Кошлуков уволни и Боряна Пунчева

Боряна Пунчева на финала на инициативата "Лачените обувки на българското кино"

© Юлия Лазарова

Боряна Пунчева на финала на инициативата "Лачените обувки на българското кино"Известната българска актриса и режисьор Боряна Пунчева, която беше главен продуцент на филмовата студия "Екран", е била уволнена от Българската национална телевизия по заповед на генералния директор Емил Кошлуков, предаде "Площад Славейков".


Според публикацията на медията на 13 януари Пунчева е била извикана в отдел "Личен състав" на телевизията, където са й били връчени едновременно две заповеди. Първата е с дата 13 януари и е предупреждение за уволнение, а втората - с дата от 14 януари, е заповед за уволнение.


Пред "Площад Славейков" Пунчева коментира, че като мотив за уволнението се посочва клауза в договора, сключен между Емил Кошлуков и БНТ, която гласи, че генералният директор има право да уволни по свое усмотрение всеки, когото пожелае, в рамките на 8 месеца от встъпването си в длъжност. Според нея това влиза в противоречие с Кодекса на труда. По подобен начин през юни 2016 г. Лили Маринкова, която тогава беше директор на програма "Хоризонт", беше уволнена от Българското национално радио. Месец по-късно Върховният касационен съд реши, че тя трябва да бъде възстановена на работа.
Боряна Пунчева е участвала в редица известни български филми като "Дами канят" и "13-ата годеница на принца". През годините тя е била и сценарист, а като автор на документални филми е носител на престижни национални и международни награди. Студия "Екран" отговаря за управлението на бюджетите на игралните филми и сериалите, продуцирани и копродуцирани от БНТ.


Нейното място ще бъде заето от Миладин Гергов - пенсиониран служител на БНТ. Вчера от поста беше освободен и ръководителят на спортната дирекция Сашо Йовков - още един дългогодишен кадър, който си отива от БНТ. Неговият 6-месечен изпитателен срок е изтекъл и управителният съвет на обществената медия е решил договорът да не бъде продължен.


Едва месец след като Емил Кошлуков беше назначен за генерален директор на БНТ на 5 юли 2019 г., той направи първата кадрова промяна в обществената медия, освобождавайки шефа на дирекция "Информация" Уляна Пръмова. После той спря "Стани богат" и намали наполовина бюджета на "Бързо, лесно, вкусно". БНТ се раздели и със спортния журналист Камен Алипиев. От ефир паднаха предаванията "Нощни птици" и "Умно село", а на 1 декември дългогодишният разследващ журналист на БНТ Валя Ахчиева обяви, че напуска обществената медия.


Кошлуков замени подалия оставка Константин Каменаров, който получи условна присъда за шофиране под въздействието на алкохол. Междувременно БНТ се намира в тежка финансова криза с натрупани дългове от над 35 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK