Екатерина Захариева се обяви за по-голяма роля на ЕС в Близкия изток

Екатерина Захариева в разговор с колегата си от Германия Хайко Маас в кулоарите на срещата.

© Francois Lenoir, Reuters

Екатерина Захариева в разговор с колегата си от Германия Хайко Маас в кулоарите на срещата.България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани с Ирак и Иран, за запазване на Глобалната коалиция за борба с Даеш в Ирак и на обучителната мисия на НАТО там. Страната подкрепя и по-голяма роля на Европейския съюз в региона.


Тази позиция бе изразена днес от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по време на първия за 2020 г. Съвет "Външни работи" в Брюксел, съобщи Министерството на външните работи. Той бе свикан извънредно заради последните събития в Ирак и региона. Външните министри бяха запознати с развитието на ситуацията от Върховния представител на ЕС по външни работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


Захариева изрази пълна подкрепа за активните действия на Върховния представител Жозеп Борел с цел деескалация на напрежението в региона. "Трябва да играем водеща роля и да действаме сега, за да не съжаляваме по-късно. Трябва да предоставим силен мандат на Върховния представител за действията му в региона. Добре е да помислим за изпращането на специален пратеник на ЕС в Близкия изток", каза Захариева.
По време на съвета е потвърдено, че ЕС ще продължи да работи с всички международни и регионални партньори за успокояване на напрежението и е готов също активно да подкрепя всяка инициатива, идваща от региона, която има за цел дългосрочна стабилност и сигурност. съветът ще продължи да разработва конкретни начини за проактивна подкрепа на тези регионални усилия, информира пресслужбата на външното министерство.


Министрите са били единодушни, че Ирак и регионът не могат да си позволят нова война, необходима е незабавна деескалация и максимална сдържаност на всички страни.


"Ще бъде изключително лошо решение, ако точно в момента, когато стабилизацията на Ирак е едва в началото си, Глобалната коалиция и обучителната мисия на НАТО се изтеглят от там. Ще настане хаос, групировката "Ислямска държава" ще се възстанови много бързо. Всички усилия, които международната общност положи – включително с цената на човешки жертви, и с финансови средства, за побеждаване на "Ислямска държава" ще се преобърнат много бързо", е мнението, изразено от Захариева.


Външните министри потвърдиха подкрепата на ЕС за единството, независимостта и териториалната цялост на Ирак и ангажимента си към стабилност и възстановяване на страната, продължава съобщшението. В него се казва, че е изразено общо мнение, че работата на Глобалната коалиция е от решаващо значение за стабилността на Ирак и трябва да продължи в тясно сътрудничество с иракските партньори. Съветът осъди всяка атака срещу силите на коалицията, включително последните атаки срещу базите й в Ирак.


По повод катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, при която на 8 януари загинаха 176 души, България смята, че е много важно, каквито и сигнали има от Иран, да бъде извършено независимо разследване и да бъде даден достъп на експерти от държавите, които имат най-много жертви в катастрофата. "Това ще позволи изясняване на истината и премахване на всякакви спекулации по случая", прогнозира българският външен министър.


Министрите изразиха също дълбока загриженост от продължаващото намаляване на ядрените ангажименти на Иран в рамките на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). ЕС остава ангажиран със запазването на СВПД, който е ключов елемент от глобалната архитектура за ядрена безопасност и е от съществено значение за регионалната стабилност и международната сигурност. Съветът призова за пълното и всеобхватно изпълнение на Плана от всички страни.


Друг акцент в дневния ред на външните министри е била влошената среда за сигурност в Либия и военната ескалация в района на Триполи. В дискусията участва и Специалният пратеник на ГС на ООН за Либия Гасан Саламе.


СВнР осъди военната ескалация в Либия. Заявена е позицията, че всяка външна намеса в Либия в подкрепа на която и да е от страните в конфликта би довела единствено до допълнително дестабилизиране на страната и региона. Министрите се обединиха около необходимостта от по-активна роля на ЕС за постигане на примирие, осъществяване на мониторинг за неговото спазване и в намирането на политическо решение на кризата, информира българското външно ведомство.


"Либия е в нашия двор. В момента там има между 700 000-800 000 незаконни мигранти - каза министър Захариева. – Не всички имат желание да се отправят към Европа, но крайно неприемливи са продължаващото насилие, атаките срещу мирни цели и граждани. Тревожно е и че имаме много играчи в региона – както държавни, така и недържавни структури. Министрите бяхме информирани и, че към Либия се отправят и много бойци от Даеш от Сирия."


Външните министри потвърдиха подкрепа си за усилията на специалния представител Саламе. Изразена бе силна подкрепа и за Берлинската инициатива за провеждане на международна конференция за бъдещето на Либия, която да подпомогне прилагането на плана на Саламе за преодоляване на кризата. "Всички дадохме много силен мандат на Жозеп Борел и германския външен министър Хайко Маас да се положат всички усилия за подкрепа на мисията на ООН в Либия и на Берлинската инициатива", заяви външният ни министър Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че такава конференция ще бъде възможна още този месец.


По време на дискусията за Либия министрите са отправили призив за спазване на наложеното от ООН оръжейно ембарго. В тази връзка Съветът реши да възложи на Върховния представител Борел да предложи конкретни мерки, които ЕС може да предприеме, за мониторинг на примирие и спазване на оръжейното ембарго по море, суша и въздух, стъпвайки на опита от Операция "София", проведена преди година в Средиземно море, завършва съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK