С то е за множествено число

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK