Печели се много и се рискува малко – боклукът ли е новият кокаин за италианската мафия

Снимка: архив

© Надежда Чипева, Капитал

Снимка: архивПечели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро. Така един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета Антонио Никазо обобщи пред "Нова телевизия" интересите ѝ в бизнеса с боклук. По думите му мафията гледа на отпадъците като новия кокаин, който е и най-доходоносният им бизнес.


Никазо е роден в Калабрия, но в последните години живее в Канада и САЩ, където преподава "Култура и поведение на мафията" в няколко университета. Той изследва как работи Ндрангета и разкрива това пред света със своите близо 40 книги. Голяма част от тях са писани съвместно с прокурор Никола Гратери, който ръководеше акцията от миналия месец, при която бяха арестувани над 300 членове на мафията. Сред тях имаше и една българка.


"Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му. При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, се разбра, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаваше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещо - че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме", коментира Антонио Никазо пред "Нова телевизия".

Той разказа, че от известно време в Италия усилено се говори за връзка между Ндрангета и България при износа на боклук. Преди да се разбере за схемата, токсичният боклук се е складирал в Италия. След откриването на няколко незаконни сметища обществото реагирало с организирането на протести.


"Тогава започнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, далече от Италия. Но и това не можеше да продължава вечно. Трябваха им нови територии. В България, очевидно, някой е помогнал. Направил е така, че част от този боклук да започне да пристига у вас. Със сигурност е било осигурено и място, където да се складира. Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно - може би по каналите за трафик на дрога", посочи още Никазо.


Според него за обработката на токсични отпадъци са нужни много пари. Заради това и производителите им предпочитат да ги захвърлят някъде, като платят на някого да го направи вместо тях.


"Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. Боклукът със сигурност е източник на огромни печалби. Въпреки че други често го подценяват, мафията все повече разчита на боклука като източник на доход. Това е печеливш бизнес, цяла индустрия дори и мафията отдавна е сложила ръце върху него", казва още Никазо.


Той призова в България да се вдигне много шум, за да се пресече намерението на мафията да превърне в страната в сметище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK