Арх. Игнатов: Строежът на детската болница трябва да се разруши и да се почне наново

арх. Борислав Игнатов

© Надежда Чипева

арх. Борислав ИгнатовУкрепването на скелета за националната детска болница, чието строителство е започнало през 1978 г., означава много непредвидени разходи и именно това е обяснението управляващите да придвижват проекта. Това предположи в интервю за Би Ти Ви председателят на Камарата на архитектите и общински съветник от "Демократична България" Борислав Игнатов.


Цялото интервю гледайте тук.


Министерството на здравеопазването финансира с 95.4 млн. лв. дострояването на сградата, чиято бетонна конструкция стои изоставена вече 20 г.
Скелетът на детската болница, която държавата възнамерява да дострои.

© Цветелина Белутова

Скелетът на детската болница, която държавата възнамерява да дострои.


"Като почнат да се разкриват бетоновите покрития и армировката, тези 100 млн. може бързо може да пораснат на 200 млн. и това е идеята," каза Игнатов и добави, че проектът не отговаря на съвременните изисквания за височина на етажите и след прокарването на съвременните комуникации таваните ще са много ниски. Недостатъчни са и асансьорните шахти, а стаите са малки и не е предвидено децата да бъдат придружавани от родител.


Игнатов даде пример с недовършената от края на 80-те години на 20 в. сграда на издателско-полиграфическия комплекс "Родина", която последният й собственик сега събаря. "Частният собственик сега я събаря, защото знае, че разходите за укрепването са много по-големи", каза той. Запитан конкретно дали събарянето на сградата на болницата и започването й наново ще излезе на същата цена, той отговори: "Практиката това показва".


"Не виждам защо упорстват този скелет да се използва, той е неизчерпаем кладенец на непредвидени разходи, което е жалко, като знаем в каква нужда са децата пациенти", добави общинският съветник.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK