Двама свидетели в разследването на режима в Перник се разминаха във версиите си

Ирена Соколова

© Надежда Чипева, Капитал

Ирена СоколоваВ изявление до медиите, цитирано от БНР, бившият областен управител на Перник Ирена Соколова опровергава твърденията на бившия управител на ВиК Перник Иван Витанов, че е осуетила навременното въвеждане на воден режим в Перник заради изборите.


Показанията на Витанов бяха обнародвани от прокуратурата "поради големия общесктвен интерес". Както Витанов, така и Соколова е свидетел в разследването, в което доскорошният министър на околната среда Нено Димов е обвинен в безстопанственост заради прехвърлянето на питейни води от язовир "Студена" към промишлеността, заради което жителите на града са на воден режим.


По време на разпита в прокуратурата Витанов свидетелства, че е поискал с писмо въвеждане на режим през октомври, когато в язовира е имало около 8 млн. куб. м вода, но на среща със Соколова и още няколко души, бил попитан "дали си представя какво ще последва от евентуално въвеждане на воден режим преди изборите".
Соколова нарича тези твърдения "изопачаване на истината" и "внушения". Тя също е била разпитана от разследващите, но нейните показания не са публикувани. Тя загуби поста си именно заради водната криза в града.


Като припомня, че необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора, а въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител, тя излага своята версия за срещата с Иван Витанов по повод писмото му от октомври, в което говори за хипотеза за въвеждането на воден режим на по-късен етап, предвид намаляването на обема на язовир "Студена", продължаващата липса на валежи и честите аварии на ВиК мрежата.


На срещата тя настояла той да информира на пресконференция перничани за задаващия се проблем, но Витанов обяснил, че не може, защото няма пиар и няма опит в тази дейност. Затова пресконференция е била организирана, но от нейния екип на 11.10.2019 г.


"Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със зам.-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата. Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи", пише Соколова, цитирана от БНР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK