Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка, след като вчера бе задържан за 24 часа. Днес той вече е обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

© Велко Ангелов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка, след като вчера бе задържан за 24 часа. Днес той вече е обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, задържан е за 72 часа, а в събота прокуратурата най-вероятно ще поиска специализираният съд да му наложи постоянно задържане под стража.


Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. министър Нено Димов е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир "Студена" за дружествата "Стомана индъстри" и "Топлофикация" - Перник, въпреки че всеки месец и многократно е получавал доклади с информация, че обемът на водите в язовира драстично намалява.


"Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не беше отпускал този обем воден ресурс за промишлени нужди, щеше да има достатъчно вода за питейни нужди - над 7 млн. кубични метра вода, които щяха да са достатъчни и изобщо нямаше да се наложи да има воден режим в Перник", каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.
Нено Димов бе задържан за 24 часа вчера следобед след обиски в министерството заради водната криза в Перник и вноса на отпадъци от Италия. Той е първият действащ министър, който е арестуван. Смяната му е деветата рокада в кабинета "Борисов 3", като се очаква гласуването в парламента да е другата седмица.


"Установено е, че водният ресурс на яз. "Студена" значително е намалял до обеми, близки до критичния минимум. Язовирът съгласно Закона за водите е държавна собственост и се управлява от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК - Перник, което докладва за състоянието му на длъжностните лица във ведомството", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


Водният ресурс се разпределя с конкретни нарочни актове, лично подписани от министъра на околната среда и водите. В началото на 2018 г. нивото на водата значително е намалявало, заради което непрекъснато министърът е бил надлежно уведомяван. Въпреки това той всеки месец утвърждавал графиците за водоподаване и въпреки намаляващите обеми е разрешавал същите количества месеци наред - както за битови, така и за промишлени нужди. Тези количества са били разрешавани лично от него със заповеди, които е подписвал, подчерта Кънев.


Изразходвани са милиони литри вода за промишлени нужди, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите на Перник. Паричното измерение на щетите е 11 млн. лв.


"Над 97 000 души са с воден режим, които в близките 5 месеца няма да имат нормално водоподаване. Това е най-голямата щета", подчерта прокурор Кънев.


По случая работят специализираната прокуратура, антикорупцонната комисия, Държавната агенция "Национална сигурност" и МВР и са събрани 48 тома с доказателства. За умишлена безстопанственост, извършена от длъжностно лице, законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода.


"Министърът с поведението си е извършил умишлено това престъпление, а дали е виновен или не ще каже съдът. Събираме доказателства във всички посоки. Извършихме претърсвания в домовете на бившия областен управител, бившия кмет и бившия управител на ВиК дружеството в Перник. От дома и кабинета на министър Димов са иззети и документи", обясни прокурор Кънев.


Там са открити включително и документи, касаещи дружеството "Юлен". Разследващите са намерили и писмо от бившия главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров за концесиите. Проверката на тези документи все още продължава.


Разпитват се длъжностни лица не само от "Стомана Индъстри", но и от още 16 търговски дружества, които се намират на негова територия, както и на "Топлофикация" - Перник.


По думите на прокурор Кънев, въпреки намаления обем Димов е разрешавал подаване в промишлени количества за "Стомана Индъстри" и "Топлофикация"- Перник. Обемите, които са били давани обичайно на месец са от 280 млн. кубични метра за едното дружество до 100 млн. кубични метра за другото, обясни наблюдаващият прокурор по делото.


От държавното обвинение подчертаха, че министърът умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето и стопанисването на язовира.


Шефът на специализираната прокуратура Димитър Франтишек обясни, че наказателното производство е започнало преди месец. Предмет на проверка са и всички действия, свързани с ремонта на пасарелката и язовирната стена на язовир "Студена", които са финансирани и със заем от Световната банка. Тогава не е имало изпускане на язовира или спиране на водоподаването, а ремонтът е бил извършен на подводен принцип с експерти от чужбина.


Министър Нено Димов ще остане в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров", докато прокуратурата реши дали да поиска постоянното му задържане под стража.


"Доказателствата са достатъчно за обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Прокуратурата смята, че той може да извърши друго престъпление или да повлияе на наказателното производство. Може да разпореди укриване на доказателства или да повлияе на свидетелите по делото. Най-вероятно утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за Нено Димов, а специализираният съд трябва да прецени дали има достатъчно доказателства срещу него", обясни прокурор Кънев.


На въпрос дали е било нужно показното задържане на миснитър Димов вчера, извеждането му от сградата на ведомството и откарването му за разпит със специализиран бус, прокурор Кънев обясни, че към онзи момент Димов не е бил задържан.


"Той беше задържан след 17 ч. Тогава нямаше журналисти, нямаше показност. Когато бе изведен той не е бил задържан, говори с вас, журналистите толкова, колкото пожела", обясни Ангел Кънев. По думите му, фактът, че Нено Димов е министър не означава, че се ползва с индулгенция и не трябва да бъде арестуван.Най-важното по случая в развитие следете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK