Съдът обяви ромските стипендии за успех над 3.50 за дискриминация

Съдът обяви ромските стипендии за успех над 3.50 за дискриминация

© Надежда Чипева, КапиталС решение от 13 януари Върховният административен съд постанови, че стипендиите, които бяха изплащани на ромски ученици в периода 2016-2018 г., са дискриминация спрямо останалите деца. Постановлението потвърждава решение на Административен съд - София град, съобщи вестник "Сега", като цитира сдружение "Азбукари", което три години води дело срещу програмата за подпомагане на ромски ученици.


Ромският проект съществуваше по времето на Меглена Кунева като министър на образованието. 60% от финансирането му идваше от неправителствената организация "Ромски образователен фонд", а останалите 40% осигуряваше нашето Министерството на науката и образованието (МОН). По 30 евро месечно получаваха ромски ученици с успех над 3.50. Целта беше задържане на децата в средното образование, повишаване на резултатите им и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми.


Сдружение "Азбукари" започна съдебна битка срещу стипендиите след протести на родители от Добрич, които настояваха и българи да имат право на парите. Тогава Кунева защити проекта с думите: "Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи."


През 2016/17 и 2017/18 г. по проекта бяха подкрепени 763 младежи от ромски произход. Успехът им беше доста по-висок от минималния за получаване на подкрепа - около "Много добър 5". Ромски организации коментираха в хода на съдебната битка, че според закона за защита от дискриминация изравнителните мерки за групи, които са в неравностойно положение, не могат да се определят за дискриминационни.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Трябва да има стипендии за всички за над 3.50, не само за ромите.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Още тогава ви казах, че е дискриминация. Не съм си променил мнението.Да си ги спонсорират с частни пари колкото си искат но не с обществени средства.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1088 Весело

  Естествено, че е дискриминация! Признават си, че бедните циг.. упс, ромчета са по-тъпички и за тях стипендията е над 3.50, а не като за всички останали - над 5.50.
  Майтапът настрани, но ако парите идват от разни циг.. ромски организации, а не от данъците (които се плащат предимно от нас), смятам че това е добра инициатива.

 4. 4 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И от БХК воят нека започне - СЕГА:

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Не е лошо стипендиите да са различни за по-висок успех. Примерно:
  Над:
  3.00 - два лева
  3.50 - три и петдесет
  4.00 - десет лева
  4.50 - 15 лева
  5.00 - двадесет лева
  5.50 - четиридесет лева
  6.00 - осемдесет лева.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И правилно!!!!
  Поощряването по етнически признак Е ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!!

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Ромските деца не могат да се учат равностойно на българските, поради незнанието на езика.
  Как пък на никой от това така наречено министерство на образованието не му просветна, че преди да изпратят децата в училище, трябва да се погрижат, те да знаят езика.

 8. 8 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С неолибералните камъни по техните глави. Много хляб има още в това, объщай лопатата и изривай, по техните правила.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Колко пари ни струват циганите? Като изчислим загубите от неработене, невнасяне на данъци и осигуровки, всички видове помощи в брой, щетите от безбройните кражби и покриването им, разходи за арести, следствия и дела, престоят им в затвора, гледането на изоставените им деца, болничното им лечение, разнасянето на болести, неплащането на ток и вода, програмите за интеграция, делата в Страсбург и т.н. Сметката от преките и косвени разходи за издръжката им е на стойност милиарди лева на година. За нас това е двойна загуба, защото тези пари вместо да се добавят към стандарта ни, те излизат от джоба ни.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 458 Весело

  А малките ромчета сега ще връщат ли стипендиите?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мизийски":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ромските деца не могат да се учат равностойно на българските, поради незнанието на езика.Как пък на никой от това така наречено министерство на образованието не му просветна, че преди да изпратят децата в училище, трябва да се погрижат, те да знаят езика.
  —цитат от коментар 7 на atmanpg


  Как пък никой не си задава въпроса, какво им е пречило 700 години (дошли са с турците) да го научат?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Правилно решение на съда. Стига привилегии за циганчетата, защото много български семейства, които са точно толкова бедни, колкото циганските, а в някои случаи и по-бедни, защото не получават същите социални помощи. Дискриминация спрямо другите деца е децата от определен етнос да получават стипендии.

 14. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Абе не сте прави. Всякакви мерки, които задържат ромчетата в училище и ги карат да учат, са добри.

  По-добре да се платят сега едни пикливи 30 евро, но след няколко години да имаме нормален човек с работа и семейство, вместо да се дават по 300 за издръжката му в затвора. По-добре една ученичка да получава 30 евро за успех, отколкото помощи като самотна майка.

  За възрастните нямам особена жалост, там не виждам смисъл да се наливат грешни пари, но за децата - не сте прави.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#14] от "espresso":

  Викаш - българчетата кучета ги яли !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  ти май си габровец

 17. 17 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  ти май си габровец

 18. 18 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абе не сте прави. Всякакви мерки, които задържат ромчетата в училище и ги карат да учат, са добри. По-добре да се платят сега едни пикливи 30 евро, но след няколко години да имаме нормален човек с работа и семейство, вместо да се дават по 300 за издръжката му в затвора. По-добре една ученичка да получава 30 евро за успех, отколкото помощи като самотна майка.За възрастните нямам особена жалост, там не виждам смисъл да се наливат грешни пари, но за децата - не сте прави.
  —цитат от коментар 14 на espresso


  Комунистите като ги водеха насила в училище има ли резултат. Единственото решение е да им се помогне да се пръснат равномерно из цели ЕС, без възможност да живеят на групи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  'Се едно повечето от въобще отишлите у училище нема да ги получат- цели 3.50 са това, почти отличен..... (ツ)

 20. 20 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Със сигурност плащането на етнически признак е дискриминация. Резултатът от това решение обаче едва ли ще е да се дават пари на всички с над 3,50, а по скоро да се спрат парите за циганите, които ходят на училище. Правилно решение, интересно е и колко е работило. Колко цигани са били мотивирани да ходят на училище ида имат успех за парите. Но са ми много интересни антилиберастите тук, които хем реват, че циганите не ходят на училище, хем се радват, че им спират една мотивация да ходят.

 21. 21 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Абе не сте прави. Всякакви мерки, които задържат ромчетата в училище и ги карат да учат, са добри. По-добре да се платят сега едни пикливи 30 евро, но след няколко години да имаме нормален човек с работа и семейство,
  —цитат от коментар 14 на espresso


  Напълно подкрепям. Но, знаейки, че нашето общество не вижда по-далеч от носа си, проблемът се задълбочава.
  Ромският въпрос няма да се реши от ромите.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  До коментар [#14] от "espresso":

  Да де, ама не искат да ходят на училище. Само взимат парите, а и учителите не пишат двойки и отсъствия, че става зле за училището.

 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#14] от "espresso":Викаш - българчетата кучета ги яли !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Отговарям съвсем сериозно, допускам, че не е само заяждане от Ваша страна.

  Разбира се, че в един идеален свят е правилно всички деца да получават поощрение, за да учат добре или поне прилично. Ако обаче имаш ограничени средства, мислиш по друг начин.

  Ромите в момента масово така и така са закачени за социалната държава. Така и така ще получават пари - дали като самотни майки, дали като безработни, дали като затворници, дали чрез здравната каса или пенсии по старост и болест (не по трудов стаж) - ще получават. По-добре да се дадат някакви пари на етап, когато има шанс да са инвестиция, а не милостиня. И за тях ще е по-добре, и за данъкоплатците ще е по-добре.

  А иначе абстрактната справедливост е хубаво нещо, ама вече май и православната църква не вярва в нея.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Какви 3,50, бе?! Вижте само снимката - наредили са се само ОТЛИЧНИЦИ! Valedictorians, казано на друг език. От Училището на Живота. Majoring в специалността "чорафте" и "кере бути, маро пенгяс" (ша ядем, ама нема да работим).
  Усилия на властта все пак трябва има, поне за парлама, въпреки явната им обреченост на ПЪЛЕН НЕУСПЕХ. Един етнос като слага грамотност и образование на последно място в пирамидата на "стойностите" си (оглавена от 1) ядене и пиене, 2) секс, 3) чалга и кючек), нищо не може да го примами в училище/гимназия/университет. Просто не им дреме, това са неща от друга вселена - колкото и да ни тикат 1-2 млади циганки, завършили висше като "позитивен пример" (браво на тях, но де факто, те са супер нерепрезентативно изключиение, което само ПОТВЪРЖДАВА ПРАВИЛОТО).
  Но социалЪТ, естествено, трябва ДА СЕ СПИРА ВЕДНАГА, щом цигането не ходи на училище и дори не може да чете... И така - преливането от пусто в празно ще продължи. С нашите данъци.

 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Класически пример на дискриминация, всеки родител може да заведе дело срещу държавата и да получи обезщетение. Изравнителни мерки щяха да са, ако важаха за всички бедни деца в България, които растат в риск - и роми, и българи, и турци и арменци и т.н. Това е пореден показен провал на Куневица, която доказва че е същата калинка като герберските.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Ромският фонд да им дава по 1000 евро ако иска! Ама държавни пари за такъв успех НЕ! Меглена Кунева трябва да бъде съдена!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Неутрално
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#17] от "voxy":

  Не.


  До коментар [#20] от "ilinko":

  И на мен да ми интересни антилибералистите - хем хората да са равни, хем белите били по-умни, затова на тъмните стипендия за по-нисък успех. Хем тъмните били послушни и ученолюбиви, хем само с пари се мотивирали да не поемат по кривия път да крадат пари - тоест вместо да ги мъчим да крадат, да им дадем пари на ръка.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Весело

  " Тогава Кунева защити проекта с думите: "Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи.""

  И тази се води от сравнително " свестните" и " интелигентните" министри на предишния сезон на управлението на ГЕРБ ......Сещайте се какво е нивото на другите министри - и тогава, и сега и се чудете защо един язовир може да се източи, а виновни да няма !

 30. 30 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Че е дискриминация, то е ясно, щом са раздавани по етнически принцип, а не като социална помощ по бедност.
  Интересно ми е за какво са ползвали парите. Мисля, че ще позная, ако кажа, че манго си е купувал ракия. А после е удрял по един "възпитателен" пердах на жената и децата.

 31. 31 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Сигурен съм, че решението на съда е съобразно законите, това е дискриминация спрямо младежите от други етноси - българи, турци, арменци... В същото време ние имаме голяма полза циганите да са по-образовани, такива едва ли ще раждат после по 7-8 деца, чиято издръжка би ни струвала много повече и разбира се по-опасното: промяната във времето на съотношението цигани/други в държавата. Колкото са по-малко, толкова по-добре за обществото, а и за тях, когато паразитите станат над допустимото организма умира.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Хем е дискриминация на другите несубсидирани деца ,хем в противоречие с Конституцията, която изисква задължително образование до 16г възраст поне, а тук им се плаща само да идват на училище ,защото 3,.50 е успех именно на дошъл в клас и слушал с едното ухо учителката. А другите деца не получават такива подпомагания да станат сутрин за училище....
  Чл. 6.
  'Не се допускат никакви ограничения на правата ИЛИ ПРИВИЛЕГИИ, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия,ОБРАЗОВАНИЕ, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Интересен казус, очевидна дискриминация е и не е редно, но в същото време - ако умрели 30€ месечно ще е разликата между тоя индивид да стане нормален данъкоплатец със семейство, работа, деца и пресръпник дето ще го издържам във затвора с 500лв/месечно - си заслужава

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Разбира се е е дискриминация. Представете си, че за циганетата се постави условие да им дават стипендия само при успех с половин единица повече от българчетата. Такъв вой ще настане от разните НПО-та, та чак до Брюксел ще стигне.

  А присъствието в училищата се решава елементарно, спират се детските надбавки ако детето напусне училище. Тези детски се дават за отглеждане на детето, а това включва и образованието му. Щом като родителите не изпълняват това важно условие значи нямат правото да ги получават понеже харчат парите за нещо друго. За ВСИЧКИ, независимо дали са българи, цигани или каквито и ще да са. Тогава няма да могат да реват че има дискриминация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Абе не сте прави. Всякакви мерки, които задържат ромчетата в училище и ги карат да учат, са добри. По-добре да се платят сега едни пикливи 30 евро
  —цитат от коментар 14 на espresso

  Не е въпросът за парите а за принципа. Или има закони и те се спазват от всички, или настъпва беззаконие.

  Не е правилно едни съвестно да си изпълняват задълженията а на други да се плаща за да го правят. Това възпитава в циганите психологията, че им е позволено всичко, че имат специални права, стават нагли. Което и наблюдаваме, циганската наглост, усещането че са над законите старателно подклаждани от разни продажни НПО-та надминава вече всякакви допустими граници. Както е тръгнало, утре ще почнат да им плащат да не бият лекарите и полицаите, да не тормозят съседите с чалга, да не крадат.... За безплатният ток и вода да не говоря.

  Има закони и те са за ВСИЧКИ. Ако на един етнос се позволява да не ги спазва, ако му се дават специални права независимо зад какви красиви приказки се прикрива това е РАСОВА дискриминация към останалите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Категорично е дискриминация!
  Но... ако 60 лева на месец ще задържат циганите в училище, нека държавата ги плаща (тоест всички ние), при това от ранна училищна възраст, с условието да няма подбутване от страна на учителите и преминаване в по-горен клас по милост.
  Предпочитам да давам от данъците си за циганче, което ще се ограмоти, очовечи и поне малко превъзпита, отколкото за охраната на дебелия г*з на Пеевски. Единственият начин поне малко за намалеят престъпленията, особено жестоките такива, свързани с тази част от населението.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 37. 37 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kamenarski":

  А малките ромчета сега ще връщат ли стипендиите?
  —цитат от коментар 10 на Kamenarski


  Га успеят да преджобат достатъчно хора в трамвая , ще ги върнат.


 38. 38 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Меглена Кунева - главен преговарящ за ЕС. Спомням си, че тази жена "затвори" глава "Образование и наука" в рамките на дни.

  Полша по този кохезионен фонд получи почти милиард евро!

 39. 39 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Voiko":

  Същото е като с детските надбавки, чиста форма на дискриминация - децата на тези, които са учили, а и да не са, и си късат г*ъза за по-високи доходи, са неважни за държавата. Важни са децата на лентяите, щото не им достигали. Верно, че житейски ситуации има всякакви и всеки може да изпадне в нужда, но от години, по правило, детски се плащат предимно на децата от маргиналните групи. Просто трябва да има за всички, макар и супер символични към днешна дата, както е в повечето държави.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#40] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  Това сериозно ли го казваш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred":

  Честно казано, започвам да си мисля, че и наказателна отговорност трябва да се носи от родители, чиито деца не посещават училище поне до 8ми клас или до навършването на 16 години. Да кажем, че след тази възраст могат да решават сами, бидейки непълнолетни.
  Как така детето ти ще реши да не ходи на училище, та нали по презумпция това ти е работата като родител, ама, викат „то не иска“... абе, пуста гьостерица!

  Ей го тоя, дето закла момичето онзи ден, учил само първи клас, ами то е примат, какво да очакваме от него. Както каза един криминален психолог, такива индивиди изобщо не осъзнават живота като ценност. Не казвам, че училището е панацея, но намалява рисковете от подобно първобитно поведение.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 43. 43 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Мда, на циганската държава, циганските деца са й приоритет. Същата е и дискриминацията за детските - за едни от децата има, а за другите - няма. Стига родителите да са по-кадърни, да изкарват по-високи доходи и да плащат по-високи данъци, за държавата това значи, че децата им не заслужават нищо. Ама после държавата заслужено си го получава - най-кадърните й младежи заминават с еднопосочни билети...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 44. 44 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Жалко, че изобщо някой е атакувал в съда тази хуманна мярка. На фона на историческата дискриминация спрямо циганския етнос в България, продължаваща до днес с пълна сила, подобна обратна дискриминация може да е само полезна.
  —цитат от коментар 40 на Кошмарът на отиващите си консерви


  а искаш ли да се въведе и обратна дискриминация по РПУ-тата? Водят някого за побой и ченгетата и те го пребиват? Много ли ще е полезно?

 45. 45 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Трябва да има стипендии за всички над 5.50, плюс грижа и мерки за задържането им и кариерно развитие в България.

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално
 47. 47 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#18] от "1908":

  Единственото възможно решение е да се прогонят от ЕС, за предпочитане да се върнат там, откъдето са тръгнали - Индия.

 48. 48 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Правилно решение. За да няма дискриминация, е требало едновременно да отпуснат и стипендия за българчета за бране на желязо и жица , джобене на минувачи и дишане на лепило.

 49. 49 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#23] от "espresso":

  Защитавате етническа дискриминация, това е противоконституционно, а не съм сигурен дали не е и престъпно. Разбира се, за платените либерасти върховенството на закона съществува само когато им изнася.

 50. 50 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Тогава Кунева защити проекта с думите: "Не виждам дискриминация."
  А преди случаят да пападне в съда, каква е била позицията на Комисията за защита от дискриминация, която е създадена точно с целта да санкционира подобни казуси.
  И ще има ли глоба за този, който я е допуснал - дискриминацията, която се "вижда" от самолет.

 51. 51 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е мярка от т. нар. "позитивна дискриминация", която има за цел да уеднакви положението на дискриминирана група посредством дикриминиране на мнозинството. В случая е на расова основа. Логиката е същата като при приема в гимназия с квоти за момичета и момчета, за да се гарантира на пола с по-слаб интерес или успех (някога момичета, сега момчета) достъп до обучение с високо качество, дори с по-нисък бал.

 52. 52 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#21] от "Destino":

  Няма разбира се, защото за тях проблем няма!!!
  Защо да харчим пари за тях тогава? Пари, които и без това са малко.

 53. 53 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#18] от "1908": "Комунистите като ги водеха насила в училище има ли резултат?"
  - Да. Всички граждани над 30 години, независимо от пол, етнос и вероизповедание, владееха и сега владеят български език задоволително. Дивашкото отричане на всичко от отминалото време и бесния антикомунизъм, не позволи да се прецени кое е добро и кое трябва да отстраним като практика. Всички граждани на НРБ работеха. Трудът създава самочувствие, формира чувство на достойнство, създава усещането, че си полезен и необходим на общаството. Освен това големи групи бяха ангажирани 8 часа на денонощие и не им оставаше много време за реализацията на антиобществени дейности. Невежите политици хрантутници се юрнаха да възприемат някакви измислени "ценности", като забравиха за българските традици. "За лудо рабути, за лудо не стой." Социалните помощи създават лентяи, разполагащи с цялото време на света и естествено маргинализираните индивиди го използват за реализация на инстинктите си. Вместо да се създават Агенции за отнемане на деца, социалните служители трябва да се обучат как да работят с родителите и децата им. Даването на стипендии за успех над 3.5 не е стимул, а допълнителен доход, прикрит зад уж благородна цел. Това е допълнителен натиск върху българския учител! Запитвал ли се е някой, какво ще стане с учителя, който си позволи да напише оценка под 3.5 ? Решението е да се спазва Конституцията на РБ - гарантиране на труд и образование и здравеопазване. Всичко друго е пунта мара или шменти капели, както казва водача на индианците, банкянския гении, който в момента разглежда египетските пирамиди.

 54. 54 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Правилно е постановил съдът.

  А Меглена Кунева няма ли кой да арестува показно и да я подведе под съдебна отговорност?

 55. 55 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Значи, не стига, че образованието в България, започвайки от детската градина, та чак до първата бакалавърска степен е безплатно, ами дай и пари да плащаме, че да учат!? Идеята не е лоша, но нищо не ти пречи да потърсиш талантливи деца и САМ да им плащаш стипендия. Предложението, това да става от финансирания с НАШИТЕ данъци държавен бюджет, е леко нагло.

 56. 56 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 605 Весело

  Само да питам, 3.50 по четирибална или по шестобална система?

 57. 57 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Само да питам, сега #КОЙ ще връща неправомерно получените средства? Няма как това да са ромските деца, защото доброволно получената сума не подлежи на принудително събиране.

 58. 58 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Това е мярка от т. нар. "позитивна дискриминация", която има за цел да уеднакви положението на дискриминирана група посредством дикриминиране на мнозинството. В случая е на расова основа. Логиката е същата като при приема в гимназия с квоти за момичета и момчета, за да се гарантира на пола с по-слаб интерес или успех (някога момичета, сега момчета) достъп до обучение с високо качество, дори с по-нисък бал.
  —цитат от коментар 51 на TM


  Нищо позитивно няма в това да изземваш от кадърните, можещите и работещите за да даваш на некадърните, неможещите и мързеливите. И единствения начин да промениш нещата е като накараш вторите щат, не щат да минат към групата на първите. Ама за това се иска смелост за да премахнеш системата за подаяния. А не да я доразвиваш и разширяваш...

  А примера с гимназиите не е удачен, най-малкото защото е научно доказано различното развитие на момичета/момчета във времето... И ако на гимназиален етап момичетата изпреварват, по-късно нещата се обръщат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 59. 59 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а искаш ли да се въведе и обратна дискриминация по РПУ-тата? Водят някого за побой и ченгетата и те го пребиват? Много ли ще е полезно?
  —цитат от коментар 44 на our12595545


  Не, разбира се. Статията се отнася до нещо съвсем конекретно - стимул за учене, което няма никаква връзка с побой в полицията.

  Разбираемо е, че ромските деца са в неравностойно положение, поради историческата дискриминация спрямо тях. На никого няма да навреди, ако прагът за стипендии за тях е малко по-нисък. 3.50 ми се вижда прекалено, но виж, 4.50 изглежда адекватно.

  Разбира се, трябва да се прецени дали изобщо тая мярка е имала някаква полза до този момент, защото ако няма, то ще е само прахосване на пари.

 60. 60 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#59] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  с тия глупости, които ги пишеш газиш два основни принципа на правото. Първо никой не може да бъде наказван за недоказани престъпления на негови роднини (историческа дискриминация) и второ наказването на извършителя със същото престъпление се определя като варварщина и се забранява. Понятия като позитивен тормоз, позитивен побой, позитивно изнасилване мисля че е безумно да бъдат коментирани през 21 век. И дискриминацията и побоя са престъпления или бъркам?

 61. 61 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#49] от "niki7": "Разбира се, за платените либерасти върховенството на закона съществува само когато им изнася".
  - Прав си. Всяко действие или бездействие може да се обяви като дискриминационно, Важно е да се определи не какво е действието, а положителния ефект от него. Решението на Съда е правилно, но спира до тук. Необходима е и нравствена оценка. На практика се получава, че всички от въпросния етнос деца, ще получават определени средства, при което се получава уравновиловка, срещу която така зверски се бориха комунистическите-антикомунисти=либералисти.

 62. 62 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  ромските деца са в неравностойно положение, поради историческата дискриминация спрямо тях
  —цитат от коментар 59 на Кошмарът на отиващите си консерви


  Започвайки още от края на 60-те години на миналия век, в България има неравностойно третиране на ромските деца. То не бяха стипендии, то не бяха социални, имаше специални квоти за цигани (тогава роми нямаше), за влизане в техникум/гимназия и особено в университет. Раздаваха им апартаменти и къщи с предимство, както като на многодетни семейства, така и на цели цигански фамилии. Партийния член от ромски или турски произход можеше да си прави каквото поиска, без да се безпокои, че ще бъде наказан или изхвърлен от Партията. След като комунизма си отиде. имаше десетилетие на ромското включване, което се превърна в безкраен процес. Сега има куп действащи социални програми от министерството и общински програми на местно ниво.
  Абе, яко са дискриминирани, трябва да им се даде ОЩЕ! Само, ако може, да има специален данък за целта. И да го плащат предимно такива дървени философи, дето само глупости бълват.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е мярка от т. нар. "позитивна дискриминация", която има за цел да уеднакви положението на дискриминирана група посредством дикриминиране на мнозинството. В случая е на расова основа. Логиката е същата като при приема в гимназия с квоти за момичета и момчета, за да се гарантира на пола с по-слаб интерес или успех (някога момичета, сега момчета) достъп до обучение с високо качество, дори с по-нисък бал.
  —цитат от коментар 51 на TM


  примерът е тотално неадекватен, тъй като дискриминация е умишлено деяние и няма абсолютно нищо общо с успеха в училище, освен ако не твърдите, че момичетата учат повече, че да няма момчета в класа. В спортовете мъжете и жените също са разделени и причината не е дискриминация. Апропо тоалетните също са разделени.

 65. 65 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Чудесно, една стъпка в правилна посока - общество, където няма дискриминация по пол, раса, малцинствена принадлежност.
  Това естествено няма да се хареса на либералните тролове - те смятат, че принадлежността към някакво малцинство или расата на човек е достатъчно основание за различно отношение към този човек.
  Чист расизъм.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 66. 66 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#63:"Кошмарът на отиващите си консерви"][/quote]

  правото е измислено, за да се охранява и възстанови справедливостта, а не да носи ползи на отделни индивиди или групи от индивиди. Измислянето на нови думички като позитивна дискриминация няма как да го промени.

 67. 67 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Неутрално

  не развалят ли гетата няма да има никакъв положителен напредък...ако са между другите и не са на такива големи групи ,може и да стане работата ,но в цял свят с всички подобни общности е така..на куп ли са оправия няма

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 68. 68 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#43] от "rumen_s": "Ама после държавата заслужено си го получава - най-кадърните й младежи заминават с еднопосочни билети..."
  - "Държавата" получава това за което работи - пари, много пари. Работата и е, да изгони българите и тя се справя чудесно. Освобождава територия, за по рационално мислещи народи. За тези народи циганите не са проблем, ще ги обявят за терористи и ще ги избият до крак."Гитлер", според съвременници, ги е правил на сапун, така че прецедент има, което означава, че в юридически план, не е проблем да се повтори. Българите са друга манджа. Хилядолетните опити да ни затрият от лицето на земята се оказаха теуспешни. Сега пробват последния вариант - со кротце, со благо и без кютек. Е на това българина не е свикнал и затова не може да се усети. Прав е бил бея като е отбелязал: "Завиждам на акъла на българина, но този който му идва по късно". Е, като си загубим държавата ще бъде къдно или както казват в една съседна нам държава, геч.

 69. 69 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 360 Неутрално

  И сега има дискриминация, защото размерът на стипендиите и праговете се определят от училищата. В елитно училище, едно че се изкарват по-трудно оценки, но и прагът за стипендия е по-висок. В класа на сина ми почти нямаше ученици с успех под 5.50 и вземаха 20лв стипендия, 40лв над 5.80. В други училища вземат 40лв за много по-нисък успех.

 70. 70 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  А дали няма родителите на децата да си ги делкат с учителите?

 71. 71 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Значи идеята е добра, но тук си проличава некадърността на българския апаратчик.

  Куневица трябваше да се досети, че това е дискриминационен текст.

  А може същия ефект да се постигне с не-етническа дефиниция - като се даде тази стипендия на деца, които имат родител без средно образование (или пък имат неизвестен родител).

  И тогава щеше всичко да е чиста работа.

  Е, и някой българче и турче щеше да намаже, но това само по себе си не е проблем.

 72. 72 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivanpopov":

  Що да е нагло, нали това е демокрацията и равенството - дай ти да су наложиш мнението, 'щото плащаш данъци, а аз не, 'щото също плащам данъци, ама не ти изнася моето мнение. Като гледам какво инвестират на запад за учениците и разбирам 'що сме зле - дай му една баничка, тетрадка и химикал, стол и чин и го заеВи чавето, да остане за ракийка и салатка. ЮП, АЕЦ Белене, КТБ - може да се плащат от данъците, но да дадеш някой лев на учениците да подпомогнем родителите им не може. Така както си я подкарал, утре бг работодателите ще решат че "За лудо работи, залудо не стой" и ще поискат да не плащат заплати.

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "И тази се води от сравнително " свестните" и " интелигентните" министри на предишния сезон на управлението на ГЕРБ ......Сещайте се какво е нивото на другите министри - и тогава, и сега и се чудете защо един язовир може да се източи, а виновни да няма !
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  Абе тази си беше баш реформаторка - поне Раданчо за такава я припозна.

  Което идва да ни подскаже, че българския политически елит е по принцип некадърен - без значение от коя партия е.

 74. 74 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#51] от "TM":

  Логиката на квотите за прием в училище на момчета и момичета е съвсем различна.
  Обуславя се от факта, че двата пола се развиват с различна скорост в психологичен план.
  До 7-8 ми клас момчетата са по-буйни, по-незаинтересовани, по-малко концентрирани и пр., съзряват по-бавно и леко изостават от момичетата в емоционален план. Само няколко години по-късно тази разлика не само не съществува, а тъкмо обратното, често момчетата показват по-добри резултати от момичетата, особено в точните науки, което много ясно личи при избора на специалности в университетите.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 75. 75 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2292 Весело

  Ами...и.....и....на тях и 3.50 е достатъчно да могат да управляват....още повече , че те са племе наблюдателно , изобретателно и с далеч по-малки нужди от ...сещате се …..как им беше името ?!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Как пък никой не си задава въпроса, какво им е пречило 700 години (дошли са с турците) да го научат?
  —цитат от коментар 12 на 1908


  И в тази връзка - нали и на турчетата българският не им е майчин език - на тях не трябва ли също да им дават такива стипендии ? Ами на българчета родени и израснали до училищна възраст в чужбина - те също може да не говорят български ?
  Само че на тези тези две категории им липсват някои "културни особености".

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#63] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  Посочи конкретно кои са тези страни и какви привилегии са давали на ромите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Гневно

  До коментар [#42] от "frisky":

  А наказателна отговорност за татко Асан, оставил 18-годишната си дъщеря Андрея да живее сама)наглеждана от дъжд на вятър от "братовчеди") в ЦенкоЧоковото имение, па отишъл да печели парички? Ами за родителите на Аксел, оставили го самичъкда се оправя в същото туй феодално имение, като се храни с брат си от време на време при баба и дядо?
  Аз предлагам по 12 години затвор за такива родители!

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Каквото и да си говорим за циганите, винаги става дума за пари. Те само от това разбират.

 81. 81 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#76:"Кошмарът на отиващите си консерви"][/quote]

  за последен път ти обяснявам, че дискриминацията е криминализирана и всеки, което е жертва на дискриминация може да си потърси правата в съда срещу конкретен извършител за конкретно деяние. Исторически дискриминирани са били и българите в Османската империя, но това не е основание за позитивна дискриминация за определящите се като турци в България, нали?

 82. 82 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 515 Гневно

  Аре стига с тия *роми*!Кажете кой ви кара да употребявате това *название* вместо приетото в разговорния и доскоро в писмения език *циганин*?
  Впрочем,наскоро ПАК показаха невръсна циганка станала майка за ВТОРИ ПЪТ на скромната 17 годишна възраст!Някакмо *задвижване *от страна на институциите?

 83. 83 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Отвратително дискриминационно решение на нереформираната съдебна власт на Красьо Черния!
  Е как дискриминация е успех 3:50?! А какво са искали уважаемите съдии? Циганчетата да са отличници, за да получават стипендиЙ

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Още тогава ви казах, че е дискриминация. Не съм си променил мнението.Да си ги спонсорират с частни пари колкото си искат но не с обществени средства."
  ============
  Не е масова практика. От 6 години съм председател на комисията за стипендиите в нашето училище, специални цигански стипендии не е имало.
  Стипендиите за успех се дават като стипендии за "постигнати образователни резултати". При нас са за успех над 5.50, а ако училището е прекалено добро, изискването може да стане примерно за 5.75.

  Еретик
 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#80] от "Роси":

  "Каквото и да си говорим за циганите, винаги става дума за пари. Те само от това разбират."
  ===========
  А, Роска, не само от това.

  Еретик
 86. 86 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Толкова коментари за някакви си 18000 лева дадени от държавата. Само 763 циганета са взели стипендия, дотирана с 40 процента държавни пари.

 87. 87 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Толкова коментари за някакви си 18000 лева дадени от държавата. Само 763 циганета са взели стипендия, дотирана с 40 процента държавни пари.

 88. 88 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Някои български съдии волно или неволно отказват да правят разлика между дискриминация и стимул.

 89. 89 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Абе някой знае ли- като са отпускани стипендии на някой, щото бил ром- как държавата решава дали наистина е ром? Доколкото зная- в документите на хората никъде не пише за етноси разни. Цветът (и вонята) също не могат да са определящи.

  Какъв изобщо е критерият- щото някой казал, че се самоопределя ли, що ли?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 90. 90 Профил на mpd35571118
  mpd35571118
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само ще повторя някои очевидности. Ако не решим проблема с ромската интеграция нямаме особен шанс за благополучие в близко бъдеще. Въпрос на аритметика. Ние сне седем милиона, от които работят и създават продукт два милиона и половина. Имаме два милиона пенсионери и един милион подрастващи. Имаме едни осем процента от населението (600,000), които не са пенсионери, не са подрастващи, но не работят. Те се издържат от всички нас. За целите на разговора няма никакво значение защо тези хора не работят - не желаят, не могат, нямат квалификация, образование, базисни умения и владение на български език или друго. Има значение единствено факта, че ние не можем да си позволим този обществен разход. Той ни спира. Има и други фактори-спирачки като миграция, ниска раждаемост, икономика на ниска добавена стойност и т.н. Но този фактор е нещо, с което може да се справим в средносрочен план. Той и ще има най-пряк ефект върху крайния резултат. Може да звучи цинично, но шансът е единствено за промяна на децата до първи клас. Просто при по-големите, животът в гетото много успешно убива всякакви усилия за превъзпитание и насърчаване естествен стремеж към знание, развитие и откъсване от мизерията. Ако започнем днес ще видим първи резултати след двадесет години и обръщане на тренда след още двадесет. Започваме о5 децата до седем годинки със задължителни ясли, детска градина, училище с общежитие. Извеждането от гетото е ключов момент за успеха на всякакъв интеграционен проект, убеден съм.

  Утопия са всякакви експерименти, които обещават бърз успех. Това е положението. Започваме днес и ще успеем след две поколения.

 91. 91 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#59] от "Кошмарът на отиващите си консерви":


  Разбираемо е, че ромските деца са в неравностойно положение, поради историческата дискриминация спрямо тях.
  —цитат от коментар 59 на Кошмарът на отиващите си консерви


  Може ли да обясните горното.
  Щото бях останал с впечатление, че всички имаме равни права и задължения. Както и че не може да искаш повече права, само защото не си изпълняваш задълженията.
  Надявам се не искате да въведем квоти за "малцинства" в университетите....

 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#53] от "goro6": ,,,До коментар [#18] от "1908": "Комунистите като ги водеха насила в училище има ли резултат?"
  - Да. Всички граждани над 30 години, независимо от пол, етнос и вероизповедание, владееха и сега владеят български език задоволително. Дивашкото отричане на всичко от отминалото време и бесния антикомунизъм, не позволи да се прецени кое е добро и кое трябва да отстраним като практика. Всички граждани на НРБ работеха. Трудът създава самочувствие, формира чувство на достойнство, създава усещането, че си полезен и необходим на общаството. Освен това големи групи бяха ангажирани 8 часа на денонощие и не им оставаше много време за реализацията на антиобществени дейности. Невежите политици хрантутници се юрнаха да възприемат някакви измислени "ценности", като забравиха за българските традици. "За лудо рабути, за лудо не стой." ...''

  -Към казаното до тук от тебе може да се добави и следното: Някога имаше Строителни войски /бившите Трудови войски, създадени от Стамболийски/, но умниците политикани ги закриха. А в Стрителните войски по-слабо образованите се учеха на труд и дисциплина и усвояваха занаяти. Един от малкото сериозни политици, които възразиха срещу закриването на ГУСВ бе Ахмед Доган, ъой се обяви против, но не го послушаха, за съжаление.

 93. 93 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 892 Весело

  Някои български съдии волно или неволно отказват да правят разлика между дискриминация и стимул.
  —цитат от коментар 88 на BULEXIT


  -Бе то у този форум, дета са баш специалистите по всичко не правят такава разлика, а ти искаш съдиите да я правят. Освен този стимол до преди няколко -10-тина години имаше и друг- т.н специални училища с интернати, седмични. В тях циганетата нощуваха, хранеха се и денонощно бяха пред очите на учители и възпитатли. Така те се отделяха от вредното за тях влияние на семейно-родовата си среда поне за по 5 денонощия, седмично. Умниците ги закриха, пратиха всички в общите училища, а сега някои хленчат, че те не ходели на занятия, бягали от часовете и пр... А всъщто време училищата, подобно на болниците, бяха превърнати в търговски фирми / с ,,принципа'' -,,Парите следваат ученика"", та и директорите на училищата са принудени да си ,,затварят очите'' за да не намалеят парите за издръжка и заплати.

 94. 94 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "our12595545":

  До коментар [#58] от "rumen_s":

  Има квоти и при приема по някои специалности в университета. В България поне. Логиката е същата. Държавата решава, че има смисъл от, да речем, мъже учители, и прави квоти. Дикриминиращо е за момичетата, защото влизат с по-високи оценки. И обратното - когато в инженерните специалности има квоти за момичета.

  Ромските деца са ощетени просто, защото са се родили роми. Много е тъжно, но е факт. И коментарите под тази статия го доказват.

 95. 95 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Да, това е дискриминация, не може да се делят децата.

 96. 96 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#91] от "lz73":

  "Надявам се не искате да въведем квоти за "малцинства" в университетите...."
  ============
  Не е необходимо. Всички влизат, дори с 3.00.

  Еретик
 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Неутрално

  До коментар [#94] от "TM":

  Ромските деца са ощетени просто, защото са се родили роми.

  Ромските деца са ощетени само ако са се родили бедни!
  Децата на богатите роми хич не са ощетени биля! Преди няколко години коментирахве във форума за изцепките на синчето на един ромски бос, студент в английски колеж, направени по време на ваканцията!

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Неутрално

  До коментар [#89] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":
  Правилен въпрос!
  Около 60% от ромите в България при последното преброяване или не са отговорили на въпроса за етническата си принадлежност, или не са се самоопределили или са посочили българска, турска или влашка идентичност.
  Или трябва да се допитват кой е достоен за стипендия до племенните вождове? Ама такива има само при калдарашите (5%) от ромите в България. А може би трябва да се пита кои са роми и кои не са местните лидери - лихварите или пасторите?
  И какво да се прави с децата от смесени двойки - при изследване от 2001 година се бе оказало, че около 25% от живеещите в гетата не са нито по произход, нито по език роми. Те имат ли право на стипендия?

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":
  Ромските деца не могат да се учат равностойно на българските, поради незнанието на езика.
  >>> A те дали искат? Преди десет( и кусур години..) една ..холандска ромка с български произход, подметна във форум: "А бе за какво ни е е този български? Трябва децата да учат английски."

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Любопитно

  До коментар [#97] от "Patsis":
  коментирах във форума за изцепките на синчето на един ромски бос
  >> Това намирисва на...расово профилиране:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK