Прокуратурата проверява язовир "Бели Искър", а ДАНС и МВР - останалите (допълнена)

Към края на ноември язовир Студена е бил запълнен на 17%.

© Dimitar Kyosemarliev, Reuters

Към края на ноември язовир Студена е бил запълнен на 17%.В отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите и състоянието на язовир "Бели Искър". Това се казва в съобщение на прокуратурата.


Не се дават повече подробности за характера на проверката на язовира, който е основният захранващ на язовир "Искър", който пък е основният водоизточник на София.


Проверява се незаконно отклонение от канал към "Студена"


Прокуратурата в Самоков пък разследва дали е извършено престъпление с отклоняването на вода от канал, захранващ пресъхналия язовир "Студена". Вчера доброволци съобщиха, че са установили незаконно отклоняване на вода от Палакрийския канал към село Ярлово във Витоша. "Чрез повреждане на бетонова тръба с диаметър 800 мм, намираща се в шахта на водоземно съоръжение - каптаж на Палакарийски воден канал, били създадени условия за незаконно отклоняване на вода. Същият бил построен заедно с язовир Студена и служи за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда. Понастоящем притокът в него е в порядъка на 100 л/с", потвърди проверта на държавното обвинение. За този вид престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба до двадесет хиляди лева.


ДАНС и МВР ще проверяват големите язовири
Днес главният прокурор Иван Гешев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Национална полиция" съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна, се казва в съобщението.


Това е поредна серия проверки след като двете служби вече получиха нареждане да проверяват ВиК - дружествата и площадките за съхранение на боклук във връзка с разследването на незаконен внос от Италия. В ареста по обвинение в безстопанственост при управлението на водите на язовир "Студена" вече е довчерашният министър на околната среда Нено Димов.


Проверката на големите язовири трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в тях и има ли водохранилища, чийто воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно- битовото водоснабдяване на гражданите.


Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.


В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от проверката ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение, се посочва в съобщението.


Какви са данните на министерствата


Комплексните и значими язовири в България са общо 53. Последната публично достъпна справка за състоянието им е от ноември 2019 г. Според нея общият им завирен обем е 56.9% при 59.7% година по-рано. Към 30 ноември е преливал язовир "Пчелина", а над 90% са запълнени "Боровица" и "Кричим". В "Бели Искър" са били запълнени 51.7% от обема


Според справка на Министерството на регионалното развитие до медиите от преди няколко дни 116 951 души живеят в места с нарушено водоснабдяване поради намален дебит на водоизточниците. Отделно през ноември ведомството съобщи, че с под 50% от обема си са язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  Да ги почват всичките наред.

 2. 2 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Подир дъжд - качулка! Ироничното е, че ако имаше дъжд, в случая нямаше да е необходима качулката... Въпреки всички гафове на баце, сред населението цари една дебилност, пърдон стабилност, но природата/Господ си знае работата!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 3. 3 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1751 Гневно

  Щом ДАНС и МВР ще се занимават с язовирите и тяхното стопанисване, в задачата се пита КАКВО по дяволите правят службите, на които ТОВА им е работата? Защо стотици чиновници получават заплати, без реално да са ги изработили? Изобщо - за какво са ни половината министерства, по дяволите (освен за к*роклатци, ама наши 'ора)? Баси държавата, честно, по-добре да се закрие цялата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK