ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Ботевград - между полупразния язовир и безотговорността на институциите

Язовир "Бебреш"

© Юлия Лазарова

Язовир "Бебреш"Пред градските чешми в Ботевград има постоянен поток от хора, дошли да си налеят планинска вода. Някои са с по две-три шишета, други са напълнили багажниците на колите си с туби. Обяд е, а казват, че привечер пред чешмите се извиват опашки. И това е обичайна гледка от години, не само откакто темата за изпразващия се язовир "Бебреш" и риска от воден режим влезе в медиите.


Никой в Ботевград не пие вода от чешмата в дома си. Хората се притесняват за качеството ѝ, макар че според местната екоинспекция тя е годна. "Тя не е чиста, мирише", обобщава възрастна жена. Всички, които идват на градските чешми, разказват, че водата в домовете им просто не е вкусна, понякога има утайка, а редовно по високите етажи на блоковете налягането е слабо. С нея само се къпят и мият, рядко готвят.


Темата за опразващия се яз. "Бебреш" стана актуална на фона на кризата в Перник, където има тежък воден режим (всичко по темата - тук). И в този случай има опасения, че жителите на Ботевград и околните села ще останат без вода. И в този случай прозират нерешавани с години проблеми с водопреносната мрежа, липса на контрол и се повдигат въпроси за отговорността различните институции.


Какви са версиите
На градските чешми неизбежно се водят и разговори защо за проблема с водата се вдига шум. Версиите варират от личен конфликт между кмета Иван Гавалюгов и шефа на Контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев, чийто баща е собственик на местния ВЕЦ, до политическите опоненти на кмета, които целят неговото сваляне. Никой не желае да бъде сниман, предпочитат да говорят неофициално.


"Имаше една проверка за конфликт на интереси. В града много започна да се говори за нея и кметът нарочно излезе и каза това за водата в "Бебреш", казва майка от едно от близките села, дошла да напълни туби от Стубленската чешма с планинска вода.


Намекът е за проверката на антикорупционната комисия срещу Иван Гавалюгов, завършила със заключение за конфликт на интереси. Причината е, че ден след встъпването си в длъжност през 2015 г. е издал заповед за прекратяване на производства за премахване на кабели, изградени от доскорошната му фирма, дяловете си в която е прехвърлил на жената, с която към момента живеел на семейни начала. Самият кмет обяснява, че заповедта е издадена въз основа на прокурорско разпореждане, а той не е смятал, че е в конфликт на интереси, иначе би прехвърлил задължението за издаването ѝ на свой заместник. Въз основа на това заключение на антикорупционната комисия обаче има искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Гавалюгов, което на 27 декември е отхвърлено от Общинската избирателна комисия.


Шишетата под чучурите на градските чешми са обичайна гледка целогодишно.

© Юлия Лазарова

Шишетата под чучурите на градските чешми са обичайна гледка целогодишно.


"Кметът не е лош. Млад човек е, честен е", защитава го възрастна жена, която не иска и да мисли по въпроса кой с кого и за какво спори. Убедена е обаче, че това са политически игри. "Това всичко е на БСП работа", смята мъж, който отказва да говори повече. Добавя само, че от години "подобрение няма, няма и да има скоро". Други пък обвиняват хотелския и голф комплекс в близкия гр. Правец, собственост на Валентин Златев, независимо че няма данни към него да отива вода от яз. "Бебреш".


"Язовирът в Правец се захранва само от една рекичка, която през зимата пресъхва, а пък все е пълен", казва местен бизнесмен, пожелал анонимност. Наскоро "Напоителни системи" обяви, че е запечатало единствения и веднъж вече запечатан тръбопровод, който отива от ботевградския язовир в посока Правец. Редакцията още не е получила отговор от институциите откъде черпи вода за напояване комплексът. От компанията собственик на комплекса "Тера Тур Сервиз" казаха пред "Дневник", че използват за напояване яз. "Правец", като имат разрешително от 2014 г. Тогава язовирът преминава към Община Правец, а преди това разрешителното е било от "Басейнова дирекция", казва изпълнителният директор Лъчезар Тодоров. Добавя, че комплексът не получава вода от яз. "Бебреш", а в отговор на въпрос уточнява, че нивото в яз. "Правец" се поддържа от естествения водосток от околните планини.


Има ли опасност от режим на водата


Дни преди Коледа кметът на Ботевград Иван Гавалюгов съобщи, че градът е изправен пред водна криза заради намалелите води в яз. "Бебреш" и посочи две причини - амортизираната водопреносна мрежа и работата на малкия ВЕЦ "Бебреш", който използвал вода извън обхвата на разрешителното му. Последва проверка на Специализираната прокуратура и задочна размяна на реплики между кмета и Валентин Златев, който наруши дългогодишното си медийно мълчание и даде интервю пред Би Ти Ви. В него заговори за престъпна група, която краде плащаните от жителите на Ботевград средства за ВиК услуги и упрекна Гавалюгов, че се опитва да отклони вниманието от проверката му за конфликт на интереси.


В яз. "Бебреш" има около 1.3 млн. куб. м полезен обем (информация към 10 януари), което означава, че ако се запази сегашното съотношение между притока и оттока, има вода за около 60 дена, казва пред "Дневник" Иван Гавалюгов.


Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград.

© Юлия Лазарова

Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград.


"В момента няма производство, което да е застрашено от прекратяване на търговската си дейност", уверява кметът. В града са концентрирани големи фирми от областта на електрониката - "Сенсата технолоджис", "ИМИ България", Граммер, APS, като дейността им не е свързана с голямо потребление на вода. Производствата, които черпят малко по-сериозни количества вода, по думите на кмета са една оранжерия и бутилиращата компания "Горна Баня". В града има и база на Биовет за производство на ензими и ензимни комплекси за хранителни и индустриални цели. Гавалюгов посочва, че за питейни нужди вече се използват и други източници, основно планинските реки.


Вероятността за режим на водата изглежда не притеснява жителите на Ботевград, които си спомнят, че ситуацията е била по-тежка през 2016 г. Тогава язовирът достига т.нар. "мъртъв обем", под който водата не може да се използва за питейни нужди, а близки села са на режим.


За отговорността на МВЕЦ "Бебреш"


За намалелия обем на язовира кметът посочва като един от основните отговорници ВЕЦ "Бебреш". Справка на "Напоителни системи" обаче показва, че за последната година и половина вецът е работил два пъти за по 7 дни - през май и юни 2019 г., като е използвал около 800 хил. куб. м вода. "Това е количество, което би ни дало допълнително спокойствие", изтъква кметът и добавя, че в тези периоди вецът е работил при нива на язовира, по-ниски от тези, при които "Басейнова дирекция" му е позволила. От "Агроинженеринг-90" - фирмата собственик на МВЕЦ "Бебреш" обясняват, че в тези два месеца са работили само за профилактика, задължителна за техическата поддръжка на съоръженията. Обясняват това с ниското ниво на язовира през цялата година, а на въпрос за загубите им казват, че при работата си в предходните години са реализирали печалби. Справка в Агенцията за устойчиво енергийно развитие показва, че периодите на работа през 2019 г. централата е произвела общо малко над 200 MWh електроенергия.


Малкият ВЕЦ "Бебреш" използва вода от язовира, която достига до него по тръба, а след това се излива в река Бебреш.

© Юлия Лазарова

Малкият ВЕЦ "Бебреш" използва вода от язовира, която достига до него по тръба, а след това се излива в река Бебреш.


И в двата периода на профилактика МВЕЦ "Бебреш" е бил в нарушение на разрешителното му от "Басейнова дирекция", според което (от 2017 г.) има право да работи при водни нива до 7.62 метра под кота преливник. От "Агроинженеринг-90" посочват обаче споразумение, което са подписали със собственика на язовира "Напоителни системи" и с местното ВиК "Бебреш", въз основа на което твърдят, че им е дадено право да работят и при количества на водата от 12 метра под кота преливник.


"Никой не може да черпи водни ресурси от язовира в разрез или извън обхвата на разрешителното за водовземане, което се издава само и единствено от Басейнова дирекция. Никакви други споразумения с търговски дружества, не може да нарушат това разрешително", коментира кметът Иван Гавалюгов.


"Дневник" разполага със справки от "Напоителни системи", от които личи, че и в други периоди от 2014 г. насам МВЕЦ "Бебреш" е работил при по-ниски нива на язовира, извън разрешителното за водовземане. "Не. Не сме нарушавали. Не знам за кои периоди е, но не сме работили така", казва Веселина Филипова, управител на "Агроинженеринг - 90". Тя уверява, че ежедневно представители на "Напоителни системи" са засичали показанията на измервателните уреди на територията на веца, а всеки месец има писмена кореспонденция с тях, от която се вижда, че държавното дружество е указвало и какъв да е режимът на работа на електроцентралата, съобразно обема на язовира.


Тя заяви, че от компанията не държат централата да работи на всяка цена при ниски нива на язовира. Не точно така изглеждат обаче нещата, ако се съди от искова молба от 2017 г. от "Агроинженеринг-90" срещу местното ВиК дружество. Тогава собственикът на веца претендира за пропуснати ползи в размер на 430 хил. лева заради невъзможността да работи в пълен обем от юни 2014 до декември 2016 г. и настоява за обезщетение от 100 хил. лева. Искът е отхвърлен от Софийския окръжен съд. "Това беше по-скоро, за да алармираме за проблемите, които съществуват, за това, че ВиК нямат договор с "Напоителни системи" и затова, че когато има такива кризисни периоди, явно заради голям преразход на водата, винаги са търсили вината у нас, а тя не е", коментира Веселина Филипова.


За отговорността на местното ВиК дружество


Загубите по мрежата на местното ВиК Бебреш, което от април 2019 г. става част от държавното ВиК София област, са от порядъка на 75%, казва кметът Иван Гавалюгов. По думите му загубите по мрежата на "Напоителни системи", която в момента се използва и за питейни нужди, са около 50%.


Същевременно ВиК мрежата няма уреди, които отчитат реалното потребление и водата се плаща на база. От справка на "Басейнова дирекция - Дунавски район", цитирана от "Сега", се разбира, че ВиК София област не е поискало навреме подновяване на старите му разрешителни и към декември има указание да подаде ново заявление за разрешително.


В доклад на "Напоителни системи", разпространен от собственика на веца, се посочва че питейната вода стига до жителите на Ботевград не по ВиК мрежата, а чрез 17 "незаконни" прихващания към напоителната мрежа. Иван Гавалюгов обяснява, че става дума за изградени преди десетилетия байпаси, наричани незаконни, защото нямат необходимите строителни разрешителни.


Така изглежда яз. "Бебреш" в момента

© Юлия Лазарова

Така изглежда яз. "Бебреш" в момента


"Последното разрешение е за ползване на води от яз. "Бебреш" по една тръба, която е в изключително лошо състояние и затова местното ВиК дружество не я използва повече от 15 години. И затова се ползват тези байпасни връзки", обяснява кметът. Той коментира и думите на Валентин Златев, че местното ВиК използва годишно 9 млн. куб. метра вода, а фактурира на жителите на града около 1.2 млн. куб. м. По думите му в тези 9 млн. куб. метра са включени и загубите по мрежата, тъй като ВиК дружеството няма измерватели и на практика няма точен отчет колко вода използва, за разлика от всички други промишлени ползватели на язовира. Според Гавалюгов от 2017 г. насам на ВиК дружеството се фактурират количества от порядъка на около 1.5 млн. куб. м, които са на база разрешително за използване на 2.5 млн куб. метра вода годишно.


Мълчанието на държавите органи


Към момента не е известно какъв контрол е упражнявал собственикът на язовира "Напоителни системи" през годините, както и имало ли е проверки на Басейнова дирекция и какво са установявали те. "Дневник" зададе въпроси към "Напоителни системи", на които след дни мълчание получи лаконичен отговор - тече проверка на Специализираната прокуратура и няма да коментират. Единствено от софийския клон на "Напоителни системи" заявиха пред Би Ти Ви, че не са подписвали споразумение с ВиК "Бебреш" и "Агроинженеринг - 90". От компанията собственик на веца обаче разпространиха документа, който е подписан от централата на "Напоителни системи", има изходящ номер, печат и подпис на изпълнителния директор Снежина Динева.


Редакцията зададе и въпроси към Басейнова дирекция и ВиК София област, но към края на работния ден на 13 януари не е получила отговорите им.


Не е известна и съдбата на проверка на прокуратурата от 2017 г. заради критично ниските нива на язовира в предходната година. "Дневник" не разполага с официална информация за хода на проверката, но по думите на кмета на Ботевград наскоро е разпитван именно по производството отпреди три години.


*информацията за произведеното количество енергия от МВЕЦ "Бебреш" през 2019 г. е коригирана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK