Прокуратурата в Стара Загора разследва произхода на опасни отпадъци

Отпадъците на площадката "Брикетопроизводство" край с. Обручище, община Гълъбово, са с неустановен вид и произход

© Прокуратура на РБ

Отпадъците на площадката "Брикетопроизводство" край с. Обручище, община Гълъбово, са с неустановен вид и произходРайонната прокуратура в Стара Загора е започнала разследване за установяване на вида и произхода на опасни отпадъци, открити на 14 януари на площадка "Брикетопроизводство" край с. Обручище, община Гълъбово. Площадката е на ТЕЦ "Брикел", свързван с бизнесмена Христо Ковачки.


От прокуратурата съобщиха, че разследването е започнало в сграда №3 на площадката, която е отдадена под наем на търговско дружество със седалище в Гълъбово. Установено е, че на площадката е имало отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, които не били управлявани по установения ред.


По този начин според прокуратурата е създадена опасност за живота и здравето на хората или за причиняване на сериозни вреди на околната среда. От държавното обвинение посочват, че разследването е за престъпление по чл. 353б, ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда от 1 до 5 г. затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв.
Разследващите са направили оглед на мястото, на който са присъствали окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и районният прокурор Гриша Мавров. Към момента се проверяват всички версии. От държавното обвинение съобщиха, че трябва да се установят видът, количеството и произходът на отпадъците, както и основанията за съхранението и управлението им. Срокът за разследване е два месеца.


На 6 януари главният прокурор Иван Гешев разпореди пълна проверка съвместно с полицията и Държавна агенция "Национална сигурност" на всички притежатели на отпадъци.


Реакцията дойде след откриването на нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. За двата случая се проверява и дали боклуците не са свързани с италианската мафия.


В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. Седмица по-късно последваха и арести на стотици членове и свързани с ндрангета.


България също е участвала в една от най-големите операции срещу ндрангета, когато бяха задържани 334 души, включително полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK