"Демократична България" възрази срещу формалното публично обсъждане на бюджета за 2020 г. във Варна

"Демократична България" възрази срещу формалното публично обсъждане на бюджета за 2020 г. във Варна

© ДневникЧетиримата представители на коалицията "Демократична България" във варненския Общински съвет поискаха от кмета на града да промени часа на насроченото за петък публично обсъждане на проектобюджета за 2020 г.


Според предварително разпространеното съобщение на местната администрация, срещата за обсъждане на бюджета трябва да се състои в 11 ч. Искането на "Демократична България" е това да се случи в 18 ч., след края на работния ден, за да могат повече граждани да вземат участие в дискусията.


"Приветстваме практиката бюджетът на общината да се обсъжда с гражданите на Варна, тъй като е от изключителна важност те да имат възможност да участват в процеса по създаването на този бюджет", пише в отворено писмо до Порнтих. То е подписано от четиримата представители на "Демократична България" в съвета - Стела Николова, Ивайло Митковски, Николай Капитанов и Мария Ангелова-Дойчева.
Според тях "предварително обявеният час в петък прави невъзможно участието в обсъждането на всички работещи варненци и те не биха могли да се включат в обсъждането на най-важния документ за годината, който приема община Варна".


В писмото си съветниците припомнят на Портних, че в противен случай обсъждането ще бъде формално и лишено от смисъл.


Проектът за бюджет на Варна за 2020 г. е в размер на 492 млн. лв. "Бюджетът е амбициозен, но в много висока степен – реалистичен, каза при представянето му кметът на града Иван Портних. Очаквам, че в хода на годината макрорамката ще расте нагоре."


Според него през последните години Варна няма просрочени задължения, което е един от основните показатели за финансовата устойчивост на общината. Собствените приходи бележат тенденция на нарастване с близо 75%, каза още Портних.


И през тази година община Варна възнамерява да запази размера на местните данъци и такси, с изключение на данък "придобиване на имущество".


Повече средства отколкото в бюджета за м.г. са заложени за функциите "Образование", "Здравеопазване" и "Социални дейности". "Приоритет за нас остава образованието, където сме заложили 154 млн. лв.", обяви при представянето на проектобюджета за годината Иван Портних. Тази функция е с най-голям дял от бюджета - 40.5% , което е увеличение с 11.3 млн. лв.


Увеличение се очаква да има и при европейското финансиране, което Варна очаква. Заложените средства в бюджета са 108.4 млн. лв., които според кмета на града е с над 38 млн. лв. повече в сравнение с м.г.


За "Здравеопазване" в бюджета за 2020 г. са предвидени 23.4 млн. лв., което е с едва 2.3 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Парите за социални дейности са 17.2 млн. лв. , а капиталовата програма на общината е в размер на малко над 58 млн. лв., като заедно със средствата от европейските програми и проекти ще достигне 158.5 млн. лв.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Браво на Варна.
  Така се прави. Бюджетът трябва да се обсъжда от обществото в една община.

 2. 2 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако обсъждането е в работно време, на него няма да присъстват граждани. Не просто защото имат друга работа по това време, а защото всички места в залата ще са заети от служители на общината. Всеки път ги командват да правят така. Откакто Демократична България има група в общинския съвет на Варна, има поне кой да протестира срещу евтините номерца на гербаджиите. А те са много изненадани и обидени, че някой се противопоставя на стремежа им към недосегаемост и не им гласува безропотно.
  (Напомням, че нито една от т.нар опозиционни политически сили от националния парламент не е в опозиция на ГЕРБ във варненския общински съвет ;))

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#2] от "PS":

  В Габрово е на друг принцип всяко обсъждане.
  По интернет и с гласуване. Примерно да изтегли ли общината 3 милиона заем.
  Спори се в медиите и в социалните мрежи и се гласува.
  Естествено Общинския съвет не е длъжен да се съобрази.
  Но тука вече 30 години работи допитването. При всякакви кметове.

 4. 4 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ми много хубаво, но с отворени писма ли се прави това? Не е ли крайно време да се научат какви са правилата, започвам да си мисля, че са хванати от гората и четиримата. Айде на Стела й личи, но поне д-р Митковски е съветник вече сигурно 20 години, редно е да знае, че се входира предложението по официален път. В противен случай лъсва, че само си търкат имиджа и правят ПР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK