Прокуратурата публикува протоколи от разпити на свидетели по делото срещу Нено Димов

Министърът в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

© Георги Кожухаров

Министърът в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.Специализираната прокуратура публикува документи и разпити на двама свидетели по делото срещу министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов, който е обвинен за безстопанственост за язовир "Студена", довела до водната криза в Перник.


От държавното обвинение посочват, че продължават да споделят разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност.


"Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена" и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди", подчертават тезата си от държавното обвинение.
Освен това посочват, че разпитите на свидетелите вече са били обсъждани в съдебно заседание и са разпространени с разрешението на наблюдаващия прокурор по случая.


Публикувани са разпитите на управителя на ВиК - Перник, Иван Витанов и на директора на дирекция "Управление на водите" Илияна Тодорова, които разказват каква е практиката на уведомяване за нивото на водата в язовир "Студена", по какъв ред става подготвянето на графиците за водоподаване, които министърът одобрява и подписва, и какви срещи са имали с министър Нено Димов за състоянието на язовирите в България изобщо.


В показанията си Илияна Тодорова обяснява, че проектите за графици за водоподаването са подготвяни от експерти в дирекция "Управление на водите". Те се изготвят въз основа на данни на шефа на ВиК - Перник, и на данните от НИМХ. След това предложението за водоподаване, графикът и кратко резюме за състоянието на язовира минават през зам.-министър Красимир Живков и се докладват на министъра, който единствен по закон може да ги утвърждава.


Пред разследващите Тодорова разказва и че министър Нено Димов е изпратил служители на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив, в края на ноември 2019 г.


На проверката присъствал и служителят на Дирекция "Управление на водите" от министерството на околната среда и водите Красимира Янкова. По време на проверката било констатирано, че липсва измервателно устройство за отчитане на използваните води от яз. "Студена" на изхода на водния басейн. От предишните проверки нямало данни отчитащият водомер за разходваните води да липсва и дори са описвани показания в докладите.


Операторът на язовирната стена обяснил пред експертите, че седмица преди проверката водомерът бил отстранен от фирмата собственик. Оказало се, че е бил нает от друга фирма.


В показанията й се споменава и как два синдиката внесоха писма в министерството, с които предупреждават, че ако не бъдат опуснати 20 000 куб. метра вода за промишлени нужди на "Стомана индъстри", то хиляди перничани щели да излязат на протест.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Ха да видим сега какво ще направи прокуратурата:
  Язовир Пчелина, проектиран да захранва с промишлена вода "Стомана" - Перник, обаче не прави това, а изкарва пари от ВЕЦ на бившата зам.-министърка на МОСВ Фатме Илияз от ДПС и нейния брат Хайри Муса Кулов
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2858087550909675

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Ха да видим сега какво ще направи прокуратурата:Язовир Пчелина, проектиран да захранва с промишлена вода "Стомана" - Перник, обаче не прави това, а изкарва пари от ВЕЦ на бившата зам.-министърка на МОСВ Фатме Илияз от ДПС и нейния брат Хайри Муса Куловhttps://www.facebook.com/bivolnews/posts/2858087550909675
  —цитат от коментар 1 на Наблюдател


  Другият въпрос, който възниква е, от колко години от язовира не се подава вода за промишлените предприятия? Някой сигнализирал ли, че се спира подаването на промишлена вода? Кой е разрешил Стомана да бъде вързана за Студена? Как ни НИКОГО през тези години не му е направило впечатление, че Стомана черпи питейна вода? И ред други въпроси.

 3. 3 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Плача от умиление, как така министъра от квотата на патреотите умишлнено обрича на жажда града.

  Пробутват ни пак ефтинжоци пр кампании от некви гологлави плужеци с една нервна клетка за мозък.

  почти повервах

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Това редно ли е? Милиционерска работа.

 5. 5 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Хм..
  Все си мисля, че не е работа на прокуратурата да търси обществено одобрение публикувайки материали по разследвания и обвинителни актове. Фокусът ѝ би трябвало да е в съдебната зала и последвщите присъди. Одобрението ще дойде след това.

  А случаи на публично овъргаляни в катран и перушина, а после оправдани в съда “злодеи” колкото щеш - Алексей Петров, Николай Цонев, Петър Сантиров, Бисеров и т.н.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Засега само протоколи!Когато има ефективно осъдени , то тогава ще говорим, че Темида си е свършила работата

 7. 7 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 573 Весело

  Значи, някой взел измервателния уред и министъра го вкараха в ареста за това, аз така го разтълкувах. :)

  забавление и приключение
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Прокуратурата с тези протоколи да убеди съда ,а не нас . Ние после ще плащаме за гешев пикчърс

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  А защо ги публикува?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Публикува ги, защото са подчинени на милиционерския клан. Това е практика на Цацата и Гешев с цел да се окачи на въжето, пред очите на всички, наплютия обвиняем, а впоследствие подсъдим.
  Чакам да публикува гешеФтарската поркуратура със същото усърдие и съдебното решение, с което ще се осъди прокуратурата за нанесените вреди на Димов.
  Иначе, Димов отдавна си плаче за килията при бай Ставри.
  Но не се правят така нещата.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Публикуват ги за да не може да ги ползват в съда. Тиймуърк, майна.

 12. 12 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 842 Весело

  До коментар [#9] от "DDR":

  Да ни убеден, че кипи (безсмислен) труд.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Тези добре ли са!? Не може управленско решение да се оценява подтфактум, ами ако междувременно беше заваляло, а Димов беше спрял предприятията!? Още по-малко може управленско решение дори и грешно да се обявява за престъпление. Законодателят е казал, че министърът, а не извънреден прокурор решава дали и колко да се черпи!?

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "... седмица преди проверката водомерът (за отчет на използваните води от Студена) бил отстранен от фирмата собственик. Оказало се, че е бил нает от друга фирма."

  Боже Господи....

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  След Цацароцирка следва Гешевшоу!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Некой ни взе за канарчета .Първо крана на отклонението на водопровода за Стомана бил развален ,ся пък главния водомер след язовира бил на друга фирма ,която точно преди проверката през,ноември си го взела .Айде ,бе .По скоро да излиза Нено Димов от ареста и да влиза който трябва

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  "... седмица преди проверката водомерът (за отчет на използваните води от Студена) бил отстранен от фирмата собственик. Оказало се, че е бил нает от друга фирма."Боже Господи....
  —цитат от коментар 14 на balgariez


  Абе вие виждали ли сте водомер за тръба Фи 400???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Да го убием с камъни на мястото на бившия мавзолей
  (иронично)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 19. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":Публикува ги, защото са подчинени на милиционерския клан. Това е практика на Цацата и Гешев с цел да се окачи на въжето, пред очите на всички, наплютия обвиняем, а впоследствие подсъдим.Чакам да публикува гешеФтарската поркуратура със същото усърдие и съдебното решение, с което ще се осъди прокуратурата за нанесените вреди на Димов.Иначе, Димов отдавна си плаче за килията при бай Ставри.Но не се правят така нещата.
  —цитат от коментар 10 на SSS


  Много си се разциврил за нено, защо така? Хем искаш да влезе в затвора, хем ревеш защо пък са го затворили...

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  Не става ясно защо се викали ескперти от друга басейнова дирекция да правят праворката през ноември! Излиза че тези от Благоевград са подавали неверна информация!? Като ги гледам никой не е предупредил за катастрофата и всички носят вина!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Разстроено

  " бившата зам.-министърка на МОСВ Фатме Илияз от ДПС "

  Тая патка беше първото назначение на Доган в МОСВ по времето на царя, след това дойде Джевдет и напълни екоинспекциите с неграмотни фесове!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " От държавното обвинение посочват, че продължават да споделят разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност."

  Аз пък продължавам да съм убеден привърженик на утвърдената практика в нормалните общества, делото да се гледа от съда без уличен натиск и без избирателна част от евентуалните доказателства, които ще се приобщят по делото по реда на НПК, да бъдат изваждани на показ по този начин ! Не защото типове като Нено Димов са ми особено симпатични, напротив - винаги съм заявявал ясно какво мисля за въпросната персона ! Но правосъдието е деликатна материя, изисква цялостен и задълбочен прочит на десетки томове материали и информация по едно повдигнато обвинение и няма как да бъдем арбитри в един сложен и многопластов процес като правораздаването с частичен поглед върху казуса ! Иначе нямам нищо против и много други обвинения да му се предявят - та именно този подари концесията на Пирин на Цеко, именно той е в основата на толкова други жалки изпълнения и вонящи на лобизъм игри с апетитни терени, които даже не ми се и коментират....НО ! Той не е нито единствената изкупителна жертва на цялото това престъпно безхаберие, нито НАЙ - ВИНОВНИЯ ! Напротив, просто бе употребен удобно от сараите.....за пореден път !

 23. 23 Профил на Milena Vicheva
  Milena Vicheva
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Фатме Илияз стана зам. мин на 27 години с умопомрачителна автобиография за крехката си възраст. Учила, учила, учила....като смятах, падаше й се да спи по три часа дневно.
  Ако и ние така бяхме "учили",сега щяхме да имаме по едно ВЕЦ като нея.....

 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Поредните кьорфишеци на милиционерите от школата в Симеоново. Отсега се подготвят да кажат: "Ето, ние ги хващаме, съдът ги пуска." Макар че и Специализираният съд е техен, пак ще се издънят.

 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Термин като "умишлена безстопанственост" налага да се установи и мотив. Такъв до този момент не съм прочел. Ако е от корист нека чуем кой е замесен и каква точно му е ползата. Ако не е от корист тогава ще е саботаж ама и за това се иска мотив.

  Изобщо не съм му фен на Димов поради неподправената му нагласа за експлоатация на природните ни богатства, но все пак от няколко дена раздухваме, а конкретност няма.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Има нещо гнило с Гешев - взел се е за Валя Ахчиева. Работата на прокуратурата е да доказва обвиненията си пред СЪДА, а не да прави циркове в медиите.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  А във вестниците на Пеефски кога ще ги публикуват?!

  klimentm
 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  ,,.... и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди", подчертават тезата си от държавното обвинение.....,,

  И такаа, до Септември 2019 година според сателитните снимки язовир Студена е бил пълен малко над половината обем, т.е. някъде около 14 млн. куб.м. вода и за един месец от язовира изчезват 7млн. куб. вода, видно от снимките

 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  КТБ какво стана, ехо, Земята вика прокуратурата

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#23] от "Milena Vicheva":

  От ДПС осъдени и виновни няма да има , те са си наши хора , от ДС ,затова са си назначили и съдии и прокурори и главни прокурори ,за да няма данни за престъпления ,както във случая .

 31. 31 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 670 Неутрално

  А нещо да публикува по случая КТБ? Или там е СЛЕДСТВЕНА ТАЙНА?
  Или по случая Иванчева
  Или по случая с тефтерчето
  или....
  или...


  Аааа, да, там е следствена тайна! И един мармот завиваше шоколад Кума лиса в калник от Москвич!

  Много много много ми е интересно, тия гласуващи и харесващи си това правителство, тая биологична тор за теменужки, какво съдържа пихтиестата кафява маса, която им е горе в главите?

 32. 32 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 904 Неутрално

  много плоско-шефът на ВК Перник е бил готов за арест.От прокуратурата му казват-ти кажи това и това и няма да влизаш в ареста.Той много добре си знае какво е правил и се съгласява веднага.И пее пее като канарче.Така ще става винаги когато може само и единствено прокуратурата да повдига обвинение.Трима човека извършват убийство,прокуратурата пробива единия да стане доносник и го прави свидетел.Колкото и да си говорим,че той е нанесъл фаталния удар,прокуратурата казва-няма да го привлека като обвиняем и толкова.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Весело

  "случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена" и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди"

  Да поговорим с числа. Лесно е.
  Думата "достатъчно" не се изучава в трети клас като мярка за количество.
  Ако Ненов беше спрял водата за Стомана колко м 3 щеше да спести и дали евентуалното спестените м 3 можеха днас да ни спасят от водната криза.

  подпис
 34. 34 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  Тази прокуратура , като че ли не знае къде е ключа от бараката...….е , няма да й кажем , а ще гледаме сеир , толкова време , колкото ще отдели новият министър да АДМИНИСТРИРА КАДРИТЕ И РАБОТАТА ИМ …..после , ще се разсъждава върху резултатите , макар и отсега да се вижда ,какво е положението в края на тунела.....Така ще се размирише работата с този подход в търсене на някои виновни , че на премиерът Борисов ще му се прииска да остане за постоянно на служба в полза на родината в.....чужбина !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK