Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Ветеринари на промишлени ферми няма да могат да обслужват дребни стопани

Ветеринари на промишлени ферми няма да могат да обслужват дребни стопани

© Надежда Чипева, КапиталС цел осигуряване на биосигурност във фермите не се позволява на регистрирани ветеринарни лекари, сключили договори за профилактика със собственици на индустриални ферми за свине и птици, да сключват такива и със собственици на лични стопанства. Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които правителството предстои да внесе в Народното събрание.


Ще се въведе териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари, за изпълнение на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.


Предвижда се честотата на посещенията в обектите да бъде определена в специална процедура.
Измененията се налагат заради влошената епизоотична обстановка в страната като най-големият проблем е с овладяването на африканска чума по свинете, при която след като след временно затишие пореден - десети, свинекомплекс, се оказа заразен и така е засегната вече една трета от промишленото свинепроизводство в страната. Първият случай на африканска чума по свинете е от 2018 г., но предприеманите мерки се оказаха крайно недостатъчни и заболяването вече е обхванало територията на цялата страна.


С изменения в закона се предвиждат облекчения за дребните стопани, които отглеждат животни в дворовете си. Те са потърпевши от кризата в свинекомплексите, защото според правилата в трикилометрова зона около огнище на африканска чума се унищожават всички животни.


Режимът за регистрация на личните стопанства ще бъде облекчен и безплатен. Отпада изискването стопаните на лични стопанства да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). За тяхно улеснение се дава възможност заявлението да се подава чрез кмета или кметския наместник.


Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще трябва да спазват изискванията за идентификация на животните, опазване на здравословното им състояние, както и да документират движението от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е необходимо да създадат и изпълняват програми за самоконтрол на болести и да спазват определени изисквания при населване на животновъдните обекти.


Законодателните измененията са в следствие на усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа и имат за цел да гарантират здравето на животните и хората в България, се казва в мотивите към законопроекта. Допълват се задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добра координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване разпространението и ликвидиране на заразата.


Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Председател на Съвета е заместник министър-председателят Томислав Дончев. Заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар е изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Членове на съвета са министрите на вътрешните
работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Гербаво-СИКаджийски болшевики!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Трепай частника! Да живей държавното! А държавата -- това сме ние тримата (петимата, стотината).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Тез хора, като вземат такива решения, дали има някаква мисловна дейност преди това?

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  По принцип има логика , ама ветеринарите ще загубят доходи и едва ли ще дочакат държавни помощи !

  По скоро големите стопанства да си начисляват такъв човек на щат !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK