Прокуратурата проверява екоминистерството за вноса на боклук от Италия

Иван Гешев

© Велко Ангелов

Иван ГешевСпециализираната прокуратура провежда акция в Министерството на околната среда и водите. Тя е свързана с вноса на боклук от Италия. Това каза пред журналисти в Перник главният прокурор Иван Гешев, който е в града, за да води акция на службите заради водната криза. Повече за нея четете тук.


Той уточни, че се правят претърсвания в сградата, разпитват се и служители на министерството. Повече подробности обаче отказа да даде, като само добави, че до края на деня ще се разбере дали ще има задържани при акцията. Малко по-късно през деня екоминистърът Нено Димов беше отведен за разпит, като наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев уточни, че не е арестуван.


В началото на седмицата Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" да извършват съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Тогава от прокуратурата уточниха, че проверката трябва да установи всички "притежатели на отпадъци" по смисъла на алинея 1, т. 29 от Закона за управление на отпадъците в България.
До акцията се стигна след откриването на нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. За двата случая се проверява и дали боклуците не са свързани с италианската мафия. В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро.


Седмица по-късно последваха и арести на стотици членове и свързани с ндрангета. България също е участвала в една от най-големите операции срещу ндрангета, когато бяха задържани 334 души, включително полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK