Хиляди хора с увреждания са останали без лични асистенти (обновена)

Диана Ковачева

© Анелия Николова

Диана КовачеваОмбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита на правата на хората с увреждания и на гражданите над 65 години, които от тази година останаха без лични асистенти, съобщават от администрацията на обществения защитник. Омбудсманът изтъква, че от началото на 2020 г. хиляди нуждаещи се хора са без подкрепа и възможност да посрещнат ежедневните си потребности – да излизат от дома си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение.


"До 31 декември 2019 г. хората с увреждания, които не попадаха в обхвата на Закона за личната помощ, имаха възможност да ползват социалната услуга "Личен асистент", предоставяна от общините по силата на Постановление № 344 на Министерския съвет от 2018 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2019 г. и Постановление № 180 от 18 юли 2019 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2019 г.", обяснява омбудсманът. Услугите "Личен асистент" и "Помощник – възпитател" се предоставяха и по Национална програма "Асистенти на хора с увреждания", но от 1 януари 2020 г. трудовите договори на личните асистенти са прекратени. Освен това липсва всякаква информация по какъв начин ще бъде продължено предоставянето на асистентска помощ, изтъква Ковачева.


По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона до края на тази година са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманът настоява за спешни и незабавни действия за разрешаването на този огромен проблем.
"Липсата на възможност за получаване на необходимата асистентска подкрепа ограничава правата на засегнатите граждани и е в нарушение на правото на независим живот", напомня Ковачева и добавя, че липсата на помощ се отразява негативно и върху личните асистенти, които остават без доходи за неизвестен период.


Социалното министерство: Търсят се възможности за осигуряване на грижа


В отговор, разпространен няколко часа след позицията на омбудсмана, от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обявиха, че в момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещите се от лични асистенти. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.


От 1 януари 2020 г. общо 12 978 души, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, не получават тази услуга, показват данни на общините, изпратени в Агенцията за социално подпомагане. От останалите без лични асистенти общо 4 977 души са над 65-годишна възраст. Съгласно Закона за личната помощ до 31.12.2020 г. има ограничение за ползвателите на лична помощ и за максималния брой часове подкрепа, които могат да получат те. Според разпоредбите от лична помощ имат право да се възползват хора с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали хора, които са получавали услуги в домашна среда, посочват от МТСП.


Ползващите механизма за лична помощ се увеличават прогресивно – от около 5 000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента през първия месец на 2020 г. От ведомството напомнят, че това означава, че и разходите за обезпечаване на лична помощ нарастват прогресивно. По бюджета на МТСП за 2020 г. са предвидени общо 92.6 млн. лв. за лична помощ, както и близо 560 млн. лв. по програма "Подкрепа на и за хората с увреждания".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK