Антикорупционната комисия иска отнемане на имущество от обвинен за отвличане

Антикорупционната комисия е взела общо 6 решения и ще внесе искове в СГС и Варненския окръжен съд на стойност над 3.3 млн. лв.

© Цветелина Белутова, Капитал

Антикорупционната комисия е взела общо 6 решения и ще внесе искове в СГС и Варненския окръжен съд на стойност над 3.3 млн. лв.Антикорупционната комисия поиска от Софийския градски съд отнемане на имущество от обвинен за отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков – Адриан.


На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е взела решение да внесе в съда иск за отнемане на 139 177 лв. от обвинен като помагач в групата, съобщават от комисията.


Синът на бизнесмена Тони Златков, който е собственик на автокъща, беше отвлечен през лятото на 2017 г. и държан 11 дни в плен. За "освобождаването" на сина си той заяви, че е платил откуп, без да посочи за каква сума става дума. Обвинени за отвличането са четирима души - Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова, на свобода срещу парична гаранция.
С друго решение комисията иска от съда отнемане на имущество на обща стойност 645 170.21 лв. от двама участници в организирана престъпна група за трафик на бежанци. Двойката, която живее на семейни начала, е придобила два апартамента, три къщи, три поземлени имота и автомобили, за които няма законен доход, твърдят от комисията.


Общо 6 решения са били взети днес на заседанието на комисията, с които ще се внесат искове в СГС и Варненския окръжен съд на стойност 3 359 641.43 лв. след образувани производства за установяване на незаконно придобито имущество. То включва 9 имота за 487 000 лв. и 5 автомобила на стойност 23 700 лв.


Проверките срещу седемте лица са започнали след получени уведомления за това, че са им повдигнати обвинения за различни престъпления - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, участие в организирана престъпна група за трафик на хора, участие в организирана престъпна група за отвличания, измама в особено големи размери и пране на пари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK