След медийни публикации и прокуратурата ще провери ВЕЦ "Бебреш"

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.Специализираната прокуратура се самосезира по публикации в медиите за потенциална водна криза в Ботевград. Повод са публикации в медиите между 28 и 30 декември 2019 г., основани на предупреждения на кмета на града Иван Гавалюгов за приближаваща водна криза.


Разпоредената на 2 януари от премиера Бойко Борисов проверка, възложена на управляващото язовира дружество "Напоителни системи" не показа нарушения. Централата е собственост на дружеството "Агрохолд", а управител е бащата на бившия шеф на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев и бивш кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа "работи извън обхвата на своето разрешително".


Специализираната прокуратура е възложила ДАНС да провери изнесените данни, да изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, да изиска справки за обстоятелствата около намаленото количество вода в язовир"Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига. Ще се изяснява и дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини.


Ще се търсят и данни за количеството на водата в язовира, както и прогноза до кога тя ще бъде достатъчна. Прокуратурата иска да изясни и дали има други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK