С липса на експертиза във водния сектор обясни кризата в Перник Евдокия Манева

С липса на експертиза във водния сектор обясни кризата в Перник Евдокия Манева

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на екологията в кабинета на Иван Костов Евдокия Манева смята, че до водната криза в Перник и потенциално в други региони се е стигнало заради това, че няма достатъчно експерти на постовете в различните ведомства, а там са налице политически назначения на некомпетентни по водните въпроси хора.


Тя разказва, че по нейно време не е имало как да подпише график, заради който после да бъде обвинена, защото за заместник по темата е имала експерт, който е играел ролата на бариера. "Такова нещо не можеше да ми се случи, той бе бариерата, която нямаше да позволи", каза тя в ефира на БНТ. Определи експертизата в момента "абсолютно под всякаква критика" и че на практика няма такава. "Повечето са политически назначения, некомпетентни хора, не можещи да вземат решения". Затова тя смята, че цялата отговорност е стоварена върху министъра, който е принесен в жертвоприношение.


Нено Димов бе заместник-министър на околната среда, когато Манева беше министър.
Манева разказа и че още при първия кабинет Борисов, в който тя била експерт при министъра на околната среда Нона Караджова, се видяло, че трябва да се вземат мерки, за да се предотвратят ситуации като днешната за Перник. Заради установеното тогава лошо управление на водите е написана стратегия с мерки, която обаче била приета през 2012 г. в осакатен вид от правителството и парламента заради несъгласие с текстове от страна на премиера Борисов, министъра на финансите и на регионалното развитие. И сега виждам, че отново се връщат към тези идеи, нещо, което още преди 7 г. трябваше да се направи, обяви Манева.


Тя напомни, че по закон отговорен за ВиК сектора е министърът на регионалното развитие, както и областните управители, а също и контролните органи в лицето на структури като Басейнова дирекция. Всички мълчат и изведнъж е виновен Нено Димов, защото подписвал графика, обобщи Манева. Според нея експертите в контролните органи пък мълчат от страх пред местните величия, от които зависят.


По адрес на "Стомана Перник" бившият министър обясни, че предприятието трябва да има алтернатива за ползване на вода и яко няма, то е защото явно е трябвало да вложи средства в това, а не е искало.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK