14 души от взривения бл. 302 във Варна са настанени в общински жилища

Взривеният бл. 302 в кв. "Владиславово" във Варна

© Спас Спасов

Взривеният бл. 302 в кв. "Владиславово" във ВарнаСобственици на апартаменти в бл. 302 на варненския кв. "Владиславово", негодни за обитаване след взрива в понеделник, при който загинаха 2 души, са били временно настанени в общински помещения. Това съобщи местната администрация в града. На 14 души, останали без жилищата си, са предоставени стаи, оборудвани с легла, гардероби и завивки, осигурена им е и топла вода.


По данни на районното кметство "Владиславово" от 36 жилища в пострадалия блок обитаеми са 30, а 15 са със сериозни щети. В съседните входове вече е възстановено подаването на вода, прекъснато след взрива заради опасност от наводняване на сградите.


Днес е започнало и почистване на най-разрушените жилища в блока. Правят се огледи на водопроводната и вътрешната електрическа мрежа. След разчистването на отломките ще бъде направена конструктивна експертиза на плочите и колоните в най-пострадалите апартаменти и тези, намиращи в непосредствено съседство, съобщават още от районната администрация.
"Имаме договорка с фирмите да работят безвъзмездно, тъй като имотът е частна собственост и нямаме много механизми за действие, каза Иван Портних. Благодаря им за съпричастността, призоваваме и други строителни фирми да се включат в акцията по възстановяване, за да подкрепим хората."


Портних съобщи също, че живеещи в пострадалите апартаменти и входове на блока, които имат необходимост, могат да получат еднократни помощи в размер до 375 лв. от фонда на общинската дирекция "Социално подпомагане", и до 500 лв. след подаване на заявление в дирекция "Социални дейности".


Според известното до момента във взривения апартамент е живеел 66-годишен мъж. Той е напуснал жилището, което е на жената, с която доскоро живеел на семейни начала, след издадена ограничителна заповед отпреди седмица заради домашно насилие. Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Той е обявен за издирване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK