Бившият вицепремиер Илко Семерджиев е окончателно оправдан за натиск

Бившият вицепремиер и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев бе оправдан окончателно по обвинение за оказван натиск

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият вицепремиер и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев бе оправдан окончателно по обвинение за оказван натискБившият вицепремиер и министър на здравеопазването в служебния кабинет "Герджиков" Илко Семерджиев е оправдан окончателно по обвинението, че е заплашвал шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова да назначи конкретен човек за свой заместник.


Решението е на състав на Върховния касационен съд с председател Антоанета Данова и членове Лада Паунова и Даниел Луков и не може да бъде обжалвано или протестирано. (Решението на ВКС четете тук.)


Според обвинението през март 2017 г. Семерджиев е "употребил заплашване с цел да принуди орган на власт - изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата".
Семерджиев прибегнал до заплаха, след като шефът на агенцията отказала под предлог, че бъдещият й заместник е в открит конфликт на интереси. Подразнен, вицепремиерът заплашил подчинената си с уволнение, твърдеше прокуратурата.


Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването бе оправдан изцяло на три съдебни инстанции. В решението на съда се казва, че обвинението от самото начало е било несъставомерно.


Според върховните съдии няма как вицепремиер и здравен министър да бъде обвинен за посегателство спрямо дейността на държавните органи, защото този текст от закона се отнася за престъпления, извършени от граждани, които нямат специално качество.


Освен това според магистратите заплахите на Семерджиев да уволни Стоименова също не са съставомерни, защото по закон има право на това, тъй като тя му е подчинена, а в същото време е отказвала да изпълни служебните си задължения и да назначи свой заместник. Съдиите приемат, че преди това самата тя е заявила, че ще напусне, а той отговорил, че не иска оставката й.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK