Зам.-държавният секретар на САЩ: Силата на България зависи от нейната демокрация

Зам.-държавният секретар на САЩ: Силата на България зависи от нейната демокрация

© Associated PressВъзхищаваме се на отдадеността на българския народ по пътя към демокрацията. Демокрацията е процес, който никога не свършва и трябва да се полагат усилия за постигане на демократичните ценности. Силата на България зависи от силата на нейната демокрация. Това каза в интервю за БНР заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.


Той добави, че сътрудничеството между двете страни ще се задълбочи още повече и заради това България се нуждае от стабилна демокрация. Като основни приоритети в бъдещите съвместни действия Хейл посочи продължаването на съвместната работа в борбата с корупцията и върховенството на закона.


По думите му в стратегическия диалог между САЩ и България е постигнат добър напредък. Според него двустранното сътрудничество ще надгражда постигнатите резултати след срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в края на миналата година.
Хейл посочи и няколко от акцентите в бъдещите съвместни действия. Сред тях са създаването на 10-годишна пътна карта за сътрудничеството в отбраната, развитие на 5G технологията и енергийната сигурност на България. Той приветства решението на правителството държавната компания "Булгартрансгаз" ЕАД да придобие 20% от капитала на проектната компания "Газтрейд" С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. За зам.-държавния секретар това ще подобри диверсификацията на целия Балкански полуостров.


Хейл е третият по важност човек в американската дипломация и трябваше да води американската делегация за началото на стратегическия диалог САЩ-България, започнал в сряда, но обясни, че се е наложило да остане във Вашингтон заради кризата с Иран. По план беше предвидено да се срещне и с Борисов, който се включи в церемонията по пускането на газопровода "Турски поток", който според Хейл ще бъде използван от Русия като политически инструмент, с който да разделя Европа.


Отношенията САЩ-Русия


"Фундаменталният проблем е, че Русия не спира с агресивното си поведение и това е голямото препятствие пред подобряване на отношенията ни. Разочароващо е - руското правителство не желае да поеме отговорност за агресивните си действия и не променя поведението си."


Начинът, по който се държи Москва, води до международна изолация, от което Русия страда, допълни Хейл. "Но за това може да вини само себе си."


"Русия е конкурент [на САЩ], понякога доста твърд и изобретателен, но все пак просто конкурент", отговори той на въпрос дали страната е враг, заплаха или просто конкурент. Хейл допълни, че САЩ искат по-добри отношения с Москва и за отворени за такъв диалог и лично той е имал продължителни разговори със своя колега във външното министерство на Русия. Имаме канали за комуникация по въпроси като Сирия, Северна Корея, контрола над въоръженията, ситуацията в Близкия изток като цяло.


Хейл бе запитан и дали Вашингтон би се ангажирал с предотвратяване на евентуални дестабилизиращи действия на Турция в нашия регион след евентуални санкции заради сближаването ѝ с Москва.


"Турция е ключов съюзник в НАТО и сме решени да работим за задържането ѝ в лоното на Запада и НАТО. Имаме наистина интензивен диалог с властите в Анкара по двустранни и регионални въпроси. Приемаме и знаем, че тя е с ключова роля в региона и искаме тя да е конструктивна", отговори Хейл.


"Но Турция се сдоби с руската зенитна система С-400 и това не съответства на споделените задължения като съюзник. Диалогът по въпроса продължава и все още не сме готови да говорим публично по каквото и да е, свързано със санкции срещу Турция."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK