Екатерина Захариева се обяви за по-голяма роля на ЕС в Близкия изток

Екатерина Захариева в разговор с колегата си от Германия Хайко Маас в кулоарите на срещата.

© Francois Lenoir, Reuters

Екатерина Захариева в разговор с колегата си от Германия Хайко Маас в кулоарите на срещата.България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани с Ирак и Иран, за запазване на Глобалната коалиция за борба с Даеш в Ирак и на обучителната мисия на НАТО там. Страната подкрепя и по-голяма роля на Европейския съюз в региона.


Тази позиция бе изразена днес от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по време на първия за 2020 г. Съвет "Външни работи" в Брюксел, съобщи Министерството на външните работи. Той бе свикан извънредно заради последните събития в Ирак и региона. Външните министри бяха запознати с развитието на ситуацията от Върховния представител на ЕС по външни работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


Захариева изрази пълна подкрепа за активните действия на Върховния представител Жозеп Борел с цел деескалация на напрежението в региона. "Трябва да играем водеща роля и да действаме сега, за да не съжаляваме по-късно. Трябва да предоставим силен мандат на Върховния представител за действията му в региона. Добре е да помислим за изпращането на специален пратеник на ЕС в Близкия изток", каза Захариева.
По време на съвета е потвърдено, че ЕС ще продължи да работи с всички международни и регионални партньори за успокояване на напрежението и е готов също активно да подкрепя всяка инициатива, идваща от региона, която има за цел дългосрочна стабилност и сигурност. съветът ще продължи да разработва конкретни начини за проактивна подкрепа на тези регионални усилия, информира пресслужбата на външното министерство.


Министрите са били единодушни, че Ирак и регионът не могат да си позволят нова война, необходима е незабавна деескалация и максимална сдържаност на всички страни.


"Ще бъде изключително лошо решение, ако точно в момента, когато стабилизацията на Ирак е едва в началото си, Глобалната коалиция и обучителната мисия на НАТО се изтеглят от там. Ще настане хаос, групировката "Ислямска държава" ще се възстанови много бързо. Всички усилия, които международната общност положи – включително с цената на човешки жертви, и с финансови средства, за побеждаване на "Ислямска държава" ще се преобърнат много бързо", е мнението, изразено от Захариева.


Външните министри потвърдиха подкрепата на ЕС за единството, независимостта и териториалната цялост на Ирак и ангажимента си към стабилност и възстановяване на страната, продължава съобщшението. В него се казва, че е изразено общо мнение, че работата на Глобалната коалиция е от решаващо значение за стабилността на Ирак и трябва да продължи в тясно сътрудничество с иракските партньори. Съветът осъди всяка атака срещу силите на коалицията, включително последните атаки срещу базите й в Ирак.


По повод катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, при която на 8 януари загинаха 176 души, България смята, че е много важно, каквито и сигнали има от Иран, да бъде извършено независимо разследване и да бъде даден достъп на експерти от държавите, които имат най-много жертви в катастрофата. "Това ще позволи изясняване на истината и премахване на всякакви спекулации по случая", прогнозира българският външен министър.


Министрите изразиха също дълбока загриженост от продължаващото намаляване на ядрените ангажименти на Иран в рамките на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). ЕС остава ангажиран със запазването на СВПД, който е ключов елемент от глобалната архитектура за ядрена безопасност и е от съществено значение за регионалната стабилност и международната сигурност. Съветът призова за пълното и всеобхватно изпълнение на Плана от всички страни.


Друг акцент в дневния ред на външните министри е била влошената среда за сигурност в Либия и военната ескалация в района на Триполи. В дискусията участва и Специалният пратеник на ГС на ООН за Либия Гасан Саламе.


СВнР осъди военната ескалация в Либия. Заявена е позицията, че всяка външна намеса в Либия в подкрепа на която и да е от страните в конфликта би довела единствено до допълнително дестабилизиране на страната и региона. Министрите се обединиха около необходимостта от по-активна роля на ЕС за постигане на примирие, осъществяване на мониторинг за неговото спазване и в намирането на политическо решение на кризата, информира българското външно ведомство.


"Либия е в нашия двор. В момента там има между 700 000-800 000 незаконни мигранти - каза министър Захариева. – Не всички имат желание да се отправят към Европа, но крайно неприемливи са продължаващото насилие, атаките срещу мирни цели и граждани. Тревожно е и че имаме много играчи в региона – както държавни, така и недържавни структури. Министрите бяхме информирани и, че към Либия се отправят и много бойци от Даеш от Сирия."


Външните министри потвърдиха подкрепа си за усилията на специалния представител Саламе. Изразена бе силна подкрепа и за Берлинската инициатива за провеждане на международна конференция за бъдещето на Либия, която да подпомогне прилагането на плана на Саламе за преодоляване на кризата. "Всички дадохме много силен мандат на Жозеп Борел и германския външен министър Хайко Маас да се положат всички усилия за подкрепа на мисията на ООН в Либия и на Берлинската инициатива", заяви външният ни министър Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че такава конференция ще бъде възможна още този месец.


По време на дискусията за Либия министрите са отправили призив за спазване на наложеното от ООН оръжейно ембарго. В тази връзка Съветът реши да възложи на Върховния представител Борел да предложи конкретни мерки, които ЕС може да предприеме, за мониторинг на примирие и спазване на оръжейното ембарго по море, суша и въздух, стъпвайки на опита от Операция "София", проведена преди година в Средиземно море, завършва съобщението.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Барабар Екатерина с мъжете...

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "Външните министри потвърдиха подкрепата на ЕС за единството, независимостта и териториалната цялост на Ирак и ангажимента си към стабилност и възстановяване на страната, продължава съобщшението."

  Какви ангажименти...

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Тази да не се е записала доброволец?

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Любопитно

  Брей , стават все по-гъвкави щом задуха отнейде вятър.....

 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Аби жената е искала да промотира България ли Балканите в Близкия Изток, но вече закрепеният условен рефлекс е сработил и се получило както обикновено.

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1414 Любопитно

  Дали се е обявила за световен мир и всеобщо благоденствие?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело


  Бойко Борисов да заминава с джипката да оправя нещата.

 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Грешка, трябваше на нейно място да е Кристиян Вигенин. Щеше да е по-мъжко някак си

 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Любопитно

  Продължавам да се чудя защо Боко я лансира...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Давай Кате! Виж Кристалинка от плямпане на подобни общи приказки къде стигна.

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  Продължавам да се чудя защо Боко я лансира...
  —цитат от коментар 9 на PisnaMi


  Не я е лансирал. Цецка Цачева в родния й Плевенски избирателен район не я избраха в Народното събрание и не можеше да се върне като негов председател. Та трябваше да й намери някакво място и я сложи за министър на правосъдието, какъвто беше преди това Екатерина Захариева, която стана вицепремиер по правосъдната реформа (!?!) и външен министър - на принципа "здравей наряд". ГЕРБ няма хора - това е. Видяхте, че след оставката на Цецка Цачева Борисов не можа да намери правосъден министър, та от немай къде курдиса Барни Ръбъл. Представяте ли си ако беше върнал Екатерина Захариева в правосъдното министерство откъде щеше да си намери външен министър и какъв ли екземпляр щеше да изтипоса?

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Весело

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Я, погледни снимката кого наричаш "мъж" и забележи снизходителния поглед на Захариева.

 13. 13 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Не Иран и Ирак търсят конфликт(война) а точно обратното.САЩ търси пак коалиция за нова война срещу Иран.След като Иракския Парламент взе решение всички чужди войски да напуснат Ирак,какъв ще го дири НАТО там още повече пък ЕС.По добре ще е да си събираме ЧУКАЛАТА и да си се приберем у нас,че да не го отнесем ние.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  В руското или в иранското посолство записват доброволци за защита на аятоласите? Ти къде се записа? 🤣😂

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  До коментар [#6] от "BG Territory":

  Ако е така, трябва да е участничка в Мис Свят

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  На фона на Борисов изглежда даже приемливо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK