И прокуратурата в Ямбол проверява за опасни отпадъци от чужбина

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаРайонната прокуратура в Ямбол се е самосезирала по излъчен телевизионен репортаж, в който се съобщава за опасни отпадъци в сметището в село Дражево, обл. Ямбол. Във видеото има данни, че произходът на тези опасни отпадъци е от чужбина, съобщиха от държавното обвинение.


Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, която да установи съществуват ли към момента опасни отпадъци в сметището в село Дражево, откога и какъв е произходът на отпадъците. Ще се проверява спазени ли са законовите изисквания за съхраняване, преработка и разпореждане с отпадъци – конкретно тези по Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Ще бъде проверено дали в сметището има опасни отпадъци от чужбина.


Като част от проверката ще бъде изискана цялата документация, включително и тази, свързана с извършваните до момента проверки на сметището от страна на компетентните органи.
Проверката ще бъде извършена от служители, експерти и представители на Областната дирекция на полицията, териториалната дирекция "Национална сигурност" и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора. Целта е да се установи дали има достатъчно данни да започне разследване за престъпление.


Срокът на проверката е 7 дни. Писмените заключения, които обобщават констатираните обстоятелства и събраните материали по проверката, ще бъдат изпратени на наблюдаващия прокурор.


По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че е започнала проверка на произхода на опасни отпадъци и на площадка "Брикетопроизводство" край с. Обручище, община Гълъбово.


На 6 януари главният прокурор Иван Гешев разпореди пълна проверка съвместно с полицията и Държавна агенция "Национална сигурност" на всички притежатели на отпадъци.


Реакцията дойде след откриването на нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. За двата случая се проверява и дали боклуците не са свързани с италианската мафия.


В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. Седмица по-късно последваха и арести на стотици членове на ндрангета.


България също е участвала в една от най-големите операции срещу ндрангета, когато бяха задържани 334 души, включително полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK