Съдът отказа преброяване на бюлетините по делото за касиране на изборите в София

Делото за касиране на местния вот в София бе заведено от независимия кандидат Мая Манолова, която изгуби с около 20 хил. гласа от Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Делото за касиране на местния вот в София бе заведено от независимия кандидат Мая Манолова, която изгуби с около 20 хил. гласа от Йорданка ФандъковаНяма да се броят повторно бюлетини от изборите за кмет в София по делото, което независимия кандидат Мая Манолова заведе в Административния съд София-град. Съдия Галин Несторов отхвърли окончателно искането за повторното броене, след като днес бе приета компютърно-техническа експертиза. Тя трябваше да провери математическия модел за изчисляване на резултатите от гласуването, съобщи lex.bg.


Манолова поиска да бъде назначена нова експертиза, защото от тази се виждало, че в 408 секции имало множество коригирани по няколко пъти протоколи. Според загубилия балотажа кандидат за кмет всяко коригиране след първото е в драстично нарушение на закона. Освен това почти всички дописвани протоколи нямали задължителната заверка от председателя и секретаря на секционната комисия.


Освен това бе поискано да се назначи и допълнителна експертиза, по която да работят юристи, за да направят повторен оглед и преброяване на тези протоколи, като се произнесат и дали имат доказателствена стойност. Съдия Несторов обаче отхвърли искането с мотива, че няма да допусне юристи да преценяват доказателствената стойност на документите, а това ще направи съдът.
Съдът допусна да бъде направена справка от ГРАО за чужденците, които имат право на глас. Според Манолова на втория тур са вписани като имащи право на глас 3082 чужденци, граждани на ЕС, вместо 44. Според Общинската избирателна комисия обаче тази разлика се дължи на разделянето на списъците на отделни части.


Следващото заседание е насрочено за 22 януари.


На изборите за столичен кмет Йорданка Фандъкова, кандидат на местната коалиция ГЕРБ - СДС, изпревари с около 20 хил. гласа независимия кандидат Мая Манолова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от различни партии, сред които БСП и ДБГ ("Движение България на гражданите"). Веднага след балотажа тя обяви, че е имало нарушения, и заведе дело.


Процесът започна на 21 ноември. Според жалбата на Мая Манолова на втория тур са допуснати поредица от нарушения в мащаб, който може да обърне разликата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK