Ботевград - между полупразния язовир и безотговорността на институциите

Язовир "Бебреш"

© Юлия Лазарова

Язовир "Бебреш"Пред градските чешми в Ботевград има постоянен поток от хора, дошли да си налеят планинска вода. Някои са с по две-три шишета, други са напълнили багажниците на колите си с туби. Обяд е, а казват, че привечер пред чешмите се извиват опашки. И това е обичайна гледка от години, не само откакто темата за изпразващия се язовир "Бебреш" и риска от воден режим влезе в медиите.


Никой в Ботевград не пие вода от чешмата в дома си. Хората се притесняват за качеството ѝ, макар че според местната екоинспекция тя е годна. "Тя не е чиста, мирише", обобщава възрастна жена. Всички, които идват на градските чешми, разказват, че водата в домовете им просто не е вкусна, понякога има утайка, а редовно по високите етажи на блоковете налягането е слабо. С нея само се къпят и мият, рядко готвят.


Темата за опразващия се яз. "Бебреш" стана актуална на фона на кризата в Перник, където има тежък воден режим (всичко по темата - тук). И в този случай има опасения, че жителите на Ботевград и околните села ще останат без вода. И в този случай прозират нерешавани с години проблеми с водопреносната мрежа, липса на контрол и се повдигат въпроси за отговорността различните институции.


Какви са версиите
На градските чешми неизбежно се водят и разговори защо за проблема с водата се вдига шум. Версиите варират от личен конфликт между кмета Иван Гавалюгов и шефа на Контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев, чийто баща е собственик на местния ВЕЦ, до политическите опоненти на кмета, които целят неговото сваляне. Никой не желае да бъде сниман, предпочитат да говорят неофициално.


"Имаше една проверка за конфликт на интереси. В града много започна да се говори за нея и кметът нарочно излезе и каза това за водата в "Бебреш", казва майка от едно от близките села, дошла да напълни туби от Стубленската чешма с планинска вода.


Намекът е за проверката на антикорупционната комисия срещу Иван Гавалюгов, завършила със заключение за конфликт на интереси. Причината е, че ден след встъпването си в длъжност през 2015 г. е издал заповед за прекратяване на производства за премахване на кабели, изградени от доскорошната му фирма, дяловете си в която е прехвърлил на жената, с която към момента живеел на семейни начала. Самият кмет обяснява, че заповедта е издадена въз основа на прокурорско разпореждане, а той не е смятал, че е в конфликт на интереси, иначе би прехвърлил задължението за издаването ѝ на свой заместник. Въз основа на това заключение на антикорупционната комисия обаче има искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Гавалюгов, което на 27 декември е отхвърлено от Общинската избирателна комисия.


Шишетата под чучурите на градските чешми са обичайна гледка целогодишно.

© Юлия Лазарова

Шишетата под чучурите на градските чешми са обичайна гледка целогодишно.


"Кметът не е лош. Млад човек е, честен е", защитава го възрастна жена, която не иска и да мисли по въпроса кой с кого и за какво спори. Убедена е обаче, че това са политически игри. "Това всичко е на БСП работа", смята мъж, който отказва да говори повече. Добавя само, че от години "подобрение няма, няма и да има скоро". Други пък обвиняват хотелския и голф комплекс в близкия гр. Правец, собственост на Валентин Златев, независимо че няма данни към него да отива вода от яз. "Бебреш".


"Язовирът в Правец се захранва само от една рекичка, която през зимата пресъхва, а пък все е пълен", казва местен бизнесмен, пожелал анонимност. Наскоро "Напоителни системи" обяви, че е запечатало единствения и веднъж вече запечатан тръбопровод, който отива от ботевградския язовир в посока Правец. Редакцията още не е получила отговор от институциите откъде черпи вода за напояване комплексът. От компанията собственик на комплекса "Тера Тур Сервиз" казаха пред "Дневник", че използват за напояване яз. "Правец", като имат разрешително от 2014 г. Тогава язовирът преминава към Община Правец, а преди това разрешителното е било от "Басейнова дирекция", казва изпълнителният директор Лъчезар Тодоров. Добавя, че комплексът не получава вода от яз. "Бебреш", а в отговор на въпрос уточнява, че нивото в яз. "Правец" се поддържа от естествения водосток от околните планини.


Има ли опасност от режим на водата


Дни преди Коледа кметът на Ботевград Иван Гавалюгов съобщи, че градът е изправен пред водна криза заради намалелите води в яз. "Бебреш" и посочи две причини - амортизираната водопреносна мрежа и работата на малкия ВЕЦ "Бебреш", който използвал вода извън обхвата на разрешителното му. Последва проверка на Специализираната прокуратура и задочна размяна на реплики между кмета и Валентин Златев, който наруши дългогодишното си медийно мълчание и даде интервю пред Би Ти Ви. В него заговори за престъпна група, която краде плащаните от жителите на Ботевград средства за ВиК услуги и упрекна Гавалюгов, че се опитва да отклони вниманието от проверката му за конфликт на интереси.


В яз. "Бебреш" има около 1.3 млн. куб. м полезен обем (информация към 10 януари), което означава, че ако се запази сегашното съотношение между притока и оттока, има вода за около 60 дена, казва пред "Дневник" Иван Гавалюгов.


Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград.

© Юлия Лазарова

Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград.


"В момента няма производство, което да е застрашено от прекратяване на търговската си дейност", уверява кметът. В града са концентрирани големи фирми от областта на електрониката - "Сенсата технолоджис", "ИМИ България", Граммер, APS, като дейността им не е свързана с голямо потребление на вода. Производствата, които черпят малко по-сериозни количества вода, по думите на кмета са една оранжерия и бутилиращата компания "Горна Баня". В града има и база на Биовет за производство на ензими и ензимни комплекси за хранителни и индустриални цели. Гавалюгов посочва, че за питейни нужди вече се използват и други източници, основно планинските реки.


Вероятността за режим на водата изглежда не притеснява жителите на Ботевград, които си спомнят, че ситуацията е била по-тежка през 2016 г. Тогава язовирът достига т.нар. "мъртъв обем", под който водата не може да се използва за питейни нужди, а близки села са на режим.


За отговорността на МВЕЦ "Бебреш"


За намалелия обем на язовира кметът посочва като един от основните отговорници ВЕЦ "Бебреш". Справка на "Напоителни системи" обаче показва, че за последната година и половина вецът е работил два пъти за по 7 дни - през май и юни 2019 г., като е използвал около 800 хил. куб. м вода. "Това е количество, което би ни дало допълнително спокойствие", изтъква кметът и добавя, че в тези периоди вецът е работил при нива на язовира, по-ниски от тези, при които "Басейнова дирекция" му е позволила. От "Агроинженеринг-90" - фирмата собственик на МВЕЦ "Бебреш" обясняват, че в тези два месеца са работили само за профилактика, задължителна за техическата поддръжка на съоръженията. Обясняват това с ниското ниво на язовира през цялата година, а на въпрос за загубите им казват, че при работата си в предходните години са реализирали печалби. Справка в Агенцията за устойчиво енергийно развитие показва, че периодите на работа през 2019 г. централата е произвела общо малко над 200 MWh електроенергия.


Малкият ВЕЦ "Бебреш" използва вода от язовира, която достига до него по тръба, а след това се излива в река Бебреш.

© Юлия Лазарова

Малкият ВЕЦ "Бебреш" използва вода от язовира, която достига до него по тръба, а след това се излива в река Бебреш.


И в двата периода на профилактика МВЕЦ "Бебреш" е бил в нарушение на разрешителното му от "Басейнова дирекция", според което (от 2017 г.) има право да работи при водни нива до 7.62 метра под кота преливник. От "Агроинженеринг-90" посочват обаче споразумение, което са подписали със собственика на язовира "Напоителни системи" и с местното ВиК "Бебреш", въз основа на което твърдят, че им е дадено право да работят и при количества на водата от 12 метра под кота преливник.


"Никой не може да черпи водни ресурси от язовира в разрез или извън обхвата на разрешителното за водовземане, което се издава само и единствено от Басейнова дирекция. Никакви други споразумения с търговски дружества, не може да нарушат това разрешително", коментира кметът Иван Гавалюгов.


"Дневник" разполага със справки от "Напоителни системи", от които личи, че и в други периоди от 2014 г. насам МВЕЦ "Бебреш" е работил при по-ниски нива на язовира, извън разрешителното за водовземане. "Не. Не сме нарушавали. Не знам за кои периоди е, но не сме работили така", казва Веселина Филипова, управител на "Агроинженеринг - 90". Тя уверява, че ежедневно представители на "Напоителни системи" са засичали показанията на измервателните уреди на територията на веца, а всеки месец има писмена кореспонденция с тях, от която се вижда, че държавното дружество е указвало и какъв да е режимът на работа на електроцентралата, съобразно обема на язовира.


Тя заяви, че от компанията не държат централата да работи на всяка цена при ниски нива на язовира. Не точно така изглеждат обаче нещата, ако се съди от искова молба от 2017 г. от "Агроинженеринг-90" срещу местното ВиК дружество. Тогава собственикът на веца претендира за пропуснати ползи в размер на 430 хил. лева заради невъзможността да работи в пълен обем от юни 2014 до декември 2016 г. и настоява за обезщетение от 100 хил. лева. Искът е отхвърлен от Софийския окръжен съд. "Това беше по-скоро, за да алармираме за проблемите, които съществуват, за това, че ВиК нямат договор с "Напоителни системи" и затова, че когато има такива кризисни периоди, явно заради голям преразход на водата, винаги са търсили вината у нас, а тя не е", коментира Веселина Филипова.


За отговорността на местното ВиК дружество


Загубите по мрежата на местното ВиК Бебреш, което от април 2019 г. става част от държавното ВиК София област, са от порядъка на 75%, казва кметът Иван Гавалюгов. По думите му загубите по мрежата на "Напоителни системи", която в момента се използва и за питейни нужди, са около 50%.


Същевременно ВиК мрежата няма уреди, които отчитат реалното потребление и водата се плаща на база. От справка на "Басейнова дирекция - Дунавски район", цитирана от "Сега", се разбира, че ВиК София област не е поискало навреме подновяване на старите му разрешителни и към декември има указание да подаде ново заявление за разрешително.


В доклад на "Напоителни системи", разпространен от собственика на веца, се посочва че питейната вода стига до жителите на Ботевград не по ВиК мрежата, а чрез 17 "незаконни" прихващания към напоителната мрежа. Иван Гавалюгов обяснява, че става дума за изградени преди десетилетия байпаси, наричани незаконни, защото нямат необходимите строителни разрешителни.


Така изглежда яз. "Бебреш" в момента

© Юлия Лазарова

Така изглежда яз. "Бебреш" в момента


"Последното разрешение е за ползване на води от яз. "Бебреш" по една тръба, която е в изключително лошо състояние и затова местното ВиК дружество не я използва повече от 15 години. И затова се ползват тези байпасни връзки", обяснява кметът. Той коментира и думите на Валентин Златев, че местното ВиК използва годишно 9 млн. куб. метра вода, а фактурира на жителите на града около 1.2 млн. куб. м. По думите му в тези 9 млн. куб. метра са включени и загубите по мрежата, тъй като ВиК дружеството няма измерватели и на практика няма точен отчет колко вода използва, за разлика от всички други промишлени ползватели на язовира. Според Гавалюгов от 2017 г. насам на ВиК дружеството се фактурират количества от порядъка на около 1.5 млн. куб. м, които са на база разрешително за използване на 2.5 млн куб. метра вода годишно.


Мълчанието на държавите органи


Към момента не е известно какъв контрол е упражнявал собственикът на язовира "Напоителни системи" през годините, както и имало ли е проверки на Басейнова дирекция и какво са установявали те. "Дневник" зададе въпроси към "Напоителни системи", на които след дни мълчание получи лаконичен отговор - тече проверка на Специализираната прокуратура и няма да коментират. Единствено от софийския клон на "Напоителни системи" заявиха пред Би Ти Ви, че не са подписвали споразумение с ВиК "Бебреш" и "Агроинженеринг - 90". От компанията собственик на веца обаче разпространиха документа, който е подписан от централата на "Напоителни системи", има изходящ номер, печат и подпис на изпълнителния директор Снежина Динева.


Редакцията зададе и въпроси към Басейнова дирекция и ВиК София област, но към края на работния ден на 13 януари не е получила отговорите им.


Не е известна и съдбата на проверка на прокуратурата от 2017 г. заради критично ниските нива на язовира в предходната година. "Дневник" не разполага с официална информация за хода на проверката, но по думите на кмета на Ботевград наскоро е разпитван именно по производството отпреди три години.


*информацията за произведеното количество енергия от МВЕЦ "Бебреш" през 2019 г. е коригирана.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Мълчанието. На държавните органи е показателно. Случва се, защото са обещавали и вълкът да е сит и агнето- цяло, но сега не могат да го постигнат. Затова се крият, хапвайки доволно корупционния си обяд.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2585 Любопитно

  "справка в Агенцията за устойчиво енергийно развитие показва, че периодите на работа през 2019 г. централата е произвела общо малко над 200 хил. MWh електроенергия."

  какъв е този миниВЕЦ който произвежда за две седмици повече ел.енергия от АЕЦ-а за година???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1575 Неутрално  Добри хора навремето са направили чешмички. Трябва да се изучават в час по история. Паметна плоча да сложат на всяка чешмичка.


 4. 4 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 382 Весело

  "справка в Агенцията за устойчиво енергийно развитие показва, че периодите на работа през 2019 г. централата е произвела общо малко над 200 хил. MWh електроенергия."какъв е този миниВЕЦ който произвежда за две седмици повече ел.енергия от АЕЦ-а за година???
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  Веца е мноо як! И аз искам един такъв...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 5. 5 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  квото и да си говориме вальо се е самозабравил , ДРУГОТО МНОГО ГАДНО Е ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО ПЛАЩА ПО ТРИ ЛЕВА ЗА КУБИК ВОДА А ТОЯ С ВЕЦА Я МУ ФАЩАТ ПО СТОТИНКА КУБИКА Я НЕ А ТОВА ВЕЧЕ НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА ,

 6. 6 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Хубава статия - браво!

 7. 7 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Хубава статия - браво!

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  "шефа на Контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев"
  Това не е чак толкова важно!
  Важното е че е от Правец, и че играе карти със Слънчо!
  (А сеща ли се някой че третия от карето беше Симо-Мадридски?)

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Многодесетилетното безхаберие и безотговорност във водният сектор избиват и сега с всичка сила ще бъдат яхнати политически.
  Само дето опитващите се да яхнат "бурята" ще бъдат обрулени от нея...
  Хората научиха някой уроци и им омръзна да яхат справедливият им гняв!!!

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#6] от "true_original":


  Хубава статия - браво!
  —цитат от коментар 6 на true_original


  Да си я спомним преди пак да си изберем Слънчо!
  Лошото е че нямаме нито един читав политик към момента!

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vova Josei-ki":

  Симеон Втори едва ли знае какво е Белот, част от групата "Каруцарски игри на карти".

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  "Към момента не е известно какъв контрол е упражнявал собственикът на язовира "Напоителни системи" през годините, както и имало ли е проверки на Басейнова дирекция и какво са установявали те. "Дневник" зададе въпроси към "Напоителни системи", на които след дни мълчание получи лаконичен отговор - тече проверка на Специализираната прокуратура и няма да коментират. Единствено от софийския клон на "Напоителни системи" заявиха пред Би Ти Ви, че не са подписвали споразумение с ВиК "Бебреш" и "Агроинженеринг - 90". От компанията собственик на веца обаче разпространиха документа, който е подписан от централата на "Напоителни системи", има изходящ номер, печат и подпис на изпълнителния директор Снежина Динева."

  Престъпници, облечени в държавна власт, купени от една комунистическа фаамаилия - ни лукОЙЛ яли, ни лукОЙЛ мирисали......

 13. 13 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Проблемът с водата тепърва ще назрява. В много населени места има недостиг. Режими ще има. Но преди всичко трябва да се засили контрола на ползването на водата, на нейното безразборно пилеене. И бърза подмяна на мрежата, особено там, където има често аварии.
  В моя квартал в града всяка седмица спира водата, за да се отстрани поредната авария. А след това тече мътна и негодна за ползване.

 14. 14 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 619 Неутрално

  200 х. Мвч са 200 мил. киловата по 10 ст ето ти едни 20 мил.лева. Ама само правили профилактика.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#3] от "Нинов":

  " Добри хора навремето са направили чешмички. Трябва да се изучават в час по история. Паметна плоча да сложат на всяка чешмичка."

  Очевидно лошите хора в наши дни експлотират водата чрез ВЕЦ - ове, подарени им от властта.....

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  "шефа на Контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев" Това не е чак толкова важно!
  —цитат от коментар 8 на Vova Josei-ki


  Много е важно, нали заради Валентин Златев караме на къси светлини през деня, за да има повече разход за нас и приход за Лукойл.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#13] от "papunqk":

  Според мен има два основни проблема.
  Първият е че от десетилетия не са правени каквито и да е ремонтни работи по основни водопроводи и язовирни стени, освен това липсва и адекватна измервателна апаратура.
  И вторият са ВЕЦ-овете..
  Откъде накъде некои хорица, очевидно неслучайни, имат достъп до ограничен публичен ресурс.
  Да си строят язовири и да си ползват водата от тях.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Мълчанието на държавите органи

  Това звучи като ,,Мълчанието на агнетата".

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Държава не съществува, това е територия! Уволнявай наред! Оставка за това неспособно правителство!

 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  До коментар [#11] от "Нинов":

  До коментар [#8] от "Vova Josei-ki":Симеон Втори едва ли знае какво е Белот, част от групата "Каруцарски игри на карти".
  —цитат от коментар 11 на Нинов


  Къде пише "белот"?

 21. 21 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 290 Неутрално

  "справка в Агенцията за устойчиво енергийно развитие показва, че периодите на работа през 2019 г. централата е произвела общо малко над 200 хил. MWh електроенергия."какъв е този миниВЕЦ който произвежда за две седмици повече ел.енергия от АЕЦ-а за година???
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall

  Ей-така, човек като не си учи уроците в училище и започва да се излага на стари години.
  200 хил. MWh = 200 GWh. Всеки от двата работещи козлодуйски реактори е по 1 GW, следователно за малко повече от 4 дена произвеждат 200 GWh ( 4,167 х 24 х (1+1) ).

  slivizasmet.blogspot.com
 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Бих попитал , защо поне от 25 години не се назначават хидро-инженери там където им е мястото , още повече , че именно по време на управлението на ГЕРБ имаше евро-програми за обучение на местните кметски администрации.....личното ми мнение е , че
  независимо нуждите , обяснения като " няма пари за щат...." ( което важи и за "Напоителни системи ") , обяснение извън партийните ( разсипнически...! ) интереси , не имало никакво сериозно управленческо намерение да се запази хидро-техническата мрежа у нас - една може да се твърди европейска по качеството си ! Защо , може би защото става въпрос за всичко и по-дълго присъствие във властта , тоест " външна поръчка" , друго обяснение просто не пасва на тази безотговорност и разсипия.

 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  До коментар [#16] от "Корки":


  ...караме на къси светлини през деня, за да има повече разход за нас и приход за Лукойл.
  —цитат от коментар 16 на Корки


  ???
  Надявам се че не го мислите насериозно!
  Вярвате ли че правшкия тарикат е с толкова голямо влияние ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯ БОЙКОСТАН, та да ноложи карането на светлини през деня?

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Във връзка с публикации в множество медии, пресцентърът на Прокуратурата на Република България заявява, че на брифинга, проведен на 13.01.2020 г. в Окръжна прокуратура-Враца, главният прокурор Иван Гешев не е съобщавал, че при обиск на дома на задържания министър в оставка на околната среда и водите Нено Димов са били открити документи, свързани с вноса на боклук от Италия. Това може да се види при коректно изслушване на пълния запис от събитието."
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/syob-sht-enie-42

 25. 25 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Всичко у нас трябва да функционира при участие на частен капитал. Там където е държавата обикновено е налице колосална неефективност и безхаберие

 26. 26 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Едно време емаше една такава карикатура в някакъв си вестник - един дядка стои пред празна чиния, в средата на която се мъдри едно хапче, а текста отдолу беше "Само две калории супер-А...". В днешно време изглежда, че цялата ни държава е "полупразна работа", при това не от вчера, процесът е започнал поне през последните 15 години. А има хора, които забелязват тези процеси, защото това им е работата.

 27. 27 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 32 Весело

  Трябва ни всенароден молебен за дъжд! Не колкото в Израел, но да напълни язовирите и да измие боклуците по-надалече.

  без подпис!
 28. 28 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3267 Весело

  Търсим мамуна за Баце ви, най-голямата, най-хубавата Ха ха ха

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#20] от "Vova Josei-ki":

  Баце казва, че играят на Белот със Златев, който лъжел, че има Терца.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#29] от "Нинов":

  Не вярвам че мнението ви за Баце да е много високо!

 32. 32 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Скоро и в редица други градове! Стабиуно герберастко безводие! А на лято, в жегите - пожари!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  [quote#21:"sparti"][/quote]

  Наистина съм намалил мощността на АЕЦ-а 1000 пъти и се е получила грешката но от изнесените данни излиза че ако МВEЦ-а произвежда за две седмици 200 000MWh то тя трябва да е с мощност почти 600МW което е само с двеста по-малко от затворените малки блокове на Козлудуй. Виждам че вече са поправили грешката и получената енергия е само 200МWh!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  Проблемите във водния сектор бяха установени по време на управлението на Костов. Тогава се разбра , че водните загуби по водопроводната мрежа средно за България са над 60%,а на много места са 70, 80 и повече проценти. България не беше още в ЕС и европейските пари по различни фондове не бяха потекли към нас, затова беше изтеглен от Световната банка така наречения Воден заем , с който започна подмяната на водопроводната мрежа. Закупиха се уреди за откриване на подземни аварии, закупи се нова техника за обслужване на водопроводната мрежа, направиха се ремонти на водоеми от които също се губи много вода. Всичко това беше спряно след свалянето на Костов от власт. Прословутите Водни цикли , които бяха финансирани от ЕС бяха за ремонти на канализационната система и строителството на пречиствателни станции за отпадни води. Нищо не беше направено за отстраняване на водните загуби. Затова днес Водния сектор е в окаяно състояние , за което са виновни всички правителства след Костов и най-вече правителствата на ГЕРБ като най-дълго управлявали.

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vova Josei-ki":

  Баце и Златев ми паднаха в очите след като разбрах, че играят Белот.

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ботевград - между полупразния язовир и безотговорността на институциите
  Ботевград не е върхът на айсберга . Нито Перник . Върхът , който зловещо надига глава е ВСЕОБЩА национална водна криза . Каквото и да се говори затоплянето и засушаването на климата в България е факт . Кокичетата в градините вече за втори път цъфтят . Това се повтаря вече две - три години . Водата изчезва и не се знае дали няма да изчезне напълно там , където сега все още тече . И докато бедата дебне , , управляващите вече ДЕСЕТ години тичат по твстудиата да търсят оправдение за некадърността и недалновидността си във време оно . А оплетен в политически дрязги хората не виждат вината си в създаването на проблема и продължават да дълбаят пропастта на разделението си като народ , докато напълно потънат в нея . И продължават да спорят кой им с.ре в гащите . От ясно по - ясно за всеки непредубеден читател и слушател става ясно от горния материал , че виновни са СЕГАШНИТЕ управляващи . Защото ТЕ управляват сега . Който и да беше на тяхно място , щеше да бъде отговорен . В същото време народа блее и едните викат Стрижено е , другите отговарят - Косено е . Докато изплезят езици от жажда или глад . И тогава , притихвайки , ще запитаг по Радичковски - Е, оти ручахме жабетата ?. Късно .

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално


  Никой в Ботевград не пие вода от чешмата в дома си

  Опааа , значи кризата не е чак толкова страшна . Както не пият вода от чешмата , така могат и да не се къпят от нея . Колко по- полезна е банята в мляко , едва ли знаят . А е дошло време да научат и да не се плашат .

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Никой не желае да бъде сниман, предпочитат да говорят неофициално.

  Ами като не искат , да си ходят миризливи и да ползват дезодоранти . Както навремето европейските монархии . Хем некъпани , хем с приятен аромат . На леш .

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  . Въз основа на това заключение на антикорупционната комисия обаче има искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Гавалюгов, което на 27 декември е отхвърлено от Общинската избирателна комисия.

  Ега ти сложния въпрос . Ами ТОВА ИСКАНЕ ОТ кого е представено. Навярно от опозицията . И сигурно е е отправено към Общинския съвет . Който го е отхвърлил . После ? Оспорено ли е решението пред Областната управа , явно не . И защо се плаче в случая ?.

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  . "Това всичко е на БСП работа", смята мъж, който отказва да говори повече.

  Естествено . Само че е забравил продължението -...и на Путин .

 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До: " 34" - НЕ ИСКАМ да влизаме в напълно излишни коментарии , за виновни и по-малко виновни ! Най-напред се " пропука " Напоителни системи , защото управлението на СДС " приватизира водоподаването ", после вярно , загледаха се в течовете по мрежата на В и К , никога не са били явно , над 45-50 % , това е важно , защото така започнаха постоянните й през 2 години" ремонти ", особено в техни градове , тази практика продължава и до днес. Ефект няма , защото очевидно някой не иска да има , а не защото не могат да се намерят пари , стана партийна политика фирми подбрани да ремонтират
  улици и подменят комуникациите , но не и В-то на К-то ! Отделно , местните данъци са на тяхно разположение.....и т.н.

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  . Други пък обвиняват хотелския и голф комплекс в близкия гр. Правец, собственост на Валентин Златев, независимо че няма данни към него да отива вода от яз. "Бебреш".

  Данни има , но не са събирани и разглеждани . Затова не може и да се говори за ФАКТ , . един въпрос към собствениците от журналист и техен отговор , не означава факт . Но логично погледнато , да газиш вода и да ходиш жаден , не е в манталитета на който и да е бизнесмен .

 43. 43 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Прекарали са водата на хората през ВЕЦа, лапнали са едни няколко десетки милиончета (не е 10 стинки,а повече изкупната цена от ВЕЦоевете) и воала.

  Така ще е докато позволяваме мафията да има държава и бандите и ортаците им да ни упраляват.

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#26] от "dr.web": В днешно време изглежда, че цялата ни държава е "полупразна работа", при това не от вчера, процесът е започнал поне през последните 15 години. А има хора, които забелязват тези процеси, защото това им е работата.

  Не се срамувай ,де .Ако си подскачал и крещял лозунга Кой не скача е червен . Тогава започна процеса , от който се жалиш . Не преди петнадесетина години , преди тридесет години . И това се признава най- много от тогавашните СТРОИТЕЛИ на новото време . Това не се нуждае от половинчати камуфлажи , а от реална и честна оценка , а не от мимикрия, която продължава и днес , както се вижда . Мимикрия , която ще продължи и в бъдеще и ще доведе до ключа на външната врата . Рано или късно . Ако народа не се освести и не се опита да запълни пропастта между разделената нация .

 45. 45 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#16] от "Корки":
  Ко речи? Хахахахахахх, ако сериозно вярваш в това, просто нямам какво да кажа, което да не звучи обидно...
  https://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/vehicles/daytime_running_lights_en

  https://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/vehicles/daytime_running_lights_bg

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Наскоро "Напоителни системи" обяви, че е запечатало единствения и веднъж вече запечатан тръбопровод, който отива от ботевградския язовир в посока Правец.

  Дъвка за наивници . Веднъж е запечатано , но после пак е запечатано
  Което означава , че запечатаното веднаж е отпечатано , така както може да бъде отпечетано и второто запечатване . Ама Напоителните не се впускат в подробностите . Щото и второто запечатване може отдавна да е отпечатано .

 47. 47 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Колкото до темата с водите и язовирите на България - на вниманието на всички хидроспециалисти във форума:
  Докато ВиК сектора е управляван от държавни служители, на база политически назначения, в условията на монопол, то няма никакъв начин проблемите и кризите да бъдат решавани по какъквто и да е начин, а те няма да спрат никога. България има много вода, благословени сме с този безценен ресурс. Но това няма никакво значение - очевидно - защото никой не се интересува от това, секторът да е дисциплиниран и да е ако не печеливш поне да е в добро здраве! И това е закономерно - практически когато едно нещо е оставено на самотек, то обикновено изтича - в широкият смисъл на метафората.
  Единственият добър пример е София и управлението на нейното водоснабдяване и канализация. Има си частен концесионер - огромна международна компания специализирана в оперирането и стопанисването на водни ресурси. В резултат загубите вече са малко над 40%, при над 70% за повечето големи градове на страната! И цената на водата в София далеч не е най-високата, дори напротив.
  Какво има да се говори повече по темата и да се прелива от пусто в празно???
  Трябва да се действа и това е. А и Волен Сидеров в момента е в немилост - противникът на частната предприемчивост и бизнес.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 48. 48 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 700 Разстроено

  До коментар [#33] от "Julian Mall":
  Ами журналистите в наше време много рядко разбират добре това, което коментират.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чичи (Ice Man's fan)":
  "Докато ВиК сектора е управляван от държавни служители, на база политически назначения, в условията на монопол, то няма никакъв начин проблемите и кризите да бъдат решавани по какъквто и да е начин, а те няма да спрат никога."

  Отново ще се пренеса във времето на управлението на Костов, когато бяха започнали да се решават проблемите във водния сектор. Тогава политиката беше да се отдават В и К дружествата на дългосрочни концесии на западни оператори с доказани възможности за управления на водни системи. Ако Костов беше останал на власт , най-вероятно В и К дружествата щяха да бъдат дадени на концесия и сега щяхме да забравим за водните кризи , които спохождат редовно различни големи градове на страната. Във воден режим са били градове като Плевен , Враца , Стара Загора и много други. Забравихме , че във воден режим беше столицата на страната , милионна София.

 50. 50 Профил на bateval
  bateval
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Диана Пеева, като сте започнали да нищите проблемите около водата в Ботевград ще е хубаво да проверите следната информация:
  1. Откъде хотел РИУ Правец черпи вода. говори се за отклоняване на вода от водохващането на село Трудовец - Поп Нако и за създаването на изкуствени водоеми със същата вода в резервата над Правец, собственост на В. Златев.
  2. Проучете и осветлете публично връзките на Веселка Нинова - "Напоителни системи", Весела Василева - Вик София, клон Ботевград, Никола Нитов - шеф на Вик София област, Красимир Живков, Цако Бънчев, Мартин Тинчев. Подказвам - всички пътища водят към Правец и сем. Златеви.
  3. Проучете как всички общински имоти в Правец са в ръцете на Златеви чрез публично-частно партньорство - най-вече частно.

  И една забележка - валентин Златев е изхвърлен от длъжността управител на "Лукойл България" ЕООД заради съмнения за злоупотреби, породени от разследвания на Бивол. В момента е член на надзорния съвет на Лукойл нефтохим Бургас.

 51. 51 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Хореографа ще допълни полу-пълния язовир...
  А, Джамбаски ще ни вози в автомобила...
  А, Слабаков ще ни предложи матраци...

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Колко ли още има такива в страната и колко ли са изпразнени заради ВЕЦ-овете на наши хора.

 53. 53 Профил на bateval
  bateval
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  Този, който е изградил тези чешмички е главният виновник водопроводната система на Ботевград да е в това окаяно състояние. Георги Георгиев се казва.

 54. 54 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#35] от "Нинов":
  :D :D :D

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK