Сигурността на Доган и Пеевски - от национално значение с гриф "строго секретно"

Сигурността на Доган и Пеевски - от национално значение с гриф "строго секретно"

© Юлия ЛазароваКой всъщност решава какво прави Националната служба за охрана (НСО), кого пази, на каква цена и по чия преценка. Тези въпроси възникнаха отново след като се разбра, че ДПС предоставя автомобилите, с които се охраняват депутатът Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган.


Оказа се, че такава практика има и тя не е от вчера, а се прилага от много години, потвърдиха пред "Дневник" бивши шефове на службата. Автомобилите се предоставят с официален документ – с протокол за предоставяне за ползване на конкретен автомобил за охраната на конкретно лице. Това се извършва по официален ред и не е "скрито под масата", твърдят бивши шефове на НСО. Задължително условие за предоставяне на автомобили е конкретното лице, което ще се възползва от тях, да има право на държавна охрана.


В края на декември м.г. председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза в предаването "Годината" в ефира на Дарик радио, че партията предоставя колите за охрана на Пеевски и Доган, а НСО плаща само заплатите на ангажираните служители. А практиката била прилагана от много години. Изявлението, очаквано, предизвика както възмущение, така и въпроси – няма ли риск от зависимости, по какъв начин става това предоставяне, има ли изобщо основания за ползване на държавна охрана в някои от случаите и какво се случва в службата под гриф "строго секретно".
"Не само ДПС, но и много други партии са предоставяли коли и техника на Националната служба за охрана, когато са охранявани политици. Единият от примерите е Цветан Цветанов, докато е бил зам.-председател на ГЕРБ. Партиите са предоставяли и оръжие на бодигардовете, плащали са и допълнително възнаграждение към заплатите им. Това се прави от над 20 години и така се оправдават разходи по време на избори", разкри бившият полковник от НСО Николай Марков в предаването "Тук и сега със Светла Петрова".


От Националната служба за охрана последва незабавен отговор, в който се твърди, че службата няма информация за такава практика и призовава Марков, ако има доказателства за думите си, да ги предостави незабавно на компетентен орган, за да бъдат разследвани съгласно буквата на закона.


"При наличие на доказателства за неправомерни действия Началникът на НСО ще предприеме незабавни и безкомпромисни действия", подчертават от службата.


Въпросите кой какво предоставя на НСО се налагат още повече след като и премиерът Бойко Борисов също обяви, че няма против практиката, за която говори Карадайъ и дори звучеше като да я приветства – защо не партия, която получава субсидии и може да си го позволи, да предоставя автомобили. А президентът Румен Радев обяви, че Пеевски и Доган изобщо не трябва да ползват държавна охрана.


Охраната на Доган и Пеевски от НСО са във фокуса на общественото внимание, тъй като почетният председател на ДПС не заема никаква държавна длъжност, за която се полага държавна охрана. Депутатът Пеевски не само че почти не посещава работното си място като народен представител, но наред с държавната ползва и частна охрана. От тази гледна точка звучи притеснително частни и държавни охранители да работят заедно на терен и частните гардове да имат пряко наблюдение върху методите на действие и мерките за сигурност на държавната служба.


Проблемите на НСО не са експертни, а политически. Тази служба е безконтролна и затова премиерът и президентът си прехвърлят топката за проблемите там, коментира от своя страна в края на миналата година бившият министър на отбраната Бойко Ноев. По думите му НСО не подлежи на реформа и трябва да бъде премахната като държавна структура.


Кого пази НСО и защо – класифицирана информация от националната сигурност


"Националната служба за охрана е деполитизирана национална служба за сигурност. Това е една от причините да не си позволяваме да коментираме изказвания или мнения на лица, в качеството им на представители на политически партии". Това отговориха официално от НСО на запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


В дълъг отговор от службата нито потвърждават, нито отричат – както дали пазят Доган и Пеевски, така и дали партията им предоставя автомобили с обяснението, че информацията е класифицирана, а разкриването й "би могло да активира евентуални недоброжелателни действия спрямо някои лица, посочени като охранявани или евентуално охранявани по закона за НСО".


Без отговор службата оставя и въпроса дали други партии са предоставяли автомобили или техника за охраната на свои представители. На запитване на "Дневник" от БСП отговориха, че не са предоставяли коли и техника, а от ГЕРБ казаха, че трябва да проверят, но според депутати партията нямала такава практика.


Премиерът Бойко Борисов ползва държавна охрана по закон и няма право да се откаже от нея.

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов ползва държавна охрана по закон и няма право да се откаже от нея.


По сега действащия закон, променен последно през лятото на 2015 г., държавна охрана трябва да ползват държавният глава, премиерът, председателят на Народното събрание, както и други висши ръководни длъжности в държавата. При нужда НСО пази и семействата им, народни представители и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".


На това основание се охранява Ахмед Доган, се разбира от думите на Мустафа Карадайъ. По закон, охраната се предоставя при "конкретна застрашеност" с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.


В момента службата бди над около 50 души


Сред пазените от НСО, има и такива, които не попадат в т.нар. кръг на охраняемите лица, описани по закон. За тях обаче има конкретно решение на въпросната комисия. За да ползва държавна охрана такъв човек, трябва да има заплаха за сигурността и фактическо основание. Имената и основанията, на които се охраняват те след решение на комисията, са с гриф за класифицирана информация и не могат да бъдат разгласявани, посочват от службата.


Има ли опасност обаче кръгът от лицата, на които по закон се полага охрана, да бъде разширяван изкуствено със секретни решения на комисията? Според бившия шеф генерал-лейтенант Румен Миланов (начело на службата от 2005 до 2007 г.) това няма как да се случи.


"Как ще стане това? Утре влиза Сметната палата и прави одит и може да провери защо се охранява конкретно лице и дали има основание за това. Да се заобикалят основанията е огромен риск и е малко вероятно. Сметната палата винаги прави одит за финансите", коментира Миланов пред "Дневник".


Справка показа, че Сметната палата прави всяка година финансов одит на НСО. Последният по-сериозен одит за съответствие, в който влизат и проверки на обществени поръчки например, е бил извършен през 2012 г. и е бил за предходната 2011 г. На практика, откакто действа новия закон за НСО Сметната палата не е правила одит за съответствие.


Според друг бивш ръководител на НСО – ген. Димитър Владимиров (начело от 1992 – 2004 г.), законът, по който работи службата, е политически и е променен, за да обслужва политически интереси. А чии точно - било видимо от случващото се там.


"По принцип не може един човек като Доган да се охранява 10 години от НСО. Политизираха закона и вкараха абзац за това, че подлежи на охрана, ако е от значение за националната сигурност. По този начин се дава възможност да се охраняват хора, за които няма основание да бъдат пазени. Никъде по света няма случай човек, който не е държавен служител, да бъде охраняван. Просто няма начин", коментира Владимиров пред "Дневник".


"Пеевски не ходи на работа, а го охранява държавна институция и това става с моите, с вашите пари и с тези на данъкоплатците. Това е скъпоструваща услуга и не може политиците да си играят със службата", подчерта Владимиров.


Според него Пеевски по закон не трябва да бъде охраняван от НСО извън пределите на България - по време на пътуванията му в Дубай например. "Доколкото разбирам той ползва охраната, когато замине за Дубай, за охрана на офиса му", каза бившият началник.


Той нарече евентуалното предоставяне на автомобили от която и да е партия на НСО "орташка работа", която не съществува в никоя друга държава.


Румен Миланов от своя страна смята, че най-вероятно Пеевски подлежи на охрана като народен представител. "А за Доган - има в закона един текст, който е витиеват, но е текст", каза Миланов и обясни, че става дума за чл. 22, ал. 1, т. 4 от Закона за НСО, който регламентира след решение на комисията да се охраняват при конкретна застрашеност "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".


Според Миланов, най-вероятно охраната на Ахмед Доган се основава на този текст от закона. "Лично аз мисля, че имаше рискова ситуация за г-н Доган преди 10-12 г. Нямам предвид нападението от Октай Енимехмедов, а друг случай", каза още бившият шеф на НСО.


Според Ноев само премиерът, президентът и председателят на Народното събрание трябва да бъдат пазени от НСО, но не и други политици. Той обяви, че е против "за трима души да имаме 1300 души служба с 40 млн. лв. бюджет". Бившият министър каза още, че "НСО е служба към президентството, но обслужва изпълнителната власт и се използва за политически цели".


Ноев разкритикува президента Румен Радев, че все още не е предприел законодателна инициатива за реформа в службата. "Не може офицери да бъдат шофьори", уточни бившият министър.


Колко струва на държавата охраната на Пеевски и Доган?


От Националната служба за охрана посочват, че не правят предварителна калкулация на разходите и финансов отчет по охранявани лица, а изразходваните бюджетни средства за охрана на отделните лица по Закона за НСО са "резултативна величина на разчетените и използвани сили и средства, за да бъдат разколебани намерения, предотвратени приготовления или пресечени непосредствени опити за посегателства срещу безопасността им".


От отговора на НСО се вижда, че не може да бъде проверено колко е платила държавата за сигурността на Доган и Пеевски. Нито пък на който и да било друг.


Депутатът от ДПС Делян Пеевски рядко посещава парламента, но винаги е с охрана.

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян Пеевски рядко посещава парламента, но винаги е с охрана.


"Внедрената в НСО финансово-счетоводната информационна система не поддържа режим на справки по охранявани лица и това е напълно разбираемо по изложените съображения, включително и доколкото според принципа "необходимост да се знае", ограничен брой длъжностни лица от службата са запознати с броя и поименния състав на екипите за охрана и средствата за охрана във всеки един момент", пише в отговора на НСО до "Дневник".


Службата е с бюджет от 44 милиона лева за 2020 г. Малко над половината от тази сума ще бъдат разпределени за заплати, а останалите - за автомобили, гориво и имоти, които НСО стопанисва. За сравнение например, през 2019 г. бюджетът на службата е бил около 40 млн. лв., през 2018 г. - малко над 37 млн. лв., през 2017 г. - близо близо 37 млн. лв., а за 2016 г. - над 33,6 млн. лв.


Нужни са промени в закона, но да не се правят "на коляно"


От НСО са убедени, че са нужни промени в закона, по който работи структурата, а за тях се чува отдавна, но конкретни предложения все още няма.


"Наближават близо 5 години откакто законът е в сила и се прилага. Ние сме хората, които работят, прилагайки този закон. Поради тази причина, чисто на експертно ниво, имаме мнение за някои изменения и допълнения", посочват от службата.


Според тях в закона има и някои отделни "технически" несъответствия, както и някои единични несъответствия с останалата част от законодателството. Нещо повече - законът определено може да се подобри и това не би било изключение в националната законодателна практика в България.


"На този етап можем да кажем, че имаме мнение по този въпрос. Не сме запознати с предложенията на ДПС или на други политически партии, за каквито предложения се споменава в медиите", казват от НСО.


Според Димитър Владимиров, промени задължително трябва да има, тъй като сегашният закон е "калпав" и е изработен от бивши служители на МВР, които нямат понятие от тънкостите, които трябва да се прилагат в службата за охрана. "Има хора, които говорят, че трябва да се закрие службата, а това няма как да стане", коментира бившият шеф на структурата.


Румен Миланов също е на мнение, че кръгът на охраняемите лица може да бъде стеснен и промени в закона са нужни, но те в никакъв случай не трябва да бъдат правени "на коляно", а след сериозен анализ.

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 769 Разстроено

  Не може ли и ТЯХ, подобно на НАС, да ги пазят полицията и войската? Защо е необходима НСО? Не е ли това признание че полицията и войската ни не стават?

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Това е новото османско владичество. Доган бей разпределя порциите в държавата и строява всички политикани на килимчето в Сараите. Требе си ново освобождение.

 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Да ти имам “националното богатство”

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Къф късмет, че имаме смел президент, човек от народа като Радев, ей сега ще каже защо пазим двама мафиоти.

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  НСО отдавна дублира Дринк енд драйв и е напълно излишно.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДЪРЖАВА НА ЧЕКИСТИ.ОТВРАТ!!!!

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  Умнокресливците проявяват неотслабващ, бурен интерес към нещо, което отдавна е изпаднало от дневния ред на българина-битието на Доган и Пеевски. Единият вегетиращ в прословутите сараи, а другият- с подпечатан от масови протести сертификат за негодност да заема държавни служби.
  Разбирам, че умноперковците търсят нещо, което е на нивото им, за да не загубят при евентуално сравнение, но ми се струва, че с това прекалено внимание те постигат обратния резултат- създава се впечатление, че такова безсмислено тиражиране на горните две имена в тяхната медия, с безкрайно предъвкване на едни и същи мантри показва само безсилна злоба, която яко намирисва на завист и страх.
  Завист за това, например, че Доган в активния си период показа политически качества, за които техните "лидери" дори и не намекват. Или че Пеевски така си е нагласил нещата със закона, че няма основания да се бои от него, поне засега.
  Което при някои други съвсем не е така. Оттук и страхът!

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Весело

  Личността на българския Пеевски, много подобна на руски Чубайс)
  Той също е виновен за всичко в Русия)))

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 305 Весело

  Големия проблем е, че си имат държава! След като си имат държава, съвсем естествено е тя да си ги охранява...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Умнокресливците проявяват неотслабващ, бурен интерес към нещо, което отдавна е изпаднало от дневния ред на българина-битието на Доган и Пеевски. Единият вегетиращ в прословутите сараи, а другият- с подпечатан от масови протести сертификат за негодност да заема държавни служби.Разбирам, че умноперковците търсят нещо, което е на нивото им, за да не загубят при евентуално сравнение, но ми се струва, че с това прекалено внимание те постигат обратния резултат- създава се впечатление, че такова безсмислено тиражиране на горните две имена в тяхната медия, с безкрайно предъвкване на едни и същи мантри показва само безсилна злоба, която яко намирисва на завист и страх.Завист за това, например, че Доган в активния си период показа политически качества, за които техните "лидери" дори и не намекват. Или че Пеевски така си е нагласил нещата със закона, че няма основания да се бои от него, поне засега. Което при някои други съвсем не е така. Оттук и страхът!
  —цитат от коментар 8 на Дон Кихот


  ДРЪНДАРСКИЯТ СЕЛЯНИН НИКОГА НЕ Е МОЖЕЛ Е НЕ Е БИЛ ЛИДЕР.
  ЖАЛКА МАРИОНЕТКА,ВОДЕНА ЗА НОСЯ ОТ "ВОДЕЩИ"ОФИЦЕРИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛИДЕР.
  ТАЯ ОТРЕПКА НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ РАЗХОДВА ЗА НЕЯ ОБЩЕСТВЕН РУСУРС.

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Нищо не зависи от него.
  "...с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС."
  Ей тук е разковничето - който е нзаначил тези хора, той раздава порциите. Шефът на НСО, и да не е съгласен, няма какво да направи.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално
 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Тези от НСО не ги ли е срам - от себе си и от децата си, да пазят и возят дръндарския мангал и свинята му ? В ръцете им са.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони КОСТОВ":

  Вършат си работата... и тебе да охраняват няма да ги е срам...

 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дон Кихот":

  “Завист за това, например, че Доган в активния си период показа политически качества, за които техните "лидери" дори и не намекват. Или че Пеевски така си е нагласил нещата със закона, че няма основания да се бои от него, поне засега.
  Което при някои други съвсем не е така. Оттук и страхът!”
  ——
  А бе, Кихоте, да си чувал, че смисълът на написаното е да съдържа и комуникира смисъл ... или поне мисъл некъквъ?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Според мен ги пазят за да ги подслушват.Иначе няма друга разумна причина да се пазят един хидроинженер-вярно много краднал и едно прасенце-краднало още повече.Вярно хидроинженерите станаха кът ,ама може и да увеличат приема във някой ВУЗ.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Ами да ги тикнат в затвора тогава.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  До коментар [#9] от "putinxujlo":

  Не, Пеевски е по-скоро Алишер Усманов.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 20. 20 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами да ги тикнат в затвора тогава.
  —цитат от коментар 18 на Пипера е много лют


  ТАМ ОХРАНАТА Е НАЙ-СИГУРНА.И ЩЕ Е ПО-ЛЕКО ЗА БЮДЖЕТА.

 21. 21 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  И защо се правим на ощипани?
  В Мутроландия, порядките могат да бъдат само мутренски!

 22. 22 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  НСО трябва да контролира бюджета си, т.е. ж когата службата охранява застрашени хора е нормално да им налага периметър на движение.

  Ако Доган е пътувал зад граница, това си е основание да падне охраната.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 23. 23 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Не толко0ва важно кого пази НСО, а защо изобщо съществува като отделен тумор в държавата. НСО е наследник на бившата служба на БКП- УБО(Убива Без да Отговаря) и изобщо е странно, че в една уж демократична държава се запазиха подобни структури, наподобяващи преторианската гвардия на римските императори и пазещи народните избраници от любовта на народа. Още по-странно е, че този тумор не се отчита на тия, които му плащат масрафа.

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#23] от "Oggie Petkov":

  Значи в САЩ може да има такава служба, а тук -не? Даже там пазят бившите си президенти и техните семейства докато са живи...

  Защо сте радетел на различни стандарти?

 25. 25 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гласувалите за Мая Пеевска на балотажа в София, да не ми се правят на моралисти...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Било притеснително частни и държавни гардове да работят заедно! Ми то цялото това нещо само едни гардове не могат да го опазят

 27. 27 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Естествено, че Дръндарския и шопара Пеевски са национално богатство и радост също като пионките им Цацаров и Гешев...

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Тази служба трябва да бъде премахната - никакви охрани, автмобили и скъпо платени от нас прислужници, на хора извън първите трима съгласно конститицията.

 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Никакви промени не са нужни в закона за НСО освен една единствена, с която тази абсолютно безмислена служба се закрива. Президент, премиер и председател на парламента да ги пазят ченгетата, а всеки друг, който се чувства застрашен да си наеме охрана. ДПС не изглежда, като да е бедна партия, все ще намери пари да си плати охраната на соколите и прасетата.

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Да ти имам “националното богатство”
  —цитат от коментар 3 на Chubachubs

  Аз си мислех, че само Цацаров ни е национално богатство, а то се оказа, че и Доган, и Пеевски са също. Колко ли още има в групата, за които трябва цялата държава да работи и да се грижи за техния рахат. Май вече спокойно можем да наречем КОЙ "Националното богатство".

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  "При нужда НСО пази и семействата им, народни представители и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката"."

  С тази формилировка -...подронило, отслабило или създало знаìтелни затруднения на властта... - всеки може да бъде пазен от НСО по хрумване на властта безконтролно ! За това обаче плащаме всички ние, цялото общество !
  За тези 30 години нищо не се промени в комунистическия вилает на Кремъл, нищо ! Само " спасителите" срещу статуквото се появяват преди избори с люти закани, докато влязат в парламента.....

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Нормално. Във всяка държава има служба, която охранява ръководителите ѝ. А, Доган и Пеевски ръководят държавата. Боко и компания са само послушни изпълнители. Настроение - саркастично.

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "Как ще стане това? Утре влиза сметната палата и прави одит..."

  А сопола и прасето, правят дармадан главния прокурор и той влиза в сметната палата, както банкянската кухата, на заседание на всс... Едновременно с това, кпконпи се задейства и изисква касови бележки и фактури за последните 15-20 години от председателя на сметната палата и всичко приключва, преди да е започнало...
  Баси и шматките...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "От представената ни информация обаче разбираме, че колите на НСО само за 2019г. са изминали над 2 500 000 километра! ТОВА Е НАД 60 ПЪТИ обиколката на Земята по екватора! Километраж немислим и за много международни транспортни фирми! В отговора е посочено, че по закон НСО охранява около 35 лица заемащи висши държавни постове плюс чужди дипломати и мисии при техни посещения. ДВА МИЛИОНА И 500 000 изминати километра обаче означава, че служителите на НСО и самата служба са превърнати в таксиметрова компания и сигурно возят и жените, децата и кучетата на охраняваните лица, на Пеевски, Цацаров, Гешев, или Борисов, за да изминат тези километри за една година. Задачите от охранителни отдавна се преминали в обслужващи – изключително скъпоплатени прислужници на нашите политици-олигарси. Легендите, че служители на НСО пазаруват на охраняваните от тях лица и водят децата им на училище може да е окажат верни и проблема е, че ние плащаме за всичко това!"

 36. 36 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 952 Любопитно

  Излиза,че в държавата има класифицирана информация,недостъпна за Президента.Той казва,че Доган и №10 не трябва да ползват охрана от НСО,а някаква комисия казва че трябва и основанията са държавна тайна.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 37. 37 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Весело

  "Ноев разкритикува президента Румен Радев, че все още не е предприел законодателна инициатива за реформа в службата. "Не може офицери да бъдат шофьори", уточни бившият министър."

  Не можем да му се сърдим....
  Нали Деси ще го наплеска!!!

 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 952 Любопитно

  И е много сложно счетоводство,да се раздели бюджет от 40 милиона на 50 охранявани лица и да се получи числото 800 000 лв./годишно за охраната на всеки от т.н. елит.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Значи в САЩ може да има такава служба, а тук -не? Даже там пазят бившите си президенти и техните семейства докато са живи...Защо сте радетел на различни стандарти?
  —цитат от коментар 24 на Велков

  Защото всички стандарти са различни, всички. И то не без активното или пасивно участие на тези, които трябва да пази НСО.

 40. 40 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 976 Гневно

  Президентът Румен Радев е длъжен да предприеме законодателна инициатива за реформа в службата. И наистина да се направи така, че странични хора да не се възползват от една скъпоструваща държавна охрана. Те не ходят на работа, а държавата си затваря очите и ги охранява. Та те се подиграват и с нас, и с държавните институции, и с държавните мъже!

 41. 41 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#36] от "Майндърбайндър":

  Точно пък пРезидента е по- добре да си мълчи за НСО, защото неговата жена мутрее из София с коли на НСО и неговите съветници ги разхождат, като ВИП персони.

 42. 42 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Базе да решава въпроса.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Весело

  Любопитството е вредно в страната на ширещата се демокрация.....Много вредно !

 44. 44 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#15] от "Велков":

  И еничарите така са казвали.

 45. 45 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 576 Неутрално

  БОЕЦ: Kолите на НСО само за 2019г. са изминали над 2 500 000 километра! ТОВА Е НАД 60 ПЪТИ обиколката на Земята по екватора!
  Друг момент също е важен! За последните 10 години са станали 254 катастрофи с коли на НСО, а само за 2019г. те са 26, като 8 от тях са по вина на служителите на НСО! ЗА КОЛКО ОТ ТЕЗИ КАТАСТРОФИ СТЕ ЧУЛИ?
  Има и още няколко детайла в отговора, които трябва да бъдат посочени. Разбираме, че НСО охранява и Марешки, и Валери Симеонов например – ясно е посочено в отговора „петима зам. Председатели на Парламента”! Тези двамата, единият от които е със свален имунитет и повдигнати обвинения, не бяха ли мултимилионери, които се хвалят при всяка поява в медиите, че са много богати и сами са постигнали богатството си? Защо тогава трябва ние да им плащаме охраната и транспорта? От какво ги пазят и кой ги заплашва? Същите въпроси можем да зададем и за Доган и Пеевски? Хем бил много успял корпулентният млад мъж, хем ние му плащаме охраната, колата и шофьора!
  Най-важното от получената информация обаче е друго! Имаме доказателство, че Борисов е излъгал от трибуната на Парламента! Че Борисов е патологичен лъжец е ясно отдавна, но да се докажат лъжите му с официални документи от компетентни служби е нещо друго! На 21.02.2013г. лицето Бойко Методиев Борисов заяви от трибуната на народното събрание, че разузнаването и службите имат данни, че Доган е поръчал убийството му!
  От отговора на НСО разбираме, че през последните поне десетина години НЯМА НИТО ЕДНА РЕАЛНА СИТУАЦИЯ, ПРИ КОЯТО НЯКОЕ ОТ ОХРАНЯВАНИТЕ ЛИЦА ДА Е БИЛО ПОД ЗАПЛАХА! Ако Доган е бил поръчал убийството на Борисов, службата , която би трябвало да знае това е именно НСО! В същото време точно Борисов е човека по чието управление Доган получва охрана от НСО, като почетен председател на ДПС и национално богатство…

  БОРИСОВ Е ИЗЛЪГАЛ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛО ОТ ТРИБУНАТА НА ПАРЛАМЕНТА!

  https://segabg.com/hot/category-bulgaria/kolite-na-nso-obikolili-61-puti-zemyata-prez-2019-g?fbclid=IwAR2oGM1NShvlWJsW1rcZdyl2qbGTqm9LLy5EaUO_AfRwteEf9LJIHGZW4go

 46. 46 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ако в България е налице паралелна власт, логично би било публичната (офциалната) да е в нейна подчиненост.

 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#39] от "Fiji":

  Ами промени стандартите. Ако можеш...другото са празни приказки. Как не ви омръзна се чудя...

 49. 49 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 952 Любопитно

  При бюджет от 40М годишно,при година от 366 дни се падат 4553лв./час.От 7,04ч.тази сутрин,когато е публикувана статията, до момента,УБО е похарчило 11384лв.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 50. 50 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Женя Атанасов се изокал в другите вестници в стил "само сушата ще събори Базе" а тъка го нема. Що така?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ма, ние ги търпим бе! Да сме излезли да протестираме? Не! До тогава ще ни правят на маймуни

 53. 53 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Всичко е точно. Студеният резерв е част от критичната енергийна инфраструктура на републиката.

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#38] от "Майндърбайндър":

  Тия 40 милиона са официалният бюджет. Освен това имат и секретен бюджет, който не се обявява никъде и не се знае колко е. Предполагам ще е поне още толкова. Всичко е под знаменател държавна тайна!

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  На шега "51"- ви , знаеш ли кое животно е свещено в Индия и го пускат свободно да си ходи сред хората по улиците......и е щастливо от това ?!

 56. 56 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 982 Весело

  Е как няма да ги пазят? Това е просто задължително! Дръндарският не бил държавен служител... той е държавен служител, само дето службата принадлежи на една друга държава, а корпулентният е неговото куфарче за пренасяне на крадени от българския народ пари до съответната служба. Вие няма ли да си пазите толкова добър служител барабар със скъпоценното куфарче?

  И само за сведение, в същата тази държава за подобна служба просто разстрелват без да задават излишни въпроси. И полоний и новичок използват.

  73! Go Go
 57. 57 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  До коментар [#48] от "Велков":


  Ами промени стандартите.
  —цитат от коментар 48 на Велков


  Абе, Перков от Перчево...
  По какви стандарти, някой, на който ДОРИ С МОИ ПАРИ му се прикача охрана, която при неопределени обстоятелства, може да гръмне точно тебе, защото ОХРАНАТА Е РЕШИЛА, ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАШ ЗАПЛАХА, ЗА ЧУВАЛА, КОЙТО ПАЗЯТ?

 58. 58 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Цялата тази тема е една долнопробна гротеска. И всичко това се прикрива под разни грифове за секретност. Позор за цялата държава! Да си наемат частна охрана и толкоз! Турци в България да Господ!

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Догани Пеевски са главните руски резиденти и защитници на руските икономически интереси у нас. Затова НСО ги охранява. Иначе пълно мълчание за нелогичното държание на държавната институция НСО от президенството, МС, НС.

 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#57] от "Vova Josei-ki":

  По същите стандарти, по които ако реши ще те гръмне охраната на Тръмп, Ердоган, Путин и т.н....
  Въпрос на обща култура е да го знаеш...

 61. 61 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#60] от "Велков":

  Е, тук се оака!
  С какво Доган е по-по-най от тебе?
  (Прасчо, поне се води депутатин🤔!)

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  ........"национално богатствооо" са ни теее ... се оказа.... че и с гриф "строго секретно"......

 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Аз викам, кът кралицата...
  една доживотна рента да им гласува парламента.....100-150 милиона тъй.....

 64. 64 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Неутрално

  двата са най-големите мафьоти.Държавата ще ги пази.Те съсъпиха тая държава

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vova Josei-ki":

  С нищо. Но е в режим на охрана. Оторизиран орган е решил да е така. И охраната има задължения...
  Нещо трудно осмисляш спецификата на нещата...

 66. 66 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Другарят Радев е против тази служба но генерал Деси си я ползва като такси и като дринк енд драйв.Не мисли и за паркиране-те спират навсякъде и никой не ги пипа.

 67. 67 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1116 Гневно

  Ако изложеното в статията е вярно, това е безпрецедентна практика и трябва незабавно да се прекрати. На тези лица всъщност не се полага охрана от НСО. Ако искат да бъдат охранявани, могат да си наемат частна охрана и да и плащат заплати, а не това да прави държавата.

 68. 68 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Имат си "държава", имат си рая.
  Ще правят каквото си поискат и никой не може да им попречи. И ТЕЦ ове ще им подаряват, и АЕЦ и всичко каквото поискат. Нали знаете: или Пеевски, или правителството пада.

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Време е ДС да си изтегли Доган/Пеевски в незаслужен отдих.
  Времето им мина.

 70. 70 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ако бяхме единни и масово непримирими, нищо от това нямаше да се случва в тая държава...
  Но уви, народа гледа само собствената си маса и спокойствие.
  Така не става.
  Утре си ти, следващия, с тоя начин на мислене.
  И тогава няма кой да те защити.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 71. 71 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 493 Неутрално

  НСО - това са мутрите от 90те преквалифицирани като 'охранители'. Съответно и се упварляват по мутренска методика.

 72. 72 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Тези от НСО не ги ли е срам - от себе си и от децата си, да пазят и возят дръндарския мангал и свинята му ? В ръцете им са.
  —цитат от коментар 14 на Тони КОСТОВ


  И да изпитват и да не изпитват срам, заплатките им вървят!
  А това кой да се охранява и кой не, казва властта! От 10 години властта в България е в мутрите-комунисти от герб!
  Върхушката на герб носи пряка отговорност за това безобразие!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 73. 73 Профил на nzs52629721
  nzs52629721
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Странни са ми тези обвинения - службата реално изпълнява закона. Търсете проблема в този, които инициира промените, а не в този, който го прилага....
  Това е служба с много кадърни и свестни хора и генерализирането е глупаво.
  Да не говорим, че хората прехвърлят върху тях неприязънта си към тези, които службата пази...

 74. 74 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  В кочината е така.... Ама това е само върха на айсберга на свинствата, които се вършат на тази територия. Защото държава отдавна не сме.

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#71] от "gorodetski":

  Това са глупости. И знаеш, че е така...

 76. 76 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  НСО - това са мутрите от 90те преквалифицирани като 'охранители'. Съответно и се упварляват по мутренска методика.
  —цитат от коментар 71 на gorodetski


  Вярно е! След след свалянето на герб, при десет годишно безвремие, държавата ще трябва да се ремонтира из основи!
  Не е само НСО...
  Всичко в държавното управление е забатачено от мутрите!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  В кочината е така.... Ама това е само върха на айсберга на свинствата, които се вършат на тази територия. Защото държава отдавна не сме.
  —цитат от коментар 74 на jeq19606355


  Всяка кочина в крайна сметка се срутва, а парасетата стават на мезета.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 78. 78 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Време е ДС да си изтегли Доган/Пеевски в незаслужен отдих.Времето им мина.
  —цитат от коментар 69 на Да вярваме на истината


  По скоро време е да изтеглим върхушката на герб от управлението, защото тези безобразия се извършват с мълчаливото съгласие на мутрата от Банкя!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 79. 79 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  ,,Охраната на Доган и Пеевски от НСО са във фокуса на общественото внимание, тъй като почетният председател на ДПС не заема никаква държавна длъжност, за която се полага държавна охрана. Депутатът Пеевски не само че почти не посещава работното си място като народен представител, но наред с държавната ползва и частна охрана. От тази гледна точка звучи притеснително частни и държавни охранители да работят заедно на терен и частните гардове да имат пряко наблюдение върху методите на действие и мерките за сигурност на държавната служба."

  Тея двамата ,,почетни" ,като искат охрана-да си плащат на частната охрана да си ги пази , ако щат денонощно и да не ни занимават с излишни претенции и разходи!
  Не ги щем! Нито искаме да плащаме за да ги пазят! Това не го ли разбраха двамата ,,почетни"?

 80. 80 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#8] от "Дон Кихот":

  Щом умноперковците са пуснали минусохвъргачката, значи съм попаднал в десетката. Благодаря за признанието и че насочвате читателите към правилните постове!

 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#78] от "Рим":

  Че изтеглете ги. Кой ви пречи. След година и три месеца има избори.

 82. 82 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#70] от "Андонов":


  +++

 83. 83 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#81] от "Да вярваме на истината":

  Наистина някои личности които нямат мозък трябва да си ходят!

 84. 84 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Аз викам, кът кралицата... една доживотна рента да им гласува парламента.....100-150 милиона тъй.....
  —цитат от коментар 63 на MPetr


  Както раздават парите ни през прозореца на "жипката", така без много да му мислят, биха гласували и такава рента!
  Стига да допринесе за бетониране на властта.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  " Тази служба е безконтролна"
  Много станаха безконтролните в България. Това не е държава, а мафиотски бардак.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  " Тази служба е безконтролна"
  Много станаха безконтролните в България. Това не е държава, а мафиотски бардак.

 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#51] от "Matrix":

  "Ей кретен, не те ли е срам бе, говедо нещастно ?!?"

  Пишеш тавтология, щото нещастните говеда нямат срам. И с гордост плюят по България...
  Обикновено са новониковци, поредната издънка от някой попресъхнал на мантри ник.

 88. 88 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  "Ох, разкошно словесно фелацио, диър. Други услуги с уста извършваш ли?"

  Що бе, да нямаш свежи наклонности, че жадуваш за уста. Щото устата няма нищо общо с това, което ЧЕТЕШ от мен.
  Или ти всичко правиш с устата? Горката клавиатура!

 89. 89 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#35] от "SaveBG":

  доста жалка картинка.
  явно късния соц е навсякъде.
  ми то всичко е национална сигурност.
  минцифайките умрат да се отъркат
  у някое дебело синче на номенклатурна майка
  със връзки в близкия изток по линия на кинтекс,
  и тама разните импекси, които строяха газо и електростанции
  в ирка и сирия по соца.

 90. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Не може ли и ТЯХ, подобно на НАС, да ги пазят полицията и войската? Защо е необходима НСО? Не е ли това признание че полицията и войската ни не стават?
  —цитат от коментар 1 на john_3volta


  Засекретирането на това желание да бъдат пазени не по нормалния, а по някакъв по-специален начин само доказва, че това е с произход защита интересите на Русия.
  Определено считам, че интересите на България в родината ни стоят над руските интереси, а от там и заключението, че горните двама не само не бива да бъдат пазени специално, изобщо не трябва да бъдат пазени.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#76:"Рим"][/quote]

  не е даже забатачено.
  не е пипано. цялата соц конструкция
  в държавната администрация си седи.
  всичко е разкапано.
  пари се леят по прищевки на разни
  депутати и ко.
  феодална конструкция.

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vova Josei-ki":С нищо. Но е в режим на охрана. Оторизиран орган е решил да е така. И охраната има задължения...Нещо трудно осмисляш спецификата на нещата...
  —цитат от коментар 65 на Велков


  Нещо трудно обясняваш умчо!
  Това "оторизиран орган е решил така" говори по-скоро за престъпно замъгляване на необходимостта Доган и Пеевски да са сред пазените.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  На околовръстният път при отклонението към Банкя имаше милиционерска будка, откъдето минаваше трасето на бай Тошо до резиденцията в Банкя. По едно време имаше дупка на стъклото ѝ, защото милиционера се опитал да измери скоростта на кортежа и охранителите го гръмнали. Имаше основание за тълкованието УБО - убива без да отговаря. Дали има промяна, кой да ти каже.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 94. 94 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  ето кого пазим.
  перача на руски, сирийски и други пари.
  пеевски перача.
  https://www.pariteni.bg/novini/ikonomika/stranata-ni-s-reputaciiata-na-raj-za-izpirane-na-pari-233733

 95. 95 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Напомням, че нормалните политици в Европа ходят с метро на работа. Не черни С класи, не пистолети. Спрете с това мутреене

 96. 96 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#52] от "arcanum":

  "Ма, ние ги търпим бе! Да сме излезли да протестираме? Не! ..."

  Да сте излезли! Аз ли съм виновен, че справедливият ти гняв се излива само върху клавиатурата, че ме заливаш с тези вопли?

  "До тогава ще ни правят на маймуни"

  Нищо не мога да направя по въпроса-не мога да ускоря еволюцията. Докъдето сте стигнали- това е! Но сте забавни! Особено като се пържите в собствения сос и надувате балоните с омраза.

 97. 97 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#92] от "Храбър":

  Не, ти трудно възприемаш, а това не е мой проблем. Пише си в статията - комисия решава - не някой еднолично... А замъгляването явно е в нечие съзнание...

 98. 98 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#95] от "arcanum":

  "Напомням, че нормалните политици в Европа ходят с метро на работа. Не черни С класи, не пистолети. "

  Чакай бе, вие всеки ден ослюнявате въртълъка с призиви за всеобща революция и за бесене на виновните за жалкия ви хал!

  Май искаш да си облекчиш работата! Или вече се отказахте от революцията?
  Викаш, няма достатъчно глупаци- вече всички се водят дебили!

 99. 99 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1430 Весело

  Нормално развитие на нещата и ниво на прозрачност за псевдо демокрацията ни.
  И както Мустафата напоително обясни на полуразвален български напълно заслужено, защото д-р Ахмед Доган е българският Мартин Лутер Кинг и на него дължим мира и благоденствието днес.

  Е, докторът хидролог явно не е толкова идеален и праведен, и затова ни споходи и суша и липса на сняг, но това да са му кусурите.... добре, че го има.

 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#99] от "мики маус":

  За теб и такива като теб сигурно е добре че го има!
  За мен той е проклятието на България.
  Доган не е нито българин, нито турчин.
  Той е руска подлога.
  Най-голямата подлога!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK