В Пловдив ще се обсъжда застрояване на археологически терен на Джамбаз тепе

В Пловдив ще се обсъжда застрояване на археологически терен на Джамбаз тепе

© Цветелина Белутова, КапиталОбществено обсъждане за промяна на устройствения план за регулация и застрояване на археологически терен в подножието на Джамбаз тепе в Пловдив ще се проведе утре (8 януари). Теренът се намира между бул."Цар Борис ІІІ Обединител", ул. "Патриарх Евтимий" и пл. "Понеделник пазара", до Античния театър и непосредствено под изоставеното Гръцко училище. Собственик е дружеството "Централ Пловдив", дъщерно на парфюмерийната компания "Роза Импекс".


На общественото обсъждане, насрочено за 15 часа в заседателната зала на Общинския съвет - Пловдив, ще се коментира промяната на отреждане на парцела от такъв за обществена, административна и стопанска дейност в обществено обслужващи дейности, жилищно строителство и археология за изграждане на обект "Културно-исторически и обществен център - Пловдив".


Планира се да бъде построена голяма сграда с хотел, офиси и жилищна част, като теренът бъде отреден за свободно застрояване с височина до 15 метра и плътност до 100%, и озеленяване до 20%.


Част от проектните материали, публикувани от "Роза Импекс".

Част от проектните материали, публикувани от "Роза Импекс".


От години собственикът на "Роза Импекс" планира застрояване на терена, като през 2014 г. пловдивският сайт "Под тепето" писа, че предстои изграждане на 7-етажна сграда. Тогава жители на Пловдив се обявиха срещу проекта, като изразиха опасения за археологията, както и че подобна сграда ще закрие гледката към Джамбаз тепе. Хълмът заедно с Небет тепе и Таксим тепе образува т.нар. Трихълмие, по-известно като Старинния Пловдив.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Не остана неос.... място в Отечеството!!!

 2. 2 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не знам да има страна в света, където да има толкова много проблеми като някой иска да построи нещо. Кучешка колиба да дигнеш ще дойдат 100 умници да ти обясняват как не може

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Гневно

  "Планира се да бъде построена голяма сграда с хотел, офиси и жилищна част, като теренът бъде отреден за свободно застрояване с височина до 15 метра и плътност до 100%"

  Ама разбира се - даже е малко височината - като нищо и 35м могат да дигнат там - основата е здрава - върху камък ще стъпи като разчистим археологията, също и плътността на застрояване - какви са тия мизерни 100% плътност - давайте смело 150% и обезателно никакви гаражи или паркоместа...

 4. 4 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#2] от "Yavor Raychev":

  Нека приходящите *нови граждани* да си спестят коментариите за това как да се развива най-старият жив град на Европа!Защото ако остане на вас........

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 332 Неутрално

  височините през улиците патриарх евтимий и
  съединена България са ужас. трябва да се ползва
  височината на уличния профил е равна на
  ширината на улицата. как може да сложиш
  15 метра височина при 10 метра от другата страна.

 6. 6 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Браво! Работа, работа и работа. Както е завещал другаря Ленин. Трябват ни още строежи в съвременна България!

  over the under
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yavor Raychev":

  Мога да си обясня позицията Ви САМО ако работите за гореупоменатото дружество....

 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Там навремето е било предвидено да бъде построен Музея на траките. Уви, не и било писано да поживее още малко на Людмила Живкова, та да го завършат. После едни здрави момчета го придобиха от общината по класическа руска схема - дълг срещу собственост. Събориха останките на музея, убедиха се, че МОЛ там не може да има и явно са го продали.
  Безспорно терена не може да остане е този вид, като една рана е в сърцето на града ни. Въпросът е обаче да не го ос..рем качествено, както направиха масово по морето. Защото тази сграда ще оформя облика на града за следващото столетие.
  И ни е писнало от мрънкалници, като господин Рачев по-горе. Който иска да строи леко и без възражения, може да ориентира към индустриалния пръстен около града. Там има терени в изобилие.

 9. 9 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  Абе защо направо да не построят един 250 метров небостъргач тип "Златен век". Основата е здрава, гранитена. Така хубаво ще изпъкне на фона на Стария град. Пък апартаментите на последния етаж с каква гледка ще са и колко ще струват...
  Като говорим за осир..не пропуснах алчните софийски "строителни предприемачи". Имате си в софийското поле 100 кв. км. правете си ги каквото искате. Само не ни се бъркайте .

 10. 10 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Колите ще паркираме върху археологията, нали Зико? Те и без това повечето в България са от миналото хилядолетие.

 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vassil Stoychev":
  Вие от сарказъм явно не разбирате.

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Пак гласувайте за ГЕРБ!София, Пловдив, Варна - презастрояване навсякъде, унищожаване на културни и археологически обекти и повсеместно опростачване.
  Вече повече от 10 години е така, но повечето българи са идиоти и продължават да обвиняват всеки друг, но не и себе си, за това!
  Направо сринете всички тепета в Пловдив и стройте до край.

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Макар и да имаме най-старата цивилизация в Европа, историческите паметници в страната ни са малко и не до край проучени. За това, всяко тяхно използване се превръща в сензация. Просто не сте виждали как се строи в Рим, Атина, Йерусалим... Особено в последния често се стига до 3-4 културни слоя, ако се започне проучване.

 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vassil Stoychev":

  И не знам пък и как решихте откъде съм и ми забранихте да ви се бъркам на "Вас" пловдивчани.

 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  ...Като говорим за осир..не пропуснах алчните софийски "строителни предприемачи". Имате си в софийското поле 100 кв. км. правете си ги каквото искате. Само не ни се бъркайте .
  —цитат от коментар 9 на Vassil Stoychev


  Дааа - в София строителните предприемачи са алчни, докато в Пловдив направо филантропи го раздават - за един застроен терен - 2 градинки и един подземен паркинг правят за своя сметка.

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Радостно е, че има инвеститори. Няма държава в света, в която да са решили, че където има камък по стар от тази годишен не трябва да се строи нищо, защото камъкът е ИСТОРИЧЕСКИ!!!

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Кешват! А градът е станал ужасен за жителите и посетителите. Премазастроен, замърсен, без паркинзи, задръствания.

 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Скапаха го Пловдив. Оставете ги още да мажат. Накрая да не стане някое земетресение и всичко да иде по дяволите. И без това строят с много ниско качество. Кооперации на 20 години изглеждат по-зле от 50-60 годишни блокове. Не е само ГЕРБ виновен, виновни сме всички, защото нямаме общо съзнание и естетика. Ама така е в тази част на света.

 19. 19 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 665 Гневно

  Луди ли сте бе???

  В Пловдив има достатъчно малко хора и достатъчно много място, че да строите върху археологически терени със 100% плътност.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Пред изоставеното гръцко учиище няма ли барем паметна плоча на прокудените гърци ?
  Къде дремат пловдивчани та не са сложили една паметна плоча с надпис - "На прокудените ни съграждани. Простете ни. Подпис: Разкаяли се потомци на великобулгарски шовинисти"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#20] от "DDR":

  Да беше търнал настроение някакво, че тъкмо си бял натукнал да те попържам! Ам сетнякна си викам, занася се тоямити ддреец. Сичкото гръчко, от Тесалия на север е бугарско, от време оно, ама шъ доди ден и че си влезне у дома. Та, да не сте запънали да роните сълзи за гърчолята, чи да не ви скасалогамотам у маляките!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Весело

  До коментар [#20] от "DDR":Да беше търнал настроение някакво, че тъкмо си бял натукнал да те попържам! Ам сетнякна си викам, занася се тоямити ддреец. Сичкото гръчко, от Тесалия на север е бугарско, от време оно, ама шъ доди ден и че си влезне у дома. Та, да не сте запънали да роните сълзи за гърчолята, чи да не ви скасалогамотам у маляките!
  —цитат от коментар 21 на Bullet


  😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1880 Любопитно

  До коментар [#20] от "DDR":


  Пред изоставеното гръцко учиище няма ли барем паметна плоча на прокудените гърци ?Къде дремат пловдивчани та не са сложили една паметна плоча с надпис - "На прокудените ни съграждани. Простете ни. Подпис: Разкаяли се потомци на великобулгарски шовинисти"
  —цитат от коментар 20 на DDR


  То няма паметна плоча на прокудените българи,
  вие за прокудените гърци сте се разтревожили!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK