Екоминистерството и БСП в спор внасяни ли са болнични отпадъци в България (обновена)

Екоминистерството и БСП в спор внасяни ли са болнични отпадъци в България (обновена)

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

В България в периода август 2014 - август 2019 г. не са внасяни битови отпадъци, РДФ горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства за горене в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на територията на страната, съобщиха днес от Министерството на околната среда и водите. Позицията е по повод изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от вчера.


Тя обяви, че министърът на околната среда и водите е предоставил с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 години, внесени от трети страни, включително болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени. В съобщението се посочва, че такива данни министър Димов не е давал.


Информацията била предоставена от министъра на финансите в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства. В него било уточнено, че не съществува припокриване в обхвата на терминологията, използвана за целите на тарифното класиране на стоките в митническата дейност, и тази, използвана във връзка с управлението на отпадъците. Това означавало, че в предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 години, внесени от трети страни, влизат и стоки, които не са отпадъци по смисъла на Закона за управление отпадъците (ЗУО).
В изискана от МОСВ справка от Агенция "Митници" било посочено, че няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. Имало обаче стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО, като металите, които представлявали суровина за българските рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености и производството на батерии и акумулатори.


В заключение в позицията се посочва, че Корнелия "Нинова въвежда в заблуждение българската общественост и провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и стимулирането на пазара на вторични суровини".


В отговор на позицията на МОСВ от БСП изпратиха до медиите копие от писмения отговор от министър Владислав Горанов на питането на парламентарната трибуна. От левицата допълват, че в отговора на министъра на финансите се казва, че за периода 2014-2019 г. от трети страни в България са внесени болнични отпадъци в размер на 2.9 тона.


Част от писмения отговор на министър Владислав Горанов.

Част от писмения отговор на министър Владислав Горанов.


В рамките на малко повече от седмица това е втори опровержение от МОСВ на думи на Нинова. На 30 декември тя отново беше обвинена от Нено Димов, че насажда страх, заради изказването на лидера на БСП, че българите дишат рак и пият отрова.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK