Около 170 веца са построени в последните 20 години, повечето са в защитени зони

Снимката е от Кресненското дефиле

© Николай Николов

Снимката е от Кресненското дефилеОколо 170 нови веца са построени в България от 2000 година досега, по-голямата част от които са в зони от "Натура 2000" и са с установени нарушения при работата им. Данните изнесоха от риболовния клуб "Балканка", които от години следи ситуацията с реките и язовирите в страната и действащите на тях вецове и подават сигнали за нарушения. По информация от клуба в страната към момента има около 260 работещи водноелектрически централи.


Темата за състоянието на водоемите в страната стана особено актуална след случаите от последните месеци като разкопаването на коритото на река Вит, водната криза в Перник заради почти пресъхналия яз. "Студена" и риска от водна криза и в Ботевград, където при полупразния яз. "Бебреш" има малък ВЕЦ.


Според данните на "Балканка" 76% от всички вецове попадат в екологичната система от защитени зони в ЕС "Натура 2000", а 68% от централите са с установени тежки нарушения. Дават пример с факта, че 95% от вецовете нямат задължителните рибни проходи или имат неработещи такива (това са съоръжения, които улесняват свободното преминаване на мигриращите риби през бариерите на даден водоем).
От общо 260-те работещи водноелектрически централи 55% са вецове под 1MW, а те допринасят само с 2.7% към общата инсталирана мощност според данни на Дунавския район за басейново управление, цитирани от "Балканка". Вецовете под 10MW произвеждат само 2% от електроенергията в страната.


"И това става при нарушения. Ако започнат да работят в изпълнение на закона, производството им ще спадне до 1% от енергийния микс. За 1% ние унищожаваме стотици български реки и загубите са огромни", предупреди председателят на "Балканка" Иван Пандъков.


От сдружението дадоха много примери как реки след вецовете пресъхват, рибите измират, при изпускане на утайките всичко това отива в реките, те стават негодни за напояване и се нарушават екосистемите.


"Това, което се случва в Министерството на околната среда и водите, според нас трябва да се случи и в "Напоителни системи" (собственик на голяма част от язовирите в страната - бел.ред.)", каза Димитър Куманов от "Балканка", коментирайки проверките на прокуратурата и оставката на екоминистъра Нено Димов.


Като друг пример за сериозни поражения по реките от клуба посочиха разкопаването на речните корита и отнемането на наноси. Това унищожава динамичните речни екосистеми, а може да доведе и до инфраструктурни проблеми, например подкопаване на мостове, подобно на проблема с моста при река Марица в Пловдив.


Заради проблемите от "Балканка" настояват за шест оставки в свързаните с опазването на водоемите институции - на директорите на басейновите дирекции Дунавски и Източнобеломорски регион - Петър Димитров и Цветелина Кънева, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева заради допуснатото разкопаване на р. Вит, на директора на ДНСК Иван Несторов и на директора на екоинспекцията в Перник Пламен Ангелов заради ситуацията с яз. "Студена". От клуба са на мнение, че оставка следва да подаде и току-що избраният за екоминистър Емил Димитров с мотива, че той е не е компетентен по нито един от въпросите, свързани с дейността на повереното му министерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK