Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв.

Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв.

© Велко АнгеловЗа едно и също онкологично лекарство законно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на частна болница седем пъти повече, отколкото плаща на държавни и общински лечебни заведения. Става въпрос за медикамент с международно непатентно име "Пеметрексед" (за лечение на рак на белия дроб - бел. авт.), който през м.г. е закупен от 29 лечебни заведения у нас от едни и същи производители на цени между 1063 и 129 лв. Най-високите цени, които обаче са в рамките на пределните цени в позитивния лекарствен списък, са платени в частни болници, а най-ниските - в общински лечебни заведения, в комплексни онкологични центрове и т.н.


За случая подробности днес даде управителят на касата Дечо Дечев, който обясни, че според него разликата в цените е възможна, след като през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки.


Законовата поправка е прокарана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов с мотива, че се транспонира европейска директива. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев обаче текстът в директивата не е ясен и не може да се тълкува еднозначно, както са направили депутатите тогава, а в момента има процедура от Европейската комисия (ЕК), според която България трябва да върне старото положение - частните болници да обявяват обществени поръчки. Такива законови промени ще бъдат предложени от ресорното министерство.


Единичен ли е случаят
Към момента в здравното министерство има информация за един такъв случай, макар че ще бъдат инициирани проверки в болници. Сигналът е подаден в здравната каса от един от четиримата производители на лекарството, който благодарение на влязъл в сила през м.г. нов механизъм забелязва, че касата е платила за лекарството повече, отколкото той е получил.


"Цените, по които производителят е продавал на търговец на едро, са еднакви за всички търговци. В цените, по които касата е плащала, след като този търговец на едро ги е продал на болниците, има огромна разлика и тя е от порядъка на 7 пъти в повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал на търговеца на едро", обяви още Дечо Дечев, като уточни, че касата не знае на каква цена търговецът купува от производителя, тъй като финансовите отношения са между болницата и касата.


От думите му се разбра, че въпросният търговец на едро, който е избран за доставчик на лекарството в частна болница без обществена поръчка, го е продавал седем пъти по-скъпо, отколкото го е купувал. След като отказа да съобщи имената на болницата и търговеца на едро, той обясни: "Връзка между производител и доставчик няма. Има връзка между болница и търговец на едро."


Няколко часа по-късно в интервю за Би Ти Ви Дечев обяви, че частните болници, които са отчитали високата цена, са "Пълмед", "Аджибадем Сити Клиник", МБАЛ за женско здраве "Надежда", "София мед", "Парк Хоспитал", "Сердика", "Централ Онко Хоспитал", "Дева Мария" и "Уни хоспитал" (на коя болница колко е платено вижте тук), а огромна част от тях са си направили собствени търговци на едро. Най-ниска цена е отчитана от болница "Св. Иван Рилски" (цялото интервю вижте тук).


Сигналът е подаден, след като производителят разбира, че е получил много по-малък приход от платеното от касата за лекарството, но по новия механизъм при тези количества и суми е длъжен да направи отстъпки в цената. Пред Би Ти Ви Дечев обяви името на производителя - "Алвоген".


Какво ще правят управляващите


За случая се разбра в събота от интервю за "Дарик" на Дечо Дечев, чийто мандат като управител на касата изтича в края на февруари. Заради твърденията в него в понеделник БСП обяви, че ще сезира прокуратурата, а "Демократична България" призова всички данни по случая да станат публични. След като днес БСП и ДПС поискаха изслушване по темата на заседанието на ресорната комисия в парламента утре, председателят й Даниела Дариткова от ГЕРБ покани в Народното събрание здравния министър и управителя на касата.


След срещата управляващите обявиха, че ще направят всичко възможно за изясняване на случая и ще подкрепят законодателни промени за връщане на стария режим в частните болници. Кирил Ананиев обеща да инициира промени в Закона за обществените поръчки, според които частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както общинските и държавните.


Здравният министър ще изпрати писмо в Националната агенция за приходите (НАП) с искане за проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.


"Изпълнителна агенция по лекарствата и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък", обяви още Ананиев. След приемане на вече внесени законопроекти в парламента ще има промени и в наредбата за цените.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Някой би ли ни осведомил с какво се занимава гербаджията Лъчезар Иванов в момента ?
  Предварително благодаря.

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Да кога ще си говорим с НЕДОМЛЪВКИ и УСЕЩАНИЯ ????? Има един термин "ДОКАЗАТЕЛСТВА " и то НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ! Ще доживем ли момент , когато вместо на сетивата си / чрез "усещания " за ...../ ще ВЯРВАМЕ НА ОЧИТЕ СИ ! Поне тези , които не сме "дебили " според един "алено червен " ПРОФЕОР , който също само "УСЕЩА "????

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Любопитно

  До коментар [#1] от "Индиана":

  За Лъчо Мозъка ли става дума?

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Някой би ли ни осведомил с какво се занимава гербаджията Лъчезар Иванов в момента ?Предварително благодаря.
  —цитат от коментар 1 на Индиана


  Ще обясня и за него , но първо защо Дечо изплащаше "заработените " от д-р Лазов 57 БОНА месечно ????
  Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна, че това е нагледен пример за източване на Касата и злоупотреба със здравето на пациентите.Тук ми говори "като ни лук ял - ни лук мирисал " !

  „За пореден път доказва, че в основата на проблема на една болница стои начинът, по който тя се управлява. Той носи отговорност за всичко, което става на територията на болницата”, заяви д-р Дечо Дечев.

 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Бая народ е за трепане в тая държава, без извинение. И докато сме "рая" и си траем, една шепа избраници на съдбата/комунизма, ще ни затрият като нация...

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Доказателства за какво искате? Четете ли - всичко е законно. Няма престъпление, което да се доказва. Има умишлено, преднамерено сбъркано законодателство, прокарано за да може да се краде. Какво искате неопровержимо да Ви се докаже - как разликата между 129 лв. и 1063 лв. е разделена между шефа на частната болница и търговеца на едро? И дали Лъчо Мозъкът все още получава комисионни от тази разлика и кой точно му ги плаща - шефът на болницата или търговецът? Вас какво Ви интересува - след като са си прибрали парите законно нито можете да питате, нито Ви дължат обяснения.

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  В хубава държава живеем...
  Но да не забравяме, че всички ние участваме.

 8. 8 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 939 Разстроено

  Много безсърдерчно - буквално измират хора, системата е в перманентен дефицит, а се всеки точи на поразия. Да видим радостният какво ще направи.
  Искрено се надявам да не е просто операция за отклонява на вниманието от водата и боклуците, защото и трите теми са изключително важни!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  В онкоболниците буквално разсипват Касата, и довършват пациента. Например, този флакон ще бъде ли сложен на един пациент, или на двама, или на трима дори, на които се полага цял флакон!? А особено пък ако са по-тежки случаи, "така и така си заминават", може и въобще да не слагат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Поредната издънка на ГЕРБ. Този път начело с Лъчо Умното - така са му казвали в болницата в Разград където е работел.
  Наистина е умно момчето, но не за държавата, а за себе си.
  Българино, замисли се за догодина . 1. Трябва да гласуваш.
  2. Не за ГЕРБ - поизчерпаха се меко казано / и понаядоха/
  След изборите дано само да не храним следващата гладна политическа пасмина.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Д-р Дечев каза много истини в интервюто си!!! Като го слушах си мислих, че ще го разкарат. После разбрах, че няма да се кандидатира.
  Стана малко по разказа на Чудомир - И я че изокам някой ден.
  Въпреки това комплименти на колегата за смелостта. Защото разбута доста кочинки, а българските бизнес и политически играчи не обичат това.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Вари го, печи го, с Лъчо Мозъка само проблеми и гешефти. Но бате Лойко го крЕпи, защото Лъчо беше неговият първи и единствен депутат по времето на Тройната коалиция. Един вид - задължен му е и затова се прави, че не вижда нищо.

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  парадокс - трябва да се забрани на едни 240 продажници да променят законите!

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  Как ли….ами така , бе...а ,ти защо питаш....( нещо като днешните дебати в парла-мента..)

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Гневно

  "Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв."

  Пълно безумие!И как да се отрече от управляващите , че Здравната Каса не се точи после............?!!!!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Разстроено

  До коментар [#5] от "Дългия":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поредната нагла кражба на гърба на редовите хора/пациенти/

 17. 17 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  ДРУГАРЯТ ВИТАНОВ,

  като всеки потомък на АБпФК,
  безочливо ни лъготи:
  въглищата в МарБас ще стигнат не за 20-30, а за около 2 0 0
  годинки.
  Тия залежи отдавна са трън в очите на Русофилите, защото са единственият ни собствен енергоресурс, който пречи на Матушка Русь да ни зароби енергийно на 100%.
  Сега, безумната европолитика им идва дюшеш на тия българопродавци!

 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Частните болници, чрез поправката на Лъчо М., са си осигурили комфорт, като на съдебната власт с бюджета ѝ - колкото кажат, толкова!

 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":Доказателства за какво искате? Четете ли - всичко е законно. Няма престъпление, което да се доказва. Има умишлено, преднамерено сбъркано законодателство, прокарано за да може да се краде. Какво искате неопровержимо да Ви се докаже - как разликата между 129 лв. и 1063 лв. е разделена между шефа на частната болница и търговеца на едро? И дали Лъчо Мозъкът все още получава комисионни от тази разлика и кой точно му ги плаща - шефът на болницата или търговецът? Вас какво Ви интересува - след като са си прибрали парите законно нито можете да питате, нито Ви дължат обяснения.
  —цитат от коментар 6 на Един препатил


  Собстреника на болницата е собственик и на търговеца на едро!!! А Лъчо е получил само някоя екскурзия....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#1] от "Индиана":

  Предполагам, с каквото се занимават и останалите ГЕРБ-ери. Тоест лобистки промени в законите, осигуряващи огромни финансови потоци към точно определени фирми. Вождът, както винаги нищо не знае и обикаля с дЖипката озарен от Божествена светлина...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  По субординация, Любо Спасов е любимата калинка на Почетния ..., Лъчо Мозъка - на Боко Винетуто. И двамата колоси имат пиетет към медицината, и по точно - към екзотичните таланти в нея.

  roo
 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Лъчо рушвета?

  мурзилка
 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Патент на герп, как да крадем законно...

  мурзилка
 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Гербаджийска корупция на топ ниво, сър!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Някой би ли ни осведомил с какво се занимава гербаджията Лъчезар Иванов в момента ?Предварително благодаря.
  —цитат от коментар 1 на Индиана


  Няколко пъти съм го виждал да се върти около КЕВР. Сутрин.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 26. 26 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 496 Неутрално

  кои са болниците....?

  БСП и ДПС вън от политиката
 27. 27 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#1] от "Индиана":

  Младата му жена от ромски произход върти бизнеса на Лъчо Мозъка, а той прокарва лобистки закони и държи на Тиквата десния т.шак.
  На едни от предишните парламентарни избори цялата рода бяха наблюдатели по време на изборите в Турция, за да лапнат командировките и да комбинират екскурзията край Босфора.

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Прокуратурата сега ще закопчае и здравния министър, да види той.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на veratzareva
  veratzareva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Онколекарства. Изроди!

 30. 30 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  кои са болниците....?
  —цитат от коментар 26 на BIKER


  Първите десет са частни. Но смятай, че който успял - вредил се!

 31. 31 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Д-р Дечев се държа изключително. Каза в прав текст какво е нивото на министъра,на ДУПЕТАТИТЕ и на всичко свързано с кликата герб. Една от споменатите болници бе бургаската Дева Мария на бившия депутат(сега не е депутат но пак си е в партията им) от герб Абумелих. Абе кой нормален човек гласува за тия???

 32. 32 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1028 Гневно

  Надписани услуги, фалшиви болнични, завишени цени на лекарства, усвоени фалшиви пътеки, виртуални "пациенти".... - ето затова всяка година се увеличава бюджетът на здравната каса и все са недостатъчни, при намаляващо население на страната. За такива - затвор и здрави глоби!

 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 874 Неутрално

  пълмед беше 1ва

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#32] от "papunqk":

  Най важния отговор беше за липсата на електронна система ,която ще разреши всички проблеми с източването на касата и ще цъфнат точните и реални обороти на всички участници в играта и консумацията на всеки ,без възможност за кражби и източвания , но както Дечев каза , вече близо 10 години се пречи на касата , която е с готова е система за регистрация ,защото щяли да се усвояват за същото евро пари ,цялата работа е далавера на най високо държавно ниво ,а на всички е ясно ,че зад частните болници имало по едни олигарси или партии ,апропо от всички парламентарно представени партии .

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Абе... не е за форуми, да го пиша....... Ами с "трацевата" как е? За белодробна онкология....... ????...... Ги подкарат всички на ред.......малко ще е...!!!

 37. 37 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Някои хора не са си научили урока от социализма.
  Да накараш със закон частна болница да прави обществена поръчка, е все едно да задължиш антилопата (със закон) да бяга по-бързо от гепарда, който иска да я изяде.
  Дали няма някой нормален, със здрав разум, в Парламент и министерство, на който да му светне гениалната мисъл: "За този медикамент плащаме толкова и на държавните/общински болници, и на частните, а всички те да си ги купуват на пазара, на каквито си искат цени.".

  Не ми се иска да подхващам темата с монопола на НЗОК, вместо конкуренция между множество на субектите, които да изпълняват тази функция. Че ужким правителството ни е "дясно"...

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  ,,Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв.,,

  Аз отдавна го пиша това. Частните болници вън от държавната здравна каса както си е по света

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  За годините откакто съществуват, в ЧПФ са потънали 20-тина млрд лв. НОИ е в дефицит и пенсионерите мизерстват.
  Ако направят частни здравни каси.... какъв ще е резултата?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#38] от "сидер": така е.......

 41. 41 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 341 Неутрално

  МАМА ВИ ДА ЕБА КРАДЛИВА . АЗ СЪМ ЗДРАВНО ОСИГУРЕН ПО ВСИЧКИ ПРАВИЛА. ВНАСЯМ СИ ВСЕКИ МЕСЕЦ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И ЛИЧНИЯ МИ ЛЕКАР МИ ОТКАЗА НАПРАВЛЕНИЕ ПОД ПРЕДТЕКСТ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМАЛ. АХ МАМА ВИ ДОЛНА КРАДЛИВА ЗНАЧИ НЯМЯТЕ 20 ЛВ ЗА НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЕН НО ИМА ДА ДАВАТЕ 1063 ЛВ ЗА ЛЕКАЛСТВО С ЦЕНА 129

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Държавното държавно.......!!!! частното......да си правят застрахователни......и да се борят с пазара......и "нито лев от НЗК"......а не като сега ..... "филиали на филиалите" и..... Лекари на щат "дет не са им виждали очите"............ Тотално е грешно всичко.....герберастко.....като на всякъде......

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  И тоя министър за никакъв "к.у.р" не става......!!!!... "Герберастки" охлюв.....

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Здравната каса я източват откакто я има. Тя прилича на обществена крава, който я захапе, той я цица. И най-вероятно това на нея най-много и харесва. Щото не знам някой, който е хванат за злоупотреби да е наказан. А решението е просто - която болница хванат да краде, отлъчват я от цицката.

 45. 45 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Кой и защо разреши производители на лекарства да притежават аптеки?
  Кой и защо разреши търговци на едро да притежават аптеки?
  Защо ли няма *дрязги* и *искри* между оги боги дъвката и магарешки?
  Някой контролира ли РЦЗ - то как упражнява контрол?
  Наясно ли са дУпетатините колко техни колеги са *натопили пръста* в търговията с лекарства?
  Знаят ли дУпетатините колко техни биФФши колеги и министри имат болници или търговия с лекарства?
  Знаят ли дУпетатините,че в техните редици има червен дУпетатин,фалирал една пловдивска болница и почти успял да направи това и с окръжната такава в града?
  Знаят ли *мъдрите законотворци*,че жевата на същия *случайно* беше снабдител на болницата с лекарства?
  Да продължавам ли с въпросите?
  А винету е на разходка с шкембе войвода агент иван в ЕгипеД....................

 46. 46 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Стабилност и европейско развитие!
  Отвън изглежда горе долу добре, на места леко лъскаво, докато не установиш, че отвътре е кухо и прогнило.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#1] от "Индиана":

  "Някой би ли ни осведомил с какво се занимава гербаджията Лъчезар Иванов в момента ?
  Предварително благодаря."

  Я се поинтересувай от семейните връзки на една устата депутатка от ГЕРБ от русенско - Десислава не знам коя си, дето се изявява по въпросите в здравната сфера в НС и проучи за една частна клиника в този град и за инвазивното и отделение - колко хора се обслужват, какво плаща касата за месец например и ще излязат такива симптоматични факти и обстоятелства, че изобщо няма да ти е до Лъчезар Тошев.......

 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Това е поредното грабене на 🙌 ГЕРБ - завинаги 🙌 от здравната каса. Да благодарим на шилета, янета, контрацептиви и спаси-фандъци за което!
  Даже не си заслужава да се чете. Когато Борисов беше първи милиционер на НДСВ подобни номера въртеше Долорес, със същата разлика в цената и също с онколекарства.

 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Любопитно

  До коментар [#3] от "Един препатил":
  За Лъчо Мозъка ли става дума?
  >>> A за един друг "Лъчо" ( Аврамов) имате ли .. компетентно мнение?

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Класическа схема на източване на НЗОК....

 51. 51 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  всичко е точно,нали затова има толкова много частни болници

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":

  Ако имате пред вид комунистическия функционер Лъчезар Аврамов имам смътен спомен, но не и мнение, още по-малко компетентно. Свързвам го по-скоро с бюста на баща му - Аврам Стоянов в Мадарската градинка.

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  комунистическия функционер Лъчезар Аврамов
  >>> Фамилията явно е известна, но..имам предвид друг човек:
  https://bit.ly/2QVT7RV
  ....Проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов е завършил физика в СУ “Климент Охридски” със специализация квантова електроника. Защитил е дисертация по специалност “биофизика” в Московския Държавен Университет...Ръководител е на колектив, който разработва, произвежда и внедрява модерна лазерна медицинска апаратура и методи за приложението и в областта на онкологията...Л. Аврамов е единственият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата за изключително високи научни постижения на ЕС – „Decartes“ (Декарт) през 2004

 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Любопитно

  До коментар [#49] от "тулса":
  До коментар [#52] от "Един препатил":

  Мисля че по друга тема зачекнахме въпроса - за този Аврамов става въпрос, нали?
  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prof-lachezar-avramov-zloupotrebata-s-naukata-vredi-poveche-ot-nevezhestvoto

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":
  Моят отговор е Да:
  От 2016 г. е директор на ИЕ БАН.,,...Автор и съавтор е на 200 научни публикации в областите на биофотониката, квантовата електроника, оптичната спектроскопия, фотобиологията, биофизиката

 56. 56 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Има много начини за източване на НОЗК . В онкологията в Русе, например, са намерили друг начин. Имат спирален скенер и всеки онкоболен - има нужда - няма нужда минава на всеки два или три месеца през скенера. За сведение от един скенер гръден кош - корем получавате около 10 милисиверта радиационно облъчване . Това е фоновото радиационно облъчване за 25 години. Всеки онкоболен в тая болница получава между 4 и 6 скенера годишно. Това е фоновото облъчване за 100-150 години. Въпреки че има наредба на МЗ в която е зеписано, че изследвания с йнизиращо лъчение не се правят ако има други диагностични способи даващи същия резултат. Само на 200 метра от тая болница има ядрено магнитен резонанс. Така си доубиват болните с радиация, ама те нали е без това ще умрат. Да ги изцедим за последно. 1000 лева на скенер със съпътстващите процедури.

 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":
  Зачекнахме го... Аз изпитвам личен интерес, защото Лъчезар ми беше и конкурент за аспирантското място в МГУ и седя с щерката, докато ние отидохме да се разпишем..не в Казан:)

 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  найс... гробарските законотворци източват здравната каса, а министърът си щрака ли щрака години наред... на Иванчева друснаха колко бяха там, за невзет подкуп, казвате?

 59. 59 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 546 Весело

  По принцип не е хубаво да се изразява мнение без да си подготвен по темата. Въпреки това останах с впечатлението, че човека Дечо Дечев е доста подготвен документално и езикът на тялото му не намеква за това, че лъже. От там нататък оставям всичко на фантазията Ви?!!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 60. 60 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#58] от "extraCACA":
  Несподелен подкуп. Това толкова опасно...
  Ще взема тя, или ще си иска, нещо което на НАС се полага!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Не е луд , който яде баницата. И защо правилата за частните болници трябва да са различни от тези, в държавните.

 62. 62 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много малко коментари за народ, плащаш лекарства, за които дори не подозира. Ама тоя народ как да му стане ясно, като дори а журналистите не им е ясно, иначе биха го казали простичко, като за това издание, тъй че да стигне и до човек с основно образование. Оплакват се после от производителите, а в болниците няма лекари, само търгаши.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#1] от "Индиана":

  "Някой би ли ни осведомил с какво се занимава гербаджията Лъчезар Иванов в момента ?"

  До центът Лъчезар Иванов е личен гинеколог на Баце - осребрява му топките за да са твърди магистралите, особено през дефилетата.

 64. 64 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#37] от "inn":

  Не си вникнал в информацията - частните болници нарочно "плащат" тази цена за да печелят, недей да пишеш по Павлов веднага

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 65. 65 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  А защо Дечо Дечев като шеф на Касата съобщава за наглата далавера месец и половина преди края на четиригодишния му мандат??! Защо е мълчал тези 4 години - защото е усетил, че вече няма да му влизат в джоба, защото няма да го изберат? И като шеф на касата защо с подписите си е давал на грабителите тези суперпечалби вместо да ги обяви в медиите или поне да си подаде оставката?? Хайде помислете кога крадецът вика дръжте крадеца...

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#37] от "inn":

  "Да накараш със закон частна болница да прави обществена поръчка, е все едно да задължиш антилопата (със закон) да бяга по-бързо от гепарда, който иска да я изяде."

  То е същото като да се даде право на частно търговско дружество да тегли пари от обществен фонд. В африканското сравнение - да вържеш антилопата и да се надяваш да оздравее при лечение от страна на гепарда.

  "Не ми се иска да подхващам темата с монопола на НЗОК, вместо конкуренция между множество на субектите, които да изпълняват тази функция"
  Аз пък не мога да разбера колко мозък Ви трябва за да вденете, че "монополът" не е НЗОК, а е на НАП. Единствено данъчните имат право да събират здравно-осигурителни вноски и да преследват (с цялата тежест на държавната машина) недобросъвестните осигурители.
  Колкото до "множеството на (пазарни) субекти" - ами има ги. 16 частни здравни застрахователи! Всеки е свободен да сключи какъвто си иска договор с тях, но само след като си плати дължимата парса към НАП(здравни и социални осигуровки, данъци и глоби), повтарям към НАП, а не към НЗОК.
  Имате 1000 лв. брутен месечен доход (средно месечна заплата), плащате 300 лв. на НАП и с останалите 700 лв. си сключвате застрахователен договор. Дори НАП ще Ви предостави данъчно облекчение между 7 и 9 лв. (в зависимост дали сте самоосигуряващо лице или сте на трудов договор).

 67. 67 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дългия":

  Дългия, малката подробност е, че нито един от тия, дето са за б@сене, не се е и отъркал о комунизаЪма или социализЪма ...
  Калибрирай си мерника и порови/почети малко кои какви са били преди '89 г. и недей да се изказваш неподготвен.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#65] от "Nikolai Tsekov":

  "А защо Дечо Дечев като шеф на Касата съобщава за наглата далавера месец и половина преди края на четиригодишния му мандат??!"

  Не е Дечо Дечев, а фирмата-производител се оплаква. На прост език, фирмата твърди, че си е прихванала ДДС-то на 129 лв. (21.5 лв.), а някой друг е прихванал 156 лв. ДДС (при себестойност на лекарството под 107 лв.). Сиреч, има "пропуснати ползи" от 156 лв. на опаковка.
  "Наглата далавера" за източване на ДДС просто сега е намерила ниша в търговските дружества, ползващи обществени фондове. И не е "нагла", а в пълно съответствие с либерализма - всичко, което не е забранено от закона, е свободно да бъде използвано … в името на максималната печалба. Вероятно търговецът на едро, продаващ на 1063 лв., предоставя "пълно обслужване" на търговските дружества "Частно Болница" - стригане, бръснене и фризиране.

 69. 69 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Не знам в кой кръг на ада трябва да отидеш , за да да крадеш от държавата на гърба на раково болни!!!? Не хора, а орки!!! На такива - куршум име малко!

 70. 70 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 737 Неутрално
 71. 71 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#41] от "prx15601314":

  НИТО СИ ОСИГУРЕН С 20-30 лв осигуровка ,нито мизерната ти осигуровка покрива елементарни разходи , личния ти лекар има за теб точно 0.8 направления на година и 2 лв за изследвания ,защото за разлика от твоята огромна осигуровка ,над 4 милиона привилегировани ,не плащат нищо в Нзок ,нямат никаква здравна осигуровка,уж държавата им плаща ,ама откъде взема парите , от теб и от мен и ги дава на червените и депесарските частни болници .

 72. 72 Профил на gkz02606633
  gkz02606633
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно цемтрлно аптечно управление подчинено на касата и от което да пазаруват болниците би решило проблема

 73. 73 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Поредната издънка на ГЕРБ. Този път начело с Лъчо Умното - така са му казвали в болницата в Разград където е работел. Наистина е умно момчето, но не за държавата, а за себе си.Българино, замисли се за догодина . 1. Трябва да гласуваш.2. Не за ГЕРБ - поизчерпаха се меко казано / и понаядоха/След изборите дано само да не храним следващата гладна политическа пасмина.
  —цитат от коментар 10 на haq30626233


  А бе като започнат тези "високоинтелигентни" изказвания, тип лозунги при дискутиране на конкретно престъпление лошо да ти стане. Аман от простотии. За кого да гласуваме като не е за ГЕРБ? Това ли ще оправи нещата? Или трябва да се терзаем защото оная селска пръчка от Крушовица дето окраде Техноимпекс трябва да вземе властта?

 74. 74 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Народен съд за престъпниците.

  ОСТАВКА НА БОРИСОВ И НЕГОВАТА ШАЙКА

 75. 75 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Гневно

  НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ
  ПРЕДСЕДАТЕЛ
  Проф. Николай Данчев, дм
  Проф. Александра Савова - Член на НСЦРЛП
  Проф. Ирина Николова - Член на НСЦРЛП
  Мария Василева - Член на НСЦРЛП
  Доц. Силвия Терезова - Член на НСЦРЛП
  Боряна Зидарова - Член на НСЦРЛП
  Димитрина Апостолова - Член на НСЦРЛП

  Питайте тези хора защо са поставили максимална цена 10 пъти по висока от тази на фирмата производител. !!!!!

 76. 76 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Някой би ли ни осведомил с какво се занимава гербаджията Лъчезар Иванов в момента ?Предварително благодаря.
  —цитат от коментар 1 на Индиана


  доц. д-р Лъчезар Иванов, дм, преподавател в СУ, Медицински факултет!

 77. 77 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  В хубава държава живеем...Но да не забравяме, че всички ние участваме.
  —цитат от коментар 7 на Paolo Di Canio
  Точно! Всички постове са единодушни в осъждане на ширещата се финикийска безнаказаност, но вие сте посочили първопричината - "всички участваме". По-вярно от последното - няма.

 78. 78 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "сидер":
  Не е въпроса да ги изгоним просто така! Те имат своето място във веригата на здравеопазването ни.
  Въпросът е - или вземат пари от здравната каса - работят със и затова изискват "направленията" от пациентите си или не работят с НЗОК, имат ценоразпис и сключени договори със здравни застрахователи и се финансират чрез пряко заплащане от пациентите и застрахователите. Не трябва да се суче и от двете майки. Така държавните заведения нямат никакъв шанс, защото получават за едно и също нещо, поне два пъти по-малко заплащане от колкото получава частната болница. Казвам поне. Повърхностен пример - едно раждане в болница в София, да я наречем Вяра, струва на родилката 2500 - 3000 лв. Срещу това тя получава чудесни условия, грижи, сигурност и всичко е отлично и безпроблемно. Пътеката за раждане, която се плаща от касата е 500 лв. Болница Вяра си изисква "направлението" и заплащането от родилката. Разсъждавайте свободно и сами.
  Ако съм един лекар или една акушерка/мед. сестра, в коя болница ще отида да работя?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 79. 79 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#66] от "wanderer":


  Аз пък не мога да разбера колко мозък Ви трябва за да вденете, че "монополът" не е НЗОК, а е на НАП. Единствено данъчните имат право да събират здравно-осигурителни вноски и да преследват (с цялата тежест на държавната машина) недобросъвестните осигурители.
  —цитат от коментар 66 на wanderer


  Не е добре да приписваш другиму проблем, породен от собствената си функционална обърканост (да не кажа неграмотност) по възприемането на даден текст.

  Направил си великото откритие, че НАП е единствената институция, натоварена с ТЕХНИЧЕСКАТА дейност по СЪБИРАНЕТО на здравните осигуровки. Страхотно, браво!
  Ако обаче имаше способността да осмисляш текст, щеше да забележиш, че в моя коментар въобще не се интересувам от въпроса за техническата дейтост (кой точно събира вноските - може впрочем да е и ЧСИ, а не публичен изпълнител при НАП), а кой УПРАВЛЯВА и РАЗХОДВА тези вноски. И че съзирам проблем с монопола на НЗОК върху тези именно дейности:

  "Задължителното здравно осигуряване е дейност по управление и разходване на средствата от задължителни здравноосигурителни вноски за закупуване на здравни дейности, което се осъществява от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и от нейните териториални поделения - районни здравноосигурителни каси (РЗОК). Задължителното здравно осигуряване предоставя пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК" - чл. 2, от Закона за здравното осигуряване.

  Та, извън неуместната ти и глупава забележка относно монопола на НАП по събирането на вноските, си остава истинският проблем с монопола на НЗОК като единствен администратор по разходването на нашите задължителни осигурителни вноски. Коментираният проблем в статията е ТОЧЕНЕТО на НЗОК (на събраното, а не кой го събира). По този - истински проблем - е очевидно, че си много тежко повлиян от социализма. Явно не допускаш, че закон може да направи така, че задължителните ни осигурителни вноски да могат да се управляват не само от държавен, а И от множество, КОНКУРИРАЩИ се помежду си частни фондове...

 80. 80 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#37] от "inn":

  Проблемът е в начините за източване на касата чрез завишаване на цени. Касата е държавна институция и плаща от бюджета. От това идва идеята за обществени поръчки, макар че всъщност и при тях може за се пишат произволни цени, но уж документацията е публична и може по-лесно да се наблюдават нещата. Но пък законово за такива неща, особено ако търговецът е свързано лице с дружеството ти, НАП е длъжен да проверява по много закони, включая специален за свързани лица.

  А и всъщност покупката на нещо на 7 пъти по-висока цена значи вид източване на дружество или криене на данъци в частния бизнес. Никой не би купил нещо за 20лв, ако същото се намира за 3. Това става само примерно при източване чрез офшорки- плащаш им, те не плащат данъци, както и ти.

 81. 81 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#80] от "атанас":

  ОК, така е.
  И за какво е нужно толкова сложно и видимо абсурдно като логика решение (частник да прави обществена поръчка - само си представи "Мерцедес" да прави обществена поръчка за частите си), което впрочем пак няма да е гарант на публичния интерес (нагласяне на поръчката).
  А има далеч по-простичко и като мехънизъм и като логика решение, което е напълно възможно да се превърне и в правна норма - в защита на публичния интерес:
  1. НЗОК анализира цени на производители на даден медикамент.
  2. На база 1. НЗОК обявява ТАВАН на финансираната от нея цена на медикамента (механизмът за изчисление на този таван е регламентиран законово).
  3. Здравните заведения са свободни да си доставят медикамента от склад на едро, който работи с марж на печалба 100 пъти (за това иде реч в статията). Нека си го правят, но бюджетът на НЗОК не е ужилен...

  Но това е пак административен подход към проблема, който - опитът сочи - далеч не е най-ефективният. За какво всичките тези глупости, когато частната инициатива и конкуренцията са далеч по-добри в решаването на проблема...

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  ТО И ПО ВРЕМИ ОНО СЕ КРАДЕЩЕ, МА БЕШЕ НИЗАКОННУ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK