Зам.-държавният секретар на САЩ: Силата на България зависи от нейната демокрация

Зам.-държавният секретар на САЩ: Силата на България зависи от нейната демокрация

© Associated PressВъзхищаваме се на отдадеността на българския народ по пътя към демокрацията. Демокрацията е процес, който никога не свършва и трябва да се полагат усилия за постигане на демократичните ценности. Силата на България зависи от силата на нейната демокрация. Това каза в интервю за БНР заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.


Той добави, че сътрудничеството между двете страни ще се задълбочи още повече и заради това България се нуждае от стабилна демокрация. Като основни приоритети в бъдещите съвместни действия Хейл посочи продължаването на съвместната работа в борбата с корупцията и върховенството на закона.


По думите му в стратегическия диалог между САЩ и България е постигнат добър напредък. Според него двустранното сътрудничество ще надгражда постигнатите резултати след срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в края на миналата година.
Хейл посочи и няколко от акцентите в бъдещите съвместни действия. Сред тях са създаването на 10-годишна пътна карта за сътрудничеството в отбраната, развитие на 5G технологията и енергийната сигурност на България. Той приветства решението на правителството държавната компания "Булгартрансгаз" ЕАД да придобие 20% от капитала на проектната компания "Газтрейд" С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. За зам.-държавния секретар това ще подобри диверсификацията на целия Балкански полуостров.


Хейл е третият по важност човек в американската дипломация и трябваше да води американската делегация за началото на стратегическия диалог САЩ-България, започнал в сряда, но обясни, че се е наложило да остане във Вашингтон заради кризата с Иран. По план беше предвидено да се срещне и с Борисов, който се включи в церемонията по пускането на газопровода "Турски поток", който според Хейл ще бъде използван от Русия като политически инструмент, с който да разделя Европа.


Отношенията САЩ-Русия


"Фундаменталният проблем е, че Русия не спира с агресивното си поведение и това е голямото препятствие пред подобряване на отношенията ни. Разочароващо е - руското правителство не желае да поеме отговорност за агресивните си действия и не променя поведението си."


Начинът, по който се държи Москва, води до международна изолация, от което Русия страда, допълни Хейл. "Но за това може да вини само себе си."


"Русия е конкурент [на САЩ], понякога доста твърд и изобретателен, но все пак просто конкурент", отговори той на въпрос дали страната е враг, заплаха или просто конкурент. Хейл допълни, че САЩ искат по-добри отношения с Москва и за отворени за такъв диалог и лично той е имал продължителни разговори със своя колега във външното министерство на Русия. Имаме канали за комуникация по въпроси като Сирия, Северна Корея, контрола над въоръженията, ситуацията в Близкия изток като цяло.


Хейл бе запитан и дали Вашингтон би се ангажирал с предотвратяване на евентуални дестабилизиращи действия на Турция в нашия регион след евентуални санкции заради сближаването ѝ с Москва.


"Турция е ключов съюзник в НАТО и сме решени да работим за задържането ѝ в лоното на Запада и НАТО. Имаме наистина интензивен диалог с властите в Анкара по двустранни и регионални въпроси. Приемаме и знаем, че тя е с ключова роля в региона и искаме тя да е конструктивна", отговори Хейл.


"Но Турция се сдоби с руската зенитна система С-400 и това не съответства на споделените задължения като съюзник. Диалогът по въпроса продължава и все още не сме готови да говорим публично по каквото и да е, свързано със санкции срещу Турция."

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Заглавието казва всичко: то е и констатация, и рецепта.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  Звучи като жълт картон за ГЕРБ и съдружниците им от Шайката !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Путинофилите са на друго мнение.

 4. 4 Профил на Кошмара на консервата
  Кошмара на консервата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Възхищаваме се на отдадеността на българския народ по пътя към демокрацията."

  Ба ха ха ха. И къде е тая отдаденост, че не се вижда нещо. След като българинът разбра, че западноевропейската демокрация се уповава всъщност на много работа, законност и толерантност, и се отказа.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  "Възхищаваме се на отдадеността на българския народ по пътя към демокрацията."

  Леле, и този започва куртоазно, но накрая стига до отдадеността ни по пътя към Русия.

 6. 6 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Русия е конкурент. Доста твърд конкурент и понякога изобретателен." - а това как се превежда?

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Джером Джером би казал , че това не са празни мисли , но вероятно би препоръчал да ги пласират на подходящо за целта място....напр. в "Новоосвободените земи"....

 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#6] от "alexandar":

  "Русия е конкурент. Доста твърд конкурент и понякога изобретателен." - а това как се превежда?
  —цитат от коментар 6 на alexandar


  "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост."
  Казват, че това е мисъл на Бисмарк.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Мерната единица за демокрация се нарича пр.еби Русия в угода на Щатите и ще управляваш още сто мандата и спокойно ще си горите отпадъци и няма да имате вода.

 10. 10 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Това също не го разбрах. На кой американски замисъл Русия е отвърнала със своята непредсказуема глупост?

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#10] от "alexandar":

  Приятел, имаш проблем с разбирането. Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но ... такава е действителността.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост."
  —цитат от коментар 8 на simval

  Нещата са се променили оттогава. Русия отговаря с глупости, без някой да ги предизвиква с хитрости. Тя измисля сама някоя глупост и след това я мултиплицира.


  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "simval":

  В училище така са ме учили-като не знаеш питаш. Мислех ,че имаш впредвид конкретни събития а не изказваш фраза която можеш да пейстнеш със същата актуалност под 235 678 статии на Дневник.

 14. 14 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Егати "отдадеността" на българския народ към "демокрацията" по американски; пък и да буди възхищение ?! Само 30% от народа отиват на избори?! В бъдеще, ако я караме по американски, още по- малко ще се запътят към урните. За когото и да гласуваме броят на казината ще се увеличава, ще продължат безнаказано, безотговорно да отпускат необезпечени кредити, да произвеждат и продават наркотици, да крадат до безпаметност и внасят по организиран от мафията трафик а отпадъци, да свръхзастрояват, да превръщат в кочини природните забележителности и т.н, и т.н.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Агитпропа на Волгин и Великова направи голяма реклама на това интервю, ама когато излезе цялото, взе че глътна въздух...:)

  "- Какво е Русия за вас в момента - враг, заплаха или просто конкурент?

  - Бих казал, че е конкурент - доста твърд, понякога изобретателен - но конкурент. Президентът Тръмп многократно дава да се разбере, че ние сме за по-добри отношения с Русия. Държим отворена вратата към диалога. Аз лично имах дълги разговори с моя руски колега. Поддържаме канали за комуникация по отношение на Украйна, Сирия, Северна Корея, контрола върху въоръженията, Близкия изток като цяло, двустранни въпроси.

  Фундаментален проблем е обаче, че Русия не спира с агресивното си поведение. Това е голямото препятствие пред подобряването на отношенията ни. Разочароващо е. Руското правителство не желае да поеме отговорност за агресивните си действия и не променя поведението си. А това води до международна изолация, от която Русия страда, но може да обвинява само себе си за нея."
  https://bnr.bg/post/101213763/deivid-heil-silata-na-balgaria-zavisi-ot-neinata-demokracia

 16. 16 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  Интересно знаел ли е по време на интервюто за полета на Меркел до Москва ? Говори за международната изолация.

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Русия е конкурент. Доста твърд конкурент и понякога изобретателен." - а това как се превежда?
  —цитат от коментар 6 на alexandar


  Като тъп, но упорит. Така се превежда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":Интересно знаел ли е по време на интервюто за полета на Меркел до Москва ? Говори за международната изолация.
  —цитат от коментар 16 на alexandar


  Меркел лети, за да си договори позиция в Газпром. Шрьодер 2.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Мерната единица за демокрация се нарича пр.еби Русия в угода на Щатите и ще управляваш още сто мандата и спокойно ще си горите отпадъци и няма да имате вода.
  —цитат от коментар 9 на nwj49315903


  Водата, отпадъците и продаването на българско гражданство са в ресора на про-руските мекерета.Следователно, спирането на финансирането на Русия ще е доста изгодно за българите.

 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 719 Весело

  Този нали беше много зает с кризата в Ирран и затова не успя да дойде ....

  Само, че никой от журналистите не написа, че това няма как да е причината, защото делегацията на щатите е излетяла за София , много преди да им ударят базите...

 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#15] от "plebs":Интересно знаел ли е по време на интервюто за полета на Меркел до Москва ? Говори за международната изолация.
  —цитат от коментар 16 на alexandar


  Знае даже и за интервюто на Шарън Стоун, в едно от най четените списания в щатите, че Вова бил истински лидер и нямал нищо общо с техния

 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 587 Весело

  "Но Турция се сдоби с руската зенитна система С-400 и това не съответства на споделените задължения като съюзник. Диалогът по въпроса продължава и все още не сме готови да говорим публично по каквото и да е, свързано със санкции срещу Турция."
  --------------------
  Ердоганю разгони фамилията на над 300 пилоти и сега не може да вдигне самолетите. Логично е да иска ракети.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  Формално, причината е Иран. Фактически, поведението на патологичния лъжец Борисов по отношение на ТП и присъствието му на откриването в Турция.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Турция е ключов съюзник в НАТО и сме решени да работим за задържането ѝ в лоното на Запада и НАТО."

  Турция е голяма и силна. Турция е съществена и важна. Затуй ще бъде не само търпяна, ще бъде галена и ухажвана. А нас ще ни засипят с евроатлантически демократични клишета. Защото си падаме по такива както диваците по мъниста.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До 16:"alexandar"...:Интересно знаел ли е по време на интервюто за полета на Меркел до Москва ? Говори за международната изолация...."

  На Меркелица малко й бе шамара за ФВ. Иска още един.

 26. 26 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Премиерът на Германия лети за Москва за да заеме позиция в Газпром . Президента на Русия заедно с президента на Турция и премиерите на Сърбия и България въртят някакво кранче. И всичко това в разстояние на 4 дни. Представяш ли си за каква активност би ставало въпрос ако не беше Русия международно изолирана.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#13] от "alexandar":

  До коментар [#11] от "simval":В училище така са ме учили-като не знаеш питаш...
  —цитат от коментар 13 на alexandar


  Това е така и също е проблем. Защото българското училище, в повечето случаи, не те учи да разсъждаваш със собствения си акъл, а да запомняш и следваш някакви правила и предписания.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Повече ме интересува мнението на зам. външния министър на България за демокрацията в САЩ.

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "Хейл посочи и няколко от акцентите в бъдещите съвместни действия. Сред тях са създаването на 10-годишна пътна карта за сътрудничеството в отбраната, развитие на 5G технологията и енергийната сигурност на България."

  Направили са си програма как да ни онождат фъканите реднекове! - от нас се иска само едно "демократично да"!

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "Турция е ключов съюзник в НАТО и сме решени да работим за задържането ѝ в лоното на Запада и НАТО."Турция е голяма и силна. Турция е съществена и важна.....
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  можеше да добавиш, че в Турция управляващите са образовани, докато нашите са все саморасли гении.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Правилно се договедил человека ;)
  Но тогава монархофашистка Русия била совсем друга.

  Бисмарк работил като немски амбасадор в Питербург
  (руската столица), та хем разбрал нещичко,
  хем бил бил облъчен от русофилия,
  хем и фрустриран, че не разбира.

  Всъщност, преоткрил нещо просто вече открито:
  "Умом не побереш".

  Но си намери майстора.

  С вместни усилия Германия, Австроунгария, България, Османия и Владимир Ленин
  капитулираха страната с акъл неабятен.

  Скроиха усмирителна шапка СССР, и нахлузиха.
  70 лет - тому напред: Превоспитание.

  И още: Шахматна шапка.
  Доставена от ЦРУ... казват

  До коментар [#8] от "simval":
  До коментар [#6] от "alexandar":

  "Русия е конкурент. Доста твърд конкурент и понякога изобретателен." - а това как се превежда?
  —цитат от коментар 6 на alexandar

  "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост."

  Казват, че това е мисъл на Бисмарк.

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#32] от "dnevnikar":

  И в конце концов это не помогло, Москва снова рулить все ))

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Любопитно

  До коментар [#19] от "puknatastotinka":

  Абе, до вчера величаехте Тиквоний, като единствения десен. Яростен поклонник на щатите. Що тъй се обърнахте/объркахте?

 35. 35 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Затова България е на ръба на своето съществуване... Защото т.нар. ни демокрация е на глинени крака... тоест имаме една лъжедемокрация... изградена от лъжеелит и ръководена от лъжелидери... И въпреки, че аз съм убеден, че тази деградация на българската държавност, ценностна система и българщината като цяло, е целенасочена и добре планирана (извън пределите на България; заговори се в последно време за някаква "умряла лисица), то мисля, че всичко това можеше да се пресече успешно , ако просто през 89-а... или пък 97-а кестените в София бяха окичени с известно количество другари... Ние НИКОГА не спазихме (а може би и не разбрахме) завета на нашия национален герой Васил Левски, че силата е вътре в нас и НИЕ ЛИЧНО трябва да си подредим къщичката, ако искаме да живеем по-добре... Истинската, качествена промяна идва отвътре, а не отвън... Кога ще си вземем живота най-сетне в собствени ръце?!

  I shave with Occam's razor
 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":Това също не го разбрах. На кой американски замисъл Русия е отвърнала със своята непредсказуема глупост?
  —цитат от коментар 10 на alexandar


  Приеха надпреварата във въоражаването и савецкия саюз умря.

 37. 37 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  .... "Възхищаваме се на отдадеността на българския народ по пътя към демокрацията..."

  Открито се подиграват на българина.

 38. 38 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#36] от "4ort":

  Т.е. преди повече от 30 години Русия ( Съветският съюз е същото? Т.е. могат да имат териториални претенции?) е отговорила с глупост. А нещо от времето след като съм се родил?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Много дипломатично се е изразил по отношение на Русия - какъв конкурент може да е страна, която има 10 пъти по-малък БВП и повече от два пъти по-малко население...
  За ефективност на армия, администрация, ниво на научно-техническо развитие и други неколичествени фактори въобще да не говорим ...

  Freedom of speech
 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  А в тая "пътна карта"......американски инвестиции ще видим ли? Или само приказки за пред "матриала" и инвестиране в продажни политици.....дето "свалят гащите"....... само и само да останат на власт... Не знам държава, дето друг и е правил "пътната карта" да е прокопсала..... Обикновенно на такива територии, и "трева даже не расте"...

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Демокрация не се прави от комунисти и ченгета, както у нас.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "Хейл допълни, че САЩ искат по-добри отношения с Москва и за отворени за такъв диалог и лично той е имал продължителни разговори със своя колега във външното министерство на Русия."

  Диалог с русия може да се води само от позиция на силата, както правеше Рейгън. Другото са "дайте да дадем" и "да търсим под вола теле". Засега не виждам никаква ясна стратегия на САЩ спрямо режима в Москва. Плещениците за диалози и загрижености започнаха да стават досадни и да издишат, на фона на все по-засилващата се путинска пропаганда и агресивно поведение.

 44. 44 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А демокрацията в международните отношения не изисква ли, примерно, ако ти си против С-400 на Турция и "Турски поток-2" през Балканите, а - болшинството в тези страни е "за" тези проекти, и ти да приемеш техните демократични решения?

 45. 45 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1078 Весело

  Силата на България зависи от силата на нейната демокрация. Това каза в интервю за БНР заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.

  Значи засега сме в групата на слаботелесните.

 46. 46 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#19] от "puknatastotinka":

  Следователно си се напънал да изкараш некой цент, но не ти се е получило. Желанието на господарите да участват в доставките на руска газ през Украйна вече станаха ясни и на малките деца.

 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Силата на България зависи от нейната демокрация"
  Или по-точно от това колко слушка господарите си.

 48. 48 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Пътната карта според Хейли включва и диалог за конституционна реформа. Интересно защо Дневник и Пик свенливо премълчават този момент.

 49. 49 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Силата на България ...
  Коя сила?
  Икономическата, политическата, културната?
  Щото, ако е икономическата, тя тая сила зависи от ресурсите като инпут и производителни единици като оутпут.

 50. 50 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 264 Весело

  Айде нема нужда точно от САЩ да ни учат на демокрация, че е комично, а?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 568 Неутрално
 53. 53 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  ШОк!!!! Плевнелиев е предал четата, бил много радостен от строежа на Турски поток!!

  https://news.bg/politics/plevneliev-iska-da-se-radvame-za-balkanski-potok-i-sasht-da-se-radvat-s-nas.html

 54. 54 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#32] от "dnevnikar":

  Те и други неща казват че са думи на Бисмарк ,особено пък за България

  гошо
 55. 55 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Този не е заместник на държавния секретар. Той дори не е заместник на заместника. Някакъв шеф на отдел е.
  https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File :US_State_Department_organizational_chart_Nov_2016.jpg
  Второ, отказвам да ме учат на демокрация точно тия, дето не уважават решенията на парламента и правителството на суверенен Ирак, които влизат въоръжени в чужди държави, които убиват чужди военни без да обявят война.
  Боклук!

 56. 56 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "...10-годишна пътна карта за сътрудничеството в отбраната, развитие на 5G технологията и енергийната сигурност на България..."

  Банкянският стратег полага особени усилия за енергийната сигурност на България!
  Особено чрез обгрижването и захранването на турския юрдек.

  Който се явява чисто политически проект - като „Северен поток“. Целта беше Украйна да се постави на колене, да бъде лишена от приходи от транзита на руски газ в Европа. Ставаше дума за няколко милиарда долара годишно. И в името на това московитите започнаха да изграждат напълно нерентабилни газопроводи, заобикалящи Украйна. Долната линия - тръбопроводите са почти завършени, но Украйна не можа да бъде лишена от транзит - току-що подписа нов 5-годишен договор, условията на който на практика бяха продиктувани от Киев ...
  Мисията не беше изпълнена.
  В търговски план, "Турски поток" е чудовищно нерентабилен проект. През 2018-а година анализаторът на "Сбербанк" Алекс Фаек (уволнен по-специално за тези оценки) изчисли, че проектът ще струва 20 милиарда долара, няма да се изплати през следващите 50 години и ще донесе на "Газпром" загуба от 13 милиарда долара. Ето цената на политически мотивираните решения...

  Първият клон на "Турски поток" отива в Турция. Вторият е за Европа. Ала основният потребител - Италия - се отказа от проекта. Сърбия и България останаха. Все още не са изградили своите разклонения и продължения на газопровода. И "Газпром" като доставчик на газ няма право да инвестира в тръба в Европа. Така втората тръба ще дойде в Турция и ще бъде затворена за неопределено време ... Прекрасен бизнес план!
  Отделна тема представлява идеята за второ направление към Европа. Турция отказа да я възприеме. И Путин успя да склони Ердоган, само като даде 10% отстъпка на газ за първата тръба. Така празният втори клон прави доставките на първия клон нерентабилни ...
  Не бива обаче да се свежда всичко до икономически необосновано политическо решение. Направиха голям алъш вериш с тръби. Само че не "Газпром". А доставчиците му - все изтъкнати приятели на Путин и приятели на неговите приятели. Те, бизнесмените евразийски, перфектно правят "заварка" при строителни работи и производство на тръби.
  Това е отлична илюстрация към известната руска поговорка за родния бизнес:
  "Ще свия цистерна с алкохол, ще го продам и ще пропия получените пари".

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "....можеше да добавиш, че в Турция управляващите са образовани, докато нашите са все саморасли гении."
  [quote#31:"historama"][/quote]

  Благодаря че го добави!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#56] от "Practic":

  "Банкянският стратег полага особени усилия за енергийната сигурност на България!
  Особено чрез обгрижването и захранването на турския юрдек."

  Днеа Президента Плевнелиев каза, че е изключително радостен от строежа на Турски поток и призова американците също да се радват.

  https://news.bg/politics/plevneliev-iska-da-se-radvame-za-balkanski-potok-i-sasht-da-se-radvat-s-nas.html

 60. 60 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Г-н Хейл е доста ангажиран в момента, но е добре да следи внимателно и ако трябва да понатисне г-н Борисов, най-сетне да се изгради прославутият конектор с терминала в Александропулис!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 61. 61 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Въпрос на време е чичко Сам окончателно да изрита Рассия от Балканите...

 62. 62 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Хейл посочи продължаването на съвместната работа в борбата с корупцията и върховенството на закона"

  Съвместната работа като удар по корумпираните и нереформирани български политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Една минута за размисъл.

  Демократичен ли е Бойко ви Тато2?
  Или не е?

  Ако не е, отделете минута за размисъл
  Две.

  "Зам.-държавният секретар на САЩ:
  Силата на България зависи от нейната демокрация"

 64. 64 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "Силата на България зависи от нейната демокрация"
  В прав текст-Много сте слаби...

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "...Той добави, че сътрудничеството между двете страни ще се задълбочи още повече и заради това България се нуждае от стабилна демокрация...."

  Май Хейл не е много убеден от стабилността на демокрацията? На Борисов не му ли пари под краката?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK